A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Csak bolt, de megkínálnak egy csészével (szabadon választható fajtából), hogy lásd, jó az eredmény. 27-es szám alatt található, pont szemben az Operával (egykori BÁV).
Cora-ban most olasz-hét van, ittam is egy 100% arabica-ból álló, teljesen ismeretlen kávét ingyé'. Ahhoz képest, hogy cca. millás gépen készült, nem volt igazán emlékezetes...
De jó, hogy írod, már én is el akartam arrafelé nézni. Ez csak bolt, vagy kávézó is? A kérdésem másik olvasata: a ristrettó grátisz jár a reménybeli vevőnek, vagy bárki beugorhat üzleti alapon felhajtani egyet? :)
Egyébként benéztem az új Nespresso boltba, adtak egy ristrettót -- el kell ismernem, az átlagánál jobb volt annak, amit én sokkal több munkával elő tudok állítani! Szép crema, utóíz meg minden. (De pont ma sikerült később egy igazán finomat főznöm, nem akarták az istenek, hogy bosszankodjam...)
De anyagilag maximum annak éri meg, aki csak hétvégén kávézik otthon, meg a vendégeit kínálja meg nagyritkán. 80-egynéhány HUF egy töltet, amikor normális pörkölt kávéból 20 alatt van egy szimpla költsége.
Az alapgép (baromi pici) 40-vmennyi náluk, az "automata" 10-zel több, de az rossz vicc -- annyival tud többet, h. van míg az elsőn addig jön a víz, amíg nyomva tartod a gombot, ennek egy eszpresszó- és egy hosszú-gombja, amiket megnyomva a betáplált vízmennyiséget engedi át. (Ez már technika, ecsém! :) A tejhabosításra is képes változatok jóval drágábbak, igaz, komfortos módon csinálják azt is -- már habosan engedik vissza a tejet egy csövön.
Köszönöm a véleményeket mindkettőtöknek! Azért Káposzta tisztasági elveit nem fogom magamévá tenni :) Friss KVszag persze fiiiinom dolog, de épp ezért nem szeretném, ha állott keveredne belé.
"Nekem akkor tapad föl, ha nincs eleg finomra daralva vagy nem eleg tömör"
Hát ez tényleg nagyon furcsa, nekem olyankor jön le simán és pont az elég kis szemcsés/tömör tapad föl. Ki érti ezt?...
"szerintem tobbet art neki, ha szivaccsal bemasszirozom a szitaba a kavemaradvanyt, mintha nem csinalnek semmit,"
Na, erre nem is gondoltam! Azt hittem, ha előtte kifújtam egy adag vizet, akkor magán a membránon már nem marad zacc. (A szivacson is úgy látszik, mintha köröskörül, "a perem alatt" lennének inkább maradványok.) De ha igen és átnyomom a túloldalra, az megmagyarázza az alap-szag forrását.
Nekem akkor tapad föl, ha nincs eleg finomra daralva vagy nem eleg tömör vagy ha elfelejtem leszedni a szurot. En nem tisztitom a fejet, szerintem tobbet art neki, ha szivaccsal bemasszirozom a szitaba a kavemaradvanyt, mintha nem csinalnek semmit, a kovetkezo fozesnel ugyis atmossa a viz. Meg kulonben sem tisztitom, lusta vagyok, ha nagyon dzsuvas letorlom kicsit kivul, 2-3 havonta citromsavas viz es kesz. A szurotartot, a viztartalyt meg az also talcat ha mar nagyon ragadnak bevagom a mosogatogepbe. Szagot nem erzek, legfeljebb ha kozelrol korbeszimatolom, de az nem szokasom.
Ad 1: Nálam nem, de gaggia evolutiont használó ismerősömnél igen.
Ad 2: Szerintem egy csomó helyen marad kvszagú víz-trutymó-egyéb kisebb mennyiségben, szerintem ezzel nem nagyon lehet mit tenni, egyébként is: egy kávéfőző legyen kávészagú! Néha lehet persze nagytakarítást rendezni, de ha nem szörnyű a helyzet, akkor lehet, hogy kár a gőzért.
