Most akkor hogy is kellene számolni a hőcserélő hatásfokát??? Benti levegő minusz kinti levegő aránya a bejövő levegőhöz? Azaz 20,5-6,9=13,6/19,5*100=69,75%???
viszont ami már most nagyon jó, hogy itt ülök a gép előtt, megy a hőcsere és nem jön rám a hideg-mindig rámm jött mert alatta ülök, most nem érzem, mert alig egy fokkal hűvösebb jön be, az meg mire elérne nem érzékelhető :)))
királyság :)
összefogom számolni mennyibe volt benne cakkpakk a rendszer, de tuti nagyon messzire van az általam igen nagy becsben örzött árajánlatoktól.... :)
ja és viszont a hőcserélő hőmérsékletei a kimenet előttiek, a hőcserélő pedig 5centi xps, szóval amit a hőcserélő hőmérséklet adatai mutatnak az a lexán más nem nagyon játszik, mert előtte meg utánna 5-5centivel mértem mielőtt kiment volna a csőbe-BBQ mérőt átszúrtam az 5centis XPSen.
mondjuk csodálkozom hogy 3,4fokot tud ellopni, de "40es bauland elemen keresztül van a bekötés, ezt még meghosszabítottam 160centivel sima 150es gégecső szigeteletlenül- hogy a padlás hőjéből el tudjon lopni"... ha más nem... igaz két mérés közt volt 20-30perc de még nem annyira naplementében.... este is mérek majd!
most kimentem megmérni hogy hány fok van...... 11.1-et mutat ugyan az a hőmérő melyel a benti adatokat is rögzítettem- ami egyébként egy BBQ mérő amivel igy 12centire tudtam behatolni a hőcserélő 5centi falán keresztül és a középen áramló levegőt tudtam mérni. Közben megmértem a nappaliba beáramló levegő hőmérsékletét is ami 19,5 fok.
Na ezek vannak... van mint mélázni de egy biztos ez a hőcserélő simán megérte a 15000forintos anyag költséget :) Kiváncsi leszek mennyi lesz a gázfogyasztásom ezzel :)
Meglepő számok születtek, de előtte a tudni valók.Szóval a 40es bauland elemen keresztül van a bekötés, ezt még meghosszabítottam 160centivel sima 150es gégecső szigeteletlenül- hogy a padlás hőjéből el tudjon lopni és ne fagyjak le, ez tavaly is bevált mert -17ben sem volt gondom, igaz akkor még nem volt hőcserélő. A következő lényeges dolog hogy bár a beépített csövek be vannak csomagolva de vannak a padláson olyan szakaszok amik nincsennek- ennek szintén a fenti praktikák adták az okát, meg ugye értelme se nagyon volt amig nem volt hőcserélő csak a légcsere-hát most már lesz. és akkor a lényeg, amit igazából nem is nagyon értek.
Szóval a hőcserélőbe BENTRŐL érkező levegő 20.2fokos (reális, a padlás nem sokat ront rajta, mert 20,5-21szokott lenni nálunk, jelen esetben 20,6ot mutat a nappaliban a hőmérő) KINTRŐL 14,5 fokos levegő érkezik a hőcserélőbe amiből 19,5 azaz igen tizenkilencegészöt fokot csinál a 6nm lexán!!!!! Ezzel én már most elégedett vagyok bár messzemenő következtetéseket nem merek levonni mert azért ez a 14,5fok nem igazán hideg... majd kiderül mit csinál 5 fokban, DE ami a legeslegeslegérdekesebb számomra legalábbis, hogy a kimenő levegő a hőcserélő mögött 18,1 azaz tizennyolcegészegy!!! nem úgy van hogy elvonja a hőt a bentről jövő levegőből??? hogy lehet az hogy a befelé menő levegőnek 6 fokot ad a kimenő 2fok?????? ja mindez 150m3/óra mellet 150es csöveken.
én csak hálás vagyok ezért a "kötekedésért"!!!!! :)))
ez az ablakrés ha egy idő utrán elfárad akkor nem lesz annyi hely közte... szvsz... én nem tudok róla hogy barkácsszakkör hőcserélője üzemelne..... tudok róla hogy csinálta sőt arról is hogy lehetett volna tőle venni,. de arról hogy ki van e próbálva hogy máűködik be van e épitve arról nem tudok.... meg az "csak" hőcserélő az enyém már joggal rekupi.... ;) :P :)
működő kipróbált barkács hőcserélő tudomásom szerint eddig csak peternek van!!!! Most rendeltek pár hete hónapja csoportosan azt a nem tudom milyen márkájut-a fene hogy kimaradtam :( - de még azok közül sincs kész egy syem, még a legelsőről sem tudok hogy be lenne épitve....
ha be van és vannak adatok/tapasztalatok peterén kívül akkor bocsi és megköszönném azok linkjét is.
Távtartó: Én azt is lexanból gondoltam, vékony csíkok, amilyen sűrűn szükséges, de mivel épp keresztben lennének soronként, nem hiszem, hogy túl sok kellene belőle.
