Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A josta is ilyen--igaz mindkettő finomabb amiből előállitották- de igen gyorsan nő, erősebb igénytelenebb mint a piszke és feketeribizli. Lehet ezek is be fognak válni???
De csak helyszinen vennék... látnom kell. Fényképeik jobbak mint élőben...
Konténereknél az történik, hogy ahogy a gyökér átszövi a földlabdát, egyre több a gyökér és kevesebb a nedvességet megtartó föld. Pár év alatt akár el is tűnik a föld, szinte csak gyökér lesz. Emiatt egyre rövidebb ideig érvényesül a locsolás, akár naponta öntözni kell. Sajnos...
Ha valaki konténerben tartja nyáron a csemetét akkor azt vagy be kell ásni a földbe vagy ha több van akkor egymás mellé rakni őket , de ekkor is jó hogy ha a szélét amit süthet a nap betakarjuk rézsűsen földdel . Természetesen mulccsal is érdemes takarni .
Nálam tavasz óta van bent egy kuresia konténerben. 12 literes vödörbe nem fért bele, talán valami nagy diszperzitest kapott jól kitakarítva. Egész nyáron két-három naponta locsoltam, ne menjen tönkre, mert gyorsan kiszáradt a földje. Ez utóbbi minden konténeresnél probléma szerintem. Nem biztos, hogy átültetéskor a földlabda rajtamaradt volna. Inkább most fogom ültetni végső helyre. Valami legalább 20 literes edény kellene szerintem, megfelelően magas is. Egy erős fólia zsákot is meg lehet tölteni földdel, alul kilyuggatva vagy eleve lyukas műanyag juta zsákot, vagy nem tudom hogy hívják ez utóbbit a gazdaboltokban. Mint ötlet...
Feliram e hármat... áraktól függően, s amelyikből adnak egyet... Ha mindből, akkor lehet 3.
Egy kérdés--bár még nem vettem meg-- konténerbe ültetném és nyáron vinném le "tanyámra" (Nagyecsér) akkor leszek lenn 3 hétig és a fal tövébe ültetném.
Itt addig a fal mellett kapna helyet konténerben. Mekkora legyen a konténer (persze van egy minimum, amelyben belefér a gyökérzet).
Nincs gyakorlatom a konténerben nevelésben, most kezdem másnál is...
Azt olvastam korábban --virágokat "szoktam" ültetgetni régóta-- hogy mindig egy picivel nagyobba, hogy a gyökér benője, nagyobba ültetés visszaveti... Kajszinál is igaz???
Nekem csak tardicot-om van 3 éve, virág volt már, de nem hajlandó termést nevelni egyelőre :(
Mondjuk más se nagyon írt a gyümölcséről, ha jól emlékszem.
F sorozatból 1-2-ről volt már értékelés itt vagy a terrán, de hazai faiskolában azt hiszem nem találkoztam ezen fajtákkal...Frissont viszont szoktak árulni:
Terra kert forumon találtam közben egy listát, ahol érési sorrendben vannak...
Az "f" betűsek a végén, azok igazán későiek. Szóval későbbi öntermők közül gondoltam: melyiket ajánlanátok??. Azokat Albertiben nem láttam a listán egyet sem közülük... Egyébként euróval kell fizetni?
Bergeron van,igaz még nem terem, de pl. a Borsi-késői rózsa még későbbi s az van s terem (idén igaz megfagyott)...
Az új jogdíjas szabad gyökeresek 4,5-5,5 ezer között voltak múlt ősszel. Ezt még ki lehet gazdálkodni. Kuresia, orangered pl. 2-3 ezer közt volt. Bergeron van normál áron. Korai érésben (ceglédi óriás előtt) a régi fajták nem voltak jók.
Őszi kiültetésnél fenn áll annak a veszélye, hogy kiszárad. Ugyanis a gyökerek nem tudnak vizet felszívni a törzs és a hajtások viszont valamennyit párologtatnak. Ezért legjobb az ősszel megvett fát fektetve elföldelni tavaszig és akkor elültetni.
és a magról ültetés is tiltott?Apámnál régebben ültettünk egy csomó gyümölcsöt magról/az almától kezdve az őszibarackig mindent/és némelyik magonc jobban sikerült,mint az eredeti fa