Biztos vagyok benne(sokakkal ellentétben),hogy Simiék minden szerződéskor úgy gondolták hogy a lehetőségen belül jól döntöttek. Aki mást gondol az nagyon rosszhiszemű. Károgni persze lehet előre. Sajnos néha végzetesen elromlanak a dolgok és váltani kell.Én nem gondoltam még 2 hete hogy a Matyi menni fog,de úgy gondolom nem lehetett tovább várni.
A többivel is egyetértek:nincs elegendő játékos,edző még darabra sem. Olyan mélyen én nem is mennék bele,járok meccsre mint már régóta,aztán elfogadom amit kapok. A másik oldalon nem is szóltam hozzá a podcast vitához sem,mert semmi értelmét nem láttam.
Hosszú Winter listája, de érdemes belemenni egyesével:
Dzunics 2018-ban kezdett el kikopni a bajnokságból, nálunk is érzékelhető volt, hogy elfáradt és nem működik, aztán Sopronban is.
Ramirez érdekes itt nem működött, Németországban meg egyelőre működik, bár a tabella végén.
Shivek gyors igazolás volt. Jött és ment.
Forray-val kevés volt a türelem. Nem érte el a célt, ami a 4 közé jutás volt, de nem volt figyelembe véve, hogy a playoffban 1 meccsre voltunk tőle, sérültekkel.
Mihevc be is jöhetett volna, Lengyelországból jött, és a szlovén válogatott másodedzője lett az Alba után.
Zollner kihozta a tavalyi keretből az elvártat, idén viszont alulteljesített vele a csapat. Csak olyanokat sikerült legyőzni, akiknek nálunk rosszabb mérlege volt, a játék képe is lefele ívelt.
Mindegyik edzőben volt reményünk (kivéve nekem, Zollnerben most a nyáron), de mindegyik elküldése indokolt is volt.
Külföldi edzőt választani lutri. Magyar edzőt választani a jelenlegi mezőnyben vakmerőség. :D
Ezt úgy írod, mintha nem itt a fórumon remélte volna mindenki (magamat kiveszem belőle) Zollner kirúgását. Most akkor váltsunk edzőt vagy nem? Vagy szerinted egy edzőről a szerződtetése pillanatában tudja egy vezető, tudnia KELL, hogy megfelelő, hosszú távon jó lesz és sosem kell majd leváltani?
Egyetértek: állandó változtatások közepette nem lehet csapatot építeni. Akkor viszont nem kell állandóan változtatni. Ha egy ötmeccses győzelmi sorozat biztosan padon tart egy edzőt, akkor négy vereség miért automatikus kirúgás? Pláne ha ezt is, azt is ugyanaz érte el? A magyar sport általános hibája (és nemcsak az Albában, nemcsak kosárban), hogy mindenki napi eredmények, rövid szakaszok alapján cselekszik, kapkod, miközben semmi nem bizonyítja, hogy ez hosszú távú javulást hoz.
Persze van olyan, hogy nem menthető a helyzet. Biztos Zollnernél sem volt. Csak kérdem, előre lehetett látni? És Mihevcnél, Shiveknél, Ramireznél is? A Vidinél Szabicsnál, Mártonnál, Borisnál? MINDENKINÉL, mindig? Ha igen, akkor tényleg mindenki okos és csak a mindenkori vezetők hülyék, de nekem nem nagyon rémlik, egyéb csapatoknál sem, hogy hol találték meg az évekig atombiztosan jó, működő, előremutató és koncepció mentén dolgozó edzőt.
Nyilván benne van, hogy Magyarországra nem a legjobb edzők jönnek. Hogy sok múlik a szerencsés légiósválasztáson. A pár magyar igazoláson. Miért? Mert a megfelelő utánpótlás, edzőképzés, magas színvonalú szakmai háttér nélkül ezeken múlik az eredmény. Akkor viszont ezt kell számonkérni, nem azt, hogy edzőt cserél egy klub.
