Igaz máanyag, de gondolom nem sértődik meg az alu cső se ha ehhez szalagozod. Szilóval körbenyomod a sík részét ami a lapra kerül, aztán lehet csavarozni.
Kösz a tippet. Ilyesmit néztem már a Bauhaus-ban (az műanyagból volt), de nehézkesnek láttam a síkra rögzítését (te is flexelést javasolsz), valmi olyasmit keresek, aminek egyből, barkácsolás nélkül is megvan az a síkja, amivel a dobozfalhoz erősíthessem.
Még egy kérdés a 10/125/150-16-as flexi csöveknek a BELSŐ átmérője ez az érték?
És ha egy ilyen műanyag idomra az van írva, hogy 160-as, az annak mindig a KÜLSŐ átmérője ennyi?
Vagy jobb, ha bevásárlásnál mindig van nálam mérőseszköz?
Technikailag biztosan lehetséges a házi kivitelezés. Lásd az előző hsz-omban a csőcsonkokat. Doboz: 3 centis XPS-ben már megáll (hosszában) pl. a "Fischer GK Gipszkartondübel" (van annak félárú barkácsbolti változata), ebbe tudsz csavarozni (alátétet raksz a másik oldalon a csavar feje alá). Utána szilóval ki tudod az illesztéseket húzni, vagy eleve PUR habbal össze is ragasztod csavarozás előtt a táblákat. De vannak spéci XPS ragasztók is, ha olyat használsz akkor nem kell csavarozni. Kinek mi a hozzáférhető/szimpatikus.
"Szerintetek életképes lehet ezeket a dobozokat XPS-ből elkászíteni?"
Arra gondoltam, hogy xps lap egyik oldalára teljes felületen ráragasztok (kasírozok) egy valamilyen jobb fóliát, majd a másik oldalát vonalzó mentén snitzerrel félig bevágva, majd a vágások helyén megroppantva a végeredményből könnyen légcsatornát (vagy elosztódobozokat) hajtogathatok. Ha a csatorna cső lágy falú (pl spiráldrótos merevítésű), azt meg egyszerűen átdugom az xps-re vágott kerek lyukon és a lyuk belső peremét belülről öntapadós fóliával, ragasztószalaggal vagy más módon körberagasztom.
Ennél szebb rendszer létezhet, de olcsóbb nemigen :)
Ár is van, így elég nagy lehet az Elek-elégedettség-faktor. Ennek a belső felét mondjuk 8 részre flexelve rá lehet csavarozni (belülről) a doboz falára - már ha osztó-gyűjtő dobozról van szó vagy akár egész szellőztető berendezés dobozáról.
"valahogy elég döcögősen megy ez a csináld magad rekupi,"
Én a gyári hőcserélők árát iden durvának tartom, a házibarkáccsal meg nem vagyok megelégedve (a keresztáramút nem tudom megfelelően rögzíteni a sarkánál úgy, hogy a rögzítés ne akadályozza a víz kifolyását).
Ha lenne egy jó hőcserélőm, a többi már csak hal a tortán...
Mondjuk valaki találhatna nekem az interneten olyan csatlakozó cső-csonkokat, amire rá lehet húzni a (100/125/160-as) szellőzőcsöveket, mert én sehol nem találtam ilyesmit.
Színezni kell a homlokzatot, meg aknát ásnia házi vízműnek, most ez a prioritás :-).
A venti már a vámon van, írtak is hogy kérik az árat, hogy ki tudják vetni a befizetendő össszeget. A doboz nagyjából megvan otthon, szűrőket már felderítettem, úgyhogy 1-2 héten belül remélem megleszek már :-).
időről időre visszalátogatok de valahogy elég döcögősen megy ez a csináld magad rekupi, azt hittem mostanára már nem lesz ekkora kupi...azért én 4 dologra nagyon kiváncsi leszek:
Hmm, ez kemeny dio! De megoldhato, de, sokba fog kerulni!
Nem tudok konkretumokat mondani, de a cegunknel megcsinaltak. Szukseges volt, mivel nem messze van egy hulladeklerako, ami felol neha fuj a szel. Viszont ezt bent sohasem lehet erezni kint pedig igen. Ez ipari meret persze, 400+ emberes irodahazban kint a pusztaban.
Adott egy 60 nm-es lakás, melyben ki van alakítva két kicsi szoba, s egy amerikai konyhás nappali.
A két kis szoba szolgál hálószobaként, azonban 2 ember tartózkodása esetén a levegő az éjszaka során kibírhatatlanná válik, s muszáj szellőztetni + felkelnek az ottalvók szabályszerűen.
Ezenkívül hozzátenném, hogy a kívülről jövő levegő éjszaka szennyvízszagú, mely köszönhető a nem olyan távol lévő szennyvíz-tisztító telepnek, míg reggel szmogos, mely a reggeli munkábajárásnak köszönhető.
