Köszönöm a hozzászólásokat! A City Music nevű hangszerboltban találtunk végül ilyen stílusú gitárokat :) Bécs belvárosában (a Hotel Stefanie mellett) http://www.citymusic.at/ (bár a weboldalon feltüntetett árak nem feleltek meg a valóságnak :)
Gitane-ok kb. 7-800 euró körül mozognak, de volt egy pár olcsóbb Aria gitár is. Nagy előnyünkre vált, hogy ki lehetett őket próbálgatni. Egy nagyon szép D-lukas Ariat vettünk végül is, amelynek telt, mély hangja van :)
A d'aggario húr helyett inkább vettem kipróbálásra francia Argentine-t, remélem bejön a dolog, mert még nem volt szerencsém játszani ilyen húrokon. A Vegen pengetők elég drágák voltak, akkor már inkább érdemesebb itthon a Stageshopban venni, ha kell valakinek (www.stageshop.hu). Kinnt 25 euró volt!
Én 1 hete voltam Musik Produktivban, és 2 ilyen jellegű gitár volt, az egyik valami olcsóbb a "nagylyukú" másolata, azt nem vettem le, de volt egy Gitane "kislyukú" 750 euró körül, azon játszottam ,és nagyon tetszett.
A Music Pro (régen Music Produktív). Ha benézel a Bass Fanclubba (azt hiszem), ott még magyarul beszélő kontaktot is találsz, telefonszámmal, és nem mész potyára.
Tud esetleg valaki egy hangszerboltot Bécsben ezen kívül: http://klangfarbe.at/
Sürgős lenne a dolog, mert ha minden igaz, akkor szombaton megyek és szeretnék körülnézni egy-két hangszerboltban. Megnézném, hogy milyen árakban vannak a gypsy gitárok, sőt ha minden igaz akkor szaporodik is azon személyek száma hazánkban, akinek van Django gitárja :)
Szerintem írj egy kicsit részletesebben, hogy pl te mióta,milyen hangszeren játszol, milyen feláálású zenekart szeretnél, milyen hangszerekkel, milyen céllal(szoba, vagy világhír). Sok sikert!:)
Ammennyire tudom, a yourguiék csak beugrottak a Les diogts de homme helyett,mert valami közbejöhetett. Gondolom akkor most nem a testvére ritmusozott... Hangositás mindenütt nehéz ügy, vinni kell valakit,aki kivülről hallgat. Szigeten volt is menedzser velük fülelni!
Alkoholt szerintem se kend rá! Inkább a Fast Fretet, ui. az tutira nem tesz kárt semmiben, a fogólapra ha nem lakkozott akkor én citromolajat szoktam kenni(fél évenként, de kérdezd meg a StageshopZolit,mert ő ezeket jobban vágja! Ha mindenáron Alkohol,akkor lazítsd le a húrt és csak azt töröld a rongyoddal(ne érjen máshoz a rongy, csak a húrhoz)!
Csak vigyázz a fogólapra, mert annak meg nem tesz jót az alkohol. Erre találták ki a húrpucolót, amiben még fogólap-ápoló valami is van, így az nem árt, miközben használ. :)
Voltam ezen a koncerten a West Balkánban. Yourgui egy nagyszerű manouche gitáros. Persze ez nem újdonság :) De sajnos elég felkészületlenül érkeztek a koncertre. Látszott, hogy sokszor azt sem tudták a ritmusgitárosok, hogy melyik számot játsza éppen Yourgui. Volt olyan is, hogy olyan számot kezdett el játszani, amit abba kellett hagyni, mert az egyik gitáros nem ismerte az akkordmenetet :) Szemben a Szigeten adott koncertükkel, ahol jól kidolgozott műsoruk volt. De a zseniális improvizációs képesség miatt ez nem okozott csalódást, viszont a hangosítás katasztrófális volt! Az volt a kiábrándító. Úgy látszik, hogy az akusztikus hangszerek hangosítása még mindig nem az igazi.
Arra gondoltam, hogy megosztom a tapasztalataimat a gitárhúr karbantartásról, hátha ezzel valakinek segítek :) Azt hallottam egy gitártanár barátomtól, hogy a fémhúrnak jót tesz, ha alkoholos ronggyal megdörzsöljük néha. Így fogtam magam és vettem a gyógyszertárban alkoholt (2-300 ft) és kipróbáltam. Nekem bejött a dolog :) Azóta alkalmanként "húrnyúzás" után megtörölgetem. A hangzásának és élettartamának is jót tesz a dolog, így pls nem hamisodik olyan hamar.
Tedd fel nyogodtan. Volt nekik 10 és 11 is a hangfoglaláson. De a 2400 szerintem nagyon sok, akkor inkább a Newtone, mert az nem szakadt még soha, csak a sok kosztól, használttól hamisodott.
