Keresés

Részletes keresés

d_toti2 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4434

off 1950 Ubrizsy Gábor növénykórtan olyanokat írt le az öreg amit ma  is tanitanak vagy még ma se jöttek rá gyakorlati hasznára vagy olyanokat ir le amiket ma kezdenek a nagyob cégek használni stb .. régi de nem ... 
akkor hogy is van ez mi az elavult ? Ne itélj évszám és külső alapján !!! 
 on
Én azért nem hagytam ki a Kajszikon a rezes záró permetezést, inkább félek mint megijedek ! 

 

Előzmény: d_toti2 (4433)
d_toti2 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4433

elavult ? .... 
egy könyvem van növénykórtanból és az 1950 es de még ma is megállja a helyét mert olyanokat irt a szerző ami megelőzte korát legalább 100 évvel  ami régi még nem azt jelenti hogy elavult alap igazságok ugyan azok mint most, és honna tudod hogy elavult ? Olvastad már a  könyvet ? 

Előzmény: arpad-lajos (4417)
Mozo66 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4432

Amúgy az Idared az idén nagyon finom már így frissen is ...meglepett mikor megkostoltam pedig nem a kedvenc almám .   Mondjuk már erősen túl van érve mert nem tudjuk olyan óvatosan szedni , hogy ne nyomódjon .... persze így november közepe felé ez nem megy csodaszámba .

Előzmény: Törölt nick (4426)
Mozo66 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4431

Fajta hatás , mert azonos alanyon vannak .

Előzmény: Törölt nick (4427)
Mozo66 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4430

Az előzőben még volt Golden is meg Starking .... annak nagyon szeretem az ízét benne . Most már csak ez a két fajta van a fákon .

Előzmény: Törölt nick (4426)
Mozo66 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4429

Készítjük .  Lassan összeáll a " gépsor " is . Már egész gyorsan csináljuk egy nap 300 - 400 liter.

Előzmény: SándorTiszteletes (4425)
fehérkutya Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4428

Én goldenből épp tegnapelőtt csináltam 60 litert. Nekem brutál édes. Kezem ragadt.

 

Előzmény: Törölt nick (4426)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4427

Szépek így is...gondolom nem csak fajta hatás,hanem alany hatás is lehet a lombok állapota...

Előzmény: Mozo66 (4420)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4426

Pedig a Granny nem egy édes fajta...meg az Idared se kifejezetten...mi lenne,ha Goldenből v. Galaból csináltál volna levet /persze csak elméletileg,mert igazából arra nem való egyik sem.../

Előzmény: Mozo66 (4422)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4425

A levet készíted, vagy készítteted?

Előzmény: Mozo66 (4422)
Mozo66 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 4424

... : ) .

Előzmény: SándorTiszteletes (4423)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.11.12 0 1 4423

túlságosan édes :) de rossz neked.

Előzmény: Mozo66 (4422)
Mozo66 Creative Commons License 2015.11.12 0 1 4422

És ugyan nem kajszi .... az Idared egy része még a fákon , most szedjük . Levet csinálunk belőle .... egy baj van az idén vele , hogy túlságosan édes még ez is meg a Granny Smith is .  A lé kb 15 cukorfokos .

 

Mozo66 Creative Commons License 2015.11.12 0 2 4421

A jövő évi termőalapok .  Már csak 7 hónap és újra itt a kajsziszezon .

 

Mozo66 Creative Commons License 2015.11.12 0 2 4420

A kajszis őszi színekben .  Eddig nagyon jó az idő a lombhulláshoz napos száraz így várhatóan a levélnyelek sebei szépen be tudnak majd gyógyulni .  Érdekes , hogy a fajták eltérően színeződnek van ami sárgára van ami vörösre és van ami még zöldes .

 

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.11.11 0 0 4419

Szia.

 

Köszi az ismertetőt. A Goldrich nekem is termett már az idén 6 db-ot. Igaz mint ahogy mondtad is nem egy Magyar kajszi ízvilág. Nekem azért bejön nincs vele baj, bár csak lenne belőle sok. 

