Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3582

Mivel nem írtad, azt feltételezem, hogy nincs padlóösszefolyó.

Legyen a fürdőszoba 20 köbméteres, tehát a levegőjében alapesetben (20 fok és 50% páratartalom) 180 gramm (1,8 deciliter) víz tartózkodik.

Ha a gyermek kipancsol, akkor a víz párologni kezd és ha eközben áll a szellőztetés, akkor felmegy a páratartalom 100 százalékra (tovább nem tud) és vár. Ekkor a helyiség levegőjében már 3,6 deci víz lebeg, ha beindul a szellőztetés, ez kb két perc alatt leesik kb 50-60 százalékra és a fél óra, amíg megy a ventilátor, addig folyamatos/gyors az elpárolgás, majd leáll a venti és újból kezdődik a levegő feltöltődése. Tehát azt mondhassuk, hogy egy ilyen "3 óra állás + fél óra menés" alatt kb egy pohár (2-2,5 deci) víz távozik a fürdőszobából.

Az esti gyerekfürdetés után még jó ideig nem éjszakai, hanem folyamatos üzemmódban van a szellőztetés, de ha ettől még nem száradt fel minden, akkor az éjszakai szakaszos üzem is ki tud vinni még jó fél liter vizet reggelig.

Sokan megfeletkeznek a nagyságrendről: óránként 100 köbméteres szellőztetés mellett naponta akár 43(!) liter nem kívánt extra vizet távolíthatunk el a lakásból csak a levegő segítségével (100 m3 100/50% páratartalmú levegő: óránként 1,8 liter). Ehhez képest semmi az a pár deci, amit a gyerek szétpacsál.

Előzmény: otapi (3581)
otapi Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3581

Aha, értem. Akkor azt magyarázd el légszives, hogy lehet, hogy nálunk az este a gyerkőc által kipancsolt víz hogy tűnik el reggelre a fürdő padlójáról, ha éjszaka csak 3 óránként indul be fél órára a szellőzés, és az ablakok igen csak jól záródóak?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3580)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3580

"A fürdő levegője mitől hűl le, lemaradtam valamiről?"

Amikor belépsz pancsolni, akkor a fürdő levegője, fala és minden tárgya 20 fokos, a páratartalom 50 százalék. Kinyitod a 36 fokos zuhanyt, mire a helyiség levegőjének hőmérséklete felmegy kb 30 fokra, a páratartalom pedig kb 100 százalékra. Kilépsz a zuhanya alól, felkapod a gatyád és kirohansz az ajtón, mert a főnök a múltkor is ferde semmel nézte az óráját, pedig nem is kínai. Ott a fürdőszoba a sok négyzetméternyi, fürdés közben 25 fokra melegedett csurom vizes (párolgó és lefelé hűlő) felülettel, a párás levegőjével - és a kikapcsolt szellőztetéssel. (ráadásul ebben az esetben a vizes felületek nem az eredeti 20 fokig fognak lehűlni, mivel vizesek és a párolgás hőt von el ugyebár)

Mondjuk ha se fal, se bútor, se semmi nem nedvszívó, akkor az összes víz előbb-utóbb lecsorog a padló-összefolyóba...

A száradó ruhák mellett kikapcsolt szellőztetés esetét gondolom nem kell részletesen elmagyarázni: párolgás = lehűlés és ez addig tart, amíg a helyiség páratartalma el nem éri a 100 százalékos páratartalmat...

Előzmény: otapi (3579)
otapi Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3579

Ezt a megoldást az üres lakás esetére írtam, amikor nem túl esélyes az odaégett rántotta, vagy már régen rossz :)

A fürdő levegője mitől hűl le, lemaradtam valamiről? AE vagy passzívháznál állandó hőmérsékletet érdemes tartani.

Ha magas a páratartalom, akkor kicsapódik a víz a hideg(ebb) felületeken. Viszont, amint beindul a szellőzés a 3. órában, leesik a levegő páratartalma és szépen felszárad a kicsapódott víz (is).

