Amennyiben a gyökerét rágja valamilyen pajor akkor basudin talajfertőtlenítő használ ( 1 kg. - kb. 1200 Ft) a felső rétegbe óvatosan bekapálod, hogy ne sérüljön a gyökere, ha nem emiatt történik a levélhullás, akkor sem ártasz vele. Klorózis ellen vasat neki, a vasgálic jó de inkább megelőzésre, ilyen állapotnál hatásosabb a vasat kelát formában adagolni, sokkal gyorsabb hatás. A gazdaboltok árulnak vastartalmú folyékony műtrágyákat.
...előbb nézd meg a 2159 -es képet...na, olyan szakadt volt az enyém is...aztán valaki írta(áldott legyen a kis keze), hogy vasgálicot kell alátenni...na én öt kilót vettem, és télen a hóra kiszórtam...aztán tavasszal (márc), pár marék pétisót, és később folyamatosan(a haszn.ut szerint) örökzöld-tápot, és levélnövelő tápot váltogatva öntöttem oldott állapotban...persze esővízben...azóta is öntök néha oldott vasgálicot, és pétisót alá. ...ja, az eredmény szenzációs...csak nem tudom melyik a legjobb, mert egy év alatt kapott mindent...az biztos, hogy a vasgálic hatásos volt, mert a tavaszi hajtások"kezdtek" szépek lenni...és csak esővíz!!...esetleg csapvíz, de ne kútvíz...kútvízzel locsoltam régebben, tönkre is ment(persze itt kőkemény a víz)
...az is hozzátartozik, hogy én már öreg vagyok, ráérek tökölni :-)
( a kertemben minden szépen nől, mondhatni csodás, egyedül a magnóliával küzdök...de megéri)
na most lebukok, de megpróbálom helyesen leírni:substral(zacskós) és flóra....valami, ez zöld flakon piris kupakkal...ha most elkezded kezelni, biztos, hogy őszig "mocorogni" kezd...türelemjáték
Ennek örülök, hogy másoknál is bejött ez a viszonylag olcsó és egyszerű megoldás a vashiányra. Nagyon egyszerűen kiderül, hogy kell-e? Ha világosodnak a levelek, és mutatkoznak a vashiány jelei, akkor kell. (Világoszöld levél, erős zöld erek.) Nálunk ezen a hatalmas bokron mindig van 1-2 ág, ami elég betegnek tűnik, de a többi meg életerős, zöld. Most pl a csúcsán újból vannak bimbók. Ebben a borús időben szépen ki is nyílna, de ha újabb hőség, erős napsütés jön, akkor megperzselődnek, csúnyák lesznek.
10 cm-es sóderágyba rakta a férjem, majd folyékony betonnal kiöntöttük a közét. (Olyan folyékony volt, hogy locsolóból öntöttük, majd evőkanállal simogattam el a kövek között.) Szerencsére "ingyen"volt. Kicsit ugyan bányászni kellett, mert már vastag föld és fű lepte be. Ja, és igen! 3 körmébe került a férjemnek. (Ugyanis rettenetesen goromba valami ez a kő.)
jaj de örülök ezeknek a képeknek, ilyen macskakövet szeretnék :) nincs véletlenül egy olyan képed, ahol látszik egy nagyobb felület? (bocsi az offért talán belefér :)
Ez pedig egyértelműen a vashiány tüneteit mutatja. És nőni is azért felejtett el, mert hiánybetegségben szenved. A mi bokrunk mérete ugyan már más, de minden ősszel megkapja a 2-3 zsáknyi vasgálicot. (Ha szükséges még nyáron is.) Az OFFért bocsánat, de folyton "belelógott" a képbe.
