Üdvözlök mindenkit. Új vagyok a fórumon, de régóta olvasom. A napokban jártam az Oázis kertészetben, ahol 5000 Ft-ért kínálnak mangót, a gödöllőiek pedig 10000 Ft-ért. Nem mertem megvenni, pedig az eladók szerint oltott és önporzós. Ha valakinek valamilyen információja vagy tapasztalata van, vagy van ilyen növénye, hálás lennék, ha megírná a tapasztalatait. UI.: az ára miatt nem mertem megvenni.
Sziasztok! Segítséget kérnék,kaptam Ibolyától tavaly magokat, 10 hónapra keltek,volt ami 12 hónapra,persze már más maghoz használtam a főldet és abban kelt ki . Van egy 50cm -es is már belőle,a levelei orgona levelére hasonlítanak,csak nagyobbak! Nem tudok rájönni mi lehet. :-(
Ipomoea aquatica 10szem Hajnalka féle Thaiföldön a fiatal növényeket megpárolják megeszik
Mimosa pudica 15szem érintésre a levelei összecsukódnak. Melegigényes!
Mimóza pigra 15szem 2m magasra növő cserje érintésre a leveleit összecsukja, csak lassaban mint a pudica
Momordica charantia 4szemKeserű dinnye. éretlen terméseket rövid főzés után eszik. Az érett termés felnyílik és a magot piros édes húsos köpeny veszi körül. (Csak kevés mag van)
Sziasztik! Nem írtam még ide, általában az adeniumos lapra írogatok. Érdekelnek-e valakit thaiföldről érkezett magok? annona, pálmák mimóza pudica, és pigra passiflora stb
Az is lehet, hogy keverte esetleg a magokat. Mivel még egyik se hajt, így nem is idegeskedek rajta. Ha kihajt, a növényt egyszerübb beazonosítani. Csak már teljesen tanácstalan vagyok, nem szeretnek latin nevet használni, így sokszor csak az egyszerű nevét írják, arra meg bármit kiad a kereső... :)
És a baraba fruit-ot ismered? Gugliban semmit nem találtam róla. Rákérdeztem, azt írta jamaica star fruit, de nem a carambola. Olyat találtam hogy star apple, ezt is hívják így, viszont a mag nem stimmel. A mag akkora mint egy kávé termés kb., a mag héja könnyen lejött maga a mag zöld volt, se csírát se semmit nem találtam rajta, ahol kihajthatna, azért elültettem.
Mondtam hogy ha nyilik a mag az jó jel. Igen a legtöbb mag előszőr a gyöketét fejleszti ki, hogy tudjon kellő vizet felvenni, aztán jön a hajtás, akár hosszan eltolva utána.
Úgy tűnik, csak én voltam türelmetlen. A chempedak magok szépen hajtanak. Múlt hét pénteken még csak ép, hogy meg voltak repedve, vasárnap már teljesen ketté nyílt mind a két mag és szépen hajtanak. Érdekes, a mag szerkezete majdnem olyan mint az avokádónak, csupán annyiban tér el, hogy nem középről hajt hanem teljesen lentről. Először a gyökér résznél reped meg, legyökerezik, majd utána reped tovább és hajt ki. A mag teljesen bezöldült, félig ki látszik a földből. Gondoltam leírom, nem sok infó van róla a neten. :)
Licsi, próbálkozok én is, a két tollas gyerek szeretik, ezért veszem rendületlenül, persze a magot elültetem.
Valami olyat olvastam, hogy kell, a fejlődéséhez valami baktérium a mit mi nem tudunk megadni.
Most vettem a kisállat boltban kavicsot,(akváriumba valót).
A madár részlegen Panzi madárhomokot, Orlux Mineral mix volt itthon (összetételét nem akarom beírni, kilehet keresni akit, érdekel) vettem még bonsai virágföldet és orchidea földet, ebből kevertem most a licsiknek földet, majd kiderül, hogy sikerült-e.
Volna 1 kérdésem, a mangosztán növényt mivel kell oltani, és hogyan?
