Keresés

Részletes keresés

kentaur01 Creative Commons License 2016.12.24 0 0 4124

szoktunk sütni tepertőt is, bár én nem vagyok nagy rajongója, egyébként bármit meg lehet házilag csinálni, a múlt héten még hurkát is töltöttünk, hát igen, elég nyűgós, sok kosszal jár, de lehet sonkát pácolni aztán füstölni vagy éppen tarját, nyelvet stb.

 

Előzmény: Imperator23 (4123)
Imperator23 Creative Commons License 2016.12.24 0 0 4123

töpörtyűt / tepertőt is készítesz?

 

én most azon gondolkodok, hogy jóval olcsóbban meg lehet otthon is csinálni, 

és nem is olyan bonyolult, mint pl. a hurka- vagy kolbásztöltés.

Előzmény: kentaur01 (4121)
Mariska néni Creative Commons License 2016.12.24 0 0 4122

Egy élmény lehetett, és gyönyörű:)

Előzmény: ZsuR (4120)
kentaur01 Creative Commons License 2016.12.24 0 0 4121

nincs ezzel gond Tintus, a boltban vásárolsz egy tömbsajtot és megfüstölöd, ha nincs füstölőd akkor megfüstölteted szakemberrel, én pl. megfüstöltettetm kilőőnként 100 ft-rt nagyon szakszerű munkát végeznek, most is 7 kg kolbász készült el, ma lehetne elhozni,  a múlt szombaton töltöttük, és nem kell féldisznót venni. 550-ft-ért szerezem kolbászhúst, lehet számolgatni mennyibe kerül majd 1 kg füstölt végtermék, emellett most pácolódik a bordavég és a kolozsvári szalonna azok is mennek majd a füstre

Előzmény: TINTUS (4119)
ZsuR Creative Commons License 2016.12.24 0 2 4120

Jajj ne is mondd... en is akartam ajandekba sutni - de nem sikerult.  Annyi minden kozbe tud jonni,  ami fontosabb.  Sajnos...

 

Szoval kesz a beigli tesztaja, a zserbo tesztaja - mert nalunk az van mezes kremes helyett - es stollent sutok meg. Nem kapkodok, mert ahhoz nincs lelkierom - ami fontos volt az a gingerbread house keszites az unokaval :)).

Ma delutan diszitettuk egyutt - es ez az egyuttlet ajandek nekem...

 

Előzmény: Mariska néni (4116)
TINTUS Creative Commons License 2016.12.24 0 0 4119

Úgy sajnálom azt a sajtot..... hogy nem nálam lóg !   (nagyon guszta )

Előzmény: h.apci (4117)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.23 0 0 4118

+1

Előzmény: h.apci (4117)
h.apci Creative Commons License 2016.12.23 0 2 4117

Mariska néni Creative Commons License 2016.12.23 0 1 4116

Majd fogy az jobban, ha megnő(nek) az unokák:) Nálam az első ilyen adag diós és mákos volt, az volt a próbasütés. Azt szétosztogattam három család felé, + küldtem pakkot koleszba. Ez már a karácsonyra szánt, mákos és túrós. Most már csak a mézes krémessel vacakolok, meg azt a néhány méter méterest kell betölteni. Ha már a kertbe nem mehetek:(

Előzmény: ZsuR (4115)
ZsuR Creative Commons License 2016.12.23 0 0 4115

...azta... probasutes!!! :))

 

Nalunk mar nem fogy annyira... iden csak diosat csinalok es zserbot (ami szinten dios)... nehez makot talalni es valahogy leszoktunk rola.

Előzmény: Mariska néni (4113)
ZsuR Creative Commons License 2016.12.23 0 0 4114

A beigllit nem szoktam egyszerre felvagni - es folaival takarva tartom - meg ujev utan is finom, nem szarad ki.  De ... eleg sok a vaj benne.

En igy szoktam:

 

4 csesze liszt (2.5 dl-es csesze)

¼ kg vaj

½  csesze cukor

2 ek szaraz eleszto

2 egesz tojas

2 sargaja

½ csesze tejfol - amennyi kell, erzessel

1 evokanal reszelt citromhej


A vajat osszemorzsolom a liszttel, hozzaadom a cukrot, elesztot, tojast, tejfolt.  Ha kell meg adok hozza lisztet (tegnap kellett, mert maradek tejfolt hasznaltam fel, nem mertem, biztos  tobb volt).  Nem gyurom agyon, csak addig amig sima. Nem pihentetem.

 

A tolteleket nem fozom tejjel mar regota - az Anyutol tanultam a tejest - hanem a cukrot vizzel fozom szirupnak es beleontom a daralt makba vagy dioba.  Mazsolat, vaniliat szoktam meg adni hozza.

Előzmény: CBNora (4105)
Mariska néni Creative Commons License 2016.12.22 0 1 4113

Enyém soha nem szárad ki, viszont nagyon fogy. Az ún. próbasütés adag már elfogyott. Ez a második sütés, de már ezt is dézsmálja valaki:) 

 

Előzmény: TINTUS (4112)
TINTUS Creative Commons License 2016.12.22 0 0 4112

Tény őszintén mondom, hogy a beigli összességében jobb. De nekem tökéletesre még nem sikerült. Recept pedig van bőven ..................

h.apci Creative Commons License 2016.12.22 0 0 4111

Nem vettem fél disznót, abból sokkal több lett volna. A multiknál - METRO, AUCHAN - vettem válogatva a hozzávalókat. Igen, a sajtot is én füstöltem kommersz 3 kg-os tömbsajtból; bitang jó íze van. :)

Előzmény: TINTUS (4109)
TINTUS Creative Commons License 2016.12.22 0 0 4110

A kalácsaimmal 2-3 napig voltam elégedett mert utána már száradt. Nagy családnál hamarabb fogy. Olvasztott margarin volt benne. Szépen kelt meg könnyű volt vele dolgozni, nem ragadt le.  Inkább olyan kelt rétes volt mint sem kalács.

