A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
köszi, ráküldök valakit a Tescora, én magam nem teszem be oda a lábam :) amúgy legnagyobb meglepetésemre tegnap a Media Marktban láttam kávét, és van pod is.
A gépem maximálisan alkalmas rá szerencsére, olaszországból hoztam hozzá "tesztanyagot" csak sajnos keveset....úgy néz ki ráéreztem a pod ízére :)
Ahogy olvasom, 15 bar-os géped van, ebbe elvileg az E.S.E szabványos pod lenne jó. Ilyet a Kaiser áruházakban kaphatsz, Illy-t, nem kevés pénzért. A Tesco-ban kapható még a Jacobs podja, de az valószínűleg nincs igazán tömörítve, mert a gyengécske Turmix KVfőzőhöz is azt adják, ami pedig egy "igazi" podot nem tud átnyomni. Ja, és a piros Vergnano kapható még az OfficeDepot áruházakban.
Ezeken túlmenően már speciálisabb boltot/forgalmazót kell találni.
Bizony, bokrosak az érdemeid! De magadról nem akarsz írni valamit olykor-olykor? Vagy Te már sosem kísérletezel új kávékkal, mert megérkeztél a Nirvánába, ahol mindig kék az ég, 28 fok van és enyhe szellő, és mindig pont a kedvedre való italokat ad a Senseo?
Saturn (Europark) Media (Westend) Saturn (Mammut) Media (Pólus) Drugstore Delicatesse (Pólus Center)
Még a héten utánanézek, most ez az új csapásirány :-) Néhány vendéglátóipari alapegységben már ittam Danesit - nem tudom, melyikből főzték -, de nem voltam tőlük eldőlve. Gyanítom, hogy az emberi tényező lehetett a baj, mert sok KVspíler meg odavan a márkáért. Kipróbálom, csak legyen - a legjobb (Doppio Danesi) szemeskávénak olyan 10 E Ft/kg körüli az ára, a 250 grammos, őrölt Espresso Italiano Gold Quality (100% Arabica) 1800 Ft, az ugyanekkora Classic Quality (70% A, 30% R) 1400 Ft magasságában leledzik a hírek szerint.
Ezekbe a nagyon erősen fűszerezett arab kávékba belefutottam én is. :)
Hoztam most Egyiptomból néhány kis csomaggal, de sajna elkészítve szinte ihatatlanok számomra - pedig ittam már itthon néhány finom fűszeres kávét.
De feldeztem egy alternatív felhasználási módot: teljesen finom kis plussz aromát ad, ha az ember a már elkészített kávé/kapucsinó tetejére utólag szór egy keveset ezekből a kávékból!
Már most is 60 cl-t főztem... (Van egy átlátszó csészém, amit pont a fül felső széléig kell tölteni ehhez. Nem tudom, szándékos-e vagy véletlen.)
Objektív-szubjektív: el tudom képzelni, hogy aki régebben nagyon hozzászokott a moka pothoz, annak pont jól eltalálták a Famiglia szerintem durva ízét. (Valszeg frissen áttért eszpresszó-tulajokat céloztak meg vele, erre utalhat, h. az oldalán részletesen leírják, hogyan kell eszpresszót főzni.)
Még valami: próbálj a Famiglia-ból egy kicsit hosszabbat főzni, úgy fél deci körül, szerintem több lesz a crema. (A temp-surfing meg nem egyszerű dolog sajna, nekem nem mögy...)
Ez a de gustibus azért nehéz kérdés. Klasszikus megközelítésben a kritika nem szubjektív műfaj, különösen nem a művészetben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ami nálunk kritika címén megjelenik az nem hanyat-homlok ellentétes egymással x, ill. y tollából. Az élelmiszerminősítésnél is elvileg általános megítélési standardok vannak, a kávébabot a profik gondolom kellő összhangban tudják minőségi osztályba sorolni. Mi persze a mezei kv-buzi szintjén kóstolgatunk házi felszerelésünkkel, és tapasztalatainkat is internetesen osztjuk meg egymás között, és így nem is lehet erre a szintre törnünk. Még szerencse, hogy abban meg tudunk egyezni, nem a Tesco gazdaságos 300 huf/kg kávé az igazi. A borok esetben is néha nagy meglepetés ér, amikor tetszik egy bor, jónak találom, utána meg jön egy igazi nagyágyú (szerencsés esetben nem mondják meg előre miféle, és hogy viszonyul az előzőhöz), és leesek a székről, és nem értem, miként találhattam az előbb igem jónak a másikat.
Egyébként a Sega Emozioni is nagyon kellemes eredményt ad a dugattyús főzőben. (Kissé túl finom e célra és zaccos marad az alja, de az nem zavar, iszom én törököt is.) Tkp. ezek a funkcionális (csak ártson :) irodai Emozionik voltak a legjobb kávéim az utóbbi hetekben, igazán jó eszpresszóhoz már elég rég nem jutottam se otthon, sem a külvilágban :( (Az arab Najjar pedig annyira erősen kardamomos és annyira megköveteli a cukrot, hogy nem is egészen tekintem kávénak, bár ebből jól esett bekapni néhányat.)
Közben egy tízdekás, elvileg frissen pörkölt Qawa Fortissimo (www.qawa.net/blend2.htm) is hiába várja a polcon, hogy megkóstoljam -- nem tudom megőrölni, a Bisetti kézi darálóm most már annyira sem műxik, mint új korában. Hiába tudná tényleg kiválóan megőrölni, egyenletesre és púdertől kuszkuszig bármilyen szemcseméretűre azt a kávébabot, amit elkapott a mechanizmus, mégsem vált be, mert egyszerűen nem harap rájuk -- elkap 1-2 szemet, utána sok üres forgás, megint egyet, megint semmi... Így lehetetlenség kivárni egy adagot, a lenyomásukra pedig nincs semmi lehetőség. Szóval bekaphattyák, mindjárt írok is nekik egy goromba levelet :((
"Adtam egy új esélyt a Lavazza brandnek a savanya Espresso 100% Arabica után egy Espresso Famiglia ... személyében"
Nekem is megvolt... elsőre pocsék, epekeserű némi szenes mellékízzel. Azért még egy kísérletet teszek majd vele úgy, h. megpróbálom már alacsonyabb hőmérsékleten elsütni a gépet, hátha úgy kevésbé lesz keserű -- de a crema is nagyon gyorsan eloszlott, az utóíz rövid ideig túl erős, azután hamar eltűnt, csak a nyelvem tövében maradt vmi gusztustalan savanyúság és összeségében teljesen olyan benyomásom volt, mintha moka potban (de abból is vmi gyatrában, nem eredeti Kotyogóban) vadított KV-t nyeltem volna.
Az őrlemény is túl szemcsés a DeLonghinak, átlagerővel lenyomva 12 mp alatt átfolyt -- ez nem a Lavazza hibája és nagyjából így történik a Segafredo E. Casával is, de az mégis sokkal kellemesebb ízű italt (eszpresszónak nem merném nevezni) ad ilyenkor, nem túl vastag, de jó állagú, csészefalhoz tapadó cremával. Kevesebb, mint féláron!