Keresés

Részletes keresés

Empok Nor Creative Commons License 2020.04.03 0 1 22900

Nem baj, ha nem érted az indulatot, de szerintem meg nincs azzal baj, ha valaki erősen áll ki a véleményéért. Mindegy.

Van néhány mondatod, amire még szeretnék reagálni:

"Amit nem érzek teljesen fairnek, hogy itt komplett, sokévados sorozatokat vetünk össze egy útkereső első évaddal."

Erre már közben válaszoltam másnak, semmi nem utal rá, hogy ezeket a sorozatokat is ugyanúgy meg fogják szeretni az emberek. Egyrészről azért, mert ilyen sorozatokból manapság max. 4-5 évad készül, és egy évad manapság 10-12 rész maximum. Ezzel szemben a régi ST-ek 24-29 részből álltak évadonként. Másrészt azért, mert ez a sorozat nem epizodikus, csak egy nagy történet jut egy évadra. Nem sok esély, lehetőség és idő van megszeretni ezeket a karaktereket, nem látjuk a mindennapjaikat, a hétköznapjaikat, csak a folytonos drámázás és akció megy megállás, a történet levegőzése nélkül. A Discovery második évada rosszabb kritikákat kapott, mint az első, már a harmadik évad jön és a régi ST rajongói még most is izzó gyűlölettel vannak iránta. Mikor fogják vajon a korábbi ST sorozatokkal egy szinten kezelni? Megérjük még mi azt?

Ami nagyon tetszett, hogy itt az ellenfél nem a gonosz Voldemort. (Dukat, Dominium, Borg, Xindi, tetszőleges)

Amiket itt felsoroltál, azokból pont, hogy egyik sem Voldemort. Dukat épp azért volt olyan különleges gonosz, mert szimpatikus pillanatai is voltak a sorozat közepén, amikor például a lányát megkímélte és hazavitte, mert tényleg szerette. A lánya elvesztése után őrült meg végleg. A Borg nem gonosz, egyszerűen csak érzéketlen, de a Borg királynő ostoba bevezetése előtt nem volt szándékosan az ártás szándékával gonosz, csak gépiesen mentek előre. A Xindik meg pláne nem, ők információt kaptak a jövőből, hogy az emberiség el fogja pusztítani őket, a végén ki is békülnek a földiekkel és Degra is melléjük áll, míg meg nem ölik. Ha tényleg Voldemortot akartál volna mondani, akkor inkább Gömbépítők, Pagh démonok, akik kifejezetten aljasságból gonoszak.

1. Biztos én vagyok hülye, de nem tudom mik lehetnek Picard bűnei. Talán az, hogy ő volt az egyetlen, aki kiállt a Föderáció értékeiért? Picard 40 évig a flotta legnagyobbja volt, 2379-ig, aztán 2385-ben már bűnei vannak amiket meg kell váltani?? Mik lennének ezek? Hogy Raffi lecsúszott? Hát igen, mert Raffi önmaga nem felelős a saját tetteiért, a karrierjéért és családjáért, hanem Picard feladata őt felügyelni? És miért pont őt? A többi barátja, tanítványa nem csúszott le Picard nélkül?

Ha viszont Picard tényleg hibát követett el az elvonulással, akkor az az öreg nő admirális jogosan ordítja neki, hogy "csináld azt amiben jó vagy, fuss haza". Akkor neki van igaza abban a jelenetben.

2. Erre is közben pont reagáltam azóta. Bemásolom:

Azzal szoktak még érvelni, hogy "De hát a Deep Space Nine is sötét volt és nem tökéletes utópia" - na igen, csakhogy az baromi jól meg volt írva. Ott nem a flotta, hanem a 31-es Szekció végezte a piszkos munkát, amiről igen, egyes flottatisztek is tudtak, de ettől még mindannyian tudták, hogy ez erkölcstelen, etikátlan cselekedet volt, Ross admirális is tudta. Csakis amiatt csinálták mindezt, mert nagyon-nagyon nyomós okuk volt rá, a Domínium az egész Alfa kvadráns elfoglalásával fenyegetett és nem is voltak messze a céljuk eléréséhez. A flotta végső elkeseredésében már ilyen módszereket is elfogadott a végén a hatalmas veszély miatt. És nem előítéletből nem szeretik a Domíniumot, hanem azért mert nap mint nap gyilkoltak föderációs polgárokat.

Ugye mennyivel hihetőbb ez így, mint a Picard sorozat, ahol az egész flotta, sőt az egész Föderáció egyszer csak előítéletből utálni kezdi a romulánokat, sőt, ezt még a bolygójuk pusztulása után is folytatják, bármilyen valódi, komoly ok nélkül. Még csak háborúban sem álltak.

3. és 5. "A Nemezisben a Romulánok ki akarták irtani az emberiséget." Minden Star Trek sorozat minden évadában van legalább egy valaki, aki ki akarja irtani az emberiséget. :D Mégsem lett még a 250 éves Föderáció története során egy olyan sem, ami alapjaiban egy tartósan kirekesztő, gyűlölködő magatartást okozzon a lakosság körében. A Föderáció mellesleg nem csak az emberiség, bár ez a sorozatban nem látszik...

Nos, a riporternő így beszélt róluk: - Romulan Lives?

Mintha a romulán életek, egy másik humanoid, intelligens faj élete kevesebbet érne. Mondja ezt egy sok száz fajból álló szövetségi állam riportere. Ilyen magatartást nem lehet nyomós ok nélkül magyarázni. És az egész flotta utólag is - bocsánatkérés és sajnálkozás helyett - még nekik áll fentebb, hogy Picard számon kéri őket. De vajon miért???

Ja, és egy kis kiigazítás: a Nemezisben egyetlen romulán sem akarta kipusztítani a Földet, azok a rémánok voltak és egy ember, Picard klónja, Shinzon.

11. A "Vulkáni úr", "Egyes", "Hetes" szellemes becenév. A J. P. viszont mezőzés. Vagánykodás, lazáskodás. Gettóban beszélnek így, manapság. És a Star Trek soha nem lehetne menő és vagány. Maximum a holofedélzeten, poénból. A Star Trek nem menő. És ez nagyon is jó.

8. Lehet, hogy így van, de én nem is erről beszéltem, hanem hogy ez a narratívát zavarosság teszi. Nem mutathatsz be a sorozatodban egy közösséget szánnivaló hontalanokként, akiket a Föderáció elárult, hogy aztán 2 résszel később ők legyen a csúcs-gonoszok is fekete ruhában, anélkül, hogy világosság tennéd, hogy nincs kapcsolat a kettő közt és hogy miért van ez az ellentmondás. Nem a nézőnek kéne ilyen elméleteket gyártani hozzá normál esetben, még akkor is ha jó az elméleted. De itt is a kapkodás, az összecsapott forgatókönyv látszik.

9. Nekem is vannak barátaim, de egyik sem nálam lakik, egyiket sem alkalmazom ház körüli munkára.

10. Elnor nem gyerek, hanem egy fiatal felnőtt. De én azon nem tudom túltenni magam, hogy kardot használ 2399-ben és csak akciójelenetei vannak, karakterépítés helyett. Képzeld el, hogy Wesley milyen idegesítő lett volna, ha még az akciójelenetek is róla szóltak volna.

