Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Én vékony réteget nyomtam a tömítő zsinórra, s amire rácsukod arra folpackot. Gyengén becsuktam az ajtót, egy nap után teljesen megkötött. Semmi probléma nincs vele, legalábbis nekem.
én is hasonlóan csináltam igaz én 2 tubust nyomtam bele meg alá grafitos lett berakva de nem lett jó :( nem kötött meg a szilikon még most is van, hogy jön ki 1 év után az alsó rétegből folyékony
egyetértek a topiktársakkal, na a faelgáz felé induljatok el
ha az utcába van gáz be kel vezettetni ingyen van, kondenzációs kazán vagy Mika-6 az olyan mint egy konvektor de kazán van benne és van már kondenzációs is 70nm szigetelt házhoz elég
ha nincs gáz akkor meg kel érdeklődni egy pb tartályt mennyiért raknak le
ha olcsón van fa az gondolom rönkben ki fogja felfűrészelni felhasgatni behordani
Joenak igaza van, ráadásul a "rezsicsökkentett" gázbekötés és egy gázkazán/gázkonvektor lehet olcsóbb, mint egy fagáz+puffer, (gondolkodjatko 10 évben legalább) nomeg ha nem fiatal már, akkor különösen nagyra fogja értékelni, hogy nem kell lejárnia.
Nomeg a szigetelés minden szava igaz, bármilyen rendszer mellett is teszi le a voksát.
tervezünk vidéken egy régebbi házat megvenni. kb. 60-70 nm.
Nem rossz állapotú, vegyes falazat (vályog+ tégla, jó vastag falak, műanyag ablakok)
Jelenleg egy vegyes tüzelésű kályha van és radátoros fűtés.
Gondoltam valami modernebb kazánt be kéne tenni. Szeretném, ha nem kellene folymatosan a tűzzel bajlódni. Anyukám költözne oda és minél kevesebb tennivaló van a fűtéssel annál jobb. Gáz nincs a telken belül, se a házban.
Szia! Mivel nem ismert a ház hőigénye, amibe betennéd, így nem tizedes pontossággal meg lehet saccolni, hogy mennyi.
Kb 10-90 kg fa kell egy napra, ami függ a kinti időjárástól, a ház szigetelésétől és fekvésétől!
Egy 1000 literes pufferrel használva ténylegesen lehet két naponta egy begyújtás, ami 20-25 kg fa elégetését jelenti avagy napi 90 kg fa, ami legalább 3x-i megrakás egy nap.
Ha a feltöltött puffereddel ki tudsz húzni egy napot, akkor csak egyszer kell begyújtani és egy rakat (20-25 kg) fát leégetni kb 3 óra alatt. Az 1000 l-essel viszont ezt csak egy jó kicsi, vagy jól szigetelt ház mellett lehet elérni.
Mindössze annyit, hogy egy átlagos családiháznál naponta hányszor kell vele foglalkozni ahhoz hogy folyamatosan meleg legyen egy átlagos téli napon. 3 óránként kell cseszegetni, vagy csak 1X egy nap.
Értem én, hogy expert vagy a témában. Én nem:)
Arról meg nem én tehetek, hogy a kedves forgalmazók arra nem veszik a fáradságot, hogy a szűk technikai információkon felül némi gyakorlati információt megosszanak velünk " a pór néppel". Gyakorlatban hogyan kell kezelni egy ilyen kazánt. De a milliót azt költsük el náluk gazdagon:)
Nekem a vigas 1 megrakással 3-4 óra alatt felfüti az 1500 l puffert 70 fok ra. Ilyen időben ez nekem eleg 24 órát de ez függ hogy mekkora házat fűtesz és milyen a szigetelés
köszi, ez világos, de ahogy elnéztem a különböző típusoknak más más kapacitása van (amennyit rá tudsz tenni egyszerre fát) ebből eredően nincs különbség? Átlagosan hány órát bír egy megrakással? Nagyjából...:)
próbáltam visszaolvasni a fórumban amennyire lehet de nem találtam választ arra hogy mi a különbség a generátosnak hirdetett és a "sima" faelgázosító kazán között.
Illetve mely típusokkal lehet a legtovább kihúzni egy egy begyújtást? Hányszor kell vele foglalkozni naponta fűtésszezonban? Hányszor kell a tűzre rakni ahhoz hogy egyenletes jó meleg legyen a lakásban. Feltételezzük, hogy van egy legalább 1000 literes puffer tartály.
Köszi. Tehát ha a szekunder aktuátor teljesen nyitva van és még mindig nincs meg az O2 szint, akkor a vezérlő elkezdi zárni a primert. Ezt igy ránézésre tényleg egy megfelelelően réselt lemezzel lehetne egy motorral megoldani - persze ha ehhez megfelelően helyezkednek a nyilások.
Alapból a legfontosabb feladata a lambdás szabályozásnak a szekunder levegő mindenkori optimális szinten tartása, pontosabban a füstgázban lévő megfelelő mennyiségű oxigén szint fenntartása az optimális égés érdekében. Ez viszont nem mindig csak a szekunder levegő szabályozással érthető el, vannak olyan üzem állapotok amikor túl sok fagáz képződik, és a szükséges oxigén szint csak a primer levegő korlátozásával érhető el azáltal, hogy kevesebb fagáz jut a fúvókába adott szekunder levegő mennyiséghez, így fenn tartva a megfelelő oxigén szintet a füstgázban.Csökken a füstgázáram mennyiség, de az égés továbbra is optimális marad.Leégéskor pedig zárja a primert és a szekundert is.Így nem szellőzik ki a kazánból a kazán felfűtésére fordított energia.
Ezt tudják a gyári lambdás vezérlések, általában kettő léptető(szervo)motorral ,de a Vigas eggyel is megoldotta.
Szerintem a szekunder a lényeg de az igazi az ha mindkettőt tudja, sőt ezzel összefüggésben kell a ventit is szabályozni, mert hiába zárja a primert ha a venti közben gyorsít.