Ha a képen ez a sárga valami az XPS, akkor jó. Én valamiféle nyílt cellás PUR habnak néztem.
"A vizet meg kérdeztem hogy hol keletkezik"
A víz a kimenő levegőágban fog megjelenni/kicsapódni (ha egyáltalán meg fog jelenni). Először a leghidegebb (legkülső) pontokon, majd egyre beljebb is, ahogy nő a hideg/páratartalom.
Ha ezt innen kifelé csorgatod (tehát a kimenő levegőág kifelé lejt), akkor az áramló levegő is segít (tolja maga előtt a vízcseppeket), viszont nagy hidegben lehet, hogy megfagynak útközben és csőben elfolyás helyett egy merő jég lehet a hőcserélőd alja (esetleg a pici lyukak is eltömődhetnek a jégtől).
Ha ezt innen befelé csorgatod (tehát a kimenő levegőág a meleg oldal felé lejt), akkor nem tud megfagyni, hiszen a pici vízcsepp egyre melegebb környezetbe kerül, viszont a levegő éppen szembe fúj a vízcseppekkel és nem tudom, hogy melyik lesz erősebb (esetleg holtverseny) a vékony csatornákban. Ezért is preferálom jobban azt, amikor csak minden második levegő-irány van lexanból, mert ilyenkor a kimenő levegő ág lehet egyetlen lapos rés (a száz pici csatorna helyett), aminek az alján csordogálhat befelé a csermely, miközben felette fújhat kifelé a szél.
dupla fal: egy részt nem tudtam kitalálni olyan ragasztót amivel biztonságosan oda lehetett volna ragasztani a távtartót, másrészt kettő szvsz nem is lett volna elég inkább 3-4 abból meg már sok minden kijött volna csak ilyen magasságban az nem aminek kellene... igy egyszerűbb volt...
Másrészt átmelegszik és hőtartó... :P :) több anyag hátha jobban adja át a meleget... lásd tégla vs könnyű szerkezet... az adott hő igy is úgy is áthalad rajta adott sebességgel amit nem tud átadni az kiszökik, igy amit nem tud átadni abból még talán az anyag is tárol... harmadrészt egyenlőre peter ellenáramú hőcserélőjén kívül más működő beépített lexán hőcserélőről nem tudok, sőt még az import hőcserélőkről sem tudok hogy építették meg, sőt csak peter csőacsőben barkácsolt hőcserélőjéről tudok, sok sok terv és gondolat született már itt de több drága beépített készülékről tudok mint barkácsról, ergó uttörő vagyok igy is úgy is akkor inkább az egyszerűbb vonallal kezdem mintsem túlbonyolitsam... negyedszer nem tudom mennyire jött le de távolról sem vagyok az az ezermester mint te vagy peter :) Ez a hőcserélő a legfőbb művem :) és én csináltam!!! nem semmi!!! :)
az xps az zárt cellás tudtommal :) A vizet meg kérdeztem hogy hol keletkezik mert akkor ott kötnék bele egy vékonyka étkezési csövet amit bekötök a lefolyóba-padláson már meg van a helye.
"de nedves rongyal törölgettem is hogy egymáshoz tapadjanak a táblák és légmentesen simuljanak.."
Én mindig amellett voltam, hogy minden második rés ne lexanból legen, hanem távtartókkal legyen kialakítva, hogy minél jobb legyen a hőátadás (tehát egy réteg műanyag jobb hőátadó, mint egy műanyag-légrés-műanyag elválasztó).
És a dobozt zárt cellás habból csináltam volna (víz is előfordulhat).
Hogyan tervezed megoldani, hogy ne legyen pangó kondenzvíz?
Egyszer nekem is neki kéne fogni. Persze lehet, hogy először a csövezést kellene megcsinálnom. :)
A hőátadó részen ezek szerint dupla réteg lexan van ? Csak távtartókat nem lett volna célszerúbb rakni minden második sorba? Úgy majdnem fele annyi anyag is elég lenne.
Gratulalok, jol osszeraktad. En a 40-60%-ot egy 90m3/oras legaramra saccolom kinti 0C°-nal ,benti 22C°-nal es 50% relativ paratartalomnal es egy sima szelloztetesnel. Amennyiben intenziv fozes, vagy egy nagyobb csoport ember tenykedese eseten lehet a felso hatar picivel magasabb. De ha 200-500m3/ orara gondolok es kinti 0C°-ra, akkor inkabb az also hatar es meg alatta. De majd lemered es megirod:) Remelem tevedek es akkor tobben is kedvet kaphatnak a barkacsolashoz.
hát őszintén szólva sokkal sokkal egyszerűbb volt mint gondoltam... De lelkemre mondom ha nincs peter és mekki akkor az életben nem állok neki.... :) igy is kellett hozzá egy év..... :) mondjuk hogy mikor lesz időm beépíteni az más kérdés és hogy milyen lesz a hatásfoka az is egy másik dolog... de ha be van építve mindenképpen mondok majd adatokat.
