Keresés

Részletes keresés

nemnyaralo Creative Commons License 2011.10.06 0 0 3616

Papst venti beszerzése van folyamatban, de egyszerűbb típus: RG széria. Ennek csak két madzagja van, tehát külső vezérlést igényel. Agyaltam sokat, végül ezt az egyszerűbbet választottam több okból. Egyrészt olyan minimál igények vannak (hosszú távon is 2, max 3 fő - legalábbis eben a lakásban), hogy nagyobb teljesítményű/bonyolultabb ventit fölöslegesenek gondolok, másrészt ebből több eladó példányt találtam egy eladónál az ebay-en, nem kell még vadászgatni több forrásból.

Előzmény: digium (3615)
digium Creative Commons License 2011.10.06 0 0 3615

Ha olyan ventit veszel (pl. EBM-Papst) amiben benne van a digitális vezérlés, akkor nincs szükséged ilyen több amperes szabályzókra, elég egy általában 2kHz-re beállított PWM-mel (vagy simán egy potival) jelet küldeni neki, a ventiben lévő microprocesszor fogja vezérelni a motort. Magyarán adod fixen a névleges feszültséget a tápon (piros=12V, 24V, 48V, kék=0V) és a PWM vagy analóg bemenet lábon (általában a lilán vagy sárgán) pedig a sebességet tudod állítani. Ez azért is jó, mert nem engedi, hogy nulláról egyből 100%.os padlógázon induljon a motor, hanem szépen folyamatosan (ugyan kicsi késéssel) veszi fel kívánt a fordulatot. Ezáltal nincs túlterhelés és így többszörösére növeli a várható élettartamot. Ha valami beszorul a lapátok közé, vagy csapágyashibás lesz, netán fordítva adod a polaritást, akkor nem fogja hagyni, hogy leéghessnek a tekercsek, mert nem engedi elindulni és X milliampernél többet semmiképp sem enged a motorra. Autós hasonlattal olyan, mint a 15 évvel ezelőtti régi porlasztós bovdenes gázzal kontra komputeres vezérlés piezós befecskendezés digitális gázpedállal. Ezeken a ventiken általában még fordulatszám kimenet is van, tehát a szabályzásnak lehet visszacsatolása is (pl. ha fagyni kezd a hőcserélő vagy eldugulnak a szűrők, akkor észlelhető, hogy csökken a fordulatszám).

Előzmény: nemnyaralo (3614)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.10.06 0 0 3614

Venti vezérléshez keresgéltem. Ezek mennyire lehetnek gagyik? Magyar oldalon PWM szabályzót nem találtam eddig ezekkel összemérhető árban.

http://viewitem.eim.ebay.hu/12V-30A-DrehzahlstellerRegler-PWM-f--DC-Motor-NEU/180715706997/item

http://viewitem.eim.ebay.hu/PWM-DC-Motor-Speed-Control-30A-AMP-928V-VOLT-Controller-free-shipping/260857326542/item

nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.30 0 0 3613

Tudtommal elfogyott mind. Viszont lehet hogy érdemes összeszedni ismét néhány érdeklődőt, és együtt rendelni. olvas0 (3559) is érdeklődött nemrég.

Előzmény: barkácsszakkör (3612)
barkácsszakkör Creative Commons License 2011.09.28 0 0 3612

Hello. Kérdezném, hogy sikerült-e gazdát találni az összes külföldről behozott hőcserélőnek? mert addig nem akarom erőltetni itt a saját készítésű hőcserélős dolgaimat.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.26 0 0 3611

Ezek az egyik kedvenc ventillátor-csoportom: ha sikerül elfogadhatóan kis légellenállásúra csinálni a rendszert, akkor 4 fős családnak szerintem teljesen jó (2 fősnek meg túl jó ;) és marhajól finomszabályozható. Szerintem szerencsés/ügyes kezekben 120 m3/órát meg lehet vele úszni akár 10-15 wattból is.