TINTUS Creative Commons License 2016.12.22 0 0 4109

Két kérdésem lenne : mennyiért vetted a féldisznót  és az utolsó kép az füstölt sajt ugye? Ezt is Te gyártottad ?

 

Előzmény: h.apci (4108)
h.apci Creative Commons License 2016.12.18 0 1 4108

A végeredmény:

 

Előzmény: h.apci (4072)
CBNora Creative Commons License 2016.12.18 0 0 4107

Ez igaz.

Előzmény: Mariska néni (4106)
Mariska néni Creative Commons License 2016.12.18 0 0 4106

Én is azért tippeltem inkább bejglire, mert a "sima" kalácshoz, ha karácsonyra készíti, még túl korán van, addig kiszáradna. 

Előzmény: CBNora (4105)
CBNora Creative Commons License 2016.12.18 0 0 4105

Vagy ki tudja. A férjem keresztanyja bejgli alakú és töltelékű mákos-diós kalácsot szokott sütni, kalácstésztával. Nem az a finom omlós bejglitésztája van, csak sima élesztős, idővel kiszáradós. De tavaly újított, és igazi bejglit sütött.

Előzmény: Mariska néni (4104)
Mariska néni Creative Commons License 2016.12.18 0 0 4104

A töltelékekből ítélve szerintem is bejgli lehet az, de sokfelé hívják kalácsnak:) Tintus, finom lett?

Előzmény: ZsuR (4103)
ZsuR Creative Commons License 2016.12.17 0 0 4103

:) Nem az elesztot kerdeztem, hanem a vajat.  Teszel bele vajat is, vagy...

Előzmény: TINTUS (4101)
55judit Creative Commons License 2016.12.17 0 0 4102

Rengeteg van ezeken a töveken. Milyen földet használtál cserépben?

Előzmény: zsebi41 (3994)
TINTUS Creative Commons License 2016.12.16 0 0 4101

Kalács...tehát élesztős.

Előzmény: ZsuR (4099)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.16 0 0 4100

Nálunk zserbó van az ünnepek alatt.

Jobban szeretjük.

Előzmény: TINTUS (4098)
ZsuR Creative Commons License 2016.12.16 0 0 4099

Teljesen elesztos - vagy vajas mint a beigli?

 

Előzmény: TINTUS (4098)
TINTUS Creative Commons License 2016.12.16 0 0 4098

Holnap nekiállok az első kalácsomnak. Három rudat tervezek egy tepsibe , túrós-mazsolás, diós és gesztenyés. Azt gondoltam, hogy a dióst meg a gesztenyést 30 %-os tejszínnel lazítom kenhető állagura.  60 deka liszt  elég lesz vagy többel csináljam?

Mariska néni Creative Commons License 2016.12.15 0 0 4097

Akkor magadnak főzhetnél egy fazékkal:) Nálunk Anyukám nem eheti, pedig nagyon szerette. Ezért összerakom és olyankor főzöm meg, amikor ő nincs itt, hogy ne ingereljem a szaggal. Dobozolva megy a fagyasztóba, sokáig rá lehet járni.

Előzmény: TINTUS (4092)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.12.15 0 0 4096

OK, kösz, január elején megyek éves kontrollra, majd rákérdezek. (Kösz a jókívánságokat és viszont kívánom!)

Előzmény: h.apci (4095)
h.apci Creative Commons License 2016.12.15 0 0 4095

A Te életed; eszem ágában sincs belehajszolni olyasmibe, ami kockázatokkal járhat, de azért azt ne mondd, hogy nincs változás! A HáziPatika pl. az Eliquis 5 mg tablettáról ezt írja ( http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/eliquis_5_mg_filmtabletta/57702 ): „Az Eliquis óvatosan kerül alkalmazásra azoknál a betegeknél, aki ….- mű szívbillentyűvel rendelkezik.”.

 

Hangsúlyozom, hogy nem értek hozzá, de igyekszem – kényszerűségből - tájékozott lenni. A http://www.medicalonline.hu pl. ezt írta már 2012-ben "Három új véralvadásgátló is hatásosabb, mint a hagyományos szer" címmel:

 

„A dabigatran, rivaroxaban és az apixaban más-más hatásmóddal, de ugyanazt a hatást biztosítja, mint a hagyományos kezelés, sőt éppen a nagy kockázatú betegek esetében hatékonyabbak és biztonságosabbak, mint a régi szer. Az új gyógyszerek óriási előnyét éppen a betegek érzik, mert nincs szükség átlag havonta a véralvadás laboratóriumi ellenőrzésére és a gyógyszer adagjának változtatgatására.

Az új készítményekre áttérés legfőbb gondja, hogy többe kerülnek, mint a régi és a biztosítók egyelőre nehezen vállalják a megnövekedett költségeket.”

 

A karaván halad… Jobbulást és hosszú életet neked!

 

Előzmény: h.apci (4091)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!