Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.09.26 0 0 2059

Ha kell, küldök még, mert ez terjed...termést alig köt, és annak sincs nagy íze, mega rigók is lezabálják.

Előzmény: 55judit (2057)
ZsuR Creative Commons License 2015.09.26 0 0 2058

Koszonom a jo tanacsot - volt is itthon karonk, igy aztan kesz is vagyunk vele... johet a tel! :)

Előzmény: 55judit (2042)
55judit Creative Commons License 2015.09.26 0 0 2057

Helyzetjelentés a szamócamálnáról:

A 3-ból 2 maradt meg, egy héttel ezelőttig virágcserépben voltak.

Helyi szokásokhoz való alkalmazkodás végett az egyiket szomszéd közvetlen kerítése mellé ültettem, a másikat átraktam egy nagyobb cserép edénybe. Mindkettő hozott már 3-3 új kis tövet.

Szomszéd a málnáját is teljesen a kerítés mellé telepítette, így hozzám is átjön, sajnálom hogy vacak fajta, de ha átfut hozzá a szedermálnám, jól ellesznek együtt. :D.

A megmaradt tövön gondolkodom hová kellene kiültetni, mert szeretném látni a termését.

Akinek már termett, kérem írjon véleményt róla.

Előzmény: Lactarius Curtis (1822)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.23 0 0 2056

Én "teszkógazdaságos", azaz vékony anyagú kispárnahuzaton szoktam szűrni. Direkt erre vettem, már rögtön zsákformája is van :)

Előzmény: beetee (2040)
BAttila1964 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2055

Áhá, értöm! (Tudtam, csak nem sejtettem.... ;) )

Előzmény: 55judit (2054)
55judit Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2054

Összevontad a kettőt. :)

A szedermálnán csak egy szálat hagyjál 2-3 szemre vágva, a többi vesszőjét vágd ki.

A feketének első terméshozatalra elég  3 erősebb vessző bőven. Még kevesebb is. mennél kevesebb termést engedsz neki hozni, annál erősebb lesz a tő. Utána való években már csak a gyengéket kell majd kivágni, a többit meg kicsit kurtítani, mert a vesszők második harmadában hoz mindenféle málna legszebb termést, a hegye felé kisebb szemeket, és nem is szépet. De majd úgyis mutatja magát és ráérzel. :)

Előzmény: BAttila1964 (2053)
BAttila1964 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2053

Ha jól értem, akkor a fekete málnán hagyjak meg 2-3 erős vesszőt termésnek, a többit tavasszal vágjam vissza 2-3 szemre?

Előzmény: 55judit (2051)
BAttila1964 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2052

Köszi, teszem! ;)

Előzmény: 55judit (2051)
55judit Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2051

Akkor a szedermálnán csak egy szálat hagyjál 2-3 szemre vágva, a többit vágd ki.

A feketének első terméshozatalra elég szerintem 3 erősebb vessző. vagy kettő. Ahogy gondolod, de több nem lenne jó, mert megerőlteti, és gyengék lesznek jövőre a vesszők.

Előzmény: BAttila1964 (2049)
BAttila1964 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2050

...nyamvadtnak... (döglődik a "dém" a laptopomon... :) )

Előzmény: BAttila1964 (2049)
BAttila1964 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2049

A szedermálna most olyan 60-70 cm-es lehet és olyan nyamvatnak néz ki, de igyekszik... ;) (Darabszámra pontosan nem tudom, de olyan 5-6-7 vessző lehet???)

A fekete málna legalább 110-120 cm, szintén 5-6 vesszővel...

Előzmény: 55judit (2047)
55judit Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2048

milyen hosszú?

Előzmény: 55judit (2047)
55judit Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2047

A szedermálnának mindig is vékonyabbak lesznek a vesszői mint a többi málna féleségnek. Viszont 2-3 m-esre is megnőnek majd.  Most ilyen hosszú vesszőket hozott?  És a fekete? és hányat?

Előzmény: BAttila1964 (2046)
BAttila1964 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2046

Köszönöm, a szedermálna jóval gyengébb, mint a fekete málna, ez utóbbi viszont nagyon hosszú hajtásokat nevelt... Úgy döntöttem, hogy a szedermálnát lombhullás után, a fekete málnát pedig tavasszal vágom majd vissza... ;)

Előzmény: 55judit (2045)
55judit Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2045

A sima málna hosszát tavasszal állítjuk be.

