Keresés

Részletes keresés

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.11.11 0 0 4419

Szia.

Köszi az ismertetőt. A Goldrich nekem is termett már az idén 6 db-ot. Igaz mint ahogy mondtad is nem egy Magyar kajszi ízvilág. Nekem azért bejön nincs vele baj, bár csak lenne belőle sok. 

Még egy Hargrandon gondolkozom.  

Előzmény: Jani71 (4416)
sujgojo Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4418

nincsenek szaraz agak, mindent levagam ami gyanus volt. permeteztem is, de akkor majd fokozom. lehet hogy iden valami monilia felho lepte be a zemplent, ott van a kertunk es olvastam, hogy iden rekord magas volt a tőpusztulas Göncön, 30%-ot kellett kivagni a szokasos  5% helyett

Előzmény: Mozo66 (4413)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4417

Régebbit nem tudsz ajánlani ? Bizonyos részei már régen elavultak. Esetleg nézz körül a jelenlegi szakirodalomban.

Előzmény: d_toti2 (4415)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.10 0 1 4416

Ceglédi aranyam van, de még nem terem, nem tudok tapasztalattal szolgálni

(a kereső segíthet, ha jól rémlik, elég sokszor szó esett erről a fajtáról).

A Goldrichben nem fogsz csalódni (ha nem a magyar kajszi aromáját keresed).

Nálam eddig(!) jól vizsgázott. Vírusfertőzésre utaló jeleket eddig nem láttam rajta (pedig meg van áldva a kert rendesen - többek között közvetlenül mellette is van egy fertőzött kajszi).

Strapabíró, stramm fajta. Erős, egészséges. Szép, nagy, darabos a termése, jó az íze és állaga.

Korán termőre fordul, nagy a termésbiztonsága, nem tapasztaltam alternanciát (két termőév... ;-) ).

A szakirodalom szerint az Aurora, Hargrand, Pinkcot a pollenadói.

Nálam Aurora és Pinkcot van, előbbi még nem, utóbbi virágzik két éve,

lehet, hogy az porozza, nem tudom.

Hargrandot most fogok venni, ha minden jól megy.

Az Orangered nálam idén termett másodszor, a rengeteg virág ellenére nem jól termékenyült,

idén összesen három db termés lett, tavaly elvitte az eső (ez a fajta érzékeny, megbarnul).

Az idei jól beérett. Meg vagyok vele elégedve.

Erős növekedésű, erre számíts! Vírusfertőzés nyomát nem látom se levélen, se gyümölcsön.

Itt is igaz az egészséges, stramm jelleg.

A szakirodalom szerint hajlamos az alacsony termékenyülésre (valamikor talán már ejtettünk szót erről valakivel, ha jól rémlik).

Ettől eltekintve úgy sejtem, hogy az én esetemben benne van a képletben a pollenadó 'hiánya'.

Szakirodalom ajánlása: Bergarouge, Bergeron, Fantasme, Goldrich, Hargrand, Harlayne, Harogem.

Előzmény: B.Zoli79 (4410)
d_toti2 Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4415

Jajj barátom , nem hibáztatlak de akkor ajánlanám kötelező irodalomnak a következő könyvet V.Németh Mária Gyümölcsfák vírusos,mikoplazmás és rickettsiás betegségei Mezőgazdasági kiadó 1979 

Előzmény: arpad-lajos (4391)
kramoto Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4414

Ezt a nagylelkű felajánlást nem is fogom kihagyni. Jó lenne már egy kis baracklekvárnak való mennyiséget szüretelni a fákról. Ha nem is jövőre, de legalább 2017-ben. 

Előzmény: budai2 (4409)
Mozo66 Creative Commons License 2015.11.10 0 0 4413

A gombát kiirtani nem tudod az jelen volt van és lesz is .... a felszaporodását meg lehet előzni megfelelő növényvédelemmel és  a száraz ágak rendszeres eltávolításával .  De ha egy 3 éves fánál már ilyen súlyos tünetek vannak akkor ott valami más is lehetett .... rovar , sérülés a törzsön ....

Ha meg akarod tartani  akkor a száraz elhalt ágakat rendszeresen el kell távolítani ( az élő részig )  megfelelő növényvédelem és tápanyagellátás ...nyáron öntözés ... és lehet belőle jól termő fa .

Előzmény: sujgojo (4412)
sujgojo Creative Commons License 2015.11.09 0 0 4412

sziasztok,

az lenne a kerdesem, hogy a moniliatol elgyotort kergu reszeket mind le kell-e vagni. tavasszal a permetezes ellenere elkapta a 3 eves gönci famat, a kereg megcsavarodott, serult, az agak gallyak keresztmetszetuk feleig vagy jobban bebarnultak. mindent visszavagtam az egeszseges reszig, egy vazag kivetelevel, amin latszodott a kereg csavarodasa, de ugy tunt kiheveri. 

nem tudom jol tettem-e, es van-e eselye ennek az agnak, vagy jobb lenne ezt is visszavagni jovo tavasszal. ilyenkor el meg benne a gomba es kesobb ujra aktivizalodik? egyelore tunemenes, termes is volt rajta.

suj

buli82 Creative Commons License 2015.11.09 0 1 4411

Üdv az Orangered pollenadói :Hangrand, Bergeron, 

Előzmény: B.Zoli79 (4410)
B.Zoli79 Creative Commons License 2015.11.08 0 0 4410

Üdv.!

