KB. 40cm vastag a leveles rész. Ha homokos a talaj szerintem az sem gond. Áss egy 80cm-es négyzetes gödröt 80cm mélyen. Tedd tele marhatrágyával. A trágyára tegyél 5-10cm földet, és arra ültetsd rá a banánt. Ezzel évekre megalapozod a fejlődését.
És milyen vastag az a rész, amit levéllel töltesz ki?
Még azt nem tudom, vajon ki tudnám e legközelebb ültetni a kertbe(ha szerzek vhonnan)? Itt nálunk a Csepel-szigeten szinte tiszta homok van talaj helyett, jó meszes, ha jól tudom, nem ideális neki.
amit lakásban teleltettem át, annak mindig hagytam kiszáradni a földjét és sokszor 1 hétig is úgy volt, de mindig csak kevés vizet kapott. 10 fokon szerintem egy télen 4-5-ször elég meglocsolni
Felejtsd el azt a tápot szerintem. Vagy szarvasmarhaszarral trágyázd, vagy egyenlő arányú NPK-val. 15-15-15, 20-20-20 arányút szokták ajánlani a leírások. Egy héten egy-két levél, az elég jó növekedési ütem, a banánoknál ez a természetes. Most kezdődött a nyár kb 1 hete, most fognak beindulni és hétről-hétre, hónapról-hónapra megnőnek azok két méteresre.
A kannákkal meg ne nagyon hasonlítsd össze, mert azok gyorsabban nőnek...
Nekem is van két kicsi basjoom, ebből kindulóan van is kérdésem.
Még tavasz kezdetém ültettem ki őket nagyjából 20-25 cm-es nagyságúak voltak, azóta olyan 10-15 centit nőhettek. Rendesen öntözöm őket, a tápozást nemrég kezdtem el.
Igazából mindig hoznak heti 1-2 levelet, de magasságra alig nőnek.
Időközben 3 hét alatt a kánák nulláról 50 centi magasságot értek el.
Normális, hogy a banánok ilyen lassan nőnek? Egy ilyen kicsi mennyi tápoldatot kapjon? Az írják, hogy fél kupak kell 6 liter vízhez. Ezt mindet kapja meg egy kicsi?
Nekem van egy kisebb cserepes télálló banán amit nem ültettem ki tavaj. A 20 fokos szobában kezdte. Amikor januárban vesztésre állt a dolog, kiraktam 12 fokra és nagyobb cserépbe tettem homokba. A gyökerei nem voltak rendben. Utána hozott egy levelet, de végül alig élte meg a májust. Akkor kiültettem, és már a második levelet hozza. Ha mégegyszer teleltetném a szobába vinném, de decemberben levágnám a leveleit.
Azt hiszem itt olvastam nálatok, hogy a vágott sebeket be kell kenni utána faszén porral? Ez látszik is a növekedésén valóban mert míg csak 1 volt nőt is rendesen de mióta megszaporodtak bizony csak növöget.
Kicsit bontogasd ki a földet a anyanövény és a sarj között. Aztán minél közelebb az anyanövényhez vágd le a sarjat. Csak akkor fog megmaradni a sarj, ha már növesztett saját gyökeret is. A túl sok sarj egyébként elszívja az erőt az anyanövénytől ezért azokat jobb eltávolítani minél előbb. Legjobb egyet sem hagyni. Ez a nem fagytűrő banánra vonatkozik. A fagytűrők nem növesztenek meg minden kihajtott sarjat. Azok csak úgy félárbócon maradnak amíg egy mellettük lévő öregebb törzs el nem hal vagy le nem terem. Úgy néz ki, hogy erőteljes növekedésnek csak kb annyi törzs indul amennyi "hely" van.
Segítséget szeretnék kérni! Már kétszer próbálkoztam a M. basjooval, de mindig elrohad tavasszal:-(
Télen 10 fokos üvegházban tartottam, tavaszra nem maradt levele, de a szára kemény volt. Kivittem a kertbe, de sajna nem hajtott ki, elvágtam a talaj felett, de már ott is rohadt volt. Mit csináltam rosszul?
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni valakitől. Biztosan leírtátok már többször itt valahol olvastam is róla de nem igazán világos a kép. mert még sohasem csináltam. Van egy banánom / nem fagytűrő / amelyik most éppen átültetésre vár. A gondom azonban az, hogy 8 kicsi sarj van a törzse körül. ami már nem nagyon tud nőni az alsó levelek miatt. Azt szeretném kérdezni ezeket hogyan lehet ezeket innen leszedni hogy ne sérüljenek és lehetőleg szaporíthatóak lennének.