Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2009.11.27 0 0 2612
Még azért néha ...felébredek ... a téli álomból .

A kérdésekre : Én ilyenkor nem szoktam permetezni , géppel nem tudok bemenni , majd csak metszés után , meg szerintem a lényeg a tavaszi növényvédelem .

Kb 30 -40 fát cserélek , kivágtam a Redjune , Aranycsillag fajtákat , meg ahol nagyon vegyes ott lecserélem a kb 17 éves fákat . Primerose -t Genadix-4 -et és későieket Padana , Calred-et teszek helyettük .

Ugye az orsó fákról már beszélgettünk , lényeg , hogy az alany alkalmas legyen az ilyen fák nevelésére ( a mandula alany nem alkalmas ) .

A hagymám viszont nagyon szép , ez a jó idő is jól jön neki , remélem már márciusban el tudom kezdeni szedni , bár ezt majd a tavasz mondja meg .
Előzmény: Törölt nick (2608)
Vebber Creative Commons License 2009.11.26 0 0 2611
A barackjaid közül melyek azok a fajták, amik tolerálják a bio termelést?
Előzmény: ninovarga (2609)
Vebber Creative Commons License 2009.11.26 0 0 2610

Hello Atifoci!

A karcsú orsó az almafáknál használatos metszési típus. Középen egy hosszú sudár ág, és abból oldalra majdnem vízszintesen az oldalágak?

Előzmény: Törölt nick (2608)
ninovarga Creative Commons License 2009.11.25 0 0 2609
A kísérleti japánszilvákon kívül csak két kis fiatal Olaszországból származó német fajtájú fám van, amelyek, a rügyeikből ítélve, jövőre akarják megmutatni a termésüket. Állítólag nem túl kényesek és jók. Majd meglátom, ha mégis kényesnek mutatkoznának, akkor sem fogom őket halálra permetezni. Remélem, lehet belőlük "bio-szilvát" nevelni.
Előzmény: Vebber (2607)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.25 0 0 2608
Hali Mozo !

Remélem még nem vonultál téli álomra :)
Egy évzáró értékelésre még kiváncsi lennék:csináltál-e vmilyen záró növényvédelmet,tápanyagutánpótlást? Ültettél-e vmit ill, szereztél-e be új fajtákat ?...meg egyáltalán,milyen évet zártál /nem számszerű a kérdés :) /

...ja igen : a helyi faiskolás-ahol azért az idén is vettem 1-2 barackot-azt mondta a barack-karcsúorsós tervemre,hogy marhaság...azt már nem is mondtam ezután neki,hogy saját gyártású fákból még a szuperorsót is ki fogom próbálni.
Ez amúgy kényszerhelyzet is,hiszen a helyem véges,az ültetési kedvem viszont nem...ezért aztán próbálkozunk az elvontabb dolgokkal is.
Előzmény: Mozo66 (2562)
Vebber Creative Commons License 2009.11.25 0 0 2607

Hát ez nem jó hír.

Akkor a cefrét gyarapítja. Arra is szükség van.

Egy pár hete (is) kint voltam a piacon, és az egyik eladónál volt kirakva a japán szilva. Hatalmas ízletes gyümölcsök, ici-pici maggal. Ott lett szimpi. Mivel egyébként is szilva csemetét akartam venni kerestem ezt is, de nem találtam a termelőknél (közben Ali-bá már adott tippet a beszerzésre). Itt a fórumon meg láttam a te hozzászólásaidat.

Tudnál olyan szilva fajtát mondani amivel meg vagy elégedve a bio termelésedben?

Előzmény: ninovarga (2606)
ninovarga Creative Commons License 2009.11.25 0 0 2606
Leginkább a gyümölcsmonília okoz problémát a rothadással, maguknak a fáknak nincs bajuk, mert nagyon jó kondícióban vannak.
Előzmény: Vebber (2604)
ninovarga Creative Commons License 2009.11.25 0 0 2605
Legközelebb hozok róla haza oltóvesszőket, amelyek nálam elérhetők lesznek.
Előzmény: Törölt nick (2603)
Vebber Creative Commons License 2009.11.25 0 0 2604
De azért ennek ellenére nálad is teremnek a fák, vagy a betegségek miatt épp csak, hogy élnek?
Előzmény: ninovarga (2600)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.25 0 0 2603
Talán a génbankok ?...de én spec szívesen szaporítanék róla,ha alkalmas időben visszatérhetünk rá:)
Előzmény: ninovarga (2601)
ninovarga Creative Commons License 2009.11.24 0 0 2602
Valószínűleg többször előfordult az elmúlt 8-10 évtizedben, hogy az országosan taroló tavaszi fagy, vagy a moníliának különösen kedvező körülmények közepette, az innen még egy kilométerre sem fekvő völgyben lévő fagyzugfaluban élő tulajdonosa dicsekedhetett akár rekordterméssel is, a jó, dombi fagylefolyásnak és a fajta különleges moníliarezisztenciájának köszönhetően. (Megmajmolva az egész világot, de különösen a hozzá nem értő és érdektelen szakmákat!)
Előzmény: ninovarga (2601)
ninovarga Creative Commons License 2009.11.24 0 0 2601
Kajszimatuzsálem a Zala megyei Báza község szőlőhegyén.
Ilyen öreg (gyerekkoromban, 50 évvel ezelőtt is már ugyanekkorának látszó) kajszi még jó pár darab fellelhető a környék szőlőhegyein. Korábban ezeket a szőlő közepébe ültették, ezért az ültetvények modernizálásának (kordonosításának) sok ilyen példány áldozatául esett. Ez szerencsére kivételt képez, itt láthatóan a szőlőkordont szakították meg a kedvéért. Lenyűgöző látvány a teljesen ép kérgű, egészséges ágrendszerű (egyetlen száraz moníliás ág sincs), vastagtörzsű fa. A szőlő feláldozása a fa javára arra utal, hogy ez a fa nem ismerte se a moníliát, se a gutaütést, de az elfagyást sem nagyon, feltételezhetően nagy termésbiztonságot mutathatott évtizedeken keresztül.
Az alatta álló legény pontosan két méter magas, ezért az átlagos embermagassághoz történő viszonyításhoz jószerivel a "fejét kell venni" (mármint le).