Orangered, és Ceglédi arany kajszit sikerült vennem. Utóbbi úgy tudom öntermékeny.

De az orangeredet? Mi porozza? Van már az udvaron Gönci és Goldrich.

Mennyire bevált fajták amiket most vettem? Tapasztalatokat kérhetnék? Köszönöm előre is.

budai2 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4409

Innen kezdve, hogy Sándor Tiszteletes felajánlotta a segítségét, legjobb tanácsom, hogy fogadd el. Ha sikerűl összehoznotok egy helyszini konzultációt, százszor többet ér, mint bármilyen internetes ötletelés.

Előzmény: kramoto (4397)
budai2 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4408

Ananászkajszi:

Gyerekkori emlék, tehát lehet, hogy nem pontos.

Nagyszemű, még a mandulakajszinál is nagyobb a termése, nagyon jó ízű. Teljes érésben szinte karamellizálódik benne a sok cukor. De nem szállítható a puhasága miatt. Ha kézzel szeded kosárba, akkor sem. Ami meg leesik a fűbe, vagy a földre, azonnal széthasad. Ezzel együtt a sok cukor hatására -gondolom én- így megsérülve sem romlik, penészedik. Megaszalódik a földön.

Szóval ház körül kiváló, de kereskedelmi jelentősége a könnyű sérülékenysége miatt nincs.

Előzmény: Lactarius Curtis (4405)
gergerg Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4407

Mióta meg van a saját fórumunk, csak nagyon ritkán járok erre, amikor valami más dolgom is van.

Helyileg ha közel vagy, akkor nálam vagy nálad, Mezőtúr nekem 147km úgyhogy biztos közel laksz. :-) Ha nem, akkor neten keresztül is simán megy minden, csak a fent említett ok miatt inkább itt keress.

Előzmény: kramoto (4396)
fehérkutya Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4406

Szerintem sok régebbi fajta kiszorulása visszavezethető a tsz időkre. Faiskolákban gondolom akkor is csak a legnépszerűbb tömegtermelésre ajánlott fajtákat árulták.

Apósomnak van egy kb. 45 éves fája, mára csak egy roncs. Ők nagyon szeretik a termését.

Annyit látok rajta, hogy monília öli évről-évre. Nincs lehetőségük virágzásban többször permetezni.

Magamnak oltottam, még kis fa. Szerintem 2 év múlva lesz termése.

Előzmény: Lactarius Curtis (4405)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4405

Kuresia a sharka-ellenállósága és a jó íze miatt egyértelműen ajánlott. Az ananászkajszi milyen, miért szorult ki a termesztésből?

Előzmény: crashpo (4403)
memorix Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4404

finom még a ceglédi óriás, szegedi mamut, ceglédi arany

Előzmény: crashpo (4403)
crashpo Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4403

A meglévök mellé (magyar kajszi, gönci, ananász) még tervezek 1-et ültetni. Amiket kinéztem az A bergeval, pink cot,talán még kurésia.  Jól gondolom,hogy ezekben gondolkodom vagy valakinek egyéb javaslat? Házikertbe. 

memorix Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4402

Véletlenül nem habtejszínt említett ? Minek a purhab nincs ott mit szigetelni....

Előzmény: Börni27 (4400)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4401

Télen odakint ugye nem oltunk, ezért tavasz elején esedékes.

Előzmény: kramoto (4399)
Börni27 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4400

Sziasztok!

Hallottatok e már olyat,hogy a PURHABOT a gyümölcsösökben a nyul távoltartására használják?

Egy ismerősömtől hallottam.Igaz lehet!

kramoto Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4399

Köszönöm, oktatásban vagy oltványban??

Idén még tervezek legalább egy látogatást a telekre, vagy tavasszal keressem ez ügyben?

Előzmény: SándorTiszteletes (4398)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4398

helyi vagyok, tudok neked segíteni.

Előzmény: kramoto (4396)
kramoto Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4397

Nem látok a fán semi támadásnyomot. Az északi oldalról egy hatlmas tuja védi kb 5-8 méterről, napot kap bőven

A fa kb 6 meter magas és legalább 5 meter az also ágaknál a korona átmérője.

Mondhatom, óriásira nőtt és rohamos ütemben. (törszátmérő kb 18-20 cm)

A talaj kötött, nagyon jó termőtalaj. Talán kicsit túl kötött is. (Mezőtúr).

A talaj vízellátása is rendben, mivel kb 20-40 cm mélyen még a legnagyobb kánikulában is nedves.