16. Nem, nem olyan. Sisko anyja egy történeti elem, egy szál. Vagy jó, vagy nem jó, az más kérdés, viszont annál, hogy egy apa és fia tökéletes klónok, nos, itt nincs mentség. Ilyen nem volna lehetséges,

20. A Zhat Vash célja legyen bármi is, ezt a szintetikus-hackelést akármikor csinálhatták volna. Azelőtt, hogy kiderül, hogy felrobban a napjuk és azután is, hogy megmentették a romulánokat. Erre pont akkor, amikor kipusztul tőle a nép nagy része. De könyörgöm, nem épp őket akarják megmenteni? Ha elpusztul a népük, onnantól már felesleges is megállítani a pusztítót. Ekkora flottát meg hogy építettek, ha szinte csak legendák? Bármekkora is a titoktartás, a Zhat Vash létezése kiszivárgott volna, ha ekkora flotta kell nekik.

Tényleg az a bajod, hogy nincs Fekete és Fehér?

Nem, nekem az a bajom, hogy a KÜLSŐSÉGEKBEN úgy van előadva, hogy igenis van jó és rossz, Picardék a jók, fényes, színes hajón, a másik oldalon meg te is említetted Oh-t, ahogy a fekete hídon, fekete ruhában főgonosz szövegeket mormol. Narissa is egy pszichopataként van bemutatva. CSAKHOGY közben meg ha a céljaikat nézzük, a Zhat Vash az, aki nem kockáztatja meg a világvégét és Picard az, védelmezi Sojit a flotta ellen egy szál hajóban, aki épp a világ elveszejtésén ügyködik...

Na ne mondd már nekem, hogy ez egy szándékos koncepció része volt, hogy szándékosan akarták elmosni, hogy Picardnak vagy Oh-nak van igaza. Ha így lett volna, akkor külsőségekben is utalnak erre legalább egy kicsit. Ha agy nélkül nézzük, akkor világos, hogy kit szántak jónak és gonosznak, de ha mögé gondolunk, akkor rájövünk, hogy ez tévedés. Ez inkább forgatókönyvírói lustaság, mint szándékos koncepció.

De inkább arra lennék nagyon nagyon kíváncsi, hogy erre a felvetésemre mit mondasz, amit lentebb is írtam:

A sorozat üzenete mi lenne? Hol vannak azok az elemek, amik igazán Trekké tették a ST-et? A társadalmi, kulturális, etikai, morális kérdések hihetetlenül felnőtt és intelligens feszegetése? Az egész csak arról, szól, hogy "ne engedj a féééélelemnek", mert most minden Hollywoodi film erről szól. A hollywoodi elit retteg a jobb és baloldalon is megjelenő elitellenes mozgalmaktól és ezért azt a választ adja, hogy "jaj, azok amiket ők mondanak, csak félelemkeltés meg összeesküvés elméletek". Ezt leszámítva meg többi nyálas klisé. Nagyjából ez a "Ne engedj a félelemnek" "Te választod meg, hogy ki vagy" "Mindig van esély helyesen dönteni." stb. stb. stb.

Melyik Hollywoodi filmben nincsenek ezek benne? Még a gagyibb szuperhősös filmekben is benne vannak ezek a gondolatok. És egyébként ezek jó tanácsok is és fontos gondolatok. Úgy 16 éves kor alatt. Utána ennél - nekem legalábbis - több kell a ST-től.

A régi sorozatokban olyan kemény, felnőtt, erős etikai és filozófiai kérdéseket latolgattak, hogy az valami hihetetlen. Gondoljuk akár az eredeti sorozat "Let that be your last battlefield"jére, ahol az egykori elnyomó és elnyomott is ugyanolyan hibás és a a sérelmeiken nem tudnak túllépni. A többi ST is tele volt olyan epizódokkal, amik a tudomány és vallás viszonya, a gép és élő határa, az orvosi etika legnagyobb kérdései, kínzás árán nyert életmentő tudás felhasználása, emberjogi viták ahol mindkét félnek igaza van, mekkora áldozatokat lehet hozni az önvédelem címén, van-e jogunk másokra kényszeríteni az életet akik nem akarnak élni, mennyi jogunk van mások ügyibe avatkozni jó szándékkal, stb. stb. stb. És persze olyan erős emberi, személyes drámák, mint a "The City on The Edge of Forever", a "Latent Image" vagy talán a legerősebb, az "Inner Light", amitől máig kiráz a hideg, olyan erős dráma.

A régi Star Trekben Shakespeare-től idéztek rendszeresen, itt meg olyanokat mondanak, hogy "sheer f. ing hubris" meg "shut the f. up". Nos ez a különbség a kettő között számomra.

Előzmény: HPéter1978 (22891)
ron89 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22899

Asszem van arról valami képregény, hogy miként barátkoztak össze.

Raffi és Picard kapcsolatáról is van, de ez tényleg gáz, hogy képregényeket kellene olvasnod, hogy jobban megértsd a sztorit.

Az sokkal jobban zavar, hogy a hajók tervezési elvei köszönő viszonyban sincsenek a korábbi Romulán hajókéval. Pedig nem került volna semmibe koherens harci madarakat rajzolni.

Nekem nagy csalódás volt a két flotta a végén az egyforma hajókkal. Nem volt idő vagy pénz egy kicsit változatosabb hajókat rajzolni? 1-2 Galaxy-t vagy Akirát el tudtam volna viselni. :) Az effekt ahogy hirtelen megálltak, az is olyan furcsa volt.

Tuvok-Vulkáni Úr

Szerintem ez a 170 rész alatt kevesebbszer hangzott el, mint a JL-ezés 10 rész alatt. Kicsit sokszor mondja ezt, ezért lehet jobban zavaró. Rikert sem hívták állandóan Egyesnek.

HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22898

Ja tényleg, mikor a csipet csapat besétál a lezuhant kockába.

Előzmény: ron89 (22897)
ron89 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22897

ahogy lerúgta az utolsó részben a két romulán hullát

Csak Narissát intézte el, nem?

Nem. Az utolsó előtti(vagy utolsó?) részben azzal indult egy jelenet, hogy Hetes csak úgy lehajít két romulán hullát az emeletről, Narissát utána intézte el. Persze nem csak simán lelőtte, hanem oda lépett elé, hogy jól ki lehessen rúgni a fézert a kezéből.

És az is nagy rejtély, hogy kócos gyilkos rommá tört-e vagy visszajön a második évadban szekálni az öcsit.

Erős a gyanúm, hogy nem utoljára láttuk, hiszen eddig csak kétszer transzportált el az utolsó pillanatban.

Előzmény: HPéter1978 (22893)
Empok Nor Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22896

SPOILER

"Ez a baj az egy évad-egy sztori módszerrel, hogy ha az alapsztori nem tetszik, akkor az egész sorozatot lehúzod. Míg régen volt 25 különálló rész egy évadban, és ha abban volt 5 rossz rész, attól még összeségében tetszett a sorozat, és azért valljuk be, a régiekben is voltak bugyuta/rossz részek."

Pontosan így van, teljesen egyetértek. Nekem is ez volt a bajom a sorozat nézése közben, ez a 10 rész egyszerűen túl sok rész egy ilyen összecsapott történetre, de ahhoz meg túl kevés, hogy egy változatosabb, epizodikusabb történetmesélést engedjen meg, hogy ennyi sok karakterre mind jusson idő, minden adjon valami jelentőset a nagy egész történet szempontjából.

Vagyis csupán a Soji-pusztító-víziók fő szálra ez túl sok idő, de közben a volt Borg dolgozók, a Picard romulánjai, Hetes törénete szálakra nem nem volt elég idő, hogy rendesen, komolyan foglalkozzanak velük. Csak úgy mindenből egy kicsi és a végén lett belőle egy nagy zavaros eseményhalmaz, ahol sok a logikai bukfenc. Mint egy félkész forgatókönyv, egy amolyan vázlat.

