Én csak azzal a személyes tapasztalattal egészíteném ki az általad leírtakat, hogy a Maria Bianca nálam alig akar fejlődni Gf alanyon. Mellette van két darab, egy évvel fiatalabb Champion szintén Gf alanyon. A Championok koronája a későbbi ültetés ellenére legalább tripla méretű a Maria Biancához képest.
A Maria Bianca nálam közel se bírja annyira a tavaszi fagyokat, mint a Champion. Ez sajnos a Meystarról is elmondható. Ez a két fajta érezhetően korábban indul meg tavasszal, mint a Champion.
Nem értem ennek a nagy növekedésbeli különbségnek az okát, mert ugyanúgy ültettem mindegyik fát. Sőt: a Maria Biancához képest a 4 évvel később telepített Meystar - amely szintén Gf alanyon van - már most kétszer akkora, mint a Maria Bianca.
Egyébként a Maria Bianca tényleg nagyon finom termést ad, sokkal sűrűbben virágzik, mint a a Champion. Gyümölcse méretes, tetszetős, de nekem hobbikertészként ez a tulajdonsága nem annyira fontos.
A Balaton Felvidéken hobbikertészkedő ismerősöm is arra panaszkodott, hogy nála se akar fejlődni a Maria Bianca. Az ő esetében ki is pusztult a fa. Azt nem tudom, hogy milyen alanyon vette a fát. Az ő nagy kedvence a Nektár H. Állandóan ezt a fajtát keresi Gf alanyon.
Biztos valamit rosszul csinálunk. Nem tudtuk megfejteni, mi lehet a baj.
"Sok" őszibarackot nem akarok, pedig lehet jó irány lenne
(csak az a sok metszés... / permetezés tafrina stb. ellen...),
mert az legalább nem fagy el, tavaly is volt lapos őszi, igaz kevés, de volt.
Sajnos azok viszont durván tafrinaérzékenyek, elmegy tőlük az ember életkedve...
Hiába a 4-5 (jól időzített, sőt megelőző, kombinált) permetezés...
többször meg nem akarom fújni. Nem sok mindent vettem a St*rkl-től, de ezek azok,
a Jaolusia amúgy nagyon finom sárga húsú lapos őszi, kicsit ellenállóbb,
de a noname fehér h. lapos az katasztrófa. Tavaly át akartam oltani, de az áprilisi fagy
miatt nem lett jó, utána meg nem volt idő (későbbi más oltások jók lettek! :). Na majd idén! (Ezért is kérdeztem a Benedicte-t, mert állítólag tafrina nem nagyon bántja, és finom is. Lehetne majd szedni róla szemet, és beletolni a laposba... ;)
Kell a családnak, szeretik / szeretnék az őszibarackot.
Most is van 7 őszi fa, de a 2 laposon kívül tavaly a többi elfagyott,
Köszönöm a válaszaitokat azért mondtam a sablonos fajta leírásokat mert ti is tudjátok a részletek a legfontosabbak amivel ugye tudol számolni egy ültettvény tervezésénél nem azt hogy ez is jö ízű meg az is közbe meg nem pl: nem jó termőképességü ideális körülmények közt sem stb.......Lehet nem jó szemlélet,de én munka mellett csinálom, hogy ne egyszerre szakadjon a nyakamba éréskor próbáltam több fájtával széthúzni az érést, de kerültem a nagyon korai fajtákat a fagyveszély miatt.Ezért is akarok több fajtát kipróbálni érdekes pl háznál is volt champion meg kint az ültettvénybe is össze se lehetett hasonlitani a kettöt mintha nem is egy fajta lenne.
Nézd meg a jútubon az őszibarack metszésvideóimat ..... van fiatal és idősebb fákról is .
Ezt azért írta Atifoci mert próbálkozott minden féle koronaformákkal és ezek szerint nem volt megelégedve velük majd áttért a " hagyományos " katlan formára és attól kezdve teremtek a fái .
Ha valaki már eleve a katlan formával kezd akkor nem kell termőre bírnia hanem úgy indul hogy jól terem . Meg persze tápanyag és gondozás .
Szerintem azért nem tud senki semmit mert ez a fajta nem nagyon került be az országba . Németeknél volt ez divatos ha jól emlékszem , onnan meg nem nagyon jön ide szaporítóanyag . Annak idején nézegettem én is szerintem Michelini vagy Maystar kategória ..érésidejére pontosan nem emlékszem .
