Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nekem csak tardicot-om van 3 éve, virág volt már, de nem hajlandó termést nevelni egyelőre :(
Mondjuk más se nagyon írt a gyümölcséről, ha jól emlékszem.
F sorozatból 1-2-ről volt már értékelés itt vagy a terrán, de hazai faiskolában azt hiszem nem találkoztam ezen fajtákkal...Frissont viszont szoktak árulni:
Terra kert forumon találtam közben egy listát, ahol érési sorrendben vannak...
Az "f" betűsek a végén, azok igazán későiek. Szóval későbbi öntermők közül gondoltam: melyiket ajánlanátok??. Azokat Albertiben nem láttam a listán egyet sem közülük... Egyébként euróval kell fizetni?
Bergeron van,igaz még nem terem, de pl. a Borsi-késői rózsa még későbbi s az van s terem (idén igaz megfagyott)...
Az új jogdíjas szabad gyökeresek 4,5-5,5 ezer között voltak múlt ősszel. Ezt még ki lehet gazdálkodni. Kuresia, orangered pl. 2-3 ezer közt volt. Bergeron van normál áron. Korai érésben (ceglédi óriás előtt) a régi fajták nem voltak jók.
Őszi kiültetésnél fenn áll annak a veszélye, hogy kiszárad. Ugyanis a gyökerek nem tudnak vizet felszívni a törzs és a hajtások viszont valamennyit párologtatnak. Ezért legjobb az ősszel megvett fát fektetve elföldelni tavaszig és akkor elültetni.
és a magról ültetés is tiltott?Apámnál régebben ültettünk egy csomó gyümölcsöt magról/az almától kezdve az őszibarackig mindent/és némelyik magonc jobban sikerült,mint az eredeti fa
Többször, több fórumon felhívtam a figyelmet a jogdíjakra, meg arra ha ilyet senki nem fizet, akkor nem lesz további nemesítés, mert aztán ennyi finanszírozás sem lesz, mint ami most van, pedig ez sem sok.
Azt, meg hogy magánszemélyen nem tudják behajtani a vélt jogdíjakat...te súlyos álomvilágban élsz...
Vannak bizonyos dolgok amit meg kell érteni. Kb. 1 éve Charli ezen a fórumon is nagyon jól kifejtette, hogy igenis a jogdíjak jogosak. Egy fajta előállítása sok-sok pénzbe kerül. Ezért azok a faiskolák, amelyek tisztán szaporítják az adott új fajtát jogdíjat kötelesek fizetni. Ezt ők beépítik az eladási árba. Ez így helyénvaló. Ez a társadalom így működik, nem pedig a lopáson alapszik. Vannak persze akik megpróbálják ezt megkerülni. Ennek pedig az a végeredménye, hogy az új fajtákat nem fogják behozni Magyarországra.
Egy faiskola nem engedheti meg magának, hogy illegálisan szaporítson fajtákat jogdíj megfizetése nélkül. Egy erdőben magot gyűjtő és 1-2 csemetét beoltó az más eset. Ellene sohasem fog pert indítani egy fajtaelőállító cég. Annál is inkább, mert úgyse tudnák behajtani rajta a büntetést. De azért nem kell kérkedni az ilyesmivel és nem kell a nagy testvérre gondolni.
Biztos feltűnt már, hogy nem jutalomalapú társadalomban élünk, hanem hogy minél gyakrabban büntethessenek. A bevétel a lényeg, de ez már egy másik fórum lenne, úgyhogy ügyesen a cserélgetéssel!
a vírusosságról annyit,hogy régebben,mikor még vettem faiskolában fákat,sajnos nem egyszer előfordult,hogy vírusosak voltak......,meg mikoplazmásak.....pedig ugyebár azt ott orrba-szájba szűrik....
Az erdőből még egyszer sem sikerült beteg fát beszednem.......
-hogy is van ez?:))))
Akkor a szaporítóanyagcseréket nem fogom nagy dobra verni:)
nem semmi,hogy már ezen is problémáznak...röhej.....
Aki megelégszik a hagyományos, elterjedt fajtákkal, az nem problémázik, de néhány dolgot azért ne felejts el! Többek között, a legújabb vagy a legrégibb fajtákat (amik nem divatosak), valahogyan be kell szerezni, ahhoz hogy azt tovább szaporítsd. A másik gond, hogy az új fajták általában jogdíjasok, szval azt nem nagyon kéne reklámozni, hogy ki - kivel cserélget, mennyit szaporít magának. Ne legyenek kétségeid, bizony figyelik a fórumozókat!
A másik gond, a szedett alannyal, hogy nem tudhatod, hogy vírusos-e. Más a helyzet, ha magad veted el a magot, a saját helyére, de ehhez meg jó adag türelem kell, mert jó pár év hátránnyal indulsz, mintha megvennéd az oltványt.
A "csodaalanyok", általában speciális igényekre vannak kikísérletezve, vannak előnyeik és hátrányaik is. Telepítés előtt, ezeket minden esetben mérlegelni kell (pl. ha nem tudsz öntözve, ne ültess törpésítő, intenzív alanyt).
Természetesen nekem is vannak, helyi fajokra történt szemzéseim, kajsziban - én kifejezetten a szilva törzsű oltvány kombinációt preferálom. Ettől függetlenül, mindenki döntse el maga, hogy melyik utat választja..
én nem is értelek benneteket:)problémáztok,hogy nem kapható ilyen-olyan fajta növény.Nekem egy fám,növényem sem "vett"növény,hanem az erdőből behozom az alanyt és innen fórumokról bármit megkapok,amit keresek,amivel beszemzem,oltom.természetesen én is,ha valakinek kell valamiből,szívesen küldök szaporítóanyagot.
Ráadásul a helyben szedett alany,adott helyszínen sokkal ellenállóbb,igénytelenebb,edzettebb,mint ezek a csodaalanyok,ami biztosan azon a helyszínen ,ahol kikisérletezték nagyon szuper,de sok esetben itt csak pár éves kínlódás után kiszárad......
Ráadásul,ha magadnak szemzel,oltasz,nem gyökérnyakra,hanem koronamagasságra teszed és máris sokkal erősebb,betegségnek ellenállóbb növényt kapsz,mint amúgy...
Az lehet, de tudod mennyire lehet megbízni ezekben a cégekben és a fotosoppolt dolgaikban; viszont a szlovák oldalon lebuknak az url-ben: eshop.starkl.com/aprikose-rubista-162650/ :)
Nem teljesen így van. A Spring Blush pl. jobban bírja mint a másik kettő említett, és az sem elhanyagolható, hogy vírus ellenálló.
Azért a felsorolt őszik nagyobb része elé még tudok ajánlani egy igazán ellenállót, azonban ide nem tudom beírni, ha érdekel írj rám egy privátot (ezen a nicken) i t t.
Azzal tisztában vagyok hogy a korai fajták Tsunami, Spring Blush, Sweet Red, Aurora ugyanúgy mint a korai őszik mind fagyérzékenyek, de ezt be kell vállalnom, mivel tudtommal ebben az érési időben nincsek fagytűrő fajták. Ősziből ezek vannak: Springtime, Springcrest, Early RH, RH, Big Top, Harco, Incrocio, Venus, Padana.