Amúgy meg mitől lenne vizes a fürdőszobában, ha nincs otthon senki? A vizes ruhák szárítását pedig az öt percenkénti kapcsolgatás sem oldaná meg.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3578)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3578

"Az 5 percenkénti 1 perces bekapcs helyett jó a három óránként fél óráig bekapcs is"

A 3 órás leállás első percében szellents egy nagyot a nappaliban / égesd oda rántottát / satöbbi 

és rá fogsz jönni, hogy miért nem jó ez a felosztás. Ha nem vagy otthon, akor meg 3 óra alatt a fürdőszoba/szárító levegője lehűl, az összes párából rég folyékony víz lesz (a falon/falban/bútoron/szövetben/stb), aztán a beinduló ventilátor elkezdi elszívni a már száraz levegőt...

Ha nem sajnálnám szegény villanymotor tekercseket a ventilátor felpörgési időszakában, akkor legszívesebbben azt mondanám, hogy menjen 20 másodperc / 80 másodperc ütemezésben.

Érdekesség a másik véglet, amikor ez a pwm ütem egy másodpercen belüli (tehát mondjuk 1 tizedmásodperc / 4 tizedmásodperc), így lehet akár igen lassú fordulaton is járatni egyszerű 230 voltos ventilátorokat.

Előzmény: otapi (3575)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3577

"Ennek mintájára: "Hétköznapi egyszerű autót szeretnék -> vegyél F Astra-t""

Eszedbe ne jusson F Astrát venni.

Hogy a szellőzésről is beszéljünk, ventilátor kiválasztásánál technikailag és anyagilag is két választásod van:

technikailag:

- vagy nem tudjuk mit kell tudnia a ventilátornak, ezért olya mindentudót választunk, ami sinte minden rendszerbe valószínűleg alkalmas, maradva az autós hasonlatnál: Toyota Land Cruiser.

- pontosan tudod, hogy mi az elvárás a ventilátorral szemben, ebben az esetben elképzelhető, hogy tökéletesen elegendő neked egy Suzuki Swift is, kb tized áron.

Anyagi lehetőségek:  Land Cruiser jellegű ventilátor helyett választhatsz Tata Sumo-t, vagy Suzuki Swift helyett mondjuk Great Wall Peri-t - van, aki szeret egyszer több pénz helyett sokszor kevesebb pénzt költeni.

Előzmény: nemnyaralo (3574)
otapi Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3576

A félradiális csőventillátoroknak egész jók a műszaki paramétereik, és szabvány csövekhez könnyű hozzáilleszteni házilag is. Pl. http://hungaroairmatik.hu/kategoria/felradialis_csoventilatorok.html

Persze, az alacsony fogyasztás itt sem olcsó.

Előzmény: nemnyaralo (3574)
otapi Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3575

Az 5 percenkénti 1 perces bekapcs helyett jó a három óránként fél óráig bekapcs is és akkor már nem kell hozzá extra elektronika, sima tárcsás vagy digitális időkapcsoló is jó.

Felteszem, a ventik minden egyes elinduláskor nagyobb teljesítményt vesznek fel (mozgásba kell hozni az álló levegőt a rendszerben és a szobákban), így már csak ezért is megéri a hosszabb folyamatosabb üzem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3572)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3574

Alternatív javaslat? Ennek mintájára: "Hétköznapi egyszerű autót szeretnék -> vegyél F Astra-t".

(tudom, gyorsan, jól és olcsón dolgozunk - ebből kettőt lehet választani)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3573)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3573

Ne feledd, hogy sok olyan ventilátor van, amelynek köbméter/légnyomás/stb értékei megfelelők

és ezek közül ez a venti kimondottan nehezen beeépíthető házilag valahova.