Mert sokkal erőteljesebben hajt, mint az őszimagoncon ill mandulán lévő fák , ha nem terheled eléggé rengeteg hajtást hoz, meg levelet...kevés gyümölcsöt , de szakszerű válaszért inkább Mozo-hoz fordulj, ő szakember én meg csak műkedvelő vagyok.
A Fayette a Cresthavennél későbbi , szóval szedési idő széthúzásra alkalmas /szerintem annyira nem rossz / , a Sping Ladyt én is javasolni tudom , nagyon jó fajta a szezon elején .
Glettelés majd április-májusban...de a gép előtt se ülök mindig /a tableten meg nem tudom az új nickemet behozni...így azon csak olvasni tudok.../.
Szóval Nectar , Glohaven , Red Top , Revita , Springbelle és Springcrest nincs...nem is volt.
Manon -a korai időszakban jó, de az íze csak teljes érésben az igazi /amikor már jó leves / előtte kicsit jellegtelen .
Maria Bianca - az egyik kedvenc a fehérek között , benapozva elég jól színesedik , nagyon bőtermő, nem aprósodik , mindenképpen ajánlani tudom.
Maria Rosa -még nincs belőle önálló fám , de tavaly szemeztem többet is /remélem sikerülnek / , ez is nagyon jó fajta, szebben színesedik, mint a Bianca ,szép, finom méretes /lehet én is csak sablonokat tudok írni.../
Royal Glory -a Royalok ugye savszegények ,talán a legkorábbi, a Gem savasabb kicsit. Igazából jó lehetne, de amióta a poloskák beszabadultak azóta a teljes fedőszínűeknek annyi, vmiért azokat pocsékolják legjobban .Magyar alanyokon bőtermő, a GFel még dolgoznom kell...de azon is bőtermő lehet .
Fayette - a késeiek között egy sztem jó fajta.
Igazából rosszat kevés fajtáról tudok mondani, ízben a savasabb és a nagyon édes között mindenféle van, én mindegyikkel elvagyok, egyedül az Amandával nem vagyok kibékülve , sztem az pocsék, jellegtelen ízű..és az Extremek között is van jellegtelenül édes de ez ugye megítélés kérdése /én mindenesetre szabadulok tőle, vannak sokkal jobbak /
Maria bianca és a Nectar H egyszerre érik a Nectart hagyd ki mert ha esős az idő akkor reped a magja és tönkremegy a fán ... amúgy jó fajta de a M bianca jobb , felesleges mindkettőt tenni . Fayett nekem nincs de egy ismerősömnek van és azt mondta hogy a Cresthaven lényegesen jobb ha az nincs én azt tennék helyette ha van akkor majd eldöntöd , hogy kell-e egy gyengébb fajta az erős mellé . Glohaven jó választás én a Springcrest helyett Springladyt tennék sokkal jobb a színeződése alakja és jobbak a vesszői a Springcrest fagyérzékenyebb is vagy ha Sugartime-hoz hozzájutsz akkor azt szebb jobb fagytűrőbb !!! Többi nekem nincs de szerintem azok jók .
A traktor bírja , 900 as ventilátor van benne de az alacsonyabb fordulaton hajtjuk mert a sorok végén van egy kis emelkedő ott ha magasabb fordulaton ment bizony erőlködött már . Amúgy szerintem tök felesleges 6 méter magasra szórni mikor a fák csak 3 méter magasak . Néztem én is videókat ahogy a törökök permeteznek ...na ott kb a lé 80 % -a megy a levegőbe és sodródik ki tudja hova . Nagyon figyelünk , hogy a permetlé a fákra kerüljön és ne máshova .
Remélem egyelőre nem kell szervizelni de ezt mindenképp szakműhelyre bízzuk , a henger csavarjaival nem szeretnénk bajlódni de kösz az infot .
Jó választás a landini birja majd húzni bár nem tudom van - e nagyobb emelkedő gyümölcsösödben egyszer láttam egy komolyabb ültettvényben szintén 5 hengeres volt hát mi tagadás van különbség 4 hengeres társaitól (projet maxi1100 olasz 50 bar) nekem ez van én maximálisan meg vagyok vele eĺégedve .Nekem azt tünt fel hogy oldalra látványosan messzebre ment a viz valószínüleg ha nem is a nyomás különbség (én 20 bar nyomással használom) feltehetöleg a szállitott víz mennyiség miatt ment messzebre.Comet v annovi reverberi szivattyú van rajta.Ha vélettlenül mebránt cserélsz nehogy szilikon alapút vegyél mert az hamar megkeményedik és kitörik és nem lesz nyomás hanem fekete gumi anyagut vegyél sokkal tartósabb.
