A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem eccerű ez kérem :) Én is megnéztem egyből a honlapjukat, bár sztem az olasz oldalon sokkal átláthatóbb a termékkínálat. Ja, és ott egy nagy kotyogós fényképpel indítanak a Home Line kiválasztásakor...
Szóval azt az ezüst papírdobozost egyik oldalon sem találom, amiből volt mokka és presszógépes fényképpel ellátott (bár a ráírt szöveg tök egyforma volt, és nem utalt az őrlési finomságra). A top cuccokat (Sublime, Aroma Bar) mintha nem is láttam volna, de mivel azok 500g kiszerelésűek, talán ezért nem figyeltem rá. Őröltből amúgy sem bontanék meg ekkorát (dettó mint a Perté, nem mellesleg ez ua. bolt a Bajcsy Nyugati tér felőli végén).
Ha jól emlékszem Aroma Piú volt, de az már csak 40% arabica.
Nyilván majd újra szemrevételezem őket, ha arra járok.
A Sublime-t biztosan tudtad, hogy finomra őrölt, mikor vetted? Az érdekelne, de kisebb csomagban.
Vagy másfél éve jöttek Magyarországra, akkor a Hoventán ittam - olasz barista, bika gépen NNNagyon jót főzött - és utána vettem is. Aztán elment tőlük a kontaktom, s leszoktam róla. Próbáld ki mindenképpen, itt a választék.
Úgy emlékszem, a Toldi mellett (eggyel a mozi felé) pont olyat főznek, de podokból, ami bárban elég szégyen. De elég finom, szerintem van olyan jó, mint a Toldi Filicorija (ami nekem nem jön be 100%-ig).
A Manuel-t ismeri valaki? Tegnap egész nagy választékot találtam egy boltban, de nem írták és piktogrammal sem ábrázolták a dobozokon az őrlés típusát. Az elején levő fénykép alapján mondjuk az egyik mokka, a másik presszó kell legyen, de így inkább nem vettem meg.
Tény, hogy nem a lakberendezői-ízlésük miatt járok én sem az Angelóba :) De a kávéjukat feltétlenül kóstold meg legközelebb. És a Sacher-tortácskájuk ugyan valóban mennyei, de érdemes az olasz édességeket is kipróbálnod.
Azért ne keseredj el, még van számodra remény! Én is előnyben részesítettem a teát évtizedeken át. (Persze mais szeretem, nem zárják ki egymást.) A kihűlt KV meg egyértelműen borzasztó, ezt senki sem vitatja.
Nahát, nekem ott eszembe se jutott maradni és megkóstolni a KV-t -- hiába erőlködtek mindenféle textilekkel, az a terem alapvetően uolyan rideg maradt, mint bankfiók korában. Csak fölmarkolom a mennyei Sacher-tortájukat és repülök :)
Hello mindenki! Én folyton teázok! Kávézni akartam, de rájöttem, hogy utálom! Viszont ha nagyon hidegen, feketén megiszom, akkor az olyan borzasztó érzés, hogy egyből felébredek tőle!
Közben azért "Angelo"-t is meglátogattam. Ismeritek? Remek olasz kávézó-cukrászda a MOM-Parkban. Az egyetlen hely, ahol mindig kávét kérek és nem capuccinót, mert kár elrontani.
De azert csinalja, mert nincs a kremmel megelegedve. Ha olyan a kave, nalam a 14 grammbol is gyonyoru latvany lesz. De a kedvenc olasz fagyizomban alig van crema, az is inkabb gesztenyebarna szinu, megis csodalatos intenziv az ize. Meg nem is olcso mulatsag telepakolni, nalam a normal adagokkal is alig tart 3 hetig egy kilo kave.
épp egy olyan topik van fenn a CG fórumán, ahol azt állítják, h. a Gaggiákat is úgy kéne használni, ahogy az én gépemet, azaz annyira feltöltve a szűrőt, amennyire csak lehet,hogy végül rácsmintás maradjon a zacc! (Nem pedig, ahogy a kézikönyv írja, belemérni 14 grammot.)
Hmm, a szaxerű leírások alapján lehetséges, h. én jobban kedvelném az Espressót a 5 Stellénél... No, majd vmikor sort kerítek rá!
Sikerült pont jó időt elérnem :) Kb. 80% Hausbrandt és 20% E. Casa kellett hozzá. De ettől csak még világosabban látszik, h. nem igazán szeretem a H. ízét, kár vele elrontani az olcsó kis Segafredót. Mindegy, eggyel töb fajta van kipipálva...
Rákérdezünk majd, meg arra is, hogy kotyogóba mennyire lehet akkor jó a finomabbra őrölt. Mert a presszós Vergnano dobozán azt írják, hogy mokkacuccba 3/4-ig töltve, nem lenyomva kell beletenni.
Ja, Vergnano: a honlapjukon jól eldugva rátaláltam egy "Casa del caffé" nevű sorozatra, amiben van kétfajta fémdobozos presszóba való. Majd megkérdezem a forgalmazót, ilyet tudnak-e hozni, mert ennek komplett leírása, termékkódja is van. Mivel a múltkor szimplán egy fénykép alapján ígérte, hogy megpróbál Crystal-t szerezni, hátha van belőle otthoni kiszerelés.
Ők a hazai Molinari-forgalmazók, emilben vagy a mobilszámon tudsz rendelni. Szvsz Cinque Stelle a nyerő - érdemes elolvasni a szaxerű analízisét, semmi túlzás nincs benne... Néhány hét ínség után beszereztem 2 dobozzal, most (legalábbis KV-fronton) esmét helyrebillent az egyensúlyom :-)
Még az a szerencse, h. annyi eljárás létezik -- így valamit a nem megfelelő szemcsenagyságú KV-val is kezdhetsz, ha az íze egyébként jó. A mokka finomságú jó a Bodumhoz is, a túl finomat meg lehet csinálni töröknek.
Igen, pont ezért kérdeztem, hogy nézte-e a kedves topiktárs, milyen őrlésű. Hátha jött már azóta, sosem tudni...
Így aztán nemrég rájuktelefonoztam, és állítólag presszós. Körbenézte, és ezt állapította meg, illetve egy kollegát is kérdezett, az is állította, hogy olyan finomra őrölt, mint amit ott használnak. Hááát, ennél többet telefonon nem lehet elérni, muszáj lesz ezekután odamenni személyesen :)
A most rendelt Molinari Espresso elég finomra őrölt :) Tök optimálisan lefojtja a gépet, gyönyörű crema, finom krémes állagú kávé. Az utóízen érezni inkább, hogy azért ez nem kevéssel olcsóbb, mint az Öt Csillag, tényleg szárazabb, fanyarabb, de elégedett vagyok vele.
Ez ugyanaz a Filicori-lelőhely, amit párszor már említettem (a másik ugyanennek a társaságnak a fagyizója a TB-i Corában). Sajnos, a mostani dobozos, darált kávéjuk mokka finomságú, nem espresso - átzuhog a víz rajt' és közepes tea erősségű lészen :-(((