Most visszamentem és megnéztem megint azt a jelentet, amikor Picard bemegy a (most már gonosz) Csillagflotta parancsnokságra, kéri hajókat és káromkodva zavarja el az az agresszív admirális. A helyzet még annál is rosszabb, mint amire emlékeztem: már a marsi támadás előtt is 14 tag ki akart lépni a Föderációból, ha segíteni merészelnek és részben emiatt nem segítettek végül, mert akkor "szétesik az Föderáció", ami sok milliárd embert lát el...... Micsoda?

- Nem úgy volt, hogy a Föderációba azt veszik be, aki már békés, elfogadó társadalom lett? Kik lehettek ez a 14? Mégis milyen hátrányuk származna ebből?

- A Föderáció abban az időben kb. olyan 150 tagból állt, ha kilép az a 14, akkor szétesett a Föderáció?

- Vajon tényleg kiléptek volna? Komolyan, annyira hülye lett volna a 14 bolygó, hogy inkább kiteszi magát annak, hogy egy másik nagyhatalom kebelezze be őket, ami fele olyan elfogadó sincs?

- Ha viszont a válasz igen, tényleg szétesett volna az egész Föderáció, akkor - már bocsánat Picard admirális - de valóban jó döntést hoztak. Pontosan ez a flotta kapitányainak és admirálisainak a dolga, bizony, nehéz döntéseket kell hozni. Mint amikor Troi tanácsadónak a holofedélzet parancsnoki vizsgáján halálba kell küldenie a holo-Geordit. Ha tényleg az fenyegetett volna, hogy a teljes Föderáció szét fog esni, akkor sajnos ezt kellett tenniük.

- Oké, mindez megtörtént. De 14 évvel a bolygójuk halála után is még miért gyűlölik a Föderációban a romulánokat? A régi ST világban nem győznének bocsánatot kérni ilyen események után.

Azzal szoktak még érvelni, hogy "De hát a Deep Space Nine is sötét volt és nem tökéletes utópia" - na igen, csakhogy az baromi jól meg volt írva. Ott nem a flotta, hanem az kicsi, önállósodott 31-es Szekció végezte a piszkos munkát, amiről egyes flottatisztek is tudtak, de ettől még mindannyian tudták, hogy ez erkölcstelen, etikátlan cselekedet volt, Ross admirális is tudta. Csakis amiatt csinálták mindezt, mert nagyon nyomós okuk volt rá, a Domínium az egész Alfa kvadráns elfoglalásával fenyegetett és nem is voltak messze a céljuk eléréséhez. A flotta végső elkeseredésében már ilyen módszereket is elfogadott a végén a hatalmas veszély miatt. És nem előítéletből nem szeretik a Domíniumot, hanem azért mert nap mint nap gyilkoltak föderációs polgárokat.

Ugye mennyivel hihetőbb ez így, mint a Picard sorozat, ahol az egész flotta, sőt az egész Föderáció egyszer csak előítéletből utálni kezdi a romulánokat, sőt, ezt még a bolygójuk pusztulása után is folytatják, bármilyen valódi, komoly ok nélkül. Még csak háborúban sem álltak.

Egyébként az jutott eszembe, hogy ebből a történetből, ha eltávolítjuk a végkifejlet szempontjából felesleges, sehová nem vezető szálakat és karaktereket, vagyis kivesszük Elnort, esetleg kivesszük Hetest és az ő bosszúálló szálát, kivesszük Raffit, kivesszük Dahj-t, akit megismertünk és rögtön meg is halt, ahelyett, hogy több időt adtunk volna Sojinak, kivesszük Hugh-t és a feleslegesen a sorozatba tett Borg kockát, kivesszük Maddoxot és Soong fiát, akiknek a világon semmi funkciójuk nem volt, és átdolgozzuk kicsit az alaptörténetet, akkor ebből a történetből egy egész nézhető mozifilm lehetett volna. Kb. 2,5 óra elég erre a történetre.

Valahogy úgy nézhetett volna ki, hogy mondjuk eleve Soji megy el Picardhoz, akivel megismerkedik és ő először nem tudja hogyan segítsen neki, de aztán elmegy a Daystrom intézetbe és ott látja Data festményeit. Közben mondjuk Sojit megtámadják a romulánok, de Narek - látszólag - segít neki. A támadás során megsérül, ezért aktiválódik a szándékosan blokkolt emléke a bolygójáról. Elindulnak Soji bolygójához, amiről mondjuk ő azt hiszi, hogy ott laknak az emberi szülei. Ezek után ők közel kerülnek egymáshoz, de a végén kiderül, hogy Narek csak azért tart vele, hogy megtudja hol az android bolygó. Picard eközben Soji után megy, mindegy milyen hajóval, de Riker is vele tart és a megírt szereplők jobban megírt része is. Soji közben elér az android bolygóra, ahol megtudja, hogy ő is android. Utána megérkezik Picard is, aki körülnéz a bolygón és mesél neki Dataról és mesél Data eredeti lányáról, Lalról is (The Offspring) akit amúgy érthetetlen, hogy miért nem említettek a sorozatban. Ekkor megérkeznek viszont a romulánok és Narek is, ezért a csalódott Soji elindítja a gépet, amin a mesterséges életformák átjönnek. És ekkor jönne el Picard picardos pillanata, egy inspiráló picardos beszéddel lebeszéli a romulánokat a támadásról, elmondva neki, hogy épp azzal fogják előidézni a katasztrófát, hogy védekezésre kényszerítik az androidokat. Ennek hallatán Soji is meggondolja magát és az utolsó pillanatban lezárja az átjárót. Picard pedig az utolsó nagy beszéde, utolsó nagy tette után meghal, úgy, hogy Riker is ott van mellette és nem csinálnak belőle öreg androidot.

Na lenne az én verzióm, egy kicsit leegyszerűsítve, átláthatóbb történettel, kevesebb, de jobban kidolgozott karakterrel és ST-esebb végkifejlettel. De ugyanúgy egy fiatalos, kalandos, akciós történet is lett volna. Mindenki megnézte volna és talán Stewart is komolyabban veszi a szerepet, ha tudja, hogy mozifilm.

Előzmény: ron89 (22882)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22895

Az All Good Things... nem a kedvencem, de ez tényleg magas labda.

Előzmény: FOMA (22894)
FOMA Creative Commons License 2020.04.03 0 1 22894

"Janeway a Q-k jóindulatára bízza az Univerzumot."

Emlékszünk?

"Egyszerűen nem képes fölfogni... Vagy tévednék? A folyamat...
Soha nem ér véget. Látni akartuk, képesek-e egy kicsit tágítani
horizontjukat. És egy egészen rövid pillanatra sikerült." "Mikor
felismertük a paradoxont..." "Pontosan. Abban az egyetlen
töredékmásodpercben soha nem gyanított lehetőségek álltak maguk előtt.
... Ez az a kutatás amit folytatniuk kell!" hajol közelebb Q Picardhoz,
"Nem pedig csillagok feltérképezése, vagy ködök tanulmányozása.
Foglalkozzanak a létezés eddig ismeretlen lehetőségeinek
felkutatásával." "Q... Mit próbál ezzel mondani?" Q felállva Picard
füléhez hajol, majd egy szót sem szólva visszahúzódik, és talányos,
jóindulatot sugárzó mosollyal így szól: "Ki fogják találni. Én
mindenesetre továbbra is figyelni fogok."

Ha forgatókönyvíró lennék, én ezt nem engedném el.

HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22893

ahogy lerúgta az utolsó részben a két romulán hullát

Csak Narissát intézte el, nem?