Szia! Én is szenvedek a Soulangiana-val. Most tavasszal vettem. Tele volt hajtásokkal, de miután ki ültettem 3-4 hétre rá elszáradtak és az ágak elfeketedtek és vissza kellett metszenem. Úgy tűnik, hogy az alja még él, úgyhogy nem adtam fel. Adok neki örökzöldeknek való tápoldatot és kicseréltem körülötte a földet savanyúra. Én is eső vízzel locsolom. Te hogyan adagolod az oldott vasgálicot és a pétisót. A hármat ugyanabba az esővizbe teszed? Légyszi segíts, mert már nem tudom, hogy mit csináljak!!
Szia! 1. Grat. a virágbimbóhoz. 2. A magnolia levelén látszik, hogy klórozisban is szenved, de mintha kiszáradás szélén állna és emiatt hullajtott jó pár levelet, sok a csupasz ág vég és a maradék sárga levél pedig szárad el. A kiszáradás nem feltétlenül öntözés hiányra utal, lehet, hogy a gyökerét rágja valami ( pl. cserebogár pajor), de túlöntözéstől is kialakulhat gyökér rothadás - agyagos talajon vízpangás - és emiatt is száradhat. 3. A csigák étlapjának kedvence az árnyliliom.
Hát ezt nem akarom elhinni! Olvasgatva az előző hozzászólásokat, felbuzdulva kimentem a kertbe, hogy a magnólia susan fámat lefotózzam, hiszen az is beteg, nem tudom mi lehet a levél barnulásának az oka. Nagyon örülnék, ha valaki tudna segíteni. Ismét körbenézegettem a magnólia grandflórámat, és majd kiugrottam a bőrömből, hiszen lehet, hogy virágbimbót fedeztem fel rajta? :) Szerintetek is jól láttam? Feltettem egy fotót is róla. Az árnyékliliomat mi rághatja? További szép napot!
Szia! Elég távoli a kép,nem látom melyik Grandid van. A Gallison Praecox a korai virágzású magnólia,ez van nekem. A Gallisoniensis előbb nő,utána kezd virágozni. Én minden tavasszal hosszútávú rhododendrontápot szórók alá,ha kell kap egy kis vasat is.
Kedves yvett! Nagyon gyönyörű a magnóliád! Biztosan tudod, hogy mit igényel, hiszen csodálatos. Nekem is van ez a fajta magnóliám ami már 3 éves, de sajnos virágot még nem hozott. Szépen növekszik, igaz elég sok levele elhullott már, de mindig jön az újabb. Ezek sajnos kicsik, nem igazán szépek. Légy szíves segítsél már abban, hogy mit csináljak vele, hogy virágozzon. Tápoldatozni nem igazán szoktam, nem tudom mi lenne a legmegfelelőbb tápoldat számára. Az ammónium nitrát is jó neki? A másik ilyen fám a selyemakác. Ezzel ugyanaz a baj, nem hoz virágot, pedig már 4-5 éves. Előre is köszönöm.
Elég gyatra a drága, a vasat tavaly is próbáltam nem nagy sikerrel, talán idén egyáltalán a kihajtás is azért sikerült mert teljesen takartam és szarvasmarha trágyát kapott Ivett javaslatára, De nőlni azt nem szeretne:(
most ilyen:( de ilyen volt amikor nyáron vettem:( itt se valami jajj de nagy, de akitől vettem azt mondta egy év múlva már minimum dupplázza magát,,,, jó hogy vissza nem fejlődött.
( csak azért nem lett még kuka belőle, mert elvileg sárga:((((
szia! Ha szép fácskát, vagy bokrot akarsz(persze, hogy akarsz), akkor fogadd meg az itteni tanácsokat...én is itt tudtam meg, hogy kell bánni vele, miután sárgult, hullott a levele, nem nőtt, és nem virágzott....
..ami biztos(nálam)....amióta csak esővízzel locsolom, oldott vasgálicot, pétisót, és fenyőtápot kap, elképesztően megugrott....gyönyörű levelek, óriási hajtások, dús lombozat, sok virág...
persze a "megugrás" az egy évet jelent....
sokat tanultam az itteni hozzászólásokból... (amit köszönök)
....megyek hordót váltani, mert megtelt az egyik esővízzel :-)