Előzmény: digium (3610)
digium Creative Commons License 2011.09.26 0 0 3610

Úgy néz ki, hogy sikerült szereznem 4 db EBM-Papst G1G133-as EC motoros ventit, amiből csak kettőre van szükségem. Ha valakit tutira érdekel a másik két példány az jelezze. 69EUR + a posta fele (kb. 21-22e/db) lesz az ára délbudai személyes átvétellel, remélem a héten már itt is lesz. Még soha sem használták őket, gyárilag centírozott lapátok, teljesen galvanizált fém ház és lapátok, PWM és 0-10V teljesítmény szabályzás, fordulatszám kimenet, 24V névleges feszültségre. Ha megjön teszek fel képet.

Szerintem elég jó alap lehet házi rekuperátor (max. 180-200m3/h-ig) építéséhez: http://img.ebmpapst.com/products/datasheets/EC-centrifugal-fan-G1G133DE1902-ENG.pdf

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.25 0 0 3609

Pár öletadó fotónak sokan örülnének itt valószínűleg -  ha nem gond.

Persze csak akkor, ha  nem zavar az a kb száz kérdés, amire utána válaszolnod kell :)

Előzmény: Cushman (3608)
Cushman Creative Commons License 2011.09.25 0 0 3608

Sziasztok!

Idén tavasszal elkezdtem építeni az én kis szellőzőgépemet rekupátorral. A csövezés és a szelepek már a helyükön. A pincében kell elhelyezni a rekupátort illetve annak dobozát. Én saját tervezés és kivitelezés mellett döntöttem. A tervezési szempont a hatásfok minél magasabb szintetntartása (nagy teljesítménynél is 150m3/óra) A doboz a közelmúltban készült el. Ez egy PP lapokból összehegesztett duplafalú doboz purhabbal (5cm) a falak között. Ebben a dobozban csak a hőcserélő lesz a szűrő és a ventilátorok a csövekre lesz rögzítve. Ez kevésbé kompakt és szép megoldás, de a szerelhetőség is szempont volt. A rekupátor alumínumból lesz és 14m2 . Az éjszakai üzem (4 fős család) 50-80m3/óra lesz.

A vezérlése a rendszernek (2 ventilátor. 6 szelepmozgató motor, 4 kapcsoló) PLC lesz.

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3607

Itt van pár kép egy gyári készülékről (Itho Ieco4), ami ilyen hőcserélőt használ.

http://www.passziv.net/forum/showpost.php?p=1606&postcount=102

Előzmény: hAnd (3603)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3606

Lényegében tehát $3/400 vs. €500 a 4 db venti ára. Ez azért nem kis különbség. Mondjuk kérdés, hogy mi van, ha esetleg nem jó az a venti amit az ebay-en keresztül rendelünk - ezt saját költségen kell visszaküldeni.

Előzmény: nemnyaralo (3604)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3605

Még annyit, hogy egy másik helyen ahol érdeklődtem (pesti cég) megkérdeztem hogy pl. 20 darab esetén mennyi a kedvezmény: 1db 28 324,- Ft/db + ÁFA, 20db 21 681,- Ft/db + ÁFA. Nem hinném, hogy 20 darabra összejön a megrendelés, mert ez a venti szerintem 2-4 személyre elég átlagos ellenállású rendszer esetén. Biztos van, aki nagyobb házba/nagyobb fojtású szűrőkkel/nagyobb légárammal akarja hajtani a rendszert, tehát nem lesz jó neki ez a venti feltehetően.

Előzmény: nemnyaralo (3604)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3604

Papst pesti kirendeltsége 126,80€/db árat adott meg az RG160-ra, úgy tűnik szabott listaár van mert 2-3 másik kereskedő is nagyon hasonló árat adott meg. Az ebay-en meg $59/db áron kínálja a portékát az eladó. 4 db-nál többet nem biztos hogy érdemes rendelni egyszerre, mert 1-4 db-ig kerül ugyanannyiba a szállítás, utána a duplájára ugrik. Úgy tudom, ha full hivatalosan kerül az országba, akkor 10% vám + 25% áfa megy még rá (igaz, ezt a postaköltségre is rászámítják...). Ha 4-et rendelünk, akkor 59*4+58,5=294,5 dollár ha átmegy a vámon, ha felbontják és váomlják akkor 397,575 (ha pontosak az értesüléseim). Tehát 4 db venti 507,2€ a pesti Papst telephelyről személyes átvétellel, illetve $397,575 kiszállítással. Kérdés, hogy mennyire szokott belföldön "elveszni" a csomag...