(Az új newtone ezüst készlet G-je nem elég jó, sajna, pedig hangra nagyon disznó lenne!)
A próba kedvéért benevezek jövőhónapban egy D'addario húrkészletre, majd megírom a tapasztalatokat, addig még van egy Gallim, azt elpengetem :) Elvileg a Szent István krt. 29-ben kapható 2.400 Ft-os áron D'addario, de azt nem tudom, hogy van-e 10-es és 11-es is, majd meglátjuk.
A Grappelli emlékestről olvastam az iwiwen, szerintem meg kellene hirdetnünk az oldalon is. Mit gondoltok?
Sziasztok, Van valakinek tapasztalata a D'Addario Django húrokat illetően? Eddig Galli-t használtam meg néha Newtone Django-t, de gondolkodom a D'aggario-n.
meghirdettem az oldalon, egyenlőre azt írtam, hogy "időpont: kidolgozás alatt" Javítottam Dennis Chang származását is :), köszönöm, hogy jelezted.
szerzői jogokkal kapcsolatban le vagyok védve, mert előtte egyeztettem ügyvéddel (szerzői záradék) + az artisjusnál adtam le számlistát is. Persze azért ügyelek, hogy ne legyen gond...
Témajavaslat: Nagyon erősen függ attól, hogy a résztvevők milyen szinten vannak gitározás ügyileg :) azt kellene megtudni, hogy a ritmus vagy a szólótechnikára van-e nagyobb igény Esetleg mindkettő? ha rendszeres lesz, akkor fel lehet építeni jól, de ha csak egyszeri alkalom, akkor nem könnyű feladat :)
szerintem: alapvető ritmusok (la pompe), akkordok, gitár és pengető tartása, helyes pengetés, de főleg jó sok tanács arra vonatkoztatva, hogy hogyan érdemes gyakorolni a manouche-t (ne kelljen mindenkinek évekig tévúton járni :))
Nyugodtan hírdesd, de még csak konkrét dátum nélkül, mert még nem 100%(mert jan.24, az csütörtök és nem péntek,koncertjaink is lesznek,stb) , de január elejére, biztosat tudok mondani!
Páran már szóltak, hogy jönnének, de egyszerre, csak 10-12 ember fér el a Stageshopban, szóval időben érdemes jelentkezni, ha biztosan ott akartok lenni.
Már belekukkantottam az oldaladba(futólag) és majd egy-két dolgot kéne javítgatni.
Pl. Dennis Chang nem japán, hanem kanadai(azt hiszem ott is született) , de majd megkérdezem Dennist.
Azt nem tudom, hogy milyen jogokat sérthet , ha felteszed valaki zenéjét, kottáját,stb.
Na végre :) Nem lesz a hely egy kicsit kicsi? :) Szerintem leszünk egy páran...
Elindult hosszas munka után egy manouche zenével foglalkozó oldal. http://www.jazzmanouche.hu Nézegessétek meg, ha van kedvetek. Ha nem bánod tzuiop, akkor meghirdetném a kurzust az említett oldalon is.
Már miért ne lehetne mezei fémhúrt rárakni? Sőt, mindkét féle mezeit rá lehet (hurok végűt, meg ballend-est). Csak ezekkel a foszforbronz húrokkal, amik elterjedt fémhúrok nálunk, gagyin szól. Viszont már lehet kapni Galli Silk & Steelt és Savarez Gitane-t (ha nincs, rendelni kell) az Accord Galériában, valamint D'Addario Django húrt a D'Addariot áruló helyeken (a Szent István körút elején tuti), valamint ritkán, meg rendelésre Newtone Django-t a Stageshopnál. Úgyhogy van már húr doszt.
Nem is szokott díszes lenni ez a fajta. Ami már csicsázva van, az az áremelés miatt csicsázódik. Egy Shelley Park, vagy egy Eimers, Aylward, vagy más mestergitár majdnem ugyanúgy néz ki, mint egy Saga. A Hahl gitárokra jellemző a csicsa, de azok sem jobbak, mint a többi mesterhangszer.
Sziasztok, már nekem is van szép gitárom, florg tanácsának szótfogadva a DG-255-öst rendeltem meg a Fricctől, és nagyon tetszik. Nem egy díszes darab, de nagyon szépen szól! Viszont a húrokkal bajban leszek, hol lehet kapni őket? mezei fémhúrt nem lehet rá rakni ugye, mert más a foglalat, ahová illesztem, meg hát milyen igénytelen lenne már... Egy pótkészletem van, de aztán sanyi. ÉS mégegyszer köszönöm a tanácsokat!
Nem kicsit. Max annyiban passzol, hogy Django is játszotta a számot.
Viszont ilyen névvel nem is lehetne más a pali, csak gitáros. Vajon van Fender Gibson nevű gitáros is, meg Buescher Selmer nevű szaxofonos (Hohner Hering nevű szájharmonikásról már nem is beszélve)? :)))