A várható beépítési problémák miatt házi barkács célra én pl nem ilyen "csupasz" ventit választanák/nék.

Előzmény: nemnyaralo (3569)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3572

"léteznek olyan elektromos trükkök/időzítők/késleltetők, amellyel például a szellőztetésed 1 percig megy és 4 percig áll, majd kezdi automatikusan elölről."

Elektro-barkácsolók kedvéért:

ennek egyik megoldása egy nagyon lassú ütemű (pl 5 perc) változtatható kitöltési tényezőjű (mondjuk 10-90% között) négyszöggenerátor (magyarul: PWM generátor), aminek kimenetével vezérelhetünk pl egy optocsatolós bemenetű elektronikus relét, amely kapcsolgathattya a ventilátort. Mechanikus relét ide nem javaslok, mert valószínűleg nem bírná ki a tervezett élettartam alatt várható kb egy millió kapcsolást.

Persze léteznek gyári cuccok is (többségük mechanikus relével), amelyek tudnak hasonló trükköt, pl ilyen a Finder 87.91

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3568)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3571

on/off: otthon vagyok/nem vagyok :-).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3568)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3570

Se házvezérlés, se riasztó :-).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3567)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3569

Próbálok művelődni a múltkori infóid alapján ventillátor témában.

Talán Elek írt valamikor a Papst RER 160-28/12 N-ről, amit wwonka meg is vett hirtelen a svájci eBay-ről. Ez a típus nagy általánosságban megfelelne átlagos körülmények esetén? PWM szabályozható, amúgy 7 és 14 volt között lehet etetni (mennyire fontos a 0-max V szabályozhatóság?). http://www.ebmpapst.com/en/products/compact-fans/radial-compact-fans/radial_compact_fans_detail.php?pID=54003

Itt találtam árat rá:

http://hu.farnell.com/ebm-papst/rer160-28-12n/fan-centrigugal-160mm-12vdc/dp/1511287?Ntt=rer160

Nem ismerem ezt a Farnell-t, mindenesetre ez nettó ár, szállítási költség nélkül.

A Recair-esek nem szállnak be ventillátor rendelésbe, ha hozzáértő személyek véleményeznek egy-két konkrét típust? 10 személy esetén már lehet hogy mennyiségi kedvezményt is kapnánk a 20 ventire.

Előzmény: digium (3566)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3568

"Első körben nem tervezem, csak on/off jellegűre."

On/off rendszerű berendezésnél csak az idővel tudsz játszani: léteznek olyan elektromos trükkök/időzítők/késleltetők, amellyel például a szellőztetésed 1 percig megy és 4 percig áll, majd kezdi automatikusan elölről. Ez végeredményében majdnem ugyanaz, mintha lelassítottad volna ötödére a fordulatszámát.

Ha a ventilátorod nem széles tartományban könnyen szabályozható/változtatható fordulatszámú, az a venti a beszerzéskor lehet, hogy kevés pénzbe került, de később (hosszú távon) sokba fog kerülni.

Előzmény: nemnyaralo (3565)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3567

"2x19W -> 6,384 kWh egy héten."

2x19 W = tápegység + egyéb veszteségekkel együtt kb 50 watt

hétfőtől péntekig = 5x10 óra = 50 óra

50 óra x 50 watt = 2,5 kWh egy héten

Ez kb 125 kWh/év = kb 7eFt/év megtakarítás akkor, ha távollétedben is teljes ervel megy a szellőztetés.

De távollétkor elég lene, ha csak alapjáraton menne, ilyenkor viszont csak kb 2 e Ft/év energiát fogyasztana.

Tehát

- vagy távollétkor alapjárat és nem kell párafigyelni a füdőt+konyhát (mert nem állt le a szellőzés)

- vagy távolétkor nulla szelőztetés, de akkor költeni kell az extra párafigyelésre.