Egyébként melyik csapatnak a bajnokságban két szezon óta ugyanaz az edzője? És melyiknek lesz jövő ilyenkor is az?
Farkas Sanyi nem szívlelte Zollnert, ezzel nem volt egyedül, mert senki sem tűrte őt jól a csarnok háza táján.
Emberségben nincs magasan a léc anémet után, de Zubillaga magasan átugorja. Szakmailag meglátjuk, ott nem egyelőre sötétben tapogatózunk.
A Honvéd ellen biztosan visszanyúl a biztos pontokhoz: Vojvoda, Somogyi, Pongó és a légiósok, akik hajlnadóak játszani. Nem most fog elkezdeni kísérletezgetni.
Ha nem is a Honvéd elleni meccsen, de idén el lehet (KELL) kezdeni Balsayt beépíteni.. cím úgyse lesz, de a jövő csapata akkor kezd el épülni, amikor a vezetők úgy döntenek, hogy végre foglalkoznak vele.
Sanyi bácsi mondjuk úgy, nagyon nem szívlelte a távozó vezetőedzőt.
Fváron mindenki tudja, h Ádám Lukács Norbihoz hasonló játékos, csak egy teljesen más személyiséggel. Ha most végre fog játszani, akkor sem várnék tőle csodát, hisz február van és szinte nem játszott semmit a szezonban.
A spanyollal találkoztam a minap futtában, nagyon más személyiség, mint Zollner. Előre köszön és nyitott ajtót nekem, míg a másik vissza sem köszönt. Ettől persze lehet csapnivaló edző, de valószínűleg a játékosokkal könnyebben fog megfelelő kapcsolatot teremteni.
Az a baj, hogy nem fogsz sem légióst, sem magyar játékost találni, aki aláír 2023-ban egy olyan szerződést, aminek jelentős része kötött valamilyen teljesítmény alapú feltételhez (egyéni vagy csapat). Gondolom erre gondoltál, hogy szerződéssel motiválni, nem?
"Az elmúlt napokban ismét érdekes előadáson vehettek részt akadémiai edzőink. Elsőként személyesen oszthatta meg velünk gondolatait és élményeit Farkas Sándor, korábbi bajnokcsapat edzője és női felnőtt válogatott szövetségi kapitánya. Téma a 'Tehetségek felismerése és kiválasztása' amelyben nagy szerepe volt Fehérváron az előadónak. Végül kötetlen beszélgetéssel zártuk az előadást, bízva benne, hogy megtalálhatjuk az 'újabb Lukácsokat és Balsaykat' ahogyan ezt Sanyi fogalmazta."
Vajon Sanyi miért nem Takácsot említette? :)
Mikor látjuk Balsayt már a pályán végre, ha egyszer nagyobb tehetség?
Miért keresi az akadémia a "következő Balsayt", ha a felnőtt klub még a "jelenlegiből" sem tudott (akart) profitálni semmit?
Az biztos, hogy rengeteget kivesz a játékosokból, de azért Frade alatt ez emlékeim szerint jól működött. Azzal a zavarkeltéssel legalábbis nagyon jól tudta az a csapat az ellenfél vérét, egyben saját hiányosságait kompenzálni.
Abban a rendszerben még Szanati Matyi (akihez a Takács ikrek sokban hasonlítanak) is hasznos játékos tudott lenni.
7 edző 5 szezon alatt, akik közül teljes szezont egyedül Forray tudott menni (utólag kész csoda).
A többiek kivétel nélkül átvették majd leadták valahol menetközben.
Úgy nem lehet csapatot építeni, hogy a fiúk egész nyáron betanulják egy edző szisztémáját, figuráit majd a szezon közepén jön valaki, aki majd úgyis mindent máshogyan akar.
Azok akik az edzőket kinevezik, nem érzik a felelősséget, hogy immáron az 5. éve nem sikerül nemhogy hosszú-, bassza meg, középtávú megoldást találni a kérdésre?