1600 l-es 5 hengeres , hogy hányas fúvóka van benne meg nem mondom talán 1,5 -ös , az eredeti ami benne volt mert jól működik vele . Olasz , ha jól tudom 2007-es évjárat .
Őszibarackkal is kb az a helyzet mint a kajszival Sagittaria kapott rendesen az alsó vesszők teljesen elfagytak magasabban szerintem maradt virág az Amandán is van fagyás ezen meglepődtem mert jobb fagytűrőnek nézett ki eddig . A többi fajtán lehet hogy lesz valamennyi ... a Magic-en biztos de az nem vészes . A Sugartime úgy gondolom , hogy hibátlan az egy jó fajta a korai időszakban .
Fagytűrésben azonos a 2 fajta de szerintem a Redhavent válaszd mert jobb a gyümölcs minősége . Az Early Rh lazább húsú nem annyira magvaváló és ha túlérik grízes levegős lesz az állaga , befőttnek is sokkal jobb a Rh .
Esetleg akinek van Early Redhaven és Redhaven is, mi a különbség a két fajta között? Azon túl, hogy 2 héttel előbb terem az Early? Gondolom, akkor előbb is virágzik?! Küllemben és ízben is biztos van minimális különbség.
Nem rendeltem még meg a Redhavent, gondolkodom még, hogy melyik legyen a kettő közül. Segítenétek dönteni?
Nem szeretnék minden évben azon izgulni, hogy elfagy-e március végén-április elején, vagy sem. Mik a tapasztalatok ilyen téren ezzel a két fajtával?
Mivel sok fajtát ismersz közelebbröl nem csak a leirások szerint ,most pótolok ilyen fajtákat manon,maria bianca,maria rosa,nectar h,glohaven,royal glory,red top, revita ,springbell,springcrest,,fayette.nekem nem voltak ilyen fajtáim a revita az már felejtös lesz, de ha a többiröl irnál valamit v esetleg ami eszedbe jut róluk ami nincs leírva a fajta leírásokban, mert az nekem olyan sablonos akkor azt megköszönném.
Nekem van egy valszeg hybrid mandulakajszi alanyfám , talán emlékszel rá, a legszebben virágzó őszimnek szoktam nevezni /képpel / , vetettem a terméséből , tavaly szemeztem is rájuk ...az érdekes, hogy a magoncok nagyobb része bordó levelű, mint az anyafáé, de egy kis része zöld levelű és határozottam mandula levelű :) Kár hogy nem tudom mi az eredeti fajta...hagytam a GXN 15ből egy ágat , kíváncsiságból, hogy ezzel egyező-e vagy vmi más.
Ezek a szakik nem is ismernek másik alanyt, amúgy meg a "vadőszi" elnevezésű alanyon röhögnöm kell...A szakmában elterjedt vadőszibarack megnevezés botanikai szempontból nem helytálló, mivel nem az eredeti élőhelyéről származó vad magoncokról van szó, hanem termesztett, különböző magforrásokból származó őszibarackmagoncokról. Ilyenek a gyümölcsükért termesztett fajták, valamint az alanymag termesztése céljából szelektált magtermő alanyfajták magoncai. / https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Gyumolcsfaiskola/ch03s05.html /
Sztem a GF 677 vagy a GXN 15 nagyon jó alany őszinek, de azért némi tudás kell a használatukhoz , mert úgy járhatsz mint én, aki minden előképzettség nélkül akart olyan formákat GF alanyú fákból amihez azért nem ártott volna némi tudás, így aztán évekig csak nőttek mint az őrült a palmetta majd az orsó fáim, de termés az kevés volt rajtuk , aztán az első katlanra alakítás után ...beindultak .
A " vadőszinek " és a mandulának annyi előnye van /nálam legalább is / , hogy akármit csinálok velük bőven van rajtuk virág...a GF esekkel ellentétben :)
...persze ezeken kívül van még pár alany amit próbálgatok és amit szívesen kipróbálnék...