A probléma ezzel csak az, hogy lebunkozni valakit, mert nincs "felsöbb utazasi kulturaja"... lehet, hogy mas területen ettöl még joval intelligensebb, mint barmelyikünk. Csak pl. nem szeret különösebben sem enni, sem - horribile dictu.. - utazni.
Es lehet, hogy mindehhez valakinek egyszerüen nincs kedve, mert pihenni akar - mivel egész évben dolgozik, esetleg keményen.
Amit te kalandvagyként emlegetsz, az szerintem szimpla ostobasag, különésen a haborus Libanon...aki ilyet vagyik latni, véleményem szerint beteg:( dehat persze én nöböl vagyok.
Nem felsőbb intelligencia, hanem felsőbb utazási kultúra. Egyébként meg nincs ebben semmi, de semmi kalandvágy, hidd el. A kalandvágy Libanonnál kezdődik háborúban, vagy egy gerinctúránál a téli déli-Kárpátokban.
Jo, hat ebböl mar kiderült, hogy Kréta déli része egy paradicsom minden szempontbol. De nem mindenhol ilyen idilli a helyzet.
Mint irtam, sosem voltam még AIben, de (most jön a lényeg...) el tudom képzelni, hogy van olyan csalad, aki 1. nem akar semmi mast, csak egy helyen pihenni, uszkalni, nyaralni egy hétig, 2. mindezt AIvel teszi, mert csak, aztan esetenként megkostol egy réteslapba sütétt borjumajat, mert épp olyanja van.
Ettöl még nekem nem primitiv, nem bunko, ha neki ez a jo, tegye. En is azt teszem, ami nekem tetszik (a lehetöségeimen belül persze).
Halból is van olcsóbb. Egyébként ez szerintem átlagár, mert én is halaztam egy párszor, nem is kevésszer, viszont volt, hogy csak egy töltöttpaprikát ettem. Ezek mellett Lendasban van egy hely, ahol 5 euró alatt van minden főétel (a cápastifadó és fahéjas kecskesült is!), és nem rosszab, mint az AI, sőt.
Viszont ha AI-ba mentem volna, akkor sohasem ettem volna réteslapba sütött frissfűszeres egész báránymájat, citromos-rozmaringos burgonyával és salátával, mert az AI-ban olyant nem adnak.
Masikra: hat ha én egy étteremben ennyire limitalva vagyok, hogy max. 6 Euroig valszthatok az étlaprol (és mi van, ha a halat szeretem?) akkor kösz, inkabb nem megyek.
Oké, számoljuk át. A kiscsávó ette a resztlit az anyja tányérjáról, vásároltunk 2-3 előételt, esetleg salátát, ez olyan 5-6 euró volt (pl. az ember okosan hagyma-paradicsom salátát rendel, az fele a görögnek, és néha még rátesznek egy kis uborkát is :-). Egy liter bor 3 euró körül van, mindig házibort kell rendelni, vizet ingyen hoznak, átlag kaják 5-6 euró körül vannak, számoljunk 30-at, meg még van a couver, ja lehet, hogy nem 40, hanem 45, bocs, félrevezettelek :-)
Egyébként szamold at, amit irtal, vegyünk atlagnak mondjuk 8 Eurot a föételre, ha csak öten ettetek, mar az is 40 Euro. A bort, üditöket, elöételt, salatat mind ingyen katatok hozza, + a gyerek kajajat is, ha jol értem.
Úgy érted, ahogy akarod, én a 80 eurót nagyon soknak tartom :-) Persze lehet, hogy annyi, de akkor annak külön oka van, mint ahogy mondtam, pl. az angolok jelenléte. Egy átlag taverna ennél olcsóbb.
A szálláskereséssel kapcsolatban pedig nem különösen érdekel, ki mint intézi a dolgait, de az biztos, hogy kevesebb ideig tart, mint átlapozni egy Neckermann-katalógust.
Hát, sajnos nem tettem el számlákat, de ott áll feketén-fehéren: 5 és fél ember 40 euró körül vacsorázott. Főétel 5-10 euró körül, plusz bor (3,5 egy liter) plusz üdítők, előételek, és persze utána az ingyen raki gyümölccsel. Volt, ahol az előétel is ingyen volt. 10 euró fölött a halak vannak. Mindenz Kréta déli részén. Szállás: ugyanúgy öten voltunk (öten plusz egy kétéves), és 10 perc alatt volt szállás mindenhol, július végén.
Parost nem ismerem, de lehet hogy rápörögtek az angol turistákra, ott szokott ilyesmi történni. de a 80 euró akkor is nagyon sok.
Mediterrán vidékeken a vacsora a főétkezés, nappal szinte elképzelhetetlen meleg kaját enni. Max saláták (padlizsán, horiatiki, olajbogyó, ikra, sajtok, kenyér), gyümölcsök, joghurt. Este aztán jön a nagy kaja :-)
Krétan még nem voltam, tavaly Paroson voltunk, beültünk tavernaba is, igen, hat alkalmanként 80 Euro alatt nekünk sosem sikerült enni.
Szallast meg nem foglalsz elöre... mi öten vagyunk, emlékezetedbe idézném. Ha ketten lennénk, nyilvan nagyobb sansszal indulnank neki, mint ahogy anno meg is tettük.
Ne legyél mar annyira felsöbbrendü... amugy nem magyar turista vagyok.
Az AI "kontinentális hülyeség" nem mindegyik szállodára jellemző. Sőt, minél alacsonyabb a kategória, annál kevésbé. Törökországban hisztiztek a magyarok, hogy nincs reggelire felvágott meg fehér kenyér. Én meg élveztem, hogy végre egy hely, ahol csupa ismeretlen ízeket találok. AI mellett.
Mivel lemaradtál az elejéről, és valszeg nem olvastál vissza, az önellátás az azt jelenti, hogy minden este kiválasztod, hogy melyik tavernába ülsz be, sőt, mivel szállást sem foglalsz előre, azt is kiválasztod, hogy melyik településen alszol. Teljes szabadság, kulináris és taxatív, igaz, alapból nincs medencében koktélozás, de ha éppen arra támad kedved, akkor megszállsz egy medencés szállodában. Az önellátás = főzöcskézés a magyar tömegeturista fejébe áporodott hülyeség.
Két felnőtt+két kamaszgyerekre egy vacsora még itthon sem jön ki nagyon 6-7000 ft alatt. Ebből azért még flekkensütéshez is nemkevés húst lehet venni, amivel még egy családot jóllakatok ...
Mennyi az AI felár egy személyre egy hétre? 30e? 5 embernél az 150e. 5 ember pl. Krétán max 10e forintból vacsorázik, tehát van még napi 10e forint, hogy a napközbeni kaját (saláták, gyümölcsök, tej, tejtermék, kenyér, üditők, stb.) megvedd. Szerintem sokkal olcsóbban jössz ki. És szabad vagy, oda utazol, ahova akarsz, és jó kajákat eszel, nem mint az AI-ban, kontinentális hülyeségeket.