Alapjáratú szellőztetés (mondjuk 10-20 m3/h) esetén természetesen  hozzászámolhatod a hőcserélő hatásfok veszteségét is AZON HATÁSFOK MELLETT, ami az alapjáratú légcseréhez tartozik (ami esetedben valószínűleg kb 2-4 százalékos lesz ;)

Egyébként heti időzített kapcsolóóra helyett a szellőztetés üzemmódjait javaslom a házvezérlésről vezérelni, ha ilyen nincs, akkor a lakásriasztó éles/neméles üzemmódjával, ha az sincs, akkor tényleg marad a heti kapcsolóóra :)

Előzmény: nemnyaralo (3564)
digium Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3566

Semmivel sem kerül szinte többe a változtatható intenzitású, csak olyan ventiket és/vagy vezérlést kell választani, ami képes ezt kezelni, pl.:4-20mA, 0-10V, PWM. Ha nem ilyet választasz, azt utána nagyon költséges lesz normálisan szabályozni.

Sokkal nagyobbaz buksz, ha nem megfelelő hatékonyságú a ventillátor. Amiket a múltkor írtál 150mm-es az 50m3/h-nál 35Pa nyomásnál 36W-ot fogyaszt/darab. Egy jó minőségű DC radiál venti ugyanezeknél a pramétereknél ~4W, ez 9x-es különség. Ugyanannyi villamos energiából tudsz szellőzetetni egész nap, mint amikor az axiális 2 óra 40 percet működik csak... Ráadásul az axiális ventinek ez a padlógáz, míg a radiálisnál ez csökkentett teljesítmény (150m3/h 140Pa 19W). Ne a ventiken spórolj, hanem azokkal...

Előzmény: nemnyaralo (3565)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3565

Még1x átolvasva amit írtál: "minimális szellőztetés" - ez alatt mit értesz? Változtatható intenzitású szellőzés? Első körben nem tervezem, csak on/off jellegűre. Aztán a tapasztalatokkal gazdagodva (mosás, parti üzemmód, stb.) esetleg belevágok jövőre.

Előzmény: nemnyaralo (3564)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3564

2x19W -> 6,384 kWh egy héten. Ha lekapcsolom 7 és 17 óra között hétköznap, az a 168 óra üzemidőből csinál 118 órát -> 1,9 kWh spórolás egy héten -> durván 100 kWh spórolás évente -> ~5e Ft.

De nem is a villanyszámlán spórolás a lényeg. Az állandó szellőztetés attól tartok nagyon szárítaná a lakást (majd kiderül), illetve fölöslegesen hűtené/fűtené a lakást (télen/nyáron), hiába 9x% a hatásfoka.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3563)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3563

"Az override kapcsoló jó ötlet."

De ne a közösített ágban mérj párát, mert ott már lehet, hogy nem magas (több elszívó ág eredője), miközben pl a fürdőszobából még pl 90 százalék jön.

DE:

Kb évente 2 ezer forintnyi energia a megtakarítás a "nulla szellőzetés amíg távol vagyunk" és a "minimális szellőztetés amíg távol vagyunk" között. Biztos vagy abban, hogy megéri neked ennyire megbonyolítani a vezérlést azért, hogy megspórold ezt az évente két ezer forintot is?

Előzmény: nemnyaralo (3562)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.16 0 0 3562

Eddig nem történt ilyen (manuális szellőztetéssel).

Az override kapcsoló jó ötlet.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3561)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.15 0 0 3561

"Mindketten dolgozunk, így 7 és 17 óra között fölösleges lenne a szellőztetés."

Nulla szellőztetés mellett fürdés után / ruhaszárítás esetén olyan magas lehet a páratartalom, hogy nemcsak a ruha nem szárad, de akár még a penész is beköltözhet.

Tehát én a vezérlést úgy csinálnám, hogy a kapcsolóóra "stop" utasítását felülbírálhatná két (a fürdőszoba és a konyha kimenő ágába épített), mondjuk 60 százalékra állított párakapcsoló.