Az a pár szem amit terem elég nagy méretű termés, 4-4,5 cm-es átmérőben.

Szép sárga, édes és a napos oldalon pirossal spriccelt.

A többi kajszifám (további 2 db) csenevész hozzá képest pedig egyszerre vettem egy helyről. Igaz ezek nagyrészt árnyékban vannak.

A 3 kajszi fa kb 4-5 kg gyümölcsöt terem, az éretlen terméshullás elenyészó, fánként 4-5 még zölden)

Előzmény: budai2 (4395)
kramoto Creative Commons License 2015.11.06 0 0 4396

Köszönöm a felajánlást, szeretnék élni vele.

Még nem oltottam, de a munkafolyamatot már többször áttanulmányoztamn a neten fellelhető anyagokból.

Önbizalom terén nagyot lendítene egy személyes iránymutatás.

Mivel a barackfák a telkemen vannak tőlem 130 km-re (Mezőtúr) és nem tudom kibirja az oltvány a lejutásig, illetve hogyan tudom 1-2 napig életben tatani.

Helyileg hol lenn az Oktatás:)))

Előzmény: gergerg (4394)
budai2 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 4395

Hogy miért nem terem a kajszi, annak sok oka lehet.

Ha nem fagy és nem monilia akkor lehet tápanyaghiány vagy a méhek hiánya virágzáskor, vagy egyszerűen csak rossz, szélnek nagyon kitett helyen vannak a fáid. És lehet az is, amire gyanakszol, hogy a megfelelő porzó hiányzik.

Fagy ellen nincs ötletem.
Monilia esetén permetezés virágzásban Topas-zal, kétszer vagy háromszor. Legyél udvarias a méhekkel és napközben ne zavard őket permetezéssel.
Tápanyaghiány esetén első a káliumpótlás június elején, hogy a termőrügyek kialakulása megtörténhessen. Komplex műtrágya is megteszi. Ha vannak termőrügyek -ezt most is megnézheted- akkor nem ez a probléma, hanem magnéziumhiány, vashiány vagy bórhiány. (már ha hiány a probléma forrása).
Kevés méh estén sikeresen felkeltheted az érdeklődésüket, ha a monilia elleni permetezés során vanilliacukrot is teszel a Topas mellé.
A szélvédelem reális probléma.
Egy olyan fám van (kajszi) amelyik szeles helyen van. Ezen azért kevés a termés, mert kötni ugyan köt (a többi fához hasonlóan), de a szél a fiatal gyümölcskezdeményeket leveri. Hat éves fa, de át lesz ültetve egy szélárnyékos helyre. Amennyire lehet vigyázok a gyökerére. Nagy laza gödröt ésok neki  és rendesen visszavágom. Négyéves fákat már ültettem át (többet is), problémamentesen sikerültek (meggy, őszibarack, szilva, kajszi).

Előzmény: kramoto (4392)
gergerg Creative Commons License 2015.11.05 0 0 4394

Van egy sokkal egyszerűbb és gyorsabb megoldás is. Tavasszal olts az alsó ágakba ammól a Magyarból ha abban bízol. Abban az évben nem, de a következőben már virágozni fognak a megeredt oltások. De akár több fajtát is kipróbálhatsz, pár fajta vesszővel hozzá is tudok járulni, no meg némi okoskodással is. Ha még nem oltottál akkor mutatok egy írást egy jó ismerősömtől. :-)

http://terra-kert.hu/viewtopic.php?p=10744#p10744

BAttila1964 Creative Commons License 2015.11.05 0 0 4393

Én rendeltem már tőlük ezt-azt, gödöllői ismerőseim is dícsérik őket: http://godolloikerteszet.hu/

kramoto Creative Commons License 2015.11.05 0 0 4392

Sziasztok,

Megbízható faiskolát keresek Gyömrő közelében (30-40 km körzet),

Magyar kajszi facsemetér szeretnék vásárolni, mivel a jelenlegi kajszifáim évente csak 5-10 termést hoznak.

Fajtát nem tudok mondani, de azt olvastam, hogy a Magyar kajszi porzónak szinte minden kajszihoz megfelelő.

A fáim 5-6 évesek, igen terjedelmes koronával, szinte nulla terméssel.

Esetleg találok olyan csemetét valahol ami nem 1 éves hanem 2-3? (ne kelljen még 2-3 évet várnoim a virágzásig)

2-3 eves fa még telepíthető vag rizikós a megeredés szempontjából?

arpad-lajos Creative Commons License 2015.10.30 0 1 4391

Ezt meg honnan vetted? Rikettsiák soha nem voltak és ma sincsenek növényekkel kapcsolatban. Mikoplazmák sincsenek a növényekben. A növényekben legfeljebb fitoplazmák vannak.

Előzmény: d_toti2 (4388)
Camrom Creative Commons License 2015.10.29 0 0 4390

Helló,

Mik ezek nem is hallottam még ezekről?

Előzmény: d_toti2 (4388)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!