szoktunk sütni tepertőt is, bár én nem vagyok nagy rajongója, egyébként bármit meg lehet házilag csinálni, a múlt héten még hurkát is töltöttünk, hát igen, elég nyűgós, sok kosszal jár, de lehet sonkát pácolni aztán füstölni vagy éppen tarját, nyelvet stb.
nincs ezzel gond Tintus, a boltban vásárolsz egy tömbsajtot és megfüstölöd, ha nincs füstölőd akkor megfüstölteted szakemberrel, én pl. megfüstöltettetm kilőőnként 100 ft-rt nagyon szakszerű munkát végeznek, most is 7 kg kolbász készült el, ma lehetne elhozni, a múlt szombaton töltöttük, és nem kell féldisznót venni. 550-ft-ért szerezem kolbászhúst, lehet számolgatni mennyibe kerül majd 1 kg füstölt végtermék, emellett most pácolódik a bordavég és a kolozsvári szalonna azok is mennek majd a füstre
Jajj ne is mondd... en is akartam ajandekba sutni - de nem sikerult. Annyi minden kozbe tud jonni, ami fontosabb. Sajnos...
Szoval kesz a beigli tesztaja, a zserbo tesztaja - mert nalunk az van mezes kremes helyett - es stollent sutok meg. Nem kapkodok, mert ahhoz nincs lelkierom - ami fontos volt az a gingerbread house keszites az unokaval :)).
Ma delutan diszitettuk egyutt - es ez az egyuttlet ajandek nekem...
Majd fogy az jobban, ha megnő(nek) az unokák:) Nálam az első ilyen adag diós és mákos volt, az volt a próbasütés. Azt szétosztogattam három család felé, + küldtem pakkot koleszba. Ez már a karácsonyra szánt, mákos és túrós. Most már csak a mézes krémessel vacakolok, meg azt a néhány méter méterest kell betölteni. Ha már a kertbe nem mehetek:(
A beigllit nem szoktam egyszerre felvagni - es folaival takarva tartom - meg ujev utan is finom, nem szarad ki. De ... eleg sok a vaj benne.
En igy szoktam:
4 csesze liszt (2.5 dl-es csesze)
¼ kg vaj
½ csesze cukor
2 ek szaraz eleszto
2 egesz tojas
2 sargaja
½ csesze tejfol - amennyi kell, erzessel
1 evokanal reszelt citromhej
A vajat osszemorzsolom a liszttel, hozzaadom a cukrot, elesztot, tojast, tejfolt. Ha kell meg adok hozza lisztet (tegnap kellett, mert maradek tejfolt hasznaltam fel, nem mertem, biztos tobb volt). Nem gyurom agyon, csak addig amig sima. Nem pihentetem.
A tolteleket nem fozom tejjel mar regota - az Anyutol tanultam a tejest - hanem a cukrot vizzel fozom szirupnak es beleontom a daralt makba vagy dioba. Mazsolat, vaniliat szoktam meg adni hozza.
Nem vettem fél disznót, abból sokkal több lett volna. A multiknál - METRO, AUCHAN - vettem válogatva a hozzávalókat. Igen, a sajtot is én füstöltem kommersz 3 kg-os tömbsajtból; bitang jó íze van. :)
A kalácsaimmal 2-3 napig voltam elégedett mert utána már száradt. Nagy családnál hamarabb fogy. Olvasztott margarin volt benne. Szépen kelt meg könnyű volt vele dolgozni, nem ragadt le. Inkább olyan kelt rétes volt mint sem kalács.
Vagy ki tudja. A férjem keresztanyja bejgli alakú és töltelékű mákos-diós kalácsot szokott sütni, kalácstésztával. Nem az a finom omlós bejglitésztája van, csak sima élesztős, idővel kiszáradós. De tavaly újított, és igazi bejglit sütött.
Holnap nekiállok az első kalácsomnak. Három rudat tervezek egy tepsibe , túrós-mazsolás, diós és gesztenyés. Azt gondoltam, hogy a dióst meg a gesztenyést 30 %-os tejszínnel lazítom kenhető állagura. 60 deka liszt elég lesz vagy többel csináljam?
Akkor magadnak főzhetnél egy fazékkal:) Nálunk Anyukám nem eheti, pedig nagyon szerette. Ezért összerakom és olyankor főzöm meg, amikor ő nincs itt, hogy ne ingereljem a szaggal. Dobozolva megy a fagyasztóba, sokáig rá lehet járni.
A Te életed; eszem ágában sincs belehajszolni olyasmibe, ami kockázatokkal járhat, de azért azt ne mondd, hogy nincs változás! A HáziPatika pl. az Eliquis 5 mg tablettáról ezt írja ( http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/eliquis_5_mg_filmtabletta/57702 ): „Az Eliquis óvatosan kerül alkalmazásra azoknál a betegeknél, aki ….- mű szívbillentyűvel rendelkezik.”.
Hangsúlyozom, hogy nem értek hozzá, de igyekszem – kényszerűségből - tájékozott lenni. A http://www.medicalonline.hu pl. ezt írta már 2012-ben "Három új véralvadásgátló is hatásosabb, mint a hagyományos szer" címmel:
„A dabigatran, rivaroxaban és az apixaban más-más hatásmóddal, de ugyanazt a hatást biztosítja, mint a hagyományos kezelés, sőt éppen a nagy kockázatú betegek esetében hatékonyabbak és biztonságosabbak, mint a régi szer. Az új gyógyszerek óriási előnyét éppen a betegek érzik, mert nincs szükség átlag havonta a véralvadás laboratóriumi ellenőrzésére és a gyógyszer adagjának változtatgatására.
Az új készítményekre áttérés legfőbb gondja, hogy többe kerülnek, mint a régi és a biztosítók egyelőre nehezen vállalják a megnövekedett költségeket.”
A karaván halad… Jobbulást és hosszú életet neked!