A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nos, hétvégén elmentem megvettem egy Krups XP4020-ast. Szombaton. Hazavittem, mondom azért kirpóbálom, nem hozom ide be addig. Kipróbáltam. Aztán másnap elmentem és vettem még1-et, amit behoztam a céghez ~ : ) Eddig korrekt. Bár kicsit furcsállom, hogy a POD-betét aljén 1 kis lyuk van csak. De majd holnap hoz be kollegina POD-ot, s megnézzük azzal mit tud. Eddig Lavazza-val és Omniával főztem, ég és föld. ~ : D
OK, a KVmmal is, lévén Caffe Balduini 70-30as volt, meg cégesként Omnia ~ : ( De azért ilyesmit még abból is kitudtam hozni kolleginának nőnapra: ~ : )
Kiváncsi lennék rá. Ugy élőben. Bár még mindig fura, hogy ha NES-t iszom, erősen érezni az outputon is a KVt, még sima KVból csinált Kvnál ez nem jellemző. Utánnaolvasva biza azt adta a vége, hogy a romát nem tudja a szervezet rendesen feldolgozni, s azért távozik érezhetőben.
Mindamellett ez nem kell, h. befogyásoljon, én is vákuumtéglában talált "áporodott" kávét iszom éppen és nagyon is ízlik, pedig az ilyeneket végképp lenézik a coffeegeekek...
Az Excelsior ezüstzacskós, moka potba való változatából is kinyitottam egyet (ezen csak apró betűkkel van az E., a régebbi márkanevükön fut. mint "Caffé Tiemme"), persze én a Bodum edénykében főztem. Még kellemesebb meglepetés a kéknél -- bár a szöveg uaz rajta, miszerint közép-amerikai és kelet-afrikai kávék keveréke, ez egészen más íz! Nem olajos-magvas, hanem átütően keserűcsokis árnyalatú. A két nap alatt senki, aki az irodába lépett, nem mulasztotta el megjegyezni, h. milyen finom KVszag van és még a gyomorproblémák miatt hetek óta csak tejjel forrázott Nescafén élő kollégám is kért belőle :)
Azért az igazi ínyencek azt szokták mondani, h. a legeslegjobb minőséget sohasem lehet elérni podból, csak valóban friss és frissen őrölt, tömörített stb. kávéból.
Sziasztok!
Most voltam az Ázsiában és vettem podot / köszi az infót yeahhh / az egyiket már meg is kóstoltam szerintem finom. A kávézó rész még nem üzemel, de mellette lehet vásárolni kávékat meg gépeket is.
Lássuk csak: OfficeDepot-ban valószínűleg van piros (80-20 arányú) Vergnano, ebből a márkából van még fekete (100% arabica) és a koffeinmentes kék, ezeket 1-2 napos átfutási idővel lehet rendelni a forgalmazótól.
Illy kapható jó drágán, és ha jól gondolom sajnos nem egyesével légmentesen csomagolva a MediaMarkt és Saturn üzletekben, ezt még nem próbáltam.
A Manuel kínálatában elvileg 6 féle keverék és 4 féle egytípusú szerepel, ezek egy része megvehető a Henger utcai kávézójukban, ami nincs, odarendelhető.
Molinari a forgalmazótól rendelhető 1-2 hétre, pontosabban a 4 féle mono inkább több idő, mert azt nem tartja alapból, hanem Olaszországból rendeli. Oro van neki mindig raktáron.
A Semiramis nemrég kezdett podokat árulni, ha visszaolvasol kicsit, nekem nem jött be a kenyai tőlük.
A Varko Caffé Kft.-nál is lehet venni pár félét, ha jól emlékszem, amit próbáltam tőlük, az is elég gyorsan átszaladt.
Ennyi jutott eszembe, és persze ezerféle rendelhető a netes oldalakról :)
Sziasztok!
Kaptam használatit, de a szokásos magyar fordítás két oldal fénymásolva alig olvashatóan és semmi lényeges nincs benne. Hogy, hogy csinálj vele kávét, vagy, hogy gőzöld a tejet arról egy mukk nincs benne, vicces az egész leírás.
