Keresés

Részletes keresés

Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20170

Ki, mit, mikor, ültet ki, Magyarországon nem lehet 100% kijelenteni!!!

Egyszer volt, hol nem volt, nem is olyan régen...2013 ban Vásárosnaményban pont ezen a napon, -18,2 C volt.

Egy évvel később,ugyan ezen a napon, 2012 ben Baja (Csávoly)  + 24,5 C volt!!!  Van a két érték között 42,7 C.

Igen, kimondható, hogy szélsőséges éghajlatunk van. 1847 ben olyan nagy szárazság volt Magyarországon, hogy a velencei tó medrében hadgyakorlatozott a 48 as hadsereg. Volt olyan feljegyzett év is, amikor februárban szedték a cseresznyét.

Mi meg küzdünk az égiekkel ki így, ki úgy! Lassan ott tartunk, hogy a gyümölcsfáinkat fólia alatt kell tartanunk, ha kell fűteni rájuk....csak azért az egy-két fagyos napért!

Csak az a fránya egy-két nap és ugrik a bevétel, kinek a családi gyümölcs. Olyan elképesztő, hogy az ember már járt a holdon (állítólag...) csak ezt az aprócska dolgot képtelenek vagyunk megoldani....

 

Előzmény: Törölt nick (20169)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20169

Köszönöm!

 

Én is így gondoltam. (Illetve én hamarabb kiültettem volna.)

De sok tanácsot kaptam, mind inkább a későbbi kiültetés mellett érvelve.

 

Valószínűleg igazuk van, várni kell még.

 

Köszönöm!

Előzmény: TK421 (20168)
TK421 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20168

Szerintem nem kell bonyolítani, nappalra kitenni, éjszaka ha fagyot mond bevinni, ha nem, maradhat kinn. Első két-három nap árnyék, félárnyék, utána mehet a teraszra, vagy a déli fal elé. vasárnaptól már semmi fagyot nem mondanak egyébként sem, nyugodtan kint lehet majd, esetleg ha még márc végén, ápr elején lesz egy két hidegebb éjszaka, arra be lehet vinni. Kiültetni én is inkább a fagyosszentek után ültetném

Előzmény: Törölt nick (20167)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20167

Nóra, mindenki azt írta (máshol is) hogy csak május felé ültessem ki.

És ha:

 

Ó, hát akkor újratervezés jön, valószínűleg.

Két okból akartam kiültetni hamarabb:

-a mesterséges megvilágítás segít a növénynek, de ez nekem gyengébb a természetes fénynél.

 Igy pont e miatt 24 órásban megy, de nem akarom hogy felnyúljon, törékegy vékony ágakat   képezve, majd kirakáskor az első szél letöri, mert vékony.

-Májusban a gyökeresedés már nem olyan jó, nagyon nagyon locsolni kell, bár ez nem biztos, hiszen   ezek már mondhatom "földlabdásak", ami elméletileg később is kiültethető.

 

És ha a következőket tenném:

 

-a helység hőfokát leveszem 8 °C fokra. (Lejjebb nem hiszem hogy engedi a szbályzó).

-berakhatok egy ventillátort, ami előbb gyengébben majd erősebben "lebegteti a leveleket, a szél hatását utánozva, a levelek és a szárak megerősödését várnám ettől.

-napközben kirakom a levegőre (nyilván ha nincs fagy.)

-kiültetéskor esetleg  kaphat egy fagyvédelmi permetezést. (Pld. az emlegetett 5% glicerin oldatot, az teljesen bio, és pár napig véd valamelyest.)

Az első hét lehet a kritikus kiültetés után, utána aklimatizálódik szerintem.A virág (még nincs is) nem számít most, csak a levelek meg a növény kell hogy idén megmaradjon és szépen legyökeresedjen, és nőjön valamekkoráea a korona.

Itt nincs olyan hideg mint máshol, tehnap éjszaka volt -2 egy két órán át, ma is ennyit mond, holnap éjszaka -1-et, utána fagymentes éjszakák egy hétig hétfőtöl.Nappal meg +12°C most  és +16 fok vagy magasabb hétfőtöl.

 

A kajszi pedig nem sima kajszi, hanem egy rendkívül hidegtűrőnek és fagyálónak leírt, és emellett kései virágzású fajta is, ami ahideget valószínűleg jobban bírja.

 

Így is kockázatos szerinted?

Előzmény: CBNora (20123)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.17 0 1 20166
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20165

-5 -6 között már hajnal 3-kor.

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20164

-3,4, szerencsére még nem virágzik.

Előzmény: firpoliono2 (20163)
firpoliono2 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20163

Nálam -4.8 fok volt a leghidegebb időszakban.

james69 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20162

Este 21 h körül -1 és reggel 6 órakor -3 a mért hőmérséklet.

Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20161

Csévharaszton, 21 h kor volt  0 C , éjfélkor -4 C, reggel 6 kor -8 C Szinte az egész országban fagyott!

Didergő Király Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20160

ja, éjjel 1 után felugrottunk 3 fokra, azóta azt tartjuk.

Előzmény: Didergő Király (20159)
Didergő Király Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20159

5-15 km-es körzetben röpködnek a -5 - -7 fokok, itt a magaslaton 3 órán keresztül volt mínusz, este 10-től éjjel 1-ig, -1,2-nél nem süllyedtünk mélyebbre. ilyenkor élvezzük a hely előnyeit, de nyáron...

Didergő Király Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20158

már ha gönci ugye (annak vettem). így nézett ki, 4-4,5 cm körül volt csak az átmérője.

itt most -1,2 van, nálam még csak pirosak a virágbimbók, gondolom, hogy ha nem lesz hidegebb, ezt még kibírja.

Előzmény: Didergő Király (20157)
Didergő Király Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20157

nálam is csak alig bár bimbó van a göncin a tavalyi első komolyabb termés után. én nem metszem. eleinte a villás elágazásokat megszüntettem az ágak végén, de már azt sem.

Előzmény: lukacs89 (20139)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20156

Sajnos az akác legalább olyan fagyérzékeny mint a kajszi! Amikor a kajszi elfagy (mint ma hajnalban) az akác is elfagy!

Kér éve húsvétkor, három egymás utáni napon volt -8C. Az egész alföldön elfagyott az akác. Van egy hatalmas eperfám, kb. 60 éves. iszonyatosan magas, épületekkel van körülvéve. Ebben az évben egyetlen egy szem epret nem termett!!! 6 évvel ezelőtt ugyanez az eperfa egy hektó pálinkát adott le.

Az akác olyan fagyérzékeny, hogy a még csak megrepedt bimbókezdeményben is képes elfagyni! Sokan nem is veszik észre még a kezdő méhészek sem a másodvirágzást, ami nem ad nektárt. Virág van, nektár nincs! Több száz ezer forintos veszteséget tud ilyen nógrádi fagyos akác okozni a méhészeknek.

Ebben a pillanatban -3 C van Csévharaszton. Nem kizárt a hajnali -7 C

Megint a következő évi reményben bízunk!!!

Előzmény: Törölt nick (20155)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20155

Hát remélem nem kaptál füstmérgezést.

De akácot én még  nem láttam elfagyni...

vagy csak nem figyeltem fel rá, de hát te amúgyis nagyon fagyos helyen laksz hozzám képest.

Előzmény: Mézes Laci (20146)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20154

Néne nálad mennyi?

Előzmény: öreg_néne_b (20115)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20153

Egyszerű fizika (vagy fizikai kémia), bárkimegértheti aki akarja.

Előzmény: Törölt nick (20152)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20152

A fagyáspontja lehet hogy annyi (nem néztem utána),

de abban tévedsz biztosan hogy nem lehet semmi értelme.

 

Leírom miért, ha végigolvasod meg is értheted:

Hül az idő éjjel, eléri a -1 °C-ot. 

Eleve kis késéssel hül utána a cukros lé, mert van neki fajhője.

De eléri a cukros lötty is a -1°C-ot (a levegő már lehet -2 vagy -3 fokos is)

És jön a lényeg: a halmazállapot változásból felszabaduló rejtett hő.

Tehát itt van egy rejtett hő, amit lead a környeretének (a fának) a cukros lé,

miközben -1 °C fokos folyadékból -1 °C fokos jéggé vállik.

Ez hosszú folyamat, sok időbe telik, és sok (rejtett) hő szabadul fel.

És csak ez után hülne tovább.

De olyan hosszú folyamat is lehet, hogy ha csak 2-3 órára van -5°C fok,

akkor a fa szinte sértetlenül átvészelheti a fagyást.

 

Tehát a nagy fajhő, és a nagy almazállapotváltozáskor felszabaduló rejtett hő nagysága a lényeg.

És az hogy -1°C fokon kezdi leadni ezt a hőt, az előny.

Sokkal jobb, mint ha -10C fokon lenne a fagyáspontja, és ott adná le ezt a rejtett hőt.

 

Olyasmi mint a kondenzációs kazánnál amikor nem csak az égéshő hasznosul, hanem a kondenzációs hó is. Aki szakmámbeli, az biztosan érti miről írok.

 

Remélem te is érted így már.

A -1°C fokon megfagyó glicerines víz (halmazállapotváltozáskor felszabaduló) nagy rejtett hővel

ideális védeléemet nyújthat a fagy ellen, különösen a csak pár órán át tartó fagy ellen.

És a hatása több napos is lehet, de minden nap gyengül, amíg fel nem szívódik teljesen,

vagy le nem mossa az eső (harmat, dér).

 

Amúgy meg permetezéskor és utána is párolog és eleinte picit töményedik valószínűleg. 

