Keresés

Részletes keresés

cm121 Creative Commons License 2005.12.03 0 0 314

Mindenkinek!

Olvassuk el, hátha választ ad!

http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/ab/0/3022/szem.htm

http://blue-cabbage.freeblog.hu/Files/pdf/szinek.pdf

Én ezek átfutása után azt sejtem, hogy az agy nem komplementerre cserél, hanem a klorofill által visszavert vörös és lila(/majdnem UV?) alkotja a zöldet.

Brrr. Ez a látás se egyszerű.

Előzmény: cíprian (313)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 313
Bocs, nem vitatkozni jöttem ide, hanem WarezFannak segíteni.
Előzmény: cm121 (310)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.03 0 0 312
Az a marhaság, hogy az agy a komplementert érzékeli. Mégcsak értelme sincs ennek, gondolj bele!
Előzmény: cíprian (309)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 311
Kedves WarezFan!

Ha dolgozatról van szó, azt ajánlom, hogy a javasolt irányban nézz utána, két hét elég időnek látszik erre.
Előzmény: WarezFan (304)
cm121 Creative Commons License 2005.12.03 0 0 310

:))

Most tökmindegy milyen színt hasznosít, mi olyannak látjuk, amilyen színt visszaver. Miért cserélné a komplementerre az agy a színt?

Előzmény: cíprian (309)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 309
A Te szemedbe marhaságként érkezett meg a komplementere :-)
Előzmény: Simply Red (308)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.03 0 0 308
Ez akkor is marhaság.
Előzmény: cíprian (307)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 307
Nem vicc, a térinformatikában tanítják:

http://gisserver1.date.hu/terpub/3.htm
Előzmény: Simply Red (306)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.03 0 0 306
Ezt ugye viccnek szántad.
Előzmény: cíprian (305)
cíprian Creative Commons License 2005.12.03 0 0 305
Az emberi agynak van egy érdekes tulajdonsága: a beérkező fényt a komplementerére cseréli fel. A növényekről valójában vörös fényt ver viszza a klorofil, és ennek a klomplementere zöld, emiatt mi hamis színben, zöldnek látjuk a növényeket.

A növényekben főleg kék és zöld szín nyelődik el és hasznosul.
Előzmény: WarezFan (301)
WarezFan Creative Commons License 2005.12.03 0 0 304

Szóval akkor szerinted ez a válasz.

De mint láthatod van aki szerint nem stimmel a második része.

Most akkor mi van?

Egyébként 2 hét múlva kell beadnom.

Előzmény: cm121 (302)
mmormota Creative Commons License 2005.12.03 0 0 303

Ez a leghozzáférhetőbb, mivel ez szóródik a légkörben leginkább.

Ez nem tűnik meggyőzőnek, hiszen az, hogy szóródik, egyben azt is jelenti, hogy ebből nagyobb a veszteség amíg átjön a légkörön.

Esetleg inkább az lehet az ok, hogy ebből nagyobb egy foton energiája, ami így alkalmas valami vegyi reakcióhoz, míg egy kisebb energiacsomag nem elég hozzá. (lásd vörös fény a sötétkamrában...)

Előzmény: cm121 (302)
cm121 Creative Commons License 2005.12.03 0 0 302

Azért, mert a levelekben a fotoszintézishetz tartozó klorofill a zöld fényt veri vissza leginkább, a többit elnyeli.

A növények a kék fény felhasználására álltak be. Ez a leghozzáférhetőbb, mivel ez szóródik a légkörben leginkább.

Előzmény: WarezFan (301)
WarezFan Creative Commons License 2005.12.03 0 0 301

ÜDV!

Kaptam házira egy szép kérdést.

Miért zöld színű a falevél?

Tudnátok segíteni abban hogy mit válaszoljak?

Előre is köszi!

Callie Creative Commons License 2005.11.26 0 0 300
Mert ez egy klasszikus portás.
Előzmény: Simply Red (299)
Simply Red Creative Commons License 2005.11.26 0 0 299

Neki az is éppoly jogos fizikai mérésnek tűnt, ha ajándék fejében megkérdezi a portást. Lásd kopenhágai interpretáció körüli bonyodalmak, Schrödinger-cica, Wigner-barát.

Hát, nem is tudom...

A portás szerintem jó ajándék fejében abszolút pontossággal megmondja bármely elektron helyét és impulzusát egyidejúleg.

Előzmény: Callie (298)
Callie Creative Commons License 2005.11.26 0 0 298

Tényleg jó történet,

és figyeljetek fel rá:

mennyire kitágította már akkor is a "mérés" fogalmát!

Ami később a QM értelmezésénél kulcskérdés lesz. Neki az is éppoly jogos fizikai mérésnek tűnt, ha ajándék fejében megkérdezi a portást. Lásd kopenhágai interpretáció körüli bonyodalmak, Schrödinger-cica, Wigner-barát.

Előzmény: Simply Red (297)
Simply Red Creative Commons License 2005.11.26 0 0 297

Köszönjük, nekem nagyon tetszett.

Aki lusta rákattintani, annak egy kis kedvcsináló:

Az alábbi történet a Koppenhágai Egyetem egyik fizika vizsgáján történt.

A kérdés így hangzott:

"Írja le, hogy egy barométer segítségével miként mérhető meg egy felhőkarcoló magassága!"

Az egyik hallgató a következőt válaszolta: "Fogsz egy hosszú zsinórt, rákötöd a barométer tetejére, majd a barométert a felhőkarcoló tetejéről lelógatod a földig. A zsinór hosszúságának és a barométer magasságának összege megegyezik a felhőkarcoló magasságával."

(És van poén is.)