És az is nagy rejtély, hogy kócos gyilkos rommá tört-e vagy visszajön a második évadban szekálni az öcsit.

Előzmény: ron89 (22849)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22892

Majd a második évadban kisül, hogy Controll irányította az egészet és ez volt a lehetséges legjobb kimenetel. :-)

Előzmény: tippancs (22886)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22891

Akkor ígéret szép szó. :-)

Megértem, hogy nem tetszett, mást vártál és csalódtál.

Az indulat mértékét már kevésbé, de különbözőek vagyunk, el kell fogadni mások véleményét.

Az első évad után én sem tudom kijelenteni, hogy tetszik. Ott tartok, hogy érdekel, van benne ami nagyon tetszik és van ami nagyon nem.

Szerintem a sorozatnak két alapvető baja van.

Túl rövid, egy ekkora történetet legalább kétszer ennyi epizódban kellett volna elmesélni. Ezzel ki lehetett volna fejteni az előzményt és a karaktereket.

Így egy csomó mindent csak úgy elénk tette, hogy ez van fogadd el.

A másik hibája, hogy más mint a többi ST. Nagyon.

Viszont az összes eddigi ST is más volt mint az előzőek. Többé-kevésbé.

Mert mit mondtak a régi fanok?

TNG: mi ez a lagymatag kapitány - mit keres egy Klingon a flottában – miért nincs Vulkáni -  mi az hogy vak a gépész – mi az hogy android – mit keres egy tanácsadó a hídon és hogy néz már ki – mit keres itt az az idegesítő kölyök – ez nem is Trek

DS9: mi az hogy nem hajón játszódik – mi ez a vallásos katyvaz – miért nincs Klingon/Vulkáni a hídon – mi ez a háborús szemét – ez nem is Trek

A VOY talán kevesebbet kapott az elején de az ENT bepótolta főleg az OST-hez kapcsolódó koherencia-zavarok okán.

Amit nem érzek teljesen fairnek, hogy itt komplett, sokévados sorozatokat vetünk össze egy útkereső első évaddal.

Nagyon nem tetszett a sorozatban bemutatott Föderáció. De nem tartom idegennek a Trek univerzumtól.

Mert mit látunk itt a Föderációból? A perifériát, amit eddig nem mutattak meg. Amikor meg mégis az annyira más volt, mint ez? Szerintem nem. (DS9 Orion szindikátus, Kardassziai határvidék)

Ami nagyon tetszett, hogy itt az ellenfél nem a gonosz Voldemort. (Dukat, Dominium, Borg, Xindi, tetszőleges)

Van egy érthető, sőt támogatható célja, és csak az eszközökben különböznek a hőseinktől. Kár, hogy belőlük sem tudtak sokat mutatni, pedig Oh karakterében sokkal több van, mint hogy áll a hídon, és főgonosz-klisékes mormol.

Epizódra levetítve: a csúcspont a Nepenthe, a mélypont a Stardust City Rag.

Hogy teszik-e a népeknek?

Imdb-n 7,8. (OTS 8,3 TNG 8,6  DS9 7,9  VOY 7,8  ENT 7,5)

Én nem adnék rá ennyit, mondjuk 7,0-t, de a 7,8-at 27 ezer értékelő adta össze. A Rottenen nem tudom hányan adták össze a 60%-ot.

1. A sorozatnak Picard a főszereplője. Minden szál nála fut össze és a fő cselekményvonal az ő megváltásáról szól a múltban elkövetett hibái (bűnei?) alól.

2. Hétfőtől-keddig?

Ami kapásból eszembe jut a Föderáció sötét oldaláról…

A telepeseik alól elboltolták a lakhelyüket a szomszédnak, azzal, hogy majd kitelepítik őket. Mikor ez nem jött be elboltolták a telepeseket is a szomszédnak, pedig tudták, hogy az nem kedves népség. Mikor ennek ellenállak leterroristázták őket majd hajtóvadászat indult, melynek a végén tömegpusztító fegyver bevetésével kényszerítették őket megadásra.

Másik esetben a hosszabb/egészségesebb élet reményében aktívan közreműködtek egy faj deportálásában. Majd mikor ez nem jött össze, félrenéztek míg a szövetségesük megpróbálta kiirtani ezt a fajt.

Beavatkoztak egy szövetséges (bár konkurens) nagyhatalom belpolitikájába, megbuktatták  kormány egy tagját.

Végül a non plus ultra: biológiai fegyvert vetettek be. A mi kicsit se utópisztikus

világunkban is legalja népnek tartják aki biológiai fegyvert vet be…

Mielőtt jönne a „de az a 31-es szekció volt” érv.

A 31-es a Csillagflotta része.

A fentiek közül a Flotta egyet nem hagyott jóvá, mikor Sisko vegyi fegyvert vetett be a Maquis ellen.

A többi mind a Flotta jóváhagyásával és közreműködésével történt.

Tényleg olyan nagy ugrás innen a „leszarjuk mi lesz a Romulánokkal” álláspont?

3. Ok nélkül?

A Nemezisben a Romulánok ki akarták irtani az emberiséget. Ok mi tudjuk, hogy az egy kis frakció műve volt, de az átlag Föderációs polgárnak is az orrára volt ez kötve.

Plusz menekültek, azokat senki sehol nem szereti.

Ettől függetlenül Romulánokkal szembeni utálatot én nem láttam a sorozatban, közönyt annál inkább. Persze jobban tetszene, ha a Csillagflotta legalább úgy tenne, mint aki szégyenli amit csinált. Illetve nem csinált.

A Szintetikusok elpusztították a Marsot, és senki nem tudja miért. Persze, hogy senki nem akar Androidokat gyártani, mikor senki se tudja mikor és mitől kattannak be legközelebb.

4. Azok a Marson érző lények vagy szerszámok?

Kívülről hasonlítanak az emberre, de belül van bennük bármi, ami csak egy kicsit is emlékeztet Data-ra?

Időnként én is úgy érzem, hogy a WIN 10-nek lelke van, méghozzá gonosz lelke. :-) De ettől még végezze csak a rabszolgamunkát a nyomoronc.

Érted mire akarok kilyukadni? Marha nehéz meghúzni a vponalat, hogy egy intelligensnek tűnő gép az még eszköz vagy már személyiség. A TNG szerintem legjobb része foglalkozik ezzel. Illetve Data a komplett sorozaton plusz a Mozikon át keresi a választ.

5. Én nem láttam, hogy bárki is gyűlölte volna a Romulánokat a sorozatban.

Nem éreztek irántuk szánalmat, de a Birodalom nem is tett ezért semmit.

A Domimium háború egy pillanatnyi érdekszövetség volt és ezt mindkét fél nagyon jól tudta. Meg azt is, hogy a háború után esküdt ellenségek lesznek. (már az alatt is mentek az egymás elleni akciók)

A Nemezis végén lehet, hogy kialakult valami megértés a Picard és Donatra között, de ez kivetíthető a két kormányra is? Pláne, hogy a Romulán kormány abban a pillanatban épp nem létezett.

6. Volt ehhez elég hajójuk valaha is, hogy elköltöztessenek mindenkit?

A Domínium háború veszteségei után?

7. Ezt még az ST XI felejtette el megmagyarázni :-)  Persze itt meg lehetett volna, ha van rá idő – lásd fent az évad hosszára vonatkozó panaszom. Meg akarat is kellett volna a magyarázatra.

Ugye az ilyen magyarázatokkal az a baj, hogy ha nem nagyon jók, akkor megette a fene. Maradjon inkább rejtély.

