Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Segítségre lenne szükségem egy apró 'gyűrűsféreg' szerű lény pontos meghatározásában, és hatékony kiirtásában. Több száz, talán több ezer példány rajzik az udvaron és támadják a házat, lassan kúsznak a padlás felé, gondolom a meleg miatt.
Valaki tudna segíteni,hogy miféle teremtmények ezek?Az utőbbi időbe egyre többet találtam a lakás különböző pontjain és akárhogy kutakodtam, nem találtam semmi ehez foghatot az interneten.
A segítségeteket előre is köszönöm.
jellemzői:csíkos,soklábú,max. 2-3 milliméter,hengeres és ha megbirizgálod akkor se hu de fürge
Én skorpiólégynek ismerem, de mivel se nem fátyolka, se nem légy, tulajdonképpen mindegy. Más rendbe tartozik, mint a legyek (Diptera) vagy a recésszárnyúakhoz (Neuroptera) tartozó fátyolkák, a csőrösrovarokhoz (Mecoptera).
Sziasztok! Pár napja találtam az udvaron őket. Tudja valaki hogy mik ezek és mit csinálnak? Jó sokáig kevertek ott egy helyben, de reggelre eltűntek. Nem láttam a környéken semmi különös dolgot ahonnan (vagy amiért) jöhettek volna, de sok a bokor arrafelé, szóval bármi lehetett.És miért kavarognak ennyire egy helyen? :D videó: http://youtu.be/yVz04nVY8zY
Nem harlekin katicák voltak, hanem vándorpoloska lárvák.
Egyébként pont ezért nem tartom jó dolognak, hogy lépten-nyomon terjesztik, hogy a harlekinkatica irtandó. Sokan veszik a lapot, olyanok is, akik nem igazán ismerik a rovarokat, és irtanak. Jó esetben nem okoznak nagy bajt, mint most sem, mivel a vándorpoloska szintén egy jövevény faj. De olyan esettel is találkoztam, mikor egy másik honos katicafajt gyilkoltak le a harlekin helyett. Egyébként meg csepp a tengerben, úgysem tudjuk manuális gyilkolászással visszaszorítani a terjedését.