Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
RIZOMAT:Űzbég fajta.Szülők:Katta Kurgan X Parkent. Érési idő:130-140 nap/szept.közepe/. Fürt:500-800 gr.de akár 2-3 kg.is lehet.A fürt kúpos,vagy hengeres,laza szerkezetű. Bogyó:45 x 25 mm.10-16 gr.rózsaszín,bőre kissé viaszos,ropogós,közepesen vastag.Íze harmónikus. Magnélküli./kis puha magokkal/.betegség ellenállás az átlagnál jobb,botrytis nem támadja. Fagyállóság:-19 C. Megjegyzés:Minden házikertben ott volna a helye,ahol nincs nagy fagyveszély.Nagyon piacképes szép bogyójú fürtöket nevel.Nekem az egyik kedvencem.
Nálam az Argo az idén nem jól teljesített. De elmondhatom, hogy tavaly sem. A bogyók kötése(termékenyülése),nagyon hiányos,nagyon laza fürtökkel.A fűrtökön itt-ott lógott egy-két bogyó.
A Rizomat a hét év alatt egyszer teljesített kifogástalanul. A többi években rosszul termékenyült, rengeteg apró-nagy bogyó volt a fürtökön vegyesen.Sőt volt olyan év, hogy teljesen lerothadt.
Attól függ, hogy ki a vevő. A szomszédom két éve akarja eladni a házát és több vevő megvette volna már, ha nincs hozzá akkora gyümölcsös kert. (Ma már nagyon kevesen szeretnek kertészkedni. Leginkább az új tulaj kivág minden gyümölcsfát, ültet tuját és füvesít. Sajnos!)
A lányomék tervezik, hogy eladják a kertes házukat. Én vagyok a kertész. Kérdezik, hogy mennyit érhet a szőlő és a gyümölcsfa állomány. Nem tudom, hogy mennyit mondjak. Ebben kérek segítséget. Mennyit ér egy 5 éves, alacsony kordonos csemegeszőlő? A fajták a most Magyarországon kapható általános csemegeszőlő fajták, Moldova, Eszter, Pannónia kincse, stb. 300 tőke 30 fajta. A gyümölcsfák is 5 évesek. Alma körte kajszi őszibarack szilva körte meggy cseresznye szilva. Kérem, hogy aki ért hozzá mondjon véleményt.
Kedves Pjotr77! Hiszed vagy sem reggel mikor nézegettük a csodás képeket pont eszünkbe jutott,ez a gyönyörűség hogy vajon most milyen lehet.Zölden is igen mutatós volt,de színesen eszméletlenül jól mutat!
Ha az íze is ilyen kiváló,ez egy verhetetlen szépség.Nem mindig a méret a lényeg! Gratulálok!
Tiszteletem Pjotr! Ez egyszerűen zseniális,nekem pl.tettszik! Amúgy nagyszerű fajtákat mutattál! Látszik a szőlő iránti szeretet és tisztelet! Gratulálok hozzájuk,igen;fajtahasználat terén van mit behozni,kissê lemaradtunk ezek mögött és sajnos hivatalosan beszerezhetetlenek! Pjotr,érdemes lenne egy kis gyakorlati fajtabemutatót tartanod! Nem gondolkodtál el véletlenül ezen! Na,jó csak poénkodtam! További sok sikert a fajtáidhoz!