8. A kimenekítés félbeszakadása miatt megszűnt a Birodalom központi kormányzata és az egész népség szétszakadt frakciókra. Már csak azért is mert nem mindenki vágyott vissza az elnyomó rezsim alá.

Az egyiknek több erőforrás jutott, a másiknak kevesebb. A Tal Shiarnak is volt egy igen jelentős flottája a DS9-ben. A Zhat Vash pedig a Tal Shiar-on belül működik és rendelkezik annak erőforrásaival.

Az sokkal jobban zavar, hogy a hajók tervezési elvei köszönő viszonyban sincsenek a korábbi Romulán hajókéval. Pedig nem került volna semmibe koherens harci madarakat rajzolni.

9. Nem menekültek, hanem a barátai. Nem azért laknak nála, mert nincs hová menniük.

Asszem van arról valami képregény, hogy miként barátkoztak össze.

Mondjuk ettől a szomszéd sci-fi univerzumban is idegbajt kapok, miért kell kézikönyv egy sorozat/film megértéséhez. :-(

10. Minden ST sorozatban volt egy idegesítő gyerekszereplő. Hogy minek azt nem tudom, de  itt Elnoré a megtiszteltetés.

Pont annyi értelme van, mint Jakenek/Nognak és Wesnek a sorozatuk első évadában.

Vagy kezdenek vele valamit vagy megmarad vicces csókának.

11. Raffiból Picard csinált roncsot, lásd a 12-nél.

Ami a JL-t illeti, Riker-Egyes, Data-Bádogember, Kim-Csillagflotta, Seven of Nine – Hetes, Tuvok-Vulkáni Úr.

Nem értem mi a probléma…

12. Picard önérzete nem volt képes elviselni, hogy a Flotta nemet mondott neki.

Duzzogva elvonult a birtokára, elmélkedni a múlton és küzdeni a démonaival.

Közben Raffi élete tönkre ment, elvesztette a munkáját, a családját és a szeretett kapitánya rá se nézett.

Hetes meg abban a káoszban él és próbál rendet tartani amit a félbemaradt kimenekítés okozott.

A sorozat egyik legjobb vonala, ahogy Picard szembesül azzal, hogy mit okozott és keresi a megváltást. Ezért is akarja megmenteni Sojit a Datahoz való kötődése mellett.

13-14. A kockán Soji megfigyelésén túl is történtek dolgok.

Egyébként szerintem Maddox  direkt azért küldte Sojit a Kockára, mert ott vannak a Romulánok, egész pontosan Ramdha.

Igazából az a történetszál nem kapott teret, hogy mitől állt le a Kocka. Ha jól értettem az Intelemtől buggyantak meg az aktív dolgozók.

Hm… Kapcsolatfelvétel? Ott a Borg miatt érzett rémület a legrosszabbat hozta ki Picardból, bárkit képes lett volna feláldozni, ha a csaj nem állítja meg.

Picard elmondja Hughnak (vagy Hetesnek?) hogy még mindig kísérti Locutus, és a tudat, hogy van visszaút állította helyre a lelki békéjét.

15. Egy kósza kézfogásból ez kissé elhamarkodott feltételezés.

Nem mondom, hogy nem ez lesz az irány, de inkább valószínűsítem a Raffi-Elnor vonalat.

De amilyen világot élünk, ha ma lenne TNG Troi nem Rikerrel jönne össze, hanem a dokival, :-(

16. Ez olyan, mint mikor a DS9 utolsó évadában előhúzták a kalapból Sisko anyját.

Ha akarom okés ha akarom nem.

Miért Spinert hozták be eljátszani a saját fiát? Mert jól játssza. :-) Spinernek minden (fé)őrült tudós szerepet! :-)

Nyilván fanservice mint Riker megbízoz kapitány.

17. Ezen a módon nem lesznek.

Majd lesznek más módon. Talán - Narissa halhatatlan szavaival – megtanulnak dugni.

(azért volt egy szövegkönyve a csajnak)

18-19. Lásd fentebb. Szerintem Picardnak ott és akkor meg kellett volna halni, aztán kisült, hogy lesz még egy évad.

És tudod mit, a legénység nélküle is elvinné a sorozatot.

20. A logikusak azok a Vulkániak, ezek Romulánok. :-)

A Zhat Vash célja a Világvége megakadályozása, évszázadok (évezredek?) óta készülnek a Pusztító második eljövetelére. Annyira hittek a szent célban hogy hagyták pusztulni a saját népüket.

Azok után, hogy önként megnézik az Intelmet tudván, hogy tízből kilent belepusztul olyan hihetetlen ez?

Akkor ki itt ebben a sorozatban a jó és a rossz?

Tényleg az a bajod, hogy nincs Fekete és Fehér? Szerintem pont ez a legjobb az egészben.

És Picard felteszi erre AZ EGÉSZ VILÁGOT!

Nem példa nélkül való a Trekben.

Sisko a Féregjáratlakók/Próféták jóindulatára bízza az Alfa kvadránst többször is.

Janeway a Q-k jóindulatára bízza az Univerzumot.

Ez a része nagyon TNG-s volt, erő helyett diplomáciával megoldani a konfliktust.

HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.03 0 1 22890

1x09-10

Avagy erős kezdés után közepes befejezés.

A felvezetés jó volt végre láttunk egy ütős űrcsatát, kreatív manőverekkel. Sajnos rövid lett.

A harci orchideák szerintem tök jó ötlet, végre valami a mi nem energiasugárral lő.

Klassz a település, ott van Soji rosszabbik énje és végre kisül, hogy Maddox hogy volt képes ilyet alkotni. Hát nem volt képes, mert ha android, akkor oda kell egy Soong. :-)

Spinner jól hozza a félőrült tudóst.

Érdekes volt az androidok viselkedése, ahelyett, hogy logikusan értékelnék a helyzetet őket is a félelmeik vezetik.

Furán sakkoztak a karakterekkel, Narek és Agnes lépett előre és a többiekből lett segítő.

Kaptunk egy ősi legendát, erősen kalapból előhúzott nyúlként. És nem röhögték ki, csak az egyébként fullnaív Elnor volt hitetlen.

Viszont JL mint pilóta jó volt.

Végül kisül, hogy van még spiritusz a csillagflottában és Frakes 25 év után a kisujjából kirázza a karaktert. :-)

A konfliktus lezárása nagyon TNG-s lett, de azért a DS9-en edződött lelkem háborog egy kicsit. Ott a sok szép hajó és egy protontorpedót nem pukkantanak el. :-)

Kábé eddig adott volt minden egy szép befejezéshez, de aztán félrement az egész. JL meghal majd mégse?

Az egésznek olyan az íze, mintha meglett volna már az epizód, mire zöld utat kapott a második évad és nem akarták kidobni a kész anyagot.

No mindegy a beszélgetés Dataval hidegrázósan jó volt (vajon CGI volt vagy maszk?). És a derék android újra meghalt. Remélem utoljára. így is egyel több bőrt húztak le róla mint kéne.

De legalább Brionesnek szép hangja van.

Kérdés merre tovább?

Van egy jó kis legénység, néhány cliffhanger, amivel lehetne kezdeni valamit.

De az első évad konfliktusa le lett zárva maradéktalanul.

