Keresés

Részletes keresés

woodruff Creative Commons License 2017.08.20 0 0 5495

Akkor én is mutatok egyet,szerintem ez a legígéretesebb fajta 2017 ben.

 

(1) Виноград Эверест. Сезон 2017 (Grapes Everest. Season 2017) - YouTube

 

  woodruff

Előzmény: Kramcsák István (5494)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.08.19 0 0 5494

Vizsgázott, Pjotr, "gyémántja= /Rombik/https://www.youtube.com/watch?v=L8vqlWNADQg

D-kis Creative Commons License 2017.08.19 0 0 5493

Az Én fügebokrom 6éves,kar vastagságú ágai nem a tavaszi hidegbetörés miatt fagytak vissza tövig.

Az elmúlt tél megmutatta hogy a tőkék biztosítócsapjainak takarását nem hanyagolhatom el. Pár tőke éppen

csak túlélte a telet.

Kulicz Creative Commons License 2017.08.18 0 0 5492

Tavaly oltottam a Preobrazsényie fajtát, nagyon ígéretes, dekoratív csemegeszőlő. Szőlőszem honlapján pontos leírás található róla.

 

https://www.youtube.com/watch?v=rAi_98Gwypc

budai2 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 5491

Muscat Bleu

 

Izlésről nincs értelme vitatkozni, ezért  csak szubjektív véleményt írok.

Nekem nem igazán ízlik. Túl sok magja van, ami engem zavar,

Egyébként megfelel szőlőszem leírásának:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=132054637&t=9217758

 

Kevés gondoskodással is beéri, nem betegségérzékeny és gyors növekedésű. Két tőke közül az egyiket átoltom valami másra.

beetee Creative Commons License 2017.08.17 0 1 5490

Na.. írtam egy fél oldalt és ment a lecsóba...

 

Akkor kivonatolva:

 

Nem jó szó a mediterránná válás, mert igazából a szélsőségek fognak felerősödni ezen a környéken (is).

Bármikor jöhet egy nagyon hideg téli pár nap, és bármikor alakulhat olyan nyár a pár nap tavasz után, mikor minden kiég...

Mellette meg extrém viharok megszokottá válnak majd. :(

 

De visszatérve a hidegtűrésre:

A füge -16 fok alatt pár tizeddel adja fel télen, nyugalmi állapotban. Ez tény. Tavasszal viszont nagyon későn hajt, tehát az áprilisi fagyok egyáltalán nem zavarják.

Idén csak a kivételesen jó fekvésben, vagy hőszigeten telepített példányok élték túl károsodás nélkül. Illetve van pár fajta, ami újrahajtás után képes az idei vesszőin másodterméseket beérlelni. Nem ez az általános.

 

Kivi -24 - -26 fok alatt hal meg. Minikivi akár -30 körül is bírja. De ezek kb a szőlővel együtt bontanak rügyet, tehát a tavaszi fagy letarolhatja őket.

 

Citrusok -5 - 0 fok. És csont száraz talaj.

 

És akkor a szőlők:

Déli nemesítés a -16 környékére van felkészítve. Egy ukrán, orosz meg -24, vagy hidegebbre is. És nem mindegy mikortól hajt....

 

Szerintem nem kérdés, melyik vonallal kell foglalkozni.

 

Előzmény: van_Persil (5489)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.17 0 0 5489

Én életemben elöször idén ehettem fügét. A növényeket elsösorban nem a hideg tél, hanem a tavaszi hidegbetörés gyötörte meg. Az meg a klímaváltozás része. A méhészetben pl. az a gond, hogy a telek elmaradásával 8az idei kivétel) nem lesz fiasításmentes idöszak, ami az atka elleni védekezés miatt fontos lenne. Hidd el, (nem azért, mert én mondom, hanem mert tény), hogy megyünk a mediterrán klíma felé, feltartóztathatatlanul.

Előzmény: öreg_néne_b (5487)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.17 0 0 5488

idei

Előzmény: öreg_néne_b (5487)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.17 0 0 5487

Hazánk klímája egyre inkább mediterrán lesz, nem pedig az orosz sztyeppéken általános száraz kontinentális

Pedig az ide év pont az utóbbi. Sokáig tartó nagy hideg télen, száraz, forró nyár. Klasszikus kontinentális. Rendesen haza is vágta a mediterrán elterjedésű növényeket (pl. füge).

Előzmény: van_Persil (5482)
woodruff Creative Commons License 2017.08.17 0 0 5486

Mint gondolom többeknél az idei tél megmutatta a pusztító hatását.

Bizony nekem,inkább jobban bejönnek a stabilabb, fagyállóbb fajták.

És nem szeretem a savanyú szőlőt.

 

  woodruff

Előzmény: van_Persil (5482)
szölőszem Creative Commons License 2017.08.17 0 1 5485

Nem értek veled egyet a "dél felé való kacsingatás" tekintetében. Az igaz, hogy a klímaváltozás miatt enyhébbek a telek, de ugyanakkor szélsőségesebb is az időjárás.(lásd az elmúlt tél).

Igenis a fagytűrőbb fajtákat kell előnyben részesíteni, az orosz-ukrán-amerikai fajtákat.

Nemrég jöttem haza Szlovákiából, egy csemegeszőlő gyűjtőnél voltam, náluk a télen -30 C°volt (Közép-Szlovákia, +300m t.sz. magasságban). Szinte mindene elfagyott. Szerencsére nem oltványai vannak, így a föld alól tudtak kihajtani a szőlők, de évekre visszavetette az állományt.