Előzmény: Virtuozzo (296)
Virtuozzo Creative Commons License 2005.11.25 0 0 296
A régi anekdota Niels Bohr-ról, hátha valaki nem ismeri:

Mérjünk barométerrel
Simply Red Creative Commons License 2005.09.21 0 0 295

Try this.

Előzmény: Oszi (293)
Gézoo Creative Commons License 2005.09.21 0 0 294

Az inga egy speciális esete a pörgentyűnek. Így szeretné megtartani a

"forgástengelyének" irányát. 

Előzmény: Oszi (293)
Oszi Creative Commons License 2005.09.21 0 0 293

Néztem, de nem jutottam vele elöbbre. Az sem teljesen világos, hogy mi az amit mindenképpen megtart az inga.

A nýílásszögét biztos. De a nyílásszögnek a sarki síkra való vetületét, gondolom, nem. És ezek szerint az lengésirányát sem. Úgyhogy nem tudom.

Előzmény: Gézoo (292)
Gézoo Creative Commons License 2005.09.21 0 0 292

Szia!

Nézted már a sarki síkra való vetületét???

Előzmény: Oszi (291)
Oszi Creative Commons License 2005.09.21 0 0 291

Segítsetek nekem megérteni a Faucult-ingát!

Az odáig érthetö a számomra, hogy a sarkokon szépen körbefordul az inga egy nap alatt, az egyenlítön viszont egyáltalán nem fordul el a síkja.

Most azt olvastam, hogy az a szélességi körön óránként 15o X sin a szöget fordul el a lengési sík.

Ez egyrészt a folytonosság miatt érthetö a számomra, másrést viszont akkor ez azt jelenti, hogy egy nap alatt nem egy teljes forulatot tesz meg az inga pl. Magyarországon, hanem ennek csak a sin a-szorosát. Akkor viszont pont, hogy nem tartotta meg az inga az eredeti lengési síkot, hanem ugyanazon a ponton most az inga az eredetivel 3600(1-sin a) vagy 3600 X sin a szöget bezáró síkban mozog.

Próbáltam magamnak az inga mozgását egy egyenlítöi és egy sarki komponensre felbontani, de így sem igazán sikerült megértenek a dolgot, mivel a vonatkoztatási rendszer is bonyolult moszást végez, a változó irányú gravitáció is szükségképp változtatja az inga mozgását.

Segítsetek, hogy van ez?

Simply Red Creative Commons License 2005.09.20 0 0 290

Ha például egy locsolócsőről van szó, amit a kerti csapra csatlakoztatsz, és csak kicsit nyitod meg a csapot, akkor nem számít, hogy milyen vastag a cső, mindhkettőn ugyanannyi víz folyik ki időegység alatt, mint amennyi a csapból belefolyik (persze csak azután miután a csübek belseje már megtelt vízzel).

Ha viszont egy nagy tartály alján 1, ill. 10  cm átmérőjű lyukat fúrsz, és azokra csatlakoztatod az 1, ill. 10 cm átmérőjű csövet, akkor már  nyilván a vastagabb csövön eőbb elfolyik a tartály tartalma.

Előzmény: peterczedula (288)
Gézoo Creative Commons License 2005.09.20 0 0 289

A válasz:  NE VITATKOZZ AZZAL AKI SZERINT AZONOS a víz mennyiség!

Az olyan hülye, hogy úgysem érti meg! Ne is próbálkozz a győzködéssel!

szerintem...

Előzmény: peterczedula (288)
peterczedula Creative Commons License 2005.09.20 0 0 288

KÉRDÉSEM LENNE.

EGY IRODAI VITA ALAKULT KI ABBÓL ADÓDÓAN HOGY ha veszünk két különböző kersztmetszetű csövet és ugyanakkora nyomással vizet engedünk mindkettőbe akkor egységnyi idő alatt mennyi folyadék mennyiség hagyja el az egyik illetve a másik keresztmetszetű csövet.

Vegyünk egy 1cm-es átmérűjű csövet és egy 10 cm átmérűjű csövet.

Ugyan annyi mennyiségű víz hagyja e el mindkét csövet mondjuk 1 perc alatt?

cm121 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 287
Milyen egyszerű. Nem biztos, hogy egyhamar, de kipróbálom.
Előzmény: Simply Red (285)
Gézoo Creative Commons License 2005.09.20 0 0 286

Szia!

Nekem is volt már hideg a kezem! Ez nem szégyen!

És vannak olyanok akik lázasak.  40 fok C-vel megmarkolja a korlátot, vagy

leűl a székre, több hőt ad át mint te a - 30 fok C-s kezeddel vagy csücsülőddel...

Persze, hogy melegebb a lázas helye mint a tied, sőt! A tied hamar visszahűl

a környezeti hőmérsékletre...

Jaaa!  Vigyázz! Az asszonykádra ne feküdj túl sokáig, mert mirelitté válik...!!!!

Előzmény: hvik (283)
Simply Red Creative Commons License 2005.09.20 0 0 285
A "saját hő" első hallásra vadul hangzik, de talán arról lehet szó, hogy az adott tárgyon a hőmérsékleteloszlás épp olyan, mint amit a saját testem okoz rajta. Ha másmilyen a hőmérsékleteloszlás, akkor helyenként melegebbet érzek, mint amit az én testem okozna (helyenként pedig hidegebbet). Azt kéne megpróbálni, hogy mit érez valaki, ha nem székre, hanem egy zsámolyra (zongoraszékre) ül vissza, de nem úgy, ahogy eredetileg ült rajta, hanem arra pont merőleges irányban. Ha igaz ez a feltevés, akkor így saját maga után is ugyanolyan meleget kell éreznie, mint egy másik ember után.
Előzmény: cm121 (284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!