FOMA Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22889

"Rendben van, akkor kivárom a magyar feliratot."

tinyurl.com/Picard1x10

Előzmény: Empok Nor (22875)
FOMA Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22888

Erről jut eszembe, hogy mintha szóba került volna korábban, egy önálló minisorozat a 31-es szekcióról. Kérdés, hogy az melyik korszakban, és milyen idővonalon játszódik majd, ha tényleg lesz, mert több nyitott kérdést is helyre tehetne majd. Vagy még jobban összekuszálhat.:-)

weirdo Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22887

Egy valami kimaradt: véleményem szerint

tippancs Creative Commons License 2020.04.03 0 1 22886

Picard sorozat.

Azt gondolták, ha néhány kedvelt karaktert beletesznek a sorozatba, és ráírják, hogy Star Trek akkor már eladható treknek. Na, ez az a sorozat, ami teljesen az aktuális trendhez igazodik. Sötét jövő, minden jó úgyis egyszer tönkremegy. A Star Trek egy gyerekekkel nézhető sorozat volt. A klingon szex (DSC), szamurájkarddal való fejlevágás, szemkitépés, stb. nem éppen gyerekszemnek való. (Én nem nézek horrorfilmeket.) Ha már annyira akció sci-fit akartak, van elég téma a trekben is. (Lehetett volna klingon-föderáció konfliktusokról sorozat. Vagy az ember-romulán háborúról, amiben igen érdekes lett volna azt megjeleníteni, hogy közben szemtől szemben nem láttak egyetlen romulánt sem. Föderáció-kardassziai háború, plusz Maquis akciók. Több csatát is fel lehetett volna dolgozni akciószerűen.) Van elég sötét sci-fi, ezért kell a Star Treknek megmaradnia olyannak amilyen mindig is volt. A trek alakítja világot, nem a világ a trekket. Ez a bátor alapelv vitte előre és tette mindenkor emlékezetessé, az amerikai kultúra részévé. A múltban is egyedül volt a nézeteivel, akárcsak J. Verne, H.G. Wells és A.C.Clarke. Sok dolgot pont annak köszönhetünk, hogy bátran hűek maradtak az elveikhez. Nem engedtek a nyomásnak, ők alakították a világot, terelték jobb irányba. (Wells ugyan sokszor sötét jövőt jósolt, de az lehet a példa arra, hogy mit ne kövessünk el, ha fenn akarunk maradni.) Seth MacFarlane a The Orville sorozattal pont ezt az irányvonalat követi, sőt sokkal emberibb, elhagyva a trekre némiképp jellemző sznobságot. Ehhez olyan segítői is vannak, akik a Star Trekben is aktívan közreműködtek.

Azt mondják sokan, a Picard sorozat reális. Ez nem igaz. Hogy miért nem trekkes a Picard? A Föderáció nem mehet el negatív irányba. Van egy biztosítéka erre. A 31-es szekció. Ez teremt egyensúlyt a Föderációban. Egy titkos szervezete a Csillagflottának. Mint egy szivacs, magába szívja a rosszat. Ezt vállalta a Föderációs polgárok érdekében. Csak azt tartja szem előtt, hogy az ideális Föderáció megmaradhasson olyannak amilyennek mindig is lennie kell. A 31-es szekció tagjai vállalják ezeket a terheket. A Föderáció biztonsága érdekében a vezetői szemet hunynak és eltitkolják, hogy a 31-es szekció elvégezze a piszkos munkát a többség érdekében. Nem hagyta volna, hogy egy vukáni-romulán ilyen beosztásba kerüljön. Hogy Picard admirálist elküldjék, de ha mégis, akkor segítették volna. Így logikus. Az androidok bolygóját is kontroll alatt tartották volna. A borg-kocka-leleten is biztosan lett volna egy beépített emberük.

Eolomea14 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22885

Magasan osztom a velemenyed. Annyit hozzatennek, hogy az elso vegyes/nemzetkozi legenyseg - kozottunk [japan] novel es feketevel - A nema csillag [S. Lem Asztronautak c. regenyebol keszult] kelet-nemet/lengyel filmben szerepel, ami 1960-ban keszult.

Előzmény: Kard (22884)
Kard Creative Commons License 2020.04.03 0 2 22884

Teljesen egyet értek szinte minden szavával. Az egész Star Trek univerzum mindig is arról szólt, hogy valamiféle ideális jövő felé megyünk. Ugye náluk volt először a 60-as években fekete mérnök méghozzá nő. A feketék akkoriban szinte egyetemre se járhattak, a nőknek meg kuss volt, szülj gyereket. Ez akkoriban valami über progresszív gondolkodás volt, ellene ment a társadalmi berendezkedésnek és mégis milyen jövőbemutató volt. Lehetne még sok ilyen sorolni de ez a mostani....hát ez förtelem. Így képzeljük a jövőt? Akkor inkább nem kérek belőle. Abba is hagytam kettő és fél epizód után a nézést. Meguntam.

Előzmény: Empok Nor (22881)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2020.04.02 0 4 22883

ron89 Creative Commons License 2020.04.01 0 0 22882

Mennyi idő alatt írsz meg egy ilyen hsz-t? Nekem egy fél napom ráment az előzőre, pedig az a fasorban sincs ehhez képest. :)

Szerintem abban megegyezhetünk, hogy vannak hülyeségek a Picard-ban, csak nem mindenkit ugyanannyira zavarnak.

"egy évad manapság 10-12 rész maximum, másrészt azért, mert ez a sorozat nem epizodikus, csak egy nagy történet jut egy évadra" 

Ez a baj az egy évad-egy sztori módszerrel, hogy ha az alapsztori nem tetszik, akkor az egész sorozatot lehúzod. Míg régen volt 25 különálló rész egy évadban, és ha abban volt 5 rossz rész, attól még összeségében tetszett a sorozat, és azért valljuk be, a régiekben is voltak bugyuta/rossz részek.

SPOILER

1. A Föderáció megváltozott? Hát eléggé, talán helyrehozza Picard, vagy nem, meglátjuk.

2. Írtam, hogy remélem fog még szerepelni a két ex-ügynök, csinálhatnának egy részt, ahol kiderül, hogy kerültek Picard mellé. Engem jobban zavar, hogy otthon hagyták őket, pedig a kardos gyerek helyett ott kellett volna lenniük, de hát le kellett szedni a szőlőt. :)

3. Valóban elég logikátlan a dolog. Az is érdekes, hogy Soji emlékeit miért kellett törölni, ha tudta volna, hogy kicsoda valójában, nem jött volna össze Narekkal, és nem tudták volna így manipulálni. 

4."Az a szemfedős ripacskodás például nagyon gáz volt"

Egyetértek. Engem az Ocean's 11 filmekre emlékeztetett, ahogy az utolsó rész focilabdás terve is.

5. "Miért nem lehet a lecsúszását ST-kompatibilis módon, vagy mondjuk úgy "korhű" módon bemutatni."

Hogy képzelnéd el?

A káromkodás engem is zavar, tényleg mellőzhetnék.

Előzmény: Empok Nor (22881)
Empok Nor Creative Commons License 2020.04.01 0 2 22881

Köszi, hogy tartalmilag reagáltál arra, amit írtam. Ahogy már írtam, én örülnék neki a legjobban, ha valami csoda folytán a következő évad egy felnőtt, jól megírt Star Trek sorozat lenne. Abban az esetben nem győzném dicsérni.

Érdekes egyébként, hogy ebben a topikban ilyen sikert aratott az új széria. A legtöbb angol nyelvű Star Trek oldalon, csatornán, amiket a régi sorozatok rajongói csinálnak, nálam is sokkal cifrább jelzőkkel illették ezt a sorozatot. A ST kedvelő közönség finoman sem volt oda összességében ezért a sorozatért. Pedig biztos nem csak öregemberek kedvelik a régi sorozatokat, ismétléseken, Netflixen keresztül sok fiatal ismeri meg a régieket is.