Ad 3: Apropó, gőz... Nem tudom, lehet, segítene ennek kiengedése, de nem tartom túl valószíűnek, hogy egy kevéske gőznek lenne annyi hőtartalma (valószíüleg töredék grammnyi víznek a gőzéről van szó), amennyi rontana az italon.
Más:
A korábban már emlegetett Sir Morikos Broadway Blend kétszeri őrlésével (Krups) és nem is túl erős zömítéssel egész becsületes espressokat készítettem a Rowentával, de szigorúan be kellett tartani, hogy mindig két csészével (vagy doppio-t :-))) ) csináljak, különben eléggé reménytelen. Vlszleg az előző adag kávénál az alacsony pörköltség miatt nem volt elég a daráló teljesítménye ehhez a géphez, ugyanis az inkább a bécsi színhez járt közelebb.
A Kimbo kávékat ki próbálta már? 4444-ért több fajta is kilós csomagban, megéri-e?
Tényleg, erről eszembe jutott néhány kérdés (vagy mi).
1.) Ha a KV elég finomra van őrölve, nem jön le használat után a szűrővel együtt, hanem ott marad egy tömbben föltapadva a "zuhanyrózsára" és le kell fújatni csészébe egy újabb adag vízzel. Nem nagy macera, csak érdekelne, másnál is így van-e?
2.) Amúgy is minden KV után kifújatok egy adag üres vizet, hogy tisztuljon meg a fej a por-maradványoktól és szivaccsal is tisztára törlöm, szemmel nem is látni rajta semmit. (Persze az alsó tálcát is kimosom.) Miért van mégis állott KV-szaga a gépnek használaton kívül is? Van ott még vmi zug, amit rendszeresen tisztítani kéne? (Az utasításban csak az ecetes vízkőtlenítésről van szó.)
3.) A tisztító fújások első másodpercében egy gőzfelhőcske hagyja el a "zuhanyrózsát" -- tehát, gondolom, ez történhet akkor is, amikor tényleg kávét teszek alá. Nem árt ez a kis gőz a kávénak? (Elméletileg, ugye, túl meleg.) Nem kellene akció előtt kiengedni, és csak utána csatlakoztatni a szűrőtartót?
Sir Morik-féle kenyait, fr. pörkölés -- nem olyan jóízű, mint emlékeztem, bár a szaga bódító. A kísérletezés folytatódik...
A darálóban egy nem tetszik: jól tele kell tömni babokkal, mert ha csak kb. egy adagnyit teszek bele, akkor nem könnyen harap rá a mechanizmus és az üres fordulatoktól sokkal tovább tart a darálás a szükségesnél! Az anyag lenyomására, ami gyakori kézi darálókban (mák, dió stb.) itt nincs lehetőség. Szóval valószínű, h, nem ez még a végső darálóm és összességében többet fogok költeni rájuk, mint ha egyszerűen vettem volna egy Luxot én is. (De azért maradok manuális-hívő, a csöndesség és kis helyfoglalás nálunk nagyon fontos /pici a lakás/.)
A Tálal6-ban, nyomtatott katalógusból lehet rendelni és 2-3 hét múlva érkezik, 13 ezer. (Közvetlenül is meg lehet rendelni online -- pl. teesorte.de --, de nem érdemes, úgy is 50 EUR + szállítás.) Uígy rendelhetők Peugeot darálók, de azok 20-nál kezdődnek (miközben nem hiszem, h. érdemben jobbak lennének) és mind a "kocka fiókkal" forma.
