fel volt hasítva méteresbe és kötésbe rakva száradt
a bükkel akartam kezdeni de 1 raklapnyit el kellett szedni, hogy hozzá férjek a bükkhöz, aminek épp ideje kazánba kerülni mert volt már benne ami elkezdett korhadni pudvásodni
Jártam ma az Ald.-ban, láttam nedvességmérőt, 3999-ért, %-os kijelzővel, állítható ,hogy milyen anyagot akarunk mérni, fa, beton, cementpadló, gipsz, anhidrit padló, cement és mészvakolat, tégla. Utolsó mérési eredményt tárolja.
Ugyanitt hasítófejsze, elég érdekes fej kialakítással, műanyag nyél, 2 kg össztömeg, a fej 1400g, ha jól emlékszem akkor 71 cm a hossza, műanyag nyél, fogásra nagyon hasonlít a fiskars-ra, 7999-ért
Én tegnapelőtt 20C°-os benti hőmérsékletnél átállítottam a termosztátot automatára, kicsit bekapcsolt a gáz, meg este a zuhanyzási időszakban is, aztán már nem kapcsolt be. Kb. 2 m3-t használt el 1 nap.
Tegnap visszaraktam kézire, mert süt a napocska, így anélkül is van 21 C. Ma is süt, így marad kézin.
Én is szuggerálom a családot, hogy ők is biztos fáznak, ugye. Valójában csak teszteli a akarom az új kazánt. Nagyon jól passzol bele a fél méteres fa :-).
Nálam volt pár db cser töve fa nem voltak nagyok ,de gyakorlatilag nem volt szálirány egy merő görcs volt az egész .Ezeket nem hasította hanem simán átvágta ,de volt olyan amelyik szétrobbant .
Két láncfűrésszel dolgoztunk, egy kisebb makitával és egy nagyobb stihllel. Minden tankolásnál éleztünk igen, összesen talán 3,5 liter benzin ment el a két gépbe. A nagyobb átmérőjű fákat már hasítva hozták, így is akadtak benne szép nagy, 60cm átmérőjűek. Gemenci erdészettől van, ők hasították.
Nyers fenyővel próbáltad már? Ez friss fenyő volt, csorgott a víz belőle, ahogy hasítottam. A vastag részen a belül lévő elágazások miatt a kés megakad. Áganként van rá esély, hogy lehet könnyíteni a tuskón. Néha az elágazásokat szét lehet venni kívülről, a hajlatból támadva. Néha nem, akkor elő a láncost!:D
65e HUF. Ha vennem kellett volna hasított fát, ennél több elment volna 1 télre. Az előző években még a hasítófejszét koptattam jobban, de nem tetszett. Most csak párszor kellett odacsapni, ha nagyon szálas volt. Nagyon elégedett vagyok vele, nagy segítség. Egyszer majd lehet építek én is egy komoly gépet, de most nem sürgős ennek az évi 7-8-9m3 puhafának.:D
az ágelágazást nem jobb a másik irányból hasítani?
Én azt tapasztaltam ha korona felől hasítom a szálak nem futnak végig és ezért megáll a hasadás, míg tő felől hasítva a szál valamerre az elágazás után is tovább megy