Előzmény: van_Persil (5482)
Silvan Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5484

Nem kívántam kezem-lábam összetörni ezekért a fajtákért,csupán érdeklődtem az elérhetőségről.Szerintem sehol nem írtam arról ,hogy mindenáron kellenek ezek a fajták és töröm érte kezem-lábam.

Biztos az én kérdésemet olvastad? Más gond nélkül megértette, mindegy, hogy alulról felfelé vagy lefelé olvasta:-).

Előzmény: beetee (5477)
Silvan Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5483

Köszönöm!

Előzmény: Édeske1 (5480)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5482

Pont, hogy a klímaváltozás miatt dél felé kellene kacsingatnotok. Már nem a 70-es években vagyunk, hogy a minél korábbi érés legyen a cél. Vagy ha igen, akkor október közepére nem lesz a tökéken szölö, ez pedig szerintem nem lehet kívánalom.

Hazánk klímája egyre inkább mediterrán lesz, nem pedig az orosz sztyeppéken általános száraz kontinentális, ez tudományos tény, bár Trump alternatív valóságában nem létezik.

Előzmény: woodruff (5481)
woodruff Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5481

Nem szeretném magam ismételni,mert már szerintem unalmas.

DE egy 300 milliós országközösség leg favorizáltabb,új fajtáit, azért nem kellene ledegradálni,és ebben az irányban kellene elindulni,az újabb fajtákat, Magyarországon gyűjtőknek.

Gondoljunk a téli mínusz 26 fokra.

Ez az ország az Orosz,Ukrán,Moldáv,vonal.

Az Olasz vonallal nem kellene foglalkoznunk,mert ez nem nekünk való,túl déli.

Bocs ha valaki mégis másként gondolná.

 

  woodruff

Édeske1 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5480

Hírös kert .   http://www.hirosfaiskola.hu/kapcsolat   Rostás Gáborral kel beszélni .

Előzmény: Silvan (5467)
gyurka kertész Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5479

Sziasztok az első termését mutatta meg a piros sasszla szöllő nagyon szépen szinesedik!! tud valaki segiteni hogy a szöllő oltóvesszőt mikor optimális szedni a szedés után egészvesszőben kell e hagyni vagy fel kell darabolni ?? ha igen milyen méretre valaki tud erről videót felrakni hálás lennék érte !!! a timur oltásom nagyon szépen fejlődik de sajnos amit hozott most ebben az évben mutató fürtöt mindig szétreped egy egy szép nagy szem bogyója ez ellen van e valami jó praktika ennek az elháritására ?? segitsetek köszönöm előre is !!

 

 

         piros sasszla

        2017. timur oltvány 

 

viscosai Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5478

Üdv. fórumozók.

Tanácsot szeretnék kérni csemegeszőlő fajtakiválasztáshoz.

Elsődleges szempont a "darázsállóság" lenne, már ha van ilyen.

Termő fajtáim közül ez irányba a saszla a legmegbízhatóbb, de szeretnék az újabbakat  is.

 

beetee Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5477

Te is alulról olvasol felfelé? ;)

 

De visszatérve a faiskolára... nem tudom érdemes-e kezet-lábat összetörni ezekért a fajtákért.

Hamburgi muskotály, Izabella, és olyanok, amik még az olasz klímán sem érnek be tökéletesen...

Előzmény: Silvan (5475)
Silvan Creative Commons License 2017.08.16 0 1 5476

Köszönöm! Értő olvasás:-)

Előzmény: van_Persil (5469)
Silvan Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5475

A faiskola nevét nem találom abban a pár sorban!

Segíts kérlek:-(

Előzmény: beetee (5468)
Maci_P Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5474

Segítségképpen, (nem tudom, hogy azonosak-e, mert nincsenek, nem foglalkoztam velük,) de itt külön fajtának tűnnek:

http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=9157

http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=11748

Előzmény: szölőszem (5473)
szölőszem Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5473

Egyes leírások szerint a Perla negra azonos a Syrah borszőlővel:

http://www.vinaruda.com/index.asp?iden=12&id=58

 

Az ebből készült bor:

https://listado.mercadolibre.com.ar/vinos/vino-perla-negra

Előzmény: Édeske1 (5466)
szölőszem Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5472
Előzmény: szölőszem (5471)
szölőszem Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5471
Előzmény: beetee (5468)
beetee Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5470

Jogos.

Előzmény: van_Persil (5469)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5469

Én úgy értettem a kérdést, hogy a kecskeméti oltványosoknak mi a nevük.

Előzmény: beetee (5468)
beetee Creative Commons License 2017.08.16 0 0 5468

Leírta. Nem? :)

 

Muscato Amburgo = Hamburgi muskotály

 

Az első kettő is gyanúsan (nekem, mint outsidernek) kecskecsöcsű vagy rokonsága..

A negyedik valami amerikai direkttermőre emlékeztet képről. Nem mélyedtem bele, csak képet kerestem.

Utolsóról nevére meg a kereső egy csomó aliexpresses találatot adott ki... mondjuk a képeken tetszetős.

 

Mindenesetre a többségnek szép olaszos neve van.

Előzmény: Silvan (5467)
Silvan Creative Commons License 2017.08.15 0 0 5467

Elárulnád a nevüket?

Előzmény: Édeske1 (5466)
Édeske1 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 5466

 Ma vettem egy Kecskembeméti faiskolába , most jött nekik az első szállítmány Olaszországból . Olyanokat mint : Pizzutello Bianco , Pizzutello Nero , Fragola Nera , Muscato Amburgo , Perla Negra , Red Golobe . 900 ft volt darabja .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!