Mondjuk elképzelni sem tudom, hogy lehet ilyen olcsó kint - talán bedőlt cégek maradék árukészletét vásárolja fel a jóember és értékesíti...

Előzmény: hAnd (3603)
hAnd Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3603

Én is benne voltam a Recair hőcserélő vásárlási körben, és érdekelne, hogyan is építsünk köré egy szép készüléket. Ha valami hozzáértő az Általad javasolt ventillátort megfelelőnek találja a feladatra, benne vagyok, hogy a ventikre is csináljunk közös beszerzést. (Mondjuk, nem értem, a német cuccot miért USA-ból rendeljük).

Amúgy régen olvasgattam a topicot, de készült már valami referencia-design a Recair köré?

Előzmény: nemnyaralo (3602)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3602

A nagy csövezés-saga közepette vélemény a 3586-ra valakinek...?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3601

"Te azt sugallod, hogy aki "6 cm" csövet használ, kitol magával."

NEM.

Csak te sugallod azt, hogy én ezt sugallom.

A valóságban én azt sugallom, hogy ha valaki megtervez egy szokásos szellőző rendszert (egy gerinc és abból leágazáasok)  és tudatlansága miatt 6 centis csövekkel oldja meg és tudatlansága miatt a többi alkatrész kiválasztásánál sem törődik a várhatő nyomásvesztéssel, az könnyedén öszehozhat magának akár 400 paszkál mínuszt is.

Én ott CSAK ezt sugallom és semmi mást.

Az, hogy ezt egyesek félerértik, vagy mit próbálnak/szeretnének belemagyarázni (pl erre hivatkozva bebizonyítani hogy én mennyire hülye vagyok a szellőztetéshez), az egy egész más dolog.

Valószínűleg meg lehetne oldani egy ház jó hatásfokú szellőztetését akár mindössze 1 centis csövek segítségével is. De az a bizonyos mondatom nem a profi játékosok trükkjeiről szólt, hanem az amatőröket figyelmeztette egy lehetséges buktatóra.

Előzmény: medvetervez (3600)
medvetervez Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3600

Szerintem még mindig totál félreérthető. Te azt sugallod, hogy aki "6 cm" csövet használ, kitol magával. Vagy akkor mi a rossz példa? Szóval a "6 cm" cső szellőzésre tökéletesen alkalmas, kb. 35-40 m3/h levegő szállítható rajta, ami pl. egy hálószobába bőven elegendő. Igen, aki ennél többet szeretne egy csövön, kitol magával.

Traktorral nem lehet gyorsulási versenyen indulni, de versenyautóval sem lehet szántani. A Zehnder, Hoval, Helios 75mm -es cső arra való amire gyártják: hővisszanyerő szellőztető rendszerbe. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3599)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3599

"ért írtunk, hogy a kedves olvasók ne a rossz példát lássák! :)"

Nagyon helyes :)

Előzmény: digium (3597)
XPS epito Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3598

Köszi a segítséget

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3593)
digium Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3597

Eléggé félreérthető voltál az előzményben, épp azért írtunk, hogy a kedves olvasók ne a rossz példát lássák! :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3596)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3596

A félerértések elkerülése végett: 3589-es bejegyzésemben a 400 pascalt és a 6 centis csövet annak személtetéseképpen írtam, hogy ha valaki nem törődik a légnyomáseséssel, az mennyire ki tud tolni magával.

Tehát nem követendő pédaként írtam, ezért nem szükséges, hogy most kijavítsátok a hibáimat.

Én tudom, hogy ha vékony a cső, akkor többet alkalmazva csökken a ventilátor terhelés, A PÉLDÁMBAN SZEREPLŐ EMBER AZ, AKI NEM TUDJA, ő az, aki egy 6 centis csövön át akarja megoldani a háza szellőztetését, neki lesz 400 pascalos rendszere, nem nekem :)

Előzmény: digium (3594)
Lasermouse Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3595

De mi lenne, ha a szelőzőcsövön reális mennyiségű levegőt küldenénk keresztül, mondjuk óránként 100 köbmétert?