Előzmény: Bubi504 (20143)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20151

Igen, sajnos a mai az kemény. 

És még csak lesz, hajnalban.

Előzmény: firpoliono2 (20150)
firpoliono2 Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20150

21 óra 50 perckor nálam már -1,9 fok van a saját mérőállomásom szerint.

 

Közel vagyok hozzád, a telek Váctól kb. 15 km-re északra helyezkedik el

Előzmény: naivkezdo (20149)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20149

Máriahalom.

Komárom-Esztergom megye, de közel Pest, Fejér. 

Előzmény: firpoliono2 (20148)
firpoliono2 Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20148

Ország melyik részén vagy?

Előzmény: naivkezdo (20147)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20147

Nem, de nem fogok szenvedni, ha ide nem való. 

Vittem egy hőmérőt a fákhoz korábban, gondoltam ránézek. 

Ahogy sétálok oda a füvön mintha már fagy lenne, gondoltam a szemem káprázik, mert nem lehet már fél 9-kor fagy.

De, már 1 méter magasságban is 0 alatt van.

Előzmény: zsorsz (20145)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.16 -2 0 20146

Sziasztok!

A cukorgyártás legutolsó fázisa a barna cukorhoz hozzáadják a "meszet", ami kifehéríti. A természetes cukor eredeti színe barna. Régen nem volt tetszetős ebben a formában, így mésztejjel fehérítették ki.  Egy ember élete során 1-2 mázsa cukrot elfogyaszt. Így mesterségesen visszük be a szervezetünkbe a meszet. (gerincoszlop meszesedés, ér el meszesedés, koszorúér elmeszesedés..stb.) Dédapáink ették a melaszt (csúnya barnán), süveg cukrot (csúnya barnán), mézet, krumpli cukrot. Gutaütésre meg piócát használtak.

...hogy visszatérjek a témához, a mész kivonhatja a felületi sejtekből a nedvességet, ami megfagyhatna.

Anyósom mesélte, hogy a ceglédi kutatóban a fagyok előtti napokon a szocialista brigádok délelőtti műszakja hordta ki kajszisba a szalmákat. meg volt adva, hogy hány soronként, hány fánkként kellet lepakolni a szalmát. A másik szocialista brigád meg éjszakára ment dolgozni (tüzelni) Lajtos kocsiba a vizet is kivitték még napközben. A fagyos években, (mert akkoriban is voltak ilyen idők) mindig megmentették a gyümölcsöst, hektár számra.

Pár évvel ezelőtt, én is próbáltam az akácerdőt megmenteni a fagyoktól. Három nadrág volt rajtam, a talpam alatt recsegett a megfagyott fű, olyan csillagos volt az ég, hogy a tejutat bárki megláthatta volna! Én csak füstöltem rendületlenül! Küzdöttem az égiekkel, EGY szál VASVILLÁVAL...

Olyan büdös, füstös voltam, hogy magam sem tudtam eldönteni, hogy a füsttől folyik e a könnyem, vagy a tehetetlenségtől...

 

Előzmény: Törölt nick (20140)
zsorsz Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20145

A kyotót próbáltad?… nálunk eddig bevált.

Előzmény: naivkezdo (20144)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20144

Hát itt keményen elkezdett hűlni. 

Semmi felhő, levegő alig jár.

Füstölni fogok, hogy valamit tegyek ellene saját megnyugtatásra:)

De ha idén is elfagy, akkor viszlát kajszi ezen a területen.

Zsinórban azt hiszem 4. vagy 5. év lesz.

Na majd kiderül. 

Előzmény: Bubi504 (20124)
Bubi504 Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20143

Itt azt mondják, hogy az 5%-os glicerin oldat fagyáspontja -1 fok. 

http://db.komal.hu/KomalHU/cikk.phtml?id=200520

 

Nekem ebből az következik, hogy -5 fokos fagyban semmi értelme. 

Előzmény: Törölt nick (20130)
lukacs89 Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20142

Én tavaly virágzás elején kevertem a Chorus-hoz Damisol BB Gabonát, majd virágzás végén Topas+ Damisol Magnus. Hogy most volt-e hozzà köze a lombtrágyának, hogy volt termésem, nem tudom. De szerintem rosszat nem tesz vele az ember. Volt egyébként virágzáskor enyhe fagy. 

Előzmény: Törölt nick (20140)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.16 0 0 20141

szóval nem jól emlékeztem:

 

18-22 dkg cukrot ír 1000 ml (1 liter) vízhez, ami egy ~20%-os cukorszirup lenne.

(Azt nem is tudnád permetezni, annyira sűrű.)

De azt is írja pár sorral lejjeb, hogy ezt higítsuk fel 100 kg-ra vízzel.

 

Tehát nem pontosan, de végülis majdnem 2% -os cukor oldat kipermetezésésvel védik a fákat.

 

Előzmény: Törölt nick (20140)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!