Előzmény: davidabc (3554)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.15 0 0 3560

http://www.recair.nl/us/sensible-heat-recovery/rs160/

http://www.recair.nl/docs/file/Recair_Sensitive_RS1_2B0D2B.pdf

Tudomásom szerint elfogytak a rendelt hőcserélők, ha minden igaz én hoztam el az utolsó kettőt múlt szombaton. Senki sem jelentkezett hogy már összerakta a komplett rendszerét. Én egyelőre szűrőt meg ventillátort vadászok, mert amikor azok méretét látom, akkor tudom nyugodt szívvel kialakítani a doboz belső elrendezését.

Előzmény: olvas0 (3559)
olvas0 Creative Commons License 2011.09.15 0 0 3559

erről a 124euros hőcserélőről nagyon lemaradtam írhatna valaki pár szót, meg tehetnétek fel képeket. Esetleg ha maradt én is vennék egyet...

Előzmény: quint (3446)
olvas0 Creative Commons License 2011.09.15 0 0 3558

nekem igy van megcsinálva most, mert nincs hőcserélőm csak légcserélő van kiépítve/üzemelve... Szeretem, mert akkor is bekapcsol ha az asszony elfelejti, vagy le kapcsol ha elfelejti... :) Jó dolog. Mondjuk nekem úgy lett volna hogy két egységet kezeljen-mert van benne fűtőkalorifer is-, de olyan termosztátot nem találtam sajna... Termosztát helyett időzítőt javasolnék inkább, van már olyan is ami akkora mint egy kapcsoló és úgy is működik, azt hiszem conrádnál láttam....

Előzmény: davidabc (3554)
jmmakk Creative Commons License 2011.09.14 0 0 3557

Köszönöm, egy ötletnek jó! Valami bevállt megoldása még van valakinek ?

Előzmény: nemnyaralo (3556)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.14 0 0 3556

Szegecs/lemezcsavar? Van, aki ezeket nem szereti mert zajt generálhat, illetve egy esetleges belső tisztítást megakadályozna.

Ha nem baj hogy csúnya: gumis bilincs kívülről az idomokra/csövekre, és a bilincseket már egymáshoz lehet rögzíteni kívülről.

Előzmény: jmmakk (3555)
jmmakk Creative Commons License 2011.09.14 0 0 3555

Sziasztok!

Függőleges helyzetű spirócsöveket mivel kell rögzíteni egymáshoz?

HTH-ba jön be a spirócső a födémen keresztül és kellene rá szűkítő. Nyilván a szűkítők a levegőben lógnának. Sima aluszalaggal összeragasztva kevésnek tartom.

De akkor mégis hogyan oldjam meg a stabil csatlakozást?

davidabc Creative Commons License 2011.09.13 0 0 3554

Egyelőre ketten vagyunk, úgyhogy max. 60 m3/h a cél. Nyilván nem érdemes alulméretezni a rendszert, de a 120 m3 fölé nem nagyon fogunk mostanában menni.

Más: mit szóltok a szellőző rendszer heti programos termosztátra kötéséhez? Mindketten dolgozunk, így 7 és 17 óra között fölösleges lenne a szellőztetés. Mi a tapasztalat akinél már működik, érdemes akkor is járatni (esetleg alacsonyabb fokozaton) ha senki nincs otthon?

Előzmény: digium (3551)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.13 0 0 3553

"Nem néztem még utána, hogy létezik-e gumitömítéses pillangószelep, hogy a hővisszanyerő üzemmódban még szivárgó veszteség se legyen a bypass ágon."

Egy pillangószelep jellegénél fogva soha nem lesz tökéletesen zárt.

De szerencsére nem is muszáj, egy-két icipici lyuk/rés nemigen számít a fő légcsatorna sok száz négyzetcentiméteréhez képest.

Előzmény: nemnyaralo (3548)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!