Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5586

Van Persil véleményét  is figyelembe véve (5582) nem ezt a fajtát fogom ültetni. (Kutya, gyerekek, aggodalmaskodó feleség miatt csak mimimálpermetezés van megengedve nálunk).

Köszönöm a korrekt tájékoztatást.

Előzmény: Pjotr77 (5580)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5585

Nagyon érdekes dekoratí bogyójú fajta! Az ízéről lehet valamit tudni?Van valakinek ebből a fajtából itthon?

Előzmény: Pjotr77 (5583)
Jani71 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5584

Akkor mi lehet a megoldás? II. vagy III. kat. szerrel. 

Mert ez a feneség legalább három éve abajgatja a szőlőim egy részét.

Kellene valami megnyugtató módszer, alkalmas anyag (ha most a szellősségtől, stb. eltekintünk).

Előzmény: Kapa bácsi (5577)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5583

Új japán fajta Sergej-nél, a Szíve(cské)m :)

Egész jól néz ki, extrém talpas (GIB-kezelt).

van_Persil Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5582

Hát, én nem tudom, hogy érdemes-e vele foglalkozni. Egyrészt, ha piacon el akarod adni, akkor nem állhatsz ki másfél-két kilós fürtökkel, a szétszedett fürt meg nem úgy mutat, mint az egész, a kirepedezgetése meg néha egészen kétségbeejtö mértéket ölt. Az ízéröl meg nem nagyon lehet beszélni, hozzá képest a hóbogyó fajta ízorgia... Idén remélem, nem felejtem el megjelölni öket, hogy tudjam, melyikeket kell kivágni

Előzmény: Pjotr77 (5580)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5581

Saját tapasztalat alapján írtam, amit írtam a folpetröl.

Előzmény: Kapa bácsi (5579)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5580

Köszönöm szépen!

Az Árkádia nem egy rossz fajta, érdemes vele foglalkozni. Sajnos lisztharmat ellenálló képessége gyenge, ezért a nem megfelelő növényvédelem esetén a lisztharmat-fertőzésből eredő bogyórepedések is gyakoriak lehetnek nála, ezt a helyzetet súlyosbítja a nagyméretű, gyakran tömött fürtök, ahol néhány bogyó repedése is, akár az egész fürt rothadását okozhatja. Öntözés vagy eső hatására szintén repedhetnek a bogyók, a végeredmény ugyanaz (talán kicsit mérsékeltebb rothadás, mint a lisztharmat fertőzés utózöngéjeként ami jelentkezik).

Az ukrán kollégáknál még most is az egyik legnagyobb bogyójú és fürtű rekordokat az Árkádia hozza, jelenleg is közkedvelt házikerti fajtaként. Egyértelmű, hogy a korai érésidőben majdnem szinte egyedüli, mutatós-piacos szőlő. Magyarországra a fajtát Dr. Kozma Pál hozta be, majd sok évig Dr. Sipos Lajosnál történt a fajtafenntartás és kiértékelés, ezt követően került ki termelőkhöz, jelenleg üzemi felületek is vannak belőle.

Előzmény: budai2 (5576)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5579

Az említett szerek I.-s kategóriásak,én a folpetet szeretem,mert a peronoszpóra,orbánc és a szürkerothadás ellen is,jó mellék hatása van a korai tőkeelhalás ellen is.Nem vékonyítja a bogyóhéjat.A Shavit F nevű szert szoktam használni,de jó a Folpan is.Idén nem használtam.

Előzmény: van_Persil (5578)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5578

Nem azért linkeltem be, hanem mert ott is azt írták, hogy se réz, se kén, szemben kopasz majom állításával.

Én se folpetet, se kaptánt nem használok(használtam), a folpet inkább árt a botritisz ellen, mert elvékonyítja a bogyóhéjat. Kaptánt (orthocid) talajfertötlenítésre használtam palántadölés ellen, amíg lehetett, mert kaphattam.

Előzmény: Kapa bácsi (5577)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.08.29 0 0 5577

A hozzászólásod nagyon jó!Gratulálok,beleástad magad a témába!Azt azért megkel mondanom a folpet,és kaptán hatóanyagok a csemegeszőlőre évek óta nincsenek engedélyezve,fürtzáródás után nem használhatóak.