Nézzük meg például, hogy a közönségi szavazatok alapján az összes ST-et milyen arányban tetszett az embereknek a Rotten Tomatoes szavazói körében:

A The Next Generation 89%

Az eredeti sorozat 88%

A Deep Space Nine 86%

Az Enterprise 77%

A Voyager 75%

Ezzel szemben a Picard ott áll 61%-on és szinte biztos vagyok ennek a nagy része nem a történetnek, hanem Picard, Riker, Hetes, Data, Troi puszta jelenlétének köszönhető, ugyanis a Discovery jelenleg, 2 évad után 42%-on áll, vagyis mondjuk ki: gyűlölik.

És persze ilyenkor el szokták mondani, hogy "majd ha ezekből is lesz 3-4-7 évad, ezeket is meg fogják majd szeretni". Csakhogy erre semmi nem utal. Egyrészről azért, mert ilyen sorozatokból manapság max. 4-5 évad készül, és egy évad manapság 10-12 rész maximum, másrészt azért, mert ez a sorozat nem epizodikus, csak egy nagy történet jut egy évadra. Nem sok esély, lehetőség és idő van megszeretni ezeket a karaktereket.

Innentől:

SPOILER

Nem fogok most mindre reagálni, de viszont van néhány mondatod, amivel kapcsolatban még eszembe jutott néhány dolog:

1. "Mindenkivel szemben idegengyűlölők lenne a Föderáció? Ilyen szerintem nem hangzott el, de a romulánok sokat tettek érte, hogy így érezzenek velük szemben. Óvatosnak kell lenni velük, hiszen szeretnek a háttérből manipulálni, szerintem érthető velük szemben a bizalmatlanság."

Hát... ez is egy álláspont, részben egyet is értek, viszont akkor ez azt is jelenti, hogy ott az első részben a riporterrel vitatkozó Picard valójában egy naiv idióta és a riporternek van igaza, valóban nem lehet megbízni bennük. Az a riporter nem bizalmatlan volt a romulánokkal, hanem utálta őket. Pedig valójában mindketten tudjuk, hogy miről akart szólni az a jelenet, hogy a Föderációban gyűlölködnek a romulánok iránt, Picard pedig, mint a tolerancia bajnoka fellép ez ellen. Csakhogy ezzel az a probléma, hogy - ahogy írtam is - a puszta bizalmatlanságnál sokkal erősebb utálat érződik a romulánok ellen, de teljesen OK NÉLKÜL. Ahhoz, hogy a 200 éve toleranciában élő Föderáció, az összes faj, vagy legalábbis a nagy részük a kirekesztő politika mellé álljon és ilyen riporterek legyenek, minimum az kellene, hogy a romulánok miatt mondjuk a teljes Föderáció fél lakossága kipusztuljon, hogy az életmódjukat, a családjaikat, mindenüket elveszítsék nagy tömegek.

De semmi ilyesmi nem történt. A Föderáció saját androidjai a Marson elkövettek egy támadást. Ez a Wolf 359-hez vagy a Domínium háborúhoz képest szúnyogcsípés. És emiatt nem segítenek a romulánoknak? Nemcsak az emberek, hanem az összes faj? Emiatt kell 15 évvel a bolygójuk pusztulása után utálni őket? Nyilvánvaló, hogy ez így totálisan értelmetlen, ebben nincs logika a Star Trek univerzumban. Mondom, az előző 5 sorozat szereplői azonnal fellázadtak volna a Csillagflotta ellen.

Értem én, hogy ez itt politikai propaganda, hogy a Föderációból is az lett, ami (szerintük) a világban az általuk nem helyeselt politikai események (Brexit) során egyes országokból. Ez viszont azt jelenti, hogy hiába harcoltak annyit a hőseink az 5 eddigi sorozatban, a végén úgyis egy kirekesztő, indok nélkül gyűlölködő állam lett a Föderáció. A Star Trek márpedig SOHA nem nyúlt így a társadalmi kérdésekhez.

2. "Nem egy helyre telepítettek át mindenkit, amit Picard meglátogatott, az a hely eléggé lepukkant"

Nem is írtam, hogy ez helyre, csak azt kérdeztem, hogy miért jött bármennyi romulán is a Föderáció területére? Miért nem maradnak romulán területen? És persze hogy kerül az a kettő Picard lakásába? Elég nehéz elhinni, hogy ne tudnának saját lakhelyet szerezni a replikáció korában. Akkor talán szándékosan, ott rejtőzködnek? Az sem valami jó ötlet, hogy ez ismert egykori csillagflotta-tisztnél rejtőznek el? Arra pedig igazán nehéz indokot találni, hogy miért végeznek ház körüli munkát. Miért nem végzik ezt a munkát mások és miért nem segítenek Picardnak valami emelkedettebb módon? Ahogy mondtam, ezek nem Szíriából jöttek, hiába lenne ez a párhuzam amit akarnak a készítők. Egy ex-Tal'shiar ügynök nem lesz kertész-takarító. Ha visszavonultak, akkor lehetnének saját lakásban és kertészkedhetnének ott. Ha segíteni akarnak Picardnak, attól még lehetne saját házuk, saját kertjük, saját céljaik és Picardtól teljesen független életük.

3. "Pont egy kockán volt (Soji) ,így ott kellett figyelniük."

De elvileg azért figyelték, hogy megtudják hol az android-bolygó! Közben nem úgy volt, hogy őt odaküldték az android bolygóról? Ha viszont odaküldték, akkor miért ültettek el a fejében egy olyan emléket, ahol látja a szülőbolygóját kislányként? Ezzel csak pont azt érték el, hogy akár a romulánok valahogy kiolvassák a fejéből, akár ő maga fog hazamenni és ezzel odavezesse a romulánokat, de mindenképpen leleplezzék a bolygójukat. Ők is magukkal csesznek ki, ahogy a romulánok is? Ebben a sorozatban mindenki hülye?

Ja, és a kedvencem: Narek a világ leglassabban terjedő mérgével akar végezni Sojival. Bezárja egy szobába és elmegy. Mintha direkt azt akarta volna, hogy el tudjon menekülni. Ebben az esetben viszont kár volt sírnia, ráadásul a testvére sem olyan hülye, hogy ne jöjjön rá, hogy direkt egy lassú gázt használt. Ha meg akarta volna ölni, adott volna neki egy bombát, ami azonnal robban, vagy jön 4 romulán őr és szitává lövik. Ha megszöktetni akarta volna, akkor bármikor beavathatta volna Sojit és sokkal hihetőbben tehette volna meg. Vagyis ez - bármit is akart - hülyeség. Ja, és utána a "hőseink" hasonlóan idióta módon próbálnak vele végezni, egy bomba kerül a kezébe ami HANGOSAN PITTYEG robbanás előtt. :DDD Tipikus hollywoodi klisé a pittyegő bomba, de 2399-ben még rosszabb.

4. "Ez a Picard 30 évvel öregebb"

Ez nem jelenti, hogy a karaktere teljesen kifordulhat magából. Az a szemfedős ripacskodás például nagyon gáz volt, ilyet a TNG-ben megismert Picard soha nem csinált volna. Ráadásul miért alakítja ilyen rosszul a franciát, ha ő elvileg francia?

5. "egy-egy lecsúszott ember lehet a 24. században is, nem?"