Az egyáltalán nem reális, kevered a gerincvezetéket az osztótól a helyiségekbe vezető csövekkel. A gépből jövő - átlagméretű ház esetén - 100-200m3 levegő egy 150-200-as csövön megy az osztóba és onnan már 6-10db 75/61-es cső viszi tovább a befújási pontokhoz. Azaz csövenként <20m3/h, <2m/s és <1,5Pa/m.

Az általad linkelt csőadatok nyomásvesztés táblázatánál is ott van hogy az ajánlott felhasználási tartomány 0-3m/s között van (az ábra minek mutat 10-ig nemtom). Azaz max 3m/s, 4Pa/m, 31,5 m3/h.

Ezek a számok nagyon hasonlítanak Hoval majdnem ugyanekkora 75/62-es csövének adataihoz. Azt is max 30m3/h-hoz ajánlják itt 2,5 Pa/m a nyomásesés.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3592)
digium Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3594

Elég hibásan számolsz: nem egy csövön kell átküldeni egyszerre az összes levegőt, hanem mondjuk 10-en!

2m/s légsebességnél 21m3/h megy át darabján méterenként 1,5Pa nyomáseséssel, ez 50m csőnél összesen 75 Pa és 210m3/h szellőzési teljesítmény.

Ha 105m3/h elég, akkor az előbbi 50 méternyi 10 db csövön már csak ~22Pa a nyomásesés...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3592)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3593

Itt van egy:

http://webaruhaz.permanent.hu/termek/rekuperator-5/200m?/h_legszallitasu_hovisszanyeros_szellozteto_berendezes-836

Az biztos, hogy az egyik legolcsóbb, de hogy menyire jó, azt majd elmeséled nekünk.

Annyit tudunk róla, hogy hőcserélőjnek hőátadó felülete kb 2 négyzetméter.

Előzmény: XPS epito (3590)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3592

"A "6 centis gégecsövek" ellenállásáról lsd. 3528-ban. A légsebességtől függően ellenállása 4-6 Pa/m."

A 3528-ban ezt írtad:

"Zehnder Comfotube 75 cső (belső átmérője 63mm), nyomásvesztesége 6 Pa /m (4 m/s mellett), légszállítás 42 m3/h."

Ez igaz.

De mi lenne, ha a szelőzőcsövön reális mennyiségű levegőt küldenénk keresztül, mondjuk óránként 100 köbmétert?

A Zehnder Comfotube 75 cső ellenállása 100 m3/h esetén 35 pascal méterenként tehát mondjuk 10 méter  ilyen cső magában 350 pascal fékezőerő és akkor még ott van a hőcserélő ellenállása, a sok kanyar/törés, anemosztátok, légszűrők stb légellenállása - úgyhogy még mindig azt állítom, hogy 6 centis csövekkel a 400 pascal nem irreális érték.

[cső adatok innenvannak]

"Mi az az " igen kis ellenállású elem"? Ez eldől a légcsatorna belső felületi minőségén és az elem átmérőjén. Ha van helyed beépíteni nagy átmérőt, akkor könnyű dolgod van a kis ellenállással, ha nincs, akkor csodákat nem tudsz tenni."

Teljesen egyetértek: amikor azt írtam, hogy kis ellenállású elemeket szeretnék alkalmazni, akor nagy csőátmérőkre, sima belső falakra, lágy ívű kanyarokra és nagy felületű szűrőkre céloztam.

Akinek meg nincs elég helye, az valóban nem tud mit tenni: fizeti a nagy nyomásesésű rendszerének extra ventilátor-wattjait egész hátralévő éltében. Vagy mégiscsak csinál helyet, szóval csodát tesz ;)

Előzmény: medvetervez (3591)
medvetervez Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3591

A "6 centis gégecsövek" ellenállásáról lsd. 3528-ban. A légsebességtől függően ellenállása 4-6 Pa/m. Ebből sehogy nem lesz 400 Pa, a légcsatorna hálózat ellenállása nem a teljes beépített hosszból adódik. Ne túlozz ennyire.

Mi az az " igen kis ellenállású elem"? Ez eldől a légcsatorna belső felületi minőségén és az elem átmérőjén. Ha van helyed beépíteni nagy átmérőt, akkor könnyű dolgod van a kis ellenállással, ha nincs, akkor csodákat nem tudsz tenni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3589)
XPS epito Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3590

Tudtok ajánlani olyan hővisszanyerős szellőztetőgépet, ami <100-1503/h és nem túl drága, de jó?