Előzmény: van_Persil (5574)
budai2 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5576

Figyelmesen olvasgatom és nézem bejegyzéseidet. Maximális tiszteletem az eredményeid iránt.

Ezzel az Árkádiával szemezgetek, ház körül augusztus közepén termő fehér fajtaként telepítenék belőle a meglevő kék fajták mellé.

Az, hogy "1 hét alatt tönkremegy" csak a rendkívül  sok eső miatt van, vagy egyébként is ilyen a fajta?

Válaszod előre is köszönöm.

Előzmény: Pjotr77 (5531)
Jani71 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5575

Sokat segítettél, nagyon köszönöm!

Előzmény: van_Persil (5574)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5574

Az én véleményem szerint, miután kirepedtek a bogyók, megtámadta a fürtöt a fakórothadás, de még a kocsányt is, ezért fonnyadtak a bogyók. Ez a kocsánybénulás összekeverhető a magnéziumhiányos kocsánybénulással, de nálad a kocsányon ott a fehéres bevonat, ami a fakórothadást valószínűsíti. A bogyókon egyértelmű a fakórothadás, ami mindig sérült bogyókból (jég, eső utáni kirepedés, molyrágás, darázsrágás) indul ki, majd a kicsorgó lé fertőzi a többi bogyót.

http://www.karpatinfo.net/hetilap/gazdasag/2009/07/19/fakorothadas-vagy-peronoszpora

Se a kén, se a réz nem hatásos ellene:

https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2007/06-07/kerteszet/a-szolo-koniellas-fakorothadasa

Előzmény: Jani71 (5572)
kopasz majom Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5573

Én úgy folytatom a szelektálást .hogy most meg jelölöm azokat a fajtáimat ,melyek semleges ízűek, vagy durván érezhetően nagy magvúak ,és ezeket átoltom újabb fajtára.

Előzmény: kopasz majom (5569)
Jani71 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 5572

Sajnos ott van egy kis lisztharmat, ha jól gondolom.

A nagy kérdés, hogy ez összefügg-e a repedéssel, ami után így eldeformálódik a bogyó.

(Egyelőre úgy sejtem, hogy a repedés utáni kiszáradás következménye.)

Idén a repedés egyértelműen az egyik nagyobb eső után történt, szerencsére erre nem mindegyik

fajta hajlamos. Erre még ki kell találnom valamit. Először is összeírni, hogy melyek ezek a fajták.

Szerencsére jelentősen csökkenteni fogom az állományt, így darabszámra az érzékeny is

kevesebb lesz. Lehet, hogy rászokom a fürtök takarására...

Előzmény: van_Persil (5571)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.27 0 0 5571

Nézd meg alaposan a 2. képet és rájössz, hogy nem ugyanarról a betegségről írsz, mint ami a képen látható.

Előzmény: kopasz majom (5570)
kopasz majom Creative Commons License 2017.08.27 0 0 5570

Borsószem nagyságnál rézzel kellett volna permetezni.

Nálam is sok évig betöppedt, barnán a szem.

Az idén a réznek köszönhetően ez elkerült.

Előzmény: Jani71 (5568)
kopasz majom Creative Commons License 2017.08.27 0 0 5569

Erre mondják az okosabbak"biztosan rossz klónod van.

Holnap megpróbálom lefényképezni és felrakni. Az argó ,idei oltás :nekem tecccik.

Előzmény: szölőszem (5566)
Jani71 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 5568

Nálam a Rizomat nem virágzott az idén (- 23 °C). Talán jövőre lesz rajta valami.

Tavaly minden bogyó hosszában elrepedt (idén is van ilyen fajta... :-( ), a fürt tönkrement. :-(

Így nézett ki fénykorában, szept. 3-án, a kis bogyókon már látszik a repedés

(nem tudom, miért mutatja fordítva, és azt sem, hogy miért nincs rá 'kapcsoló' az Indexen...):

De a vége valami ilyesmi volt (Jupiter, szintén 3-án, idén sokkal szebb):

Előzmény: Ali-bá (5567)
Ali-bá Creative Commons License 2017.08.27 0 0 5567

A Rizamat-ról ezt olvastam:

RIZOMAT:Űzbég fajta.Szülők:Katta Kurgan X Parkent.
Érési idő:130-140 nap/szept.közepe/.
Fürt:500-800 gr.de akár 2-3 kg.is lehet.A fürt kúpos,vagy hengeres,laza szerkezetű.
Bogyó:45 x 25 mm.10-16 gr.rózsaszín,bőre kissé viaszos,ropogós,közepesen vastag.Íze harmónikus.
Magnélküli./kis puha magokkal/.betegség ellenállás az átlagnál jobb,botrytis nem támadja.
Fagyállóság:-19 C.
Megjegyzés:Minden házikertben ott volna a helye,ahol nincs nagy fagyveszély.Nagyon piacképes szép bogyójú fürtöket nevel.Nekem az egyik kedvencem.

