Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
off 1950 Ubrizsy Gábor növénykórtan olyanokat írt le az öreg amit ma is tanitanak vagy még ma se jöttek rá gyakorlati hasznára vagy olyanokat ir le amiket ma kezdenek a nagyob cégek használni stb .. régi de nem ... akkor hogy is van ez mi az elavult ? Ne itélj évszám és külső alapján !!! on Én azért nem hagytam ki a Kajszikon a rezes záró permetezést, inkább félek mint megijedek !
elavult ? .... egy könyvem van növénykórtanból és az 1950 es de még ma is megállja a helyét mert olyanokat irt a szerző ami megelőzte korát legalább 100 évvel ami régi még nem azt jelenti hogy elavult alap igazságok ugyan azok mint most, és honna tudod hogy elavult ? Olvastad már a könyvet ?
Amúgy az Idared az idén nagyon finom már így frissen is ...meglepett mikor megkostoltam pedig nem a kedvenc almám . Mondjuk már erősen túl van érve mert nem tudjuk olyan óvatosan szedni , hogy ne nyomódjon .... persze így november közepe felé ez nem megy csodaszámba .
Pedig a Granny nem egy édes fajta...meg az Idared se kifejezetten...mi lenne,ha Goldenből v. Galaból csináltál volna levet /persze csak elméletileg,mert igazából arra nem való egyik sem.../
És ugyan nem kajszi .... az Idared egy része még a fákon , most szedjük . Levet csinálunk belőle .... egy baj van az idén vele , hogy túlságosan édes még ez is meg a Granny Smith is . A lé kb 15 cukorfokos .
A kajszis őszi színekben . Eddig nagyon jó az idő a lombhulláshoz napos száraz így várhatóan a levélnyelek sebei szépen be tudnak majd gyógyulni . Érdekes , hogy a fajták eltérően színeződnek van ami sárgára van ami vörösre és van ami még zöldes .
Köszi az ismertetőt. A Goldrich nekem is termett már az idén 6 db-ot. Igaz mint ahogy mondtad is nem egy Magyar kajszi ízvilág. Nekem azért bejön nincs vele baj, bár csak lenne belőle sok.
nincsenek szaraz agak, mindent levagam ami gyanus volt. permeteztem is, de akkor majd fokozom. lehet hogy iden valami monilia felho lepte be a zemplent, ott van a kertunk es olvastam, hogy iden rekord magas volt a tőpusztulas Göncön, 30%-ot kellett kivagni a szokasos 5% helyett
Ceglédi aranyam van, de még nem terem, nem tudok tapasztalattal szolgálni
(a kereső segíthet, ha jól rémlik, elég sokszor szó esett erről a fajtáról).
A Goldrichben nem fogsz csalódni (ha nem a magyar kajszi aromáját keresed).
Nálam eddig(!) jól vizsgázott. Vírusfertőzésre utaló jeleket eddig nem láttam rajta (pedig meg van áldva a kert rendesen - többek között közvetlenül mellette is van egy fertőzött kajszi).
Strapabíró, stramm fajta. Erős, egészséges. Szép, nagy, darabos a termése, jó az íze és állaga.
Korán termőre fordul, nagy a termésbiztonsága, nem tapasztaltam alternanciát (két termőév... ;-) ).
A szakirodalom szerint az Aurora, Hargrand, Pinkcot a pollenadói.
Nálam Aurora és Pinkcot van, előbbi még nem, utóbbi virágzik két éve,
lehet, hogy az porozza, nem tudom.
Hargrandot most fogok venni, ha minden jól megy.
Az Orangered nálam idén termett másodszor, a rengeteg virág ellenére nem jól termékenyült,
idén összesen három db termés lett, tavaly elvitte az eső (ez a fajta érzékeny, megbarnul).
Az idei jól beérett. Meg vagyok vele elégedve.
Erős növekedésű, erre számíts! Vírusfertőzés nyomát nem látom se levélen, se gyümölcsön.