A cél egy olyan szellőztető-rendszer kialakítása lenne, mely kívülről hozza a friss levegőt, s eltávolítja a használtat. Mindezt úgy, hogy durván megszűri a bejövő levegőt a szmogtól, szennyvíz-szagtól + akármi rossztól, hogy a lehető legjobb minőségű levegő kerüljön a lakótérbe. Mindezt persze halkan kellene csinálnia, hogy ne keljenek fel az alvók, s még az is fontos, hogy ne lehessen érezni huzatot ezáltal. Persze nem hátrány az sem, ha optimális a hőmérséklet-kezelése is (pl. hővisszanyerős vagy ilyesmi), de ez nem kritérium, max felfűtöm azt a levegőt, ha nincs jobb megoldás.
Bármilyen rendszer érdekel, akár külföldről is beszerzem, ha ott vannak a legjobbak.
Ja igen, s nem igazán ablak-témában gondolkodom, mert elég kicsi a mozgástér az ablakra-szerelésnél, így falba-építhető verzióra gondoltam főleg, már ami a külső levegő bejövetelére vonatkozik.
Termékek és cégek is érdekelnek, de tényleg csak a legjobb minőségben!
Remélhetőleg senki sem nem vár túl jó hatásfokot az ilyen iciripiciri hőcserélőktől. Csak viszonyításképpen: ha jól emlékszem 2 m2 hőátadó felülettel lehetett kb 60 százalékot elérni 100 m3/h légcsere esetén.
...szóval a marketing szövegekben előforduló hatásfok-értékeket ERŐSEN kritikus szemmel tessék olvasni ;) mert azok valószínűleg csak az optimális körülmények (leglassabb légáram-fokozat) esetére igazak... már ha igazak...
Amiket belinkeltél, azok motorhoz való vezérlők voltak. Világításhoz érdemes oda valót használni. Ha a frekvenciája a hallható tartományban van, akkor valószínűleg sípolni/búgni és így zavarni fog, ami a motor zaja mellet nem érdekelne.
"Papst venti beszerzése van folyamatban, de egyszerűbb típus: RG széria."
Az okosabb Papst ventikbe nagyjából az általad belinkelt 7300 Ft-os vezérlés van beépítve. Szóval ha az RG venti kb ennyivel olcsóbb, akor talán nem is spóroltál semmit.
Még annyi, hogy az igazi "mókuskerekes" ventiket valahogy túl nagynak (... és nehéznek) találom az én dobozomhoz képest, illetve az RG venti rögzítését egyszerűbbnek találom.
Papst venti beszerzése van folyamatban, de egyszerűbb típus: RG széria. Ennek csak két madzagja van, tehát külső vezérlést igényel. Agyaltam sokat, végül ezt az egyszerűbbet választottam több okból. Egyrészt olyan minimál igények vannak (hosszú távon is 2, max 3 fő - legalábbis eben a lakásban), hogy nagyobb teljesítményű/bonyolultabb ventit fölöslegesenek gondolok, másrészt ebből több eladó példányt találtam egy eladónál az ebay-en, nem kell még vadászgatni több forrásból.
Ha olyan ventit veszel (pl. EBM-Papst) amiben benne van a digitális vezérlés, akkor nincs szükséged ilyen több amperes szabályzókra, elég egy általában 2kHz-re beállított PWM-mel (vagy simán egy potival) jelet küldeni neki, a ventiben lévő microprocesszor fogja vezérelni a motort. Magyarán adod fixen a névleges feszültséget a tápon (piros=12V, 24V, 48V, kék=0V) és a PWM vagy analóg bemenet lábon (általában a lilán vagy sárgán) pedig a sebességet tudod állítani. Ez azért is jó, mert nem engedi, hogy nulláról egyből 100%.os padlógázon induljon a motor, hanem szépen folyamatosan (ugyan kicsi késéssel) veszi fel kívánt a fordulatot. Ezáltal nincs túlterhelés és így többszörösére növeli a várható élettartamot. Ha valami beszorul a lapátok közé, vagy csapágyashibás lesz, netán fordítva adod a polaritást, akkor nem fogja hagyni, hogy leéghessnek a tekercsek, mert nem engedi elindulni és X milliampernél többet semmiképp sem enged a motorra. Autós hasonlattal olyan, mint a 15 évvel ezelőtti régi porlasztós bovdenes gázzal kontra komputeres vezérlés piezós befecskendezés digitális gázpedállal. Ezeken a ventiken általában még fordulatszám kimenet is van, tehát a szabályzásnak lehet visszacsatolása is (pl. ha fagyni kezd a hőcserélő vagy eldugulnak a szűrők, akkor észlelhető, hogy csökken a fordulatszám).