Még egy Hargrandon gondolkozom.  

Előzmény: Jani71 (4416)
sujgojo Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4418

nincsenek szaraz agak, mindent levagam ami gyanus volt. permeteztem is, de akkor majd fokozom. lehet hogy iden valami monilia felho lepte be a zemplent, ott van a kertunk es olvastam, hogy iden rekord magas volt a tőpusztulas Göncön, 30%-ot kellett kivagni a szokasos  5% helyett

Előzmény: Mozo66 (4413)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4417

Régebbit nem tudsz ajánlani ? Bizonyos részei már régen elavultak. Esetleg nézz körül a jelenlegi szakirodalomban.

Előzmény: d_toti2 (4415)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.10 0 1 4416

Ceglédi aranyam van, de még nem terem, nem tudok tapasztalattal szolgálni

(a kereső segíthet, ha jól rémlik, elég sokszor szó esett erről a fajtáról).

A Goldrichben nem fogsz csalódni (ha nem a magyar kajszi aromáját keresed).

Nálam eddig(!) jól vizsgázott. Vírusfertőzésre utaló jeleket eddig nem láttam rajta (pedig meg van áldva a kert rendesen - többek között közvetlenül mellette is van egy fertőzött kajszi).

Strapabíró, stramm fajta. Erős, egészséges. Szép, nagy, darabos a termése, jó az íze és állaga.

Korán termőre fordul, nagy a termésbiztonsága, nem tapasztaltam alternanciát (két termőév... ;-) ).

A szakirodalom szerint az Aurora, Hargrand, Pinkcot a pollenadói.

Nálam Aurora és Pinkcot van, előbbi még nem, utóbbi virágzik két éve,

lehet, hogy az porozza, nem tudom.

Hargrandot most fogok venni, ha minden jól megy.

Az Orangered nálam idén termett másodszor, a rengeteg virág ellenére nem jól termékenyült,

idén összesen három db termés lett, tavaly elvitte az eső (ez a fajta érzékeny, megbarnul).

Az idei jól beérett. Meg vagyok vele elégedve.

Erős növekedésű, erre számíts! Vírusfertőzés nyomát nem látom se levélen, se gyümölcsön.

Itt is igaz az egészséges, stramm jelleg.

A szakirodalom szerint hajlamos az alacsony termékenyülésre (valamikor talán már ejtettünk szót erről valakivel, ha jól rémlik).

Ettől eltekintve úgy sejtem, hogy az én esetemben benne van a képletben a pollenadó 'hiánya'.

Szakirodalom ajánlása: Bergarouge, Bergeron, Fantasme, Goldrich, Hargrand, Harlayne, Harogem.

 

 

Előzmény: B.Zoli79 (4410)
d_toti2 Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4415

Jajj barátom , nem hibáztatlak de akkor ajánlanám kötelező irodalomnak a következő könyvet V.Németh Mária Gyümölcsfák vírusos,mikoplazmás és rickettsiás betegségei Mezőgazdasági kiadó 1979 

Előzmény: arpad-lajos (4391)
kramoto Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4414

Ezt a nagylelkű felajánlást nem is fogom kihagyni. Jó lenne már egy kis baracklekvárnak való mennyiséget szüretelni a fákról. Ha nem is jövőre, de legalább 2017-ben. 

Előzmény: budai2 (4409)
Mozo66 Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4413

A gombát kiirtani nem tudod az jelen volt van és lesz is .... a felszaporodását meg lehet előzni megfelelő növényvédelemmel és  a száraz ágak rendszeres eltávolításával .  De ha egy 3 éves fánál már ilyen súlyos tünetek vannak akkor ott valami más is lehetett .... rovar , sérülés a törzsön ....