Itt is igaz az egészséges, stramm jelleg.
A szakirodalom szerint hajlamos az alacsony termékenyülésre (valamikor talán már ejtettünk szót erről valakivel, ha jól rémlik).
Ettől eltekintve úgy sejtem, hogy az én esetemben benne van a képletben a pollenadó 'hiánya'.
Jajj barátom , nem hibáztatlak de akkor ajánlanám kötelező irodalomnak a következő könyvet V.Németh Mária Gyümölcsfák vírusos,mikoplazmás és rickettsiás betegségei Mezőgazdasági kiadó 1979
Ezt a nagylelkű felajánlást nem is fogom kihagyni. Jó lenne már egy kis baracklekvárnak való mennyiséget szüretelni a fákról. Ha nem is jövőre, de legalább 2017-ben.
A gombát kiirtani nem tudod az jelen volt van és lesz is .... a felszaporodását meg lehet előzni megfelelő növényvédelemmel és a száraz ágak rendszeres eltávolításával . De ha egy 3 éves fánál már ilyen súlyos tünetek vannak akkor ott valami más is lehetett .... rovar , sérülés a törzsön ....
Ha meg akarod tartani akkor a száraz elhalt ágakat rendszeresen el kell távolítani ( az élő részig ) megfelelő növényvédelem és tápanyagellátás ...nyáron öntözés ... és lehet belőle jól termő fa .
az lenne a kerdesem, hogy a moniliatol elgyotort kergu reszeket mind le kell-e vagni. tavasszal a permetezes ellenere elkapta a 3 eves gönci famat, a kereg megcsavarodott, serult, az agak gallyak keresztmetszetuk feleig vagy jobban bebarnultak. mindent visszavagtam az egeszseges reszig, egy vazag kivetelevel, amin latszodott a kereg csavarodasa, de ugy tunt kiheveri.
nem tudom jol tettem-e, es van-e eselye ennek az agnak, vagy jobb lenne ezt is visszavagni jovo tavasszal. ilyenkor el meg benne a gomba es kesobb ujra aktivizalodik? egyelore tunemenes, termes is volt rajta.
Innen kezdve, hogy Sándor Tiszteletes felajánlotta a segítségét, legjobb tanácsom, hogy fogadd el. Ha sikerűl összehoznotok egy helyszini konzultációt, százszor többet ér, mint bármilyen internetes ötletelés.
Nagyszemű, még a mandulakajszinál is nagyobb a termése, nagyon jó ízű. Teljes érésben szinte karamellizálódik benne a sok cukor. De nem szállítható a puhasága miatt. Ha kézzel szeded kosárba, akkor sem. Ami meg leesik a fűbe, vagy a földre, azonnal széthasad. Ezzel együtt a sok cukor hatására -gondolom én- így megsérülve sem romlik, penészedik. Megaszalódik a földön.
Szóval ház körül kiváló, de kereskedelmi jelentősége a könnyű sérülékenysége miatt nincs.
Mióta meg van a saját fórumunk, csak nagyon ritkán járok erre, amikor valami más dolgom is van.
Helyileg ha közel vagy, akkor nálam vagy nálad, Mezőtúr nekem 147km úgyhogy biztos közel laksz. :-) Ha nem, akkor neten keresztül is simán megy minden, csak a fent említett ok miatt inkább itt keress.
Szerintem sok régebbi fajta kiszorulása visszavezethető a tsz időkre. Faiskolákban gondolom akkor is csak a legnépszerűbb tömegtermelésre ajánlott fajtákat árulták.
Apósomnak van egy kb. 45 éves fája, mára csak egy roncs. Ők nagyon szeretik a termését.
Annyit látok rajta, hogy monília öli évről-évre. Nincs lehetőségük virágzásban többször permetezni.
Magamnak oltottam, még kis fa. Szerintem 2 év múlva lesz termése.