Igen kérnék,mert az én másik kákim még annyira sem fagytürő, de jó helye van és így takarva nem fagy el! Azért kértem a Tipot mert az fagytürő (elvileg)Mégis kifagyott,de az alanyra megkell próbálnom oltani, hátha........:-)
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Azt írják februárba le kell vágni az oltóágat és hütőben kell tartani az oltásig! Nekem is van datolyaszilva fám ,de az nagyon fagyérzékeny ! L........ Szeretnék fagytűröbb ágat , ha a Tiéd az ,akkor megtennéd majd a hónap végén,levágnál egy ágat és elküldenéd? Majd valamit találunk cserébe nálam!
Longán magot még nem ültettem ,Licsit már igen,1-2 évet kibírt ,de télen tönkretettem, nem tudom miért nem marad meg nálam?
Azt csak Te tudod hogy megéri e Neked, nyáron ha jól leárnyékolod akkor lehet benne termeszteni mindenfélét. Télen viszont legalább ennyi a fütésszámla ha használni akarod ekkor is, és még nincs is nagyon meleg bent.
Vajon lehet valahol kvarchomokot venni ültetőközegként? A lényeg a homokon lenne, aminek semleges v kissé savanyú a kémhatása, de nehéz nem meszes homokot találni....
Fahéjfélékre reagálva, a cassia fahéj a 4 fokot is akadálymentesen vette:), annyira, hogy egész telén növekszik, nem lehet lelőni, hozott ismét a tetején egy 40 centis hajtást, és elérte a teletető polikabonátját, az alacsonabb részénél, ami 2 m. Tavasszal átültetem, de hogy fog ez nőni nyáron ha már most is így:))
Kivánságom több is van bár most csinján bánok vele,mert valami üvegházi probléma miatt a növények egy része pusztul vagy ha nem pusztul akkor senyved,de remélem a nyáron valahogy megoldom.
kilométeres listám lehetne,pl.szerecsendio(mindkét ivaru),mivel a csemetéim eddig mindig kimentek a magokbol pedig a friss sem kellt egy év alatt melegtalpon sem(igaz éppen a mult héten olvastam egy füszernövénytermesztési kisokosban,hogy a mag ,ha a leszedés után 5 nappal nincs elvetve,akkor a csiraképessége 3-4 %-ra csökken igy nem is csodálom.
Bors(termő),
Mucuna bennetti(ez egy trupusi futo,de mivel lágyszáru,eddig postán mindig csak megholtakat kaptam)
Szegfűszeg(mivel a magoncom kipusztult két év senyvedés után)
Kenyérfa(Artocarpus altilis),szintugy kiment a nagy példányom, amit magot eddig kaptam az nem kellt,vagy dzsekfruit lett.((
Mangosztán(lehetőleg oltott),mivel a magonc csak 10-15 év mulva terem mig az oltott 4-5 év mulva már(oltottam sajna szintén kiment 3 éve)
Amherstia nobilis(egy DK-Ázsiai fa),sajna csak aranyárban lenne,tavaly meg amit kaptam malájbol már kiszáradva érkezett meg.
És talán egy méretes fél méternél nagyobb Asimira trilobát is elfogadnék,de 2-3 at mert magában nehezen terem(magok nem kellnek még hideghatásra sem, a vett,kaphato kis 20-30 centis palántálk meg eddig egyik telet sem élték tul)
Zamia pseudoparadica(ez egy fán élő cikászféle,magja aranyárban)
Johannesteismannia magnifica(eddig sosem kelltek ki a magok,ez egy ázsiai pálmaféle)
Na nem sorolom......és mi van a fahéjfélékkel,??????
Nem többen és kívánság is van bőven! Pl. én termő Longánt szeretnék,ami megmaradna,aztán termő Acerolát (ez már volt ,de költözéskor a Mangóval együtt eladtam.) egyik kívánságomat Gáborka készíti! és még sorólhatnám.....:-)
Viszont van egy gondom: a Tipo kakifám elfagyott tavaly , alulról kihajtott, van egy 60 cm körüli ága (fácska) mikor ,hogyan kell beoltani?