Tud-e valaki olyan kezdeményezésről, hogy valahol megpróbálnák megmenteni és szaporítani az ilyen jó ellenállóképességgel rendelkező régi fajtákat?
Találkozott-e már valaki olyan csonthéjasok termesztését tárgyaló szakkönyvvel, amelyben a Zala megyei térséget kajszitermesztésre alkalmas körzetként jelölték volna meg?
ninovarga Creative Commons License 2009.11.24 0 0 2600
Olaszországból származó fák. Sajnos nem vagyok mérvadó a beválásukra vonatkozóan, mivel én egy bio-elvű kertészkedő vagyok. Az én tapasztalataim szerint eléggé érzékenyek a gombabetegségekre, elsősorban a moníliára. Módszeresen és szakszerűen folytatott növényvédelem mellett el tudom képzelni, hogy kiválóan működhetnek. Nagyon korai virágzásuk miatt (egyes fajták még a Mirabolánnál is korábban) azonban eléggé kitettek a koratavaszi fagyoknak.
Előzmény: Vebber (2596)
beferike Creative Commons License 2009.11.18 0 0 2599
Szüretel hozzászólása reklám volt :((( úgy látom bedőltek néhányan .
Előzmény: violetlions (2597)
Alma\'72 Creative Commons License 2009.11.16 0 0 2598
Nálunk itt, Miskolc környékén valóban csak szeptember elejére érik meg a Cresthaven.
Előzmény: Törölt nick (2592)
violetlions Creative Commons License 2009.11.16 0 0 2597

Kedves Szüretel!

Nem akarok ellentmondai Neked, de szerintem ez a szolfa honlap  egy nagy semmi. Illetve arra , az egyre alkalmas, hogy megtaláld hol vannak faiskolák. De az árukészlet fülön nulla minden termék. Mindössze két faiskola ( Kiss Albert, ill Farkas) közli az oldalon a kínálatát.

Engem inkább ez érdekelne: keresek egy nektarint pl Silverstar és megtalálom hogy itt és itt kapható. Ez nincs. Így marad a telefon érdeklődés a szolfa honlapon talált címeknél (lehetőleg közel a lakhelyedhez), hogy van-e neki a keresett fajtából. Lehet túl sokat akarok.

Előzmény: szüretel (2595)
Vebber Creative Commons License 2009.11.15 0 0 2596

Kedves Ninovarga

A japán szilva hogyan vált be neked?

Itthoni beszerzésből voltak a csemeték, vagy külföldi?

Előzmény: ninovarga (1989)
szüretel Creative Commons License 2009.11.15 0 0 2595

SZÉPJÓREGGELT (NAPOT) MINDENKINEK!

KÖSZÖNÖM A HOZZÁSZÓLÓKNAK A SEGÍTSÉGET, DE MEGOLDÓDOTT A PROBLÉMÁM!

TALÁLTAM EGY OLDALT, ( http://209.85.135.132/search?q=cache:DRt6WwQizqwJ:www.szolfa.hu/mgyoe/tagsz3.php+ny%C3%ADregyh%C3%A1zi+faiskola&cd=15&hl=hu&ct=clnk&gl=hu ) , AHOL SZINTE MINDENT ÖSSZEVÁLOGATTAM AMIRE SZÜKSÉGEM VAN, ÉS EGÉSZ JÓ ÁRON (600-1000FT/DB).

CSAK AZT TUDNÁM, HOGY HOVA FOGOK ENNYIMINDENT ÜLTETNI?:)

NA EZ LEGYEN A LEGNAGYOBB PROBLÉMA!:)

NÉZZETEK RÁ, MEGÉRI!

TOVÁBBI SZÉP NAPOT!

Vebber Creative Commons License 2009.11.14 0 0 2594

Faiskolák: pl. 4-es út mellett, Apafán Molnár Faiskola; vagy Ondód Delon faikola.