 

 

Ha meg akarod tartani  akkor a száraz elhalt ágakat rendszeresen el kell távolítani ( az élő részig )  megfelelő növényvédelem és tápanyagellátás ...nyáron öntözés ... és lehet belőle jól termő fa .

Előzmény: sujgojo (4412)
sujgojo Creative Commons License 2015.11.09 0 0 4412

sziasztok,

 

az lenne a kerdesem, hogy a moniliatol elgyotort kergu reszeket mind le kell-e vagni. tavasszal a permetezes ellenere elkapta a 3 eves gönci famat, a kereg megcsavarodott, serult, az agak gallyak keresztmetszetuk feleig vagy jobban bebarnultak. mindent visszavagtam az egeszseges reszig, egy vazag kivetelevel, amin latszodott a kereg csavarodasa, de ugy tunt kiheveri. 

nem tudom jol tettem-e, es van-e eselye ennek az agnak, vagy jobb lenne ezt is visszavagni jovo tavasszal. ilyenkor el meg benne a gomba es kesobb ujra aktivizalodik? egyelore tunemenes, termes is volt rajta.

 

suj

buli82 Creative Commons License 2015.11.09 0 1 4411

Üdv az Orangered pollenadói :Hangrand, Bergeron, 

Előzmény: B.Zoli79 (4410)
B.Zoli79 Creative Commons License 2015.11.08 0 0 4410

Üdv.!

 

Orangered, és Ceglédi arany kajszit sikerült vennem. Utóbbi úgy tudom öntermékeny.

De az orangeredet? Mi porozza? Van már az udvaron Gönci és Goldrich.

Mennyire bevált fajták amiket most vettem? Tapasztalatokat kérhetnék? Köszönöm előre is.

budai2 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4409

Innen kezdve, hogy Sándor Tiszteletes felajánlotta a segítségét, legjobb tanácsom, hogy fogadd el. Ha sikerűl összehoznotok egy helyszini konzultációt, százszor többet ér, mint bármilyen internetes ötletelés.

Előzmény: kramoto (4397)
budai2 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4408

Ananászkajszi:

Gyerekkori emlék, tehát lehet, hogy nem pontos.

Nagyszemű, még a mandulakajszinál is nagyobb a termése, nagyon jó ízű. Teljes érésben szinte karamellizálódik benne a sok cukor. De nem szállítható a puhasága miatt. Ha kézzel szeded kosárba, akkor sem. Ami meg leesik a fűbe, vagy a földre, azonnal széthasad. Ezzel együtt a sok cukor hatására -gondolom én- így megsérülve sem romlik, penészedik. Megaszalódik a földön.

Szóval ház körül kiváló, de kereskedelmi jelentősége a könnyű sérülékenysége miatt nincs.

Előzmény: Lactarius Curtis (4405)
gergerg Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4407

Mióta meg van a saját fórumunk, csak nagyon ritkán járok erre, amikor valami más dolgom is van.

Helyileg ha közel vagy, akkor nálam vagy nálad, Mezőtúr nekem 147km úgyhogy biztos közel laksz. :-) Ha nem, akkor neten keresztül is simán megy minden, csak a fent említett ok miatt inkább itt keress.

Előzmény: kramoto (4396)
fehérkutya Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4406

Szerintem sok régebbi fajta kiszorulása visszavezethető a tsz időkre. Faiskolákban gondolom akkor is csak a legnépszerűbb tömegtermelésre ajánlott fajtákat árulták.

Apósomnak van egy kb. 45 éves fája, mára csak egy roncs. Ők nagyon szeretik a termését.

Annyit látok rajta, hogy monília öli évről-évre. Nincs lehetőségük virágzásban többször permetezni.

Magamnak oltottam, még kis fa. Szerintem 2 év múlva lesz termése.

Előzmény: Lactarius Curtis (4405)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4405

Kuresia a sharka-ellenállósága és a jó íze miatt egyértelműen ajánlott. Az ananászkajszi milyen, miért szorult ki a termesztésből?

Előzmény: crashpo (4403)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!