A kérdésekre : Én ilyenkor nem szoktam permetezni , géppel nem tudok bemenni , majd csak metszés után , meg szerintem a lényeg a tavaszi növényvédelem .
Kb 30 -40 fát cserélek , kivágtam a Redjune , Aranycsillag fajtákat , meg ahol nagyon vegyes ott lecserélem a kb 17 éves fákat . Primerose -t Genadix-4 -et és későieket Padana , Calred-et teszek helyettük .
Ugye az orsó fákról már beszélgettünk , lényeg , hogy az alany alkalmas legyen az ilyen fák nevelésére ( a mandula alany nem alkalmas ) .
A hagymám viszont nagyon szép , ez a jó idő is jól jön neki , remélem már márciusban el tudom kezdeni szedni , bár ezt majd a tavasz mondja meg .
A kísérleti japánszilvákon kívül csak két kis fiatal Olaszországból származó német fajtájú fám van, amelyek, a rügyeikből ítélve, jövőre akarják megmutatni a termésüket. Állítólag nem túl kényesek és jók. Majd meglátom, ha mégis kényesnek mutatkoznának, akkor sem fogom őket halálra permetezni. Remélem, lehet belőlük "bio-szilvát" nevelni.
Remélem még nem vonultál téli álomra :) Egy évzáró értékelésre még kiváncsi lennék:csináltál-e vmilyen záró növényvédelmet,tápanyagutánpótlást? Ültettél-e vmit ill, szereztél-e be új fajtákat ?...meg egyáltalán,milyen évet zártál /nem számszerű a kérdés :) /
...ja igen : a helyi faiskolás-ahol azért az idén is vettem 1-2 barackot-azt mondta a barack-karcsúorsós tervemre,hogy marhaság...azt már nem is mondtam ezután neki,hogy saját gyártású fákból még a szuperorsót is ki fogom próbálni. Ez amúgy kényszerhelyzet is,hiszen a helyem véges,az ültetési kedvem viszont nem...ezért aztán próbálkozunk az elvontabb dolgokkal is.
Egy pár hete (is) kint voltam a piacon, és az egyik eladónál volt kirakva a japán szilva. Hatalmas ízletes gyümölcsök, ici-pici maggal. Ott lett szimpi. Mivel egyébként is szilva csemetét akartam venni kerestem ezt is, de nem találtam a termelőknél (közben Ali-bá már adott tippet a beszerzésre). Itt a fórumon meg láttam a te hozzászólásaidat.
Tudnál olyan szilva fajtát mondani amivel meg vagy elégedve a bio termelésedben?
Valószínűleg többször előfordult az elmúlt 8-10 évtizedben, hogy az országosan taroló tavaszi fagy, vagy a moníliának különösen kedvező körülmények közepette, az innen még egy kilométerre sem fekvő völgyben lévő fagyzugfaluban élő tulajdonosa dicsekedhetett akár rekordterméssel is, a jó, dombi fagylefolyásnak és a fajta különleges moníliarezisztenciájának köszönhetően. (Megmajmolva az egész világot, de különösen a hozzá nem értő és érdektelen szakmákat!)
Kajszimatuzsálem a Zala megyei Báza község szőlőhegyén. Ilyen öreg (gyerekkoromban, 50 évvel ezelőtt is már ugyanekkorának látszó) kajszi még jó pár darab fellelhető a környék szőlőhegyein. Korábban ezeket a szőlő közepébe ültették, ezért az ültetvények modernizálásának (kordonosításának) sok ilyen példány áldozatául esett. Ez szerencsére kivételt képez, itt láthatóan a szőlőkordont szakították meg a kedvéért. Lenyűgöző látvány a teljesen ép kérgű, egészséges ágrendszerű (egyetlen száraz moníliás ág sincs), vastagtörzsű fa. A szőlő feláldozása a fa javára arra utal, hogy ez a fa nem ismerte se a moníliát, se a gutaütést, de az elfagyást sem nagyon, feltételezhetően nagy termésbiztonságot mutathatott évtizedeken keresztül. Az alatta álló legény pontosan két méter magas, ezért az átlagos embermagassághoz történő viszonyításhoz jószerivel a "fejét kell venni" (mármint le).