A szedermálnát ha lehull a levele, 1-2 szemre vágd vissza. Jövőre az virágozna és lehet hogy megmutatná a termést is amit most levágsz, viszont akkor nagyon gyenge vesszőket fog hozni, és a következő évi termésed gyenge lesz. Tavasszal nem kell még hogy teremjen. vagy pedig te látod most milyen erős hajtást nevelt. ha gondolod, hagyd meg, és meglátod a termést. Ha gyenge, én nagyon visszavágnám.

A feketét nem ismerem, de úgy tudom tavasszal kell visszavágni mint a rendeset. Azt is mennél jobban, hogy termés helyett had hozzon minél erősebb új hajtást.

Előzmény: BAttila1964 (2044)
BAttila1964 Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2044

Sziasztok!

Kb. 2hónapja ültettem ki 1-1 tő Amerikai fekete málnát és Kaliforniai szedermálnát, de az ültetésen kívül nem nyúltam hozzájuk. Meg kell-e metszeni őket és mikor? Most, vagy tavasszal? Ugyanúgy, mint a málnát?

a "sima" málnáim most kb. 180-190 cm magasak, a letermett vesszőket még a nyáron tőböl kivágtam, ritkítást is végeztem, de mikor jobb visszametszenem a vesszőket? Most, vagy tavasszal?

ZsuR Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2043

Kosoznom!

Előzmény: 55judit (2042)
55judit Creative Commons License 2015.09.22 0 0 2042

Szerintem ha tetőről zúdul le a hó, az elfekvő vesszőket így is letöri ha eltalálja. Praktikusabb lenne egyenes karóhoz rögzíteni, (nálam betonvasak vannak leszúrva) esetleg több szálat is egyhez ha közel vannak. Legfölül abban a magasságban megkötni, ahol tavasszal el lesz vágva. A lengedező vesszővégeket meg had vigye a hó ha akarja.

Előzmény: ZsuR (2041)
ZsuR Creative Commons License 2015.09.21 0 0 2041

Nem tudom mekkoranak kell a malnanak lennie - ezek eleg magasak... tavalyi ultetes - telire ezt a tamasztast adtam neki, mert a tetorol leeso ho letorte volna.

Azt hiszem ez marad jovore is - mit gondoltok?

beetee Creative Commons License 2015.09.21 0 0 2040

Háááát, ha minden cérna szakad a magok miatt, akkor kb. úgy, mint az egyéb gyümölcskocsonyáknál.

Vagyis beszerzel egy mondjuk méterszer méteres tüll anyagot, de jó valami lazább szövésű nyers (kikészítés nélküli) vászon is. Méterárú bolt, függönyanyag bolt... azért mondd milyen célra lesz! Persze első használat előtt érdemes jól kimosni (ha nem műanyag, akkor még a kifőzést is bírja) lehetőleg minél kevesebb mosószerrel, azt is jól kiöblítve. És egy kis gyenge hipós áztatást is be lehet vetni, utána természetesen azt is kiöblögetve.

Az összetört málnát (jót tesz neki egy pár órás állás, vagy egy gyenge felfőzés, hogy több levet adjon) ezen az anyagon kell lecsöpögtetni. Minél kevesebb erőszakkal, annál tisztább lesz a lé. Ez akár egy napos lógatást is jelent... (egy seprűnyélre, batyunak felkötve, az edény felett szoktam, kisebb mennyiséget meg egy tésztaszűrőt, gyümölcsmosót kibélelve az anyaggal egy edénybe helyezve)

Aztán az összejött levet lehet cukrozni és szükség szerint pektinezni, hogy összeálljon zselének.

Én ribizliből szoktam ilyet csinálni, meg szederből szörpöt, de a málnában pl. szeretem, ha benne marad a gyümölcsvelő és a magok sem zavaróak. Persze ízlés dolga.

Előzmény: Málnanalfabéta (2039)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2015.09.21 0 0 2039

Köszi a segítségeket és a jókívánságot!:)

Egyébként nevetni fogsz...tényleg úgy csináltam.....!

Idén megnéztem hogy az első három-négy vessző közül melyik hajt kb a két drót közötti vonalon belül,azokat meghagytam hogy had fejlődjenek,azt utána késöbb kihajtó sarjakat,vesszőket egész évben nótóriusan kitépegettem,hogy szép rendezett legyen/a lehetőségekhez képest/a málnasorom....!!!

Most szeptemberben pedig a tövenkénti három-négy vesszőúből meghagytam egy/max kettő/legerősebb vesszőt lehetőleg azokat amelyek a sor leginkább közepén vannak....!!!És ezt igyekszem jövőre is folytatni hogy szép,egyenletes ,és bőtermő legyen végre/a lehetőségekhez képest/a málnám.....!!!