Itt volt nálunk Vojvoda 3 évig. Első évben Forrayval 5-dik helyre sikerült befutni, tavaly 3. Idén állhatott volna össze minden: extra magyar és külföldi játékosok (leszámítva az emberemlékezet óta kráter méretű lyukként tátongó centerposztot). Ezek után már az nagy szó lesz, ha a 4 közé sikerül bejutnunk.
Talán nem volt rossz szaki, de nem sikerült bizonyítania ezt. Nem csak a személyisége volt a probléma vele, hanem az elképzelései sem működtek egyáltalán és ezt aki tanulta / játszotta is a játékot jól tudja:
Védekezés: 1) Ötemberes letámadás, azaz büntető után a center (tavaly Omenaka és Szabó, idén Szabó, Kemp stb.) háromnegyed pályán kísérgette az emberét egyes szituációkban, ahelyett hogy az ellenfél tranzíciós játékát a palánk alatt várta volna...
2) A leggyengébb decoy / kamu 2-2-t is három emberes váltással akarta védeni... 3) Egész meccsen egész pályán nyomni, olyan játékosokat, akiktől nem fogsz labdát szerezni felesleges energiapazarlás.
Támadás: 1) Bonyolultnak tűnő, sehova se vezető figurák, amiknél a set végén lévő 2-2 előtt soha semmilyen helyzet nem alakul ki.
Rotáció:
1) Takács túljátszatása.
1B) Somogyi mellőzése. 2) Szabó mellőzése. Nem tud már 25 percet nyomni, de vannak matchupok, ahol 20 percet rá lehet vagy rá kell bízni.
3) Rossz ütemű cserék - lásd Vojvoda 3 perc alatt könnyed 8 pont, majd csere.
Ez mind szakmai. A jelenleg play-offba jutó csapatok ellen a csapat mérlege: 4-7, úgy hogy egyetlen idegenbeli siker van ebben.
Az hogy a padon és a pálya mellett kivel és hogyan kommunikált már csak részben szakmai, de inkább a személyes rész..
Nem könnyű megmondani, ha egy játékos teljesítménye az edzőváltás után feljavul, az kizárólag azért lehet-e, mert korábban nem AKART jól játszani. Pláne, ha még korábban a régi edzőnél is kifejezetten jól játszott... Szerintem a légiósoknak valahogyan kevesebb labda is jutott az elmúlt időben, múltkor Philmore-nak egy félidőben egyetlen rádobása volt. Persze sok minden lehet, én speciel a fizetéssel kapcsolatos problémákat nem hiszem.
Ja, nyilván most ez a jó döntés. Esetleg Pethő Ákos neve nem merült fel? A magyar bajnokságot nem ismerő edzőt én biztos nem hoznék így, hogy nincs középszakasz.
Mondjuk ha hétvégén Ford és Philmore 20 pont - 10 pattanós meccset hoznak, akkor azért az erősen hányinger kategória, de végül is nekünk szurkolóknak az eredményes szereplés az elsődleges.
Ma a Honvédosok erősen dühöngtek, h Zollner repült. A spanyol lett az edző. És szerintük megkapták a játékosok a fizetéseiket is. Bíztak benne, h péntekig marad a jelenlegi helyzet.
Szerintem most az általad említett bizalmi / játékos kiégési / 'menjapicsába' kategóriájú problémák voltak Zollnerrel - amit nem tudom hogy nem láttak előre már nyáron...
Zubillaga lehet átmeneti megoldás, lehet marad ha pozitív a változás. Csapatot ismeri, bajnokságot ismeri, elvárásokat ismeri.
Hát az az igazság, hogy a “porondmesternek“ ki kéne állni a nagyérdemü elé ,és elmondani hogy mi tőrténik a cirkuszban!Remélem már nem Zollner az edző🙏