Amit már most tudok mondani hogy 6nm 35x35ös 4es lexánból van 5ös xps dobozban. A szélei élvasd vagy minek hiják hogy le tudjam szigetelni ha kell....
Kérdés: melyik oldalra tegyem a kondenzvíz csövét... épületből kijövő oldalra vagy épületbe menő oldalra és azon belül a hőcserélő elé vagy utánna... ez hüjeség, gondolom utánna.... :)
képek:
a legidegesítőbb és leghosszadalmasabb az volt hogy a 48darab tábláról levegyem mindkétoldalán lévő foliát.... az több volt mint egy óra, de nedves rongyal törölgettem is hogy egymáshoz tapadjanak a táblák és légmentesen simuljanak... igy is 3óra alatt cakompakk kész lettem... még kell rá négy megfelelő méretű lyukl és mehet a rendszerbe. :))) nagyon kiváncsi leszek a hatásfokára de ha csak 550-60%ot tud már attol is boldog leszek mert mostanáig a hideg levegőt fújta a gyerkőcökre.
Egyrészt a lexán sem töltődik fel a végtelenségig, mivel maga a párás levegő is folyamatosan levezeti a töltődést,
másrészt a letapadt porszemek szerintem nemigen képesek sokáig ott maradni abban a szélben, nemhogy vastag réteg, de még összefüggő vékony réteg kialakulását sem tartom valószínűnek.
Szóval érzésem szerint az az elektrostatixtikus feltöltődés a hőcserélő jóságán 6 mm-es lexan esetén nem ront szinte semennyit, de talán még 4 mm-esnél sem ront túlságosan.
De talán lehetne kísérletezeni még elektromosan vezető réteggel és a lapok éleit pl fém fóliával öszekötve leföldelni.
Visszaolvastam egy kicsit 3340 környékén szó volt a lexán feltöltődéséről és leszigetelésének problémáiról... ezzel mi lett??? töltődik? leszigetelhető? van értelme? nem veszélyes?
ENNYI... holnap megyek lexánt venni. 6osra gondoltam 35x35ös táblákat fogok egymásratenni és bedobozolni 4-es vagy 5ös xpsbe... arra gondoltam hogy veszek egy 2méter hosszú 2,1széles lemezt ebből ki jön 30darab az 18centi magas - a 15ös csőhöz pont jó lenne. Ez 3,675 m2... Ez kb milyen hatásfokkal fog üzemelni? Jobb lenne ha ugyanezt 4esből csinálnám akkor 3méteres táblát vennék amiből 48 tábla lenne ami 5,88m2 ami még mindig egy elfogadható 19,2centi vastagság szerintem. Ellenben tartanék a 4milliméteres átmérő karcsuságától és ellenállásától.... alaptalanul? Másik kérdés hogy kb milyen hatásfokal lesz ennek igy? (Ha csak 18fokot csinálna a benti 21ből és a kinti 0ból már boldog lennék)
Ha kimenete nem csak egy ki-be kapcsoló relé lenne, hanem pl olyan, ami fokozatmentesen szabályozná a ventilátorok fordulatszámát, akkor könnyebb lenne a döntés...
Nem vettem észre ezt a részt... ezek szerint ez figyel füstöt is és talán észrevesz egész kis értékeket is (valószínűleg a legérzékenyebb fokozatban) és nem csak akkor kapcsol, amikor már vágni lehet a füstöt :)
Kérdezd meg a gyártót. Vagy vegyél egyet és meséld el nekünk, hogy hogy vizsgázott ;)
...mondjuk az is lehet, hogy ennek az érzékelőnek olyan ára van, hogy inkább betanítom a kutyámat, hogy ha füstszagot érez, nyomja meg a fekvőhelye felett a kék gombot az orrával... (piros: ivóvíz-kiolvasztó / zöld: velőscsont-adagoló)
A nájlonzsák felfújáson már én is gondolkodtam régebben: az a baj, hogy annyira könnyű/vékony anyagot kellene találni, aminek levegővel történő megemelése/mozgatása ne torzítsa a légszállítás kiszámolását. Erős/nagy ventilátorral óriás zsákot megtölteni könnyű, de kicsit/gyengét szerintem nem lehet ilyen módon megbízhatóan mérni.
Sajnos a klasszikus hitelesítési módok (autóból kitartom menet közben X sebességnél és a gps-hez hitelesítem a fordulatszámot) itt nem nagyon működnek, mert az a légsebesség tartomány, amiben nekünk dolgozni kell, az kb 1-5 méter/sec (3,6-18 km/h) sebességtartomány, ahol az autó kilométerórája nem túl pontos/hiteles :)
De mit látok: ismét felbukkant a bicikli sebességmérő, tudniillik bringával talán lehetne hitelesíteni a házibarkács szélmérőket (a sebességtartomány megfelelő és a sebességmérő is elég pontos).
Persze ehhez olyan turbinát kell csinálni, amely ilyen marhalassú szélben is megbízhatóan forog. Én egy golyós (és NEM sikló) csapágyas számítógép ventilátorra gondolok, persze a motor belét ki kell szedni, hogy a forgó mágneses rész ne fékezzen.