Melyik tipust, hol kellene keresni?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3589

Én úgy választanék ventilátort, hogy megsaccolnám, hogy

1 - kb mekkora légnyomást tudó venti kell: teljes szellőző rendszer légnyomásesése mindenestül, bekoszolódott szűrőkkel együtt(!!!)

2 - mennyi a szükséges légköbméter óránként

A légnyomás esést egy laikusnak igen nehéz megsaccolni, én magamnak max 100 pascalt saccolok, de én mindenütt igen kis ellenállású elemeket szeretnék alkalmazni. Amatőr kivitelezésben talán a 200 pascal átlagosnak mondható, de aki szívószálakon szeretné átpréselni a levegőt (pl födémbe betonozható 6 centis gégecsövek), az ezt szerintem nyugodtan szorozza meg kettővel.

Óránkénti légköbméternek vegyük a fejenként általánosan ajánlott 30-at (habár én saját felelősségre nyugodtan lemennék akár 20-ig is).

Tehát van egy munkapontunk: 4 fős család esetén óránként 120 köbméter, amit a ventilátornak produkálnia kell egy 200 pascal nyomásesésű rendszerben.

Tehát én olyan ventilátort választanék, amelynél ez a 200 Pa / 120 m3/h munkapont

- a venti légnyomás/légmennyiség grafikonon a munkapont az optimális (szürkével jelölt) zónán belülre esik

- ÉS a venti ebben a munkapontban nincs maximális teljesítményen üzemeltetve, tehát van benne teljesítmény tartalék vész-szellőztetés esetére (házibuli / odaégett kaja üzemmód), ráadásul ha a motor csapágyai általában jóval a maximális fordultaszám alatt pörögnek, akkor élettartama akár többszörösére is nőhet.

Tehát ezen mostani ventilátor esetén (kásd a képet):

Kék pötty:

átlagos légellenállású szellőzőrendszer + 4 fős család = a munkapont ugyan az optimális területen belül van, de a motor állandóan maximális teljesítményen megy, ezért egyrészt nincs vész-szellőzési tartalékja, másrészt nem számíthatunk élettartam-nyereségre.

Zöld pötty:

jó alacsony légellenállású (100 Pa) szellőzőrendszer  + mindössze 2 fős család = a munkapont bőven az optimális terület belsejében van, tehát a motor kb fél fordulatszámon megy, ezért bőven van vész-szellőzési tartalékja és várható élettartama is kb ezer év lesz ;)

Mindenki képzelje el a saját házi rendszerének munkapontját (munkapöttyét) és helyezze el az ábrán (vagy egy másik ventilátor hasonló ábráján).

...legalábbis én így gondolkodom, persze én nem vagyok semmiféle szakember, csak amolyan mekkelek....

Előzmény: nemnyaralo (3588)
nemnyaralo Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3588

http://cgi.ebay.at/Pabst-Motoren-RG160-28-12n-12-electronic-fan-NEW-/400132367648?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d29bf6520

13e Ft darabja, a szállítás ugyanennyi, de gondolom messze nemlineárisan nő a darabszámmal. Ha mondjuk 8-at vennénk, akkor máris 1500/db körül járnánk... nem társul be valaki?

Adatok:

Jelleggörbe (a 2-es jelű görbe vonatkozik erre a típusra):

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3587)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.09.19 0 0 3587

"Abból indultunk ki, hogy 5 percenként egy perces, vagy 3 óránként fél órás szellőztetés a jobb."

Azonos állás/működés arány esetén egyértelműen és több okból is a minél gyakoribb ütem a jobb. Tehát fenti esetben az 6/1 perc jobb, mint a három/fél óra.

"A megmozgatott levegő mennyisége - és a vele kivitt pára - viszont ugyanannyi lesz fél napra vetítve."

Tévedés. Lassú/ritka ütemezés esetén a hosszú távon megmozgatott levegőmennyiség valóban ugyanannyi, de a kivitt pára  akár lényegesen is kevesebb lehet (pl ruhaszárítás esetén).

Előzmény: otapi (3585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!