Podokat hol lehet kapni pesten?
Köszi Pigi
Van egy AEG EA 150-es kávégépem és van hozzá 3db szűrőbetét az egy és kétszemélyest sikerült felismernem, de a harmadikra nem jöttem rá, de a fórumotokat olvasván gyanú ébredt bennem, hogy hacsak nem az itt taglalt és még általam nem ismert podoknak való szűrő lehet az, szerintetek?
Én azt hittem, hogy valami tisztításhoz adták vagy valami ilyesmi. Tudom nagy lámaság, de még nem vagyok egy nagy kávéfogyasztó és még csak egy éve iszom kávét.
Kösz az infókat, minimum beülök valahová inni egyet.
Mikor őrlési dátumot írtál, nem pörkölésit akartál esetleg?
Te tudsz élni! :)
Hehe :)) Apránként jött ennyi össze, és ahogy fogy, pótolgatom, épp most rendeltem 2 féle Molinarit, meg szeretnék még Manuelt is. Olyan mint a téli-nyári gumi, hosszabb távon végülis nem többletkiadás, viszont nagyobb a választék :)))
Nem őröltet, szemeset vettem a Kosztolányin és Balzac u.-ban, hogy jobban szenvedhessek a kézidarálóval (de biztos meg is őrlik, ha szeretnéd). Az a jó, hogy 10 dekát is adnak; a rossz, hogy nincs rajta az őrlési dátum, ami nélkül persze szemrebbenés nélkül rámondhatják bármire, hogy ó, hát ez nagyon friss... A Fortissimo keverékük elég jól el van találva SZVSZ, amolyan Segafredóhoz hasonló "kicsit durva, de legalább most tényleg érzem, h. ittam valamit" érzés.
Egyébként a Balzac u.-i hardverbolt is, de rém drága -- tartják a Nemox Luxot is, de vmi 45-öt szeretnének kérni érte.
Gyors számvetés: 6 féle pod van épp otthon, plusz az aktuálisan megbontott őrölt (most egy Manuel 70-30 arányú keverék). Ezért írtam vhogy úgy, hogy épp mit kívánunk meg...
Igen, podszűrő: biztos ez is belejátszik, hogy mi elégedettek vagyunk a podokkal, de jó pod esetén tényleg jó az eredmény. A podszűrő alja követi a szabvány pod alakját, felülről meg a felsőszűrő szorítja le.
Néztem már a Qawa honlapját, őrölt kávét a Kosztolányin és a Balzac utcában lehet venni? Vagy pl. a Skála Metróban is? Mert az elnevezés (Pauza Babkávézó és Kávészaküzlet) erre utal. Kiszerelést, árakat tudsz kb? Köszi!
Nekem először megígérte egy héttel későbbre azzal, h. éppen akkor ment el az előző rendelés, a határidőre meg még mindig nem volt ott, mert hogy vhová elutazott az ügynök... Igaz, h. mikor tényleg megjött, már ő hívott fel.
Tényleg nem rossz lehetőség kétféle kávét váltogatni, nem szokja meg annyira az ember az egyféle ízt; de nekem végül a pod nem jön be annyira, ahogy mondtam, már keveslem a 7 grammot... De tényleg pont jó a Manuelek finomsága/zömítettsége, nagyon közel járok velük a 25 mp-hez! (Jó esetben, mert a DeLonghiba nagyon pontosan kell betenni a podot, csak akkor jól működik a skót designjuk, hogy módosított szimplás-szűrőt adnak külön pod-szűrő helyett. Semmi sem akadályozza meg a ferde behelyezést és akkor átszökik mellette a víz; ha egyenesen tettem be, akkor már jól a helyére szorítja a víznyomás.)
A Semiramis SZVSZ már rég nem az igazi, és a Sir Morik sem. Pesten talán a Qawa most a legígéretesebb, de nagyon kevés a boltjuk, és pod azokban sincs.