Apropó!

Nincs véletlenül valakinek valamilyen tényleg használható ötlete arra hogy hogyan lehet mag nélküli málnalekvárt,dzsemmet csinálni????????Lehet hogy mindenki kiröhög,de komolyan kérdezem!!!!!!!

Köszi!

Előzmény: 55judit (2023)
55judit Creative Commons License 2015.09.21 0 0 2038

Van egy csomó málna a fagyóban. Kitaláltam, hogy csinálok belőle gumicukrot. Na nem mindből. :)))

Málna, eritrit, zselatin lap. Ah!

55judit Creative Commons License 2015.09.19 0 0 2037

Ez szuper! Akkior rárakom. :)

Előzmény: ZsuR (2035)
55judit Creative Commons License 2015.09.19 0 0 2036

vannak erős növekedésű fajták, nekem is olyanok az egyszer termők. De a következő termés után  kiszedem őket, mert ültettem a kertbe fekete termésű eperfát, az utcára fehéret, ezek is akkor érnek, és sokkal finomabbak. Málnából elég lesz az, ami júliusban kezd, és októberig tart.

Előzmény: ZsuR (2034)
ZsuR Creative Commons License 2015.09.19 0 0 2035

Ha jon ra az eso akkor "filcesedik" - lapos lesz, nem fogja akadalyozni a toveket  - de nem art ott kicsit lazabban tenni.

En a bokrok ala szoktam fujni a leveleket - most is lesz ilyen, ahol esszerubb mint a gyujtes - szoval osszeall es visszafogja a gazt, aztan ha komposztalodik tapanyag lesz belole...

Előzmény: 55judit (2033)
ZsuR Creative Commons License 2015.09.19 0 0 2034

Valahogy igy vagyok en is... vettem par tovet - azt hiszem tavaly, azert hiszem, mert tobbszor vettem, es kiszaradtak, nem maradtak meg... szoval egy to nagyon szepen bedusult, sot mar a sarjak is szepen nottek... persze nem oda ahol kellene - igy aztan atultetek amig tele nem lesz a sav.

Van faanyagunk, abbol probalunk majd valamit osszehozni... magasra nott, es visszahajlanak a szarak. Normalis ez?  HA megallna a sajat laban nem is csinalnek semmit sem.

Tudom, a ribizli itt off topik - de az is uj kezdemenyezesem... harom kis csupasz gyokerut vettem amibol mar csak egy van... gondolom ezert volt olcso...

Előzmény: Lora1213 (2022)
55judit Creative Commons License 2015.09.19 0 0 2033

Nekem is sok falevelem lesz, bár darálni nem tudom. Lehet hogy ráhordom az eperre. Nem fullad be alatta? vagy a töveknél tegyem szabaddá? 75 tő van.

Előzmény: ZsuR (2031)
55judit Creative Commons License 2015.09.19 0 0 2032

Ha nagy területen lenne nálam, akkor én is szabadon hagynám, de így hogy győzöm karózgatni megteszem, mert sajnálom mikor a vihar megtépi és így le sem ér. Nem mindig szálanként, mert ha közel esnek egymáshoz az erős szálak, van hogy 1 karóhoz 3 szálat is kötök. Ezt a sűrűséget még elbírja.

Előzmény: CBNora (2024)
ZsuR Creative Commons License 2015.09.19 0 0 2031

Nem fulled be - csak ugy mint a szalma... azt hiszem en a szalma mellett dontotk az eper ala.

A mulch, ha nem agyonszinezett, jo  tapanyag utanpotlas is... 

Iden semmi mulchunk nem volt.  Sokat mozgattam a novenyeket - kellett, kinotte, benotte, adtam, kaptam - szoval derekfajas, kezfajas, es egyebek miatt nem volt... most az oszi levelek lesznek.  A levelfujohoz van gyujto is - es ha ebbe kerul bele akkor az le is daralodik, szoval idealis lesz takarasra, teli vedelemre - es ott helyben komposztalodik is majd.

Előzmény: 55judit (2028)
ZsuR Creative Commons License 2015.09.19 0 0 2030

Kozel van a hazhoz - igazibol csak egy oldalrol tudunk majd szedni... ha lesz valami rendszer (nem is merem mondani, hogy tamrendszer) az csak annyi lesz, hogy ne logjon nagyon ki a savbol... bar az az erzesem, nem sokat fog szamitani...

Előzmény: CBNora (2024)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!