Tud-e valaki olyan kezdeményezésről, hogy valahol megpróbálnák megmenteni és szaporítani az ilyen jó ellenállóképességgel rendelkező régi fajtákat? Találkozott-e már valaki olyan csonthéjasok termesztését tárgyaló szakkönyvvel, amelyben a Zala megyei térséget kajszitermesztésre alkalmas körzetként jelölték volna meg?
Olaszországból származó fák. Sajnos nem vagyok mérvadó a beválásukra vonatkozóan, mivel én egy bio-elvű kertészkedő vagyok. Az én tapasztalataim szerint eléggé érzékenyek a gombabetegségekre, elsősorban a moníliára. Módszeresen és szakszerűen folytatott növényvédelem mellett el tudom képzelni, hogy kiválóan működhetnek. Nagyon korai virágzásuk miatt (egyes fajták még a Mirabolánnál is korábban) azonban eléggé kitettek a koratavaszi fagyoknak.
Nem akarok ellentmondai Neked, de szerintem ez a szolfa honlap egy nagy semmi. Illetve arra , az egyre alkalmas, hogy megtaláld hol vannak faiskolák. De az árukészlet fülön nulla minden termék. Mindössze két faiskola ( Kiss Albert, ill Farkas) közli az oldalon a kínálatát.
Engem inkább ez érdekelne: keresek egy nektarint pl Silverstar és megtalálom hogy itt és itt kapható. Ez nincs. Így marad a telefon érdeklődés a szolfa honlapon talált címeknél (lehetőleg közel a lakhelyedhez), hogy van-e neki a keresett fajtából. Lehet túl sokat akarok.
Nem vitatkozni akarok,de a Cresthaven aug.20-a táján érik,szeptemberre bőven lemegy /bár lehet,hogy északon belelóghat szeptbe.Későinek a Fayette,Michelini,Padana triót tudnám ajánlani.
Nyékládházán (Miskolctól délre) a Larix faiskolában ezen a héten láttam Springtime-ot júniusi és Cresthaven szeptemberi éréssel - ha idáig hajlandó vagy elutazni.
Ma befutott Farkasék küldeménye,így már 30 fajtára sikerült feltornászni az őszibarack-szortimentet /a körtét meg 18-ra/ ,amit kaptam : Fayette,Caldesi 2010,Frederica...és ez még -remélem-nem a vége.:)
MOST SZERETNÉK ÜLTETNI NÉHÁNY EGÉSZEN KORAI ÉS EGÉSZEN KÉSŐI ŐSZIBARACKOT, DE SAJNA SEHOL NEM TALÁLOK.
NEM TUDNA VALAKI SEGÍTENI, HOGY NYÍREGYHÁZA KÖRNYÉKÉN HOL JUTOK HOZZÁ EZEKHEZ?
A KÍNÁLATBAN CSAK A JÓL BEVÁLT FAJTÁK VANNAK: CHAMPION, RED HEAVEN, EARLY RED HEAVEN, DIXIRED, SUNBEAM, FLAVORTOP, SUNCREST, BABYGOLD6, PADANA, MICHELLINI
Nálunk 1100 az idén,de tavaly pl az újdonságok drágábbak,a régiségek olcsóbbak voltak...egyébként meg külföldön jóval drágábbak/ennek ellenére én pl próbálok onnan is beszerezni,mert újdonságokhoz nálunk hozájutni nagyon nehéz...körtéből pl lehetetlen/
Szia, igen voltam, köszi a hosszú hétvégén (okt. 23) kezdtek. Eléggé nagy volt a káosz az elején az árusok is nehezen találták meg a fákat a lerakatban de a fajtalistát nagyjából leképezte az ott levő áru. Mintha lett volna olyan nektarin is, ami nem szerepelt a listában - sajnos nem emlékszem már a nevére. Az árak, mintha nem a válságot idéznék, megint ugrottak a tavalyi (850?ről) most 1000. Persze tudom áfa emelés meg stb. csak hát számlát a a vásárlásról nem adtak...