Előzmény: kopasz majom (5565)
szölőszem Creative Commons License 2017.08.27 0 0 5566

Nálam az Argo az idén nem jól teljesített. De elmondhatom, hogy tavaly sem. A bogyók kötése(termékenyülése),nagyon hiányos,nagyon laza fürtökkel.A fűrtökön itt-ott lógott egy-két bogyó.

A Rizomat a hét év alatt egyszer teljesített kifogástalanul. A többi években rosszul termékenyült, rengeteg apró-nagy bogyó volt a fürtökön vegyesen.Sőt volt olyan év, hogy teljesen lerothadt.

Egyik fajtát sem tartom "nagy szám"-nak.

Előzmény: kopasz majom (5565)
kopasz majom Creative Commons License 2017.08.27 0 0 5565

Két fajtát emelnék ki a csemegeszőlő gyűlyteményemből,az egyik az ARGO, a második a RIZAMAT.

Mindkét fajta sötét rózsaszín, óriás fürt ,nagy szemek jellemzik.

Ízükről azt írnám,nem semleges ,sok más fajtával ellentétben.

Minden kertben ott van a helye.

per onoszpora Creative Commons License 2017.08.26 0 0 5564

Köszönöm.

Előzmény: beetee (5561)
Sanci07 Creative Commons License 2017.08.26 0 0 5563

Nagyon szép,kár hogy nálam az oltás nem sikerült!

Ellenben sok másik igen íme néhány kép azok közül amin fürt is van.

Effekt,beérett!

Julian

Viktor

Podarok Irina

Kira

Az oltások Május 20.-án készültek.

Előzmény: Kulicz (5562)
Kulicz Creative Commons License 2017.08.26 0 0 5562

Augusztus 15-re szépen beérett nálam a Kodrianka, néhány fürtjét nem szedtem még le, úgy tűnik kedvező időjárás esetén egy ideig tőkén tartható.

https://www.youtube.com/watch?v=uU-RZmJsuTI

beetee Creative Commons License 2017.08.25 0 0 5561

Eladónak sokat, vevőnek semmit... Sajnos ezt nem lehet érvényesíteni a vételárban.

Előzmény: per onoszpora (5559)
Ali-bá Creative Commons License 2017.08.25 0 0 5560

Attól függ, hogy ki a vevő. A szomszédom két éve akarja eladni a házát és több vevő megvette volna már, ha nincs hozzá akkora gyümölcsös kert. (Ma már nagyon kevesen szeretnek kertészkedni. Leginkább az új tulaj kivág minden gyümölcsfát, ültet tuját és füvesít. Sajnos!)

Előzmény: per onoszpora (5559)
per onoszpora Creative Commons License 2017.08.25 0 0 5559

A lányomék tervezik, hogy eladják a kertes házukat. Én vagyok a kertész. Kérdezik, hogy mennyit érhet a szőlő és a gyümölcsfa állomány. Nem tudom, hogy mennyit mondjak. Ebben kérek segítséget. Mennyit ér egy 5 éves, alacsony kordonos csemegeszőlő? A fajták a most Magyarországon kapható általános csemegeszőlő fajták, Moldova, Eszter, Pannónia kincse, stb. 300 tőke 30 fajta. A gyümölcsfák is 5 évesek. Alma körte kajszi őszibarack szilva körte meggy cseresznye szilva. Kérem, hogy aki ért hozzá mondjon véleményt.

Előzmény: zola123 (5557)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.25 0 0 5558

Nagyon finom, beérett teljesen a Lívia,  édes, de én nem érzem muskotályosnak, még halványan sem

zola123 Creative Commons License 2017.08.24 0 0 5557

Nagyon szép értékes fajták!!

Előzmény: Pjotr77 (5535)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!