Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem jó szó a mediterránná válás, mert igazából a szélsőségek fognak felerősödni ezen a környéken (is).
Bármikor jöhet egy nagyon hideg téli pár nap, és bármikor alakulhat olyan nyár a pár nap tavasz után, mikor minden kiég...
Mellette meg extrém viharok megszokottá válnak majd. :(
De visszatérve a hidegtűrésre:
A füge -16 fok alatt pár tizeddel adja fel télen, nyugalmi állapotban. Ez tény. Tavasszal viszont nagyon későn hajt, tehát az áprilisi fagyok egyáltalán nem zavarják.
Idén csak a kivételesen jó fekvésben, vagy hőszigeten telepített példányok élték túl károsodás nélkül. Illetve van pár fajta, ami újrahajtás után képes az idei vesszőin másodterméseket beérlelni. Nem ez az általános.
Kivi -24 - -26 fok alatt hal meg. Minikivi akár -30 körül is bírja. De ezek kb a szőlővel együtt bontanak rügyet, tehát a tavaszi fagy letarolhatja őket.
Citrusok -5 - 0 fok. És csont száraz talaj.
És akkor a szőlők:
Déli nemesítés a -16 környékére van felkészítve. Egy ukrán, orosz meg -24, vagy hidegebbre is. És nem mindegy mikortól hajt....
Szerintem nem kérdés, melyik vonallal kell foglalkozni.
Én életemben elöször idén ehettem fügét. A növényeket elsösorban nem a hideg tél, hanem a tavaszi hidegbetörés gyötörte meg. Az meg a klímaváltozás része. A méhészetben pl. az a gond, hogy a telek elmaradásával 8az idei kivétel) nem lesz fiasításmentes idöszak, ami az atka elleni védekezés miatt fontos lenne. Hidd el, (nem azért, mert én mondom, hanem mert tény), hogy megyünk a mediterrán klíma felé, feltartóztathatatlanul.
Hazánk klímája egyre inkább mediterrán lesz, nem pedig az orosz sztyeppéken általános száraz kontinentális
Pedig az ide év pont az utóbbi. Sokáig tartó nagy hideg télen, száraz, forró nyár. Klasszikus kontinentális. Rendesen haza is vágta a mediterrán elterjedésű növényeket (pl. füge).
Nem értek veled egyet a "dél felé való kacsingatás" tekintetében. Az igaz, hogy a klímaváltozás miatt enyhébbek a telek, de ugyanakkor szélsőségesebb is az időjárás.(lásd az elmúlt tél).
Igenis a fagytűrőbb fajtákat kell előnyben részesíteni, az orosz-ukrán-amerikai fajtákat.
Nemrég jöttem haza Szlovákiából, egy csemegeszőlő gyűjtőnél voltam, náluk a télen -30 C°volt (Közép-Szlovákia, +300m t.sz. magasságban). Szinte mindene elfagyott. Szerencsére nem oltványai vannak, így a föld alól tudtak kihajtani a szőlők, de évekre visszavetette az állományt.
Nem kívántam kezem-lábam összetörni ezekért a fajtákért,csupán érdeklődtem az elérhetőségről.Szerintem sehol nem írtam arról ,hogy mindenáron kellenek ezek a fajták és töröm érte kezem-lábam.
Biztos az én kérdésemet olvastad? Más gond nélkül megértette, mindegy, hogy alulról felfelé vagy lefelé olvasta:-).
Pont, hogy a klímaváltozás miatt dél felé kellene kacsingatnotok. Már nem a 70-es években vagyunk, hogy a minél korábbi érés legyen a cél. Vagy ha igen, akkor október közepére nem lesz a tökéken szölö, ez pedig szerintem nem lehet kívánalom.
Hazánk klímája egyre inkább mediterrán lesz, nem pedig az orosz sztyeppéken általános száraz kontinentális, ez tudományos tény, bár Trump alternatív valóságában nem létezik.
Nem szeretném magam ismételni,mert már szerintem unalmas.
DE egy 300 milliós országközösség leg favorizáltabb,új fajtáit, azért nem kellene ledegradálni,és ebben az irányban kellene elindulni,az újabb fajtákat, Magyarországon gyűjtőknek.
Gondoljunk a téli mínusz 26 fokra.
Ez az ország az Orosz,Ukrán,Moldáv,vonal.
Az Olasz vonallal nem kellene foglalkoznunk,mert ez nem nekünk való,túl déli.
Sziasztok az első termését mutatta meg a piros sasszla szöllő nagyon szépen szinesedik!! tud valaki segiteni hogy a szöllő oltóvesszőt mikor optimális szedni a szedés után egészvesszőben kell e hagyni vagy fel kell darabolni ?? ha igen milyen méretre valaki tud erről videót felrakni hálás lennék érte !!! a timur oltásom nagyon szépen fejlődik de sajnos amit hozott most ebben az évben mutató fürtöt mindig szétreped egy egy szép nagy szem bogyója ez ellen van e valami jó praktika ennek az elháritására ?? segitsetek köszönöm előre is !!
Ma vettem egy Kecskembeméti faiskolába , most jött nekik az első szállítmány Olaszországból . Olyanokat mint : Pizzutello Bianco , Pizzutello Nero , Fragola Nera , Muscato Amburgo , Perla Negra , Red Golobe . 900 ft volt darabja .