Minkettőnél vannak korai faják (későit nem tudom, hülyeséget meg nem akarok írni).

Ondódon szoktak lenni új olyasz fajták is.

Előzmény: szüretel (2587)
Vebber Creative Commons License 2009.11.14 0 0 2593

Köszi.

Egyenlőre egy fát vettem (2 volt tervezve), egy Stanley fajtát.

Előzmény: Alma\'72 (2591)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.14 0 0 2592
Nem vitatkozni akarok,de a Cresthaven aug.20-a táján érik,szeptemberre bőven lemegy /bár lehet,hogy északon belelóghat szeptbe.Későinek a Fayette,Michelini,Padana triót tudnám ajánlani.
Előzmény: Alma\'72 (2590)
Alma\'72 Creative Commons License 2009.11.14 0 0 2591

Akkor off: Korai (júliusi) éréssel: Ruth Gerstetter, Cacanska Lepotica, Sermina (ez utóbbi ringló).

Augusztusiak pl.: Bluefree, Zöld ringló, Althan ringló

Szeptembei érésű: Debreceni muskotály

Aztán pl. besztercei pedig az egyik legfinomabb, régi magyar fajta, csak eléggé érzékeny a betegségekre.

On.

Előzmény: Vebber (2589)
Alma\'72 Creative Commons License 2009.11.14 0 0 2590

Szia !

Nyékládházán (Miskolctól délre) a Larix faiskolában ezen a héten láttam Springtime-ot júniusi és Cresthaven szeptemberi éréssel - ha idáig hajlandó vagy elutazni.

Előzmény: szüretel (2587)
Vebber Creative Commons License 2009.11.13 0 0 2589

Üdv. mindenkinek!

Szilva facsemete vásárlását tervezem holnap.

Valaki ajánlana jó fajtát/fajtákat gyorsan :) ?

Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.09 0 0 2588
Ma befutott Farkasék küldeménye,így már 30 fajtára sikerült feltornászni az őszibarack-szortimentet /a körtét meg 18-ra/ ,amit kaptam : Fayette,Caldesi 2010,Frederica...és ez még -remélem-nem a vége.:)
Előzmény: Törölt nick (2586)
szüretel Creative Commons License 2009.11.08 0 0 2587

SZIASZTOK!

MOST SZERETNÉK ÜLTETNI NÉHÁNY EGÉSZEN KORAI ÉS EGÉSZEN KÉSŐI ŐSZIBARACKOT, DE SAJNA SEHOL NEM TALÁLOK.

NEM TUDNA VALAKI SEGÍTENI, HOGY NYÍREGYHÁZA KÖRNYÉKÉN HOL JUTOK HOZZÁ EZEKHEZ?

A KÍNÁLATBAN CSAK A JÓL BEVÁLT FAJTÁK VANNAK: CHAMPION, RED HEAVEN, EARLY RED HEAVEN, DIXIRED, SUNBEAM, FLAVORTOP, SUNCREST, BABYGOLD6, PADANA, MICHELLINI

EZEK MÁR MEGVANNAK, ÉS NEM TALÁLOK HOZZÁJUK SEHOL

NEKTARIN IS JÓ LENNE MEG ŐSZI IS.

HA VALAKI TUDNA SEGÍTENI, AZT NAGYON MEGKÖSZÖNNÉM

TOVÁBBI SZÉP NAPOT!

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 2586
Nálunk 1100 az idén,de tavaly pl az újdonságok drágábbak,a régiségek olcsóbbak voltak...egyébként meg külföldön jóval drágábbak/ennek ellenére én pl próbálok onnan is beszerezni,mert újdonságokhoz nálunk hozájutni nagyon nehéz...körtéből pl lehetetlen/
Előzmény: karibaba (2585)
karibaba Creative Commons License 2009.11.02 0 0 2585
Felénk 3 éve volt ennyi, mostanság 1200-1400 a csemeték ára! (Zalaegerszeg)
Előzmény: Cirfandlia (2584)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.11.02 0 0 2584
Szia, igen voltam, köszi a hosszú hétvégén (okt. 23) kezdtek. Eléggé nagy volt a káosz az elején az árusok is nehezen találták meg a fákat a lerakatban de a fajtalistát nagyjából leképezte az ott levő áru. Mintha lett volna olyan nektarin is, ami nem szerepelt a listában - sajnos nem emlékszem már a nevére. Az árak, mintha nem a válságot idéznék, megint ugrottak a tavalyi (850?ről) most 1000. Persze tudom áfa emelés meg stb. csak hát számlát a a vásárlásról nem adtak...
Előzmény: Törölt nick (2582)
sanda balázs Creative Commons License 2009.11.01 0 0 2583

Macsek?

nekem szintén a kb. 4 éves már termést hozóm lett ilyen...kivágtam mert nem élte túl...

azóta rájöttünk a kinti mcsaka élesített ott...most mindeygyik fa tyúkhálóval körbe van védve...

Előzmény: sltom (2574)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!