Nekem is van már darálóm -- a képen a jobb fölső :) Bisetti.it
Kicsit nehéz szétnyitni (a fölső fa-karima alatt nyílik bajonettzárral) és nagyobb, mint a képről gondoltam (így a fogása sem igazán kellemes használat közben, nem lehet átérni egy kézzel), de a legfinomabbra állítva pont jónak tűnik az őrlemény, szerintem megteszi legalább addig, amíg valódi törököt nem találok. Finomabbak a szemcsék, mint a Sega Espresso Casa (ilyenem van nyitva), bár a 30mp-es eszpresszót így sem értem el. (És a kísérletezést erősen fékezi, h. max. 2 KV-t tudok meginni egy reggel, viszont kóstolás után kiönteni sajnálnám; érzésem szerint aki ilyet tesz, azt holtbiztosan megbünteti a nagy KV-isten :)
Megvettem a Nemox Luxot, ki is próbáltuk, remekül muzsikál. Szerintem jól is néz ki, nekem a műanyag alkatrészek sem tűnnek gagyinak. Kösz mindenkinek a tippeket.
Az Expolygont én is csak ajánlani tudom, tényleg segítőkészek voltak, tisztességes cég. Pár nap múlva felhívtam őket, hogy küldjenek egy csomag vízkőmentesítőt, és másnap (!) megkaptam postai utánvéttel.
Gprinz, H_G: A Gaggia Achille karján nincs rugó, csak a karodon múlik a lehúzás erőssége, erőteljesen, de egyenletesen kell lenyomni. Nem volt nehéz beletanulni, igazából ha (1) elég ideig melegíted a gépet (2) megfelelő mennyiségű kávét teszel a szűrőbe és (3) megfelelő nagyságúra van darálva akkor nem érhet meglepetés.
Most viszont gond van vele, többször leverte a FI-relét, szétszedtem, és úgy néz ki, hogy a tankból ereszti a vizet alulra, pont oda, ahol jön be a 220V. Kiszárítottam, most megy, de azt hiszem, meglátogatok egy szervízt vele (talán kipróbálom itt is az Expolygont).
Egy másik POD-machine, és még belefér a keretbe: ez bruttó 75 E Ft. Az előzőt már próbálgattam - jó kávét főz (jó POD-ból :-)) ), erről még nincs tapasztalatom.
Igen, ezért mondja a pék, h. direkt olyat keresett, aminek nincs szervíze az országban, így egyből cserélniük kell; és persze meggyőződött róla, h. a papírokon szerepel a "vendéglátóipari célra alkalmas". (Ravasz, mi? :) Állítólag már nekik is volt bajuk egy nagyobbfajta S...óval, aminek röviddel a garancia lejárta után lett olyan javítás-igénye, hogy alig vmivel lett volna olcsóbb egy új készüléknél.
Egyebkent nalunk cegnel egy nem eppen olcso Jura fel evig birta. Negy honap uan garancialis javitas, aztan 2 honap is vegleg kifekudt. Olyan napi 50 kave lehetett a terhelese. Allitolag nem ekkora igenybevetelre terveztek.
Egyszeruen tul sok mozgo meg eldugulasra, elkoszolodasra hajlamos alkatresz van egy ilyen automataban.
"Egy cegnel ahol reprezentacios celra is kell, biztos nem vennek Clatronicsot, csak valami csillogo kromozott olasz herkentyut."
Én úgy értelmeztem, el akarják dugni a konyhában... De szemből elég pofás a C., csak hátulról gagyi szürke műanyag. Nagy élettartamot nem jósolnék neki, de a pék szerint a Metro 2 éves garanciaidejének a végére már bőségesen megtérül.
A Nespresso tényleg jól illene ennek az irodának az igényeihez, de attól tartok, itt azok is túl drágák.
Eddig valszeg a Saeco Via Veneto volt a legpraktikusabb javaslat...
Ujonnan egesz biztos, hogy jo egy ilyen gep, kerdes hogy egy ev vagy parszaz kave utan mit csinal es mennyit kell karbantartani. Lehet, hogy egy neszpresszogepet sem dragabb uzemeltetni es az szinte karbantartasmentes. Egy cegnel ahol reprezentacios celra is kell, biztos nem vennek Clatronicsot, csak valami csillogo kromozott olasz herkentyut. De ha 80 a keret, akkor a Clatronics vagy egy neszpresszo is jo valasztas lehet.