Igen, persze, de arra utaltam, hogy az zavar, hogy ez a "lecsúszás" pontosan ugyanúgy néz ki, mint a 2020-as lecsúszás. Most képzelt el, hogy egy lecsúszott ember hogyan élt 1661-ben. Ennyit jelent a 379 évvel a jövőben. A ST-ben azt is szeretni lehetett, hogy az emberek viselkedésén, életmódján, gondolkodásmódján is érezni lehetett, hogy ez nem az a világ, amiben ma élünk. Pl. klasszikus zenéi koncertek voltak, ami az egyetemes kultúra része, valószínűleg sosem megy ki a divatból. Erre pl. a Discoveryben a mai sötétben ugrabugrálós tu-tuc zenére táncos buli ment, miközben pontosan tudjuk, hogy amilyen gyorsan jönnek ezek a szokások, úgy fognak menni.

Talán így lehet megfogalmazni legjobban:

A Picardban és a Discoveryben viszont a világ pontosan ugyanolyan, mint amiben mi is élünk, kivéve a technológia és az idegen lények. De maga az ember nem változott. Ennek tökéletes példája a füves, lakókocsis, menősködő, JP-ző Raffi. "Ex-B", "J P" meg az állandó káromkodás, ezek nem éppen futurisztikusak, inkább 2020-ban beszélnek így nem éppen művelt emberek. Vagy nézd meg hogy nézett ki az a bolygó, ahol Maddoxot keresték, mind a mai korban a Föld. A 24. században a Földön nincs szegénység, sokszor mondták ezt régen.

Miért nem lehet a lecsúszását ST-kompatibilis módon, vagy mondjuk úgy "korhű" módon bemutatni. Vagy annyira primitív nézőkre számítanak, hogy lakókocsi és drog nélkül nem fognák fel, hogy le van csúszva?

Összességében nekem az volt a sorozattal a bajom, hogy az alapjainál nem volt jól felépítve és nem nagyon hittem el, hogy ez ugyanaz az univerzum, amiben a többi ST játszódik. Két dolog járt folyamatosan az eszemben a sorozat nézése közben.

I. A science-fiction "science" része a dolognak egyre inkább háttérbe kerül. A Star Trek sosem volt hiperrealisztikus sci-fi, DE azért a híres "technoblabla"-val egy elég hihető világ épült fel. Sok epizódban az emberek csak élték a hétköznapi életüket, a saját kis drámáikat. Csak dolgoztak, paneleket, gombokat nyomogattak. A technológiákat pedig megpróbálták a legvalószerűbben bemutatni, nem véletlenül beszéltek annyit a NASA-val, nem véletlenül ismerjük olyan jól a térhajtómű működését. Amikor pedig csillagközi politikát mutattak be, az is valószerű volt, ebben a DS9 volt a legjobb, hogy milyen jól mutatta be ott a Bajor, a Föderáció, a Kardassziaiak, a radikálisabbak és mérsékeltebbek bonyolult kapcsolatát, a lassú változást, az apró politikai csatározásokat, belharcokat, civil és katonai erőket, érdekszövetségeket.

És akkor mit látunk a Picardban: víziók a jövőről, ősi idegenek bolygókat mozgattak, ősi legenda, "a pusztító" története, egy legendákból ismert szekta (Zhat Vash), az egész Univerzum veszélyben, ősgonosz gépek egy másik univerzumból polipkarokkal, gonosz kirekesztők és jót akaró hősök, meg bűnöző-bolygók.

Nos, ez inkább egy fantasy-be való így, nem sci-fi-be. A dráma (inkább melodráma), az akció, a menőség, "epikusság" érdekében háttérbe szorult a realizmusa ennek a kitalált világnak. Korábban ilyen fantasy-sek max. a Próféták voltak, de 1. ott is erősen jelen volt egy kb. reális tudományos magyarázat, 2. az ott nem a nagy, fő szál volt. Egy szó mint száz: a science-fiction és fantasy aránya ebben a sorozatban már inkább közelít a Star Warshoz, mint a régi Trekhez. Ami nem meglepő, Alex Kurtzman ugyanis jobban szereti sokkal a Warsot.

II. A sorozat üzenete mi? Hol vannak azok az elemek, amik igazán Trekké tették a ST-et? A társadalmi, kulturális, etikai, morális kérdések hihetetlenül felnőtt és intelligens feszegetése? Az egész csak arról, szól, hogy "ne engedj a féééélelemnek", mert most minden Hollywoodi film erről szól. A hollywoodi elit retteg a jobb és baloldalon is megjelenő elitellenes mozgalmaktól és ezért azt a választ adja, hogy "jaj, azok amiket ők mondanak, csak félelemkeltés meg összeesküvés elméletek". Ezt leszámítva meg többi nyálas klisé. Nagyjából ez a "Ne engedj a félelemnek" "Te választod meg, hogy ki vagy" "Mindig van esély helyesen dönteni." stb. stb. stb.

Melyik Hollywoodi filmben nincsenek ezek benne? Még a gagyibb szuperhősös filmekben is benne vannak ezek a gondolatok. És egyébként ezek jó tanácsok is és fontos gondolatok. Úgy 16 éves kor alatt. Utána ennél - nekem legalábbis - több kell a ST-től.

A régi sorozatokban olyan kemény, felnőtt, erős etikai és filozófiai kérdéseket latolgattak, hogy az valami hihetetlen. Gondoljuk akár az eredeti sorozat "Let that be your last battlefield"jére, ahol az egykori elnyomó és elnyomott is ugyanolyan hibás és a a sérelmeiken nem tudnak túllépni. Mennyivel jobb anti-rasszista üzenet az, ahol a békére törekszik és nem arra, hogy az egyik fél elnyomó a másik meg szegény áldozat és kész. A többi ST is tele volt olyan epizódokkal, amik a tudomány és vallás viszonya, a gép és élő határa, az orvosi etika legnagyobb kérdései, kínzás árán nyert életmentő tudás felhasználása, emberjogi viták ahol mindkét félnek igaza van, mekkora áldozatokat lehet hozni az önvédelem címén, van-e jogunk másokra kényszeríteni az életet akik nem akarnak élni, mennyi jogunk van mások ügyibe avatkozni jó szándékkal, stb. stb. stb. És persze olyan erős emberi, személyes drámák, mint a "The City on The Edge of Forever", a "Latent Image" vagy talán a legerősebb, az "Inner Light", amitől máig kiráz a hideg, olyan erős dráma.

A régi Star Trekben Shakespeare-től idéztek rendszeresen, itt meg olyanokat mondanak, hogy "sheer f. ing hubris" meg "shut the f. up". Nos ez a különbség a kettő között számomra.

Senkitől nem akarom elvenni a jogot, hogy élvezze persze. De ettől még én is elmondom a véleményemet.

A legrosszabb nekem az, hogy jók a színészek, a zene, az effektek. Csak nincs jó forgatókönyv.

És ez így egy kihagyott ziccer, elszalasztott esély.

A "The Orville" című ál-Star Trek sokkal inkább viszi tovább a ST szellemiségét és stílusát, a ST Continues youtube-on lévő sorozat pedig jobban van megírva, mint a hivatalos, sok dolláros sorozat.

Előzmény: ron89 (22878)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.04.01 -1 0 22880

Hogy mi a "rendes Trek"... Van egy angol mondas*: "Ha ugy megy, mint a kacsa, es ugy beszel, mint a kacsa, akkor az kacsa." Mivel a TOS es TNG eleve kacsanak szuletett [ui. roluk neveztek el ezt az allatot], akkor a totyogo es hapogo The Orville is kacsa (es STP, amely se' nem togyog, se' nem hapog, valami mas allatfaj kell, hogy legyen - attol fuggetlenul, hogy az allatkerti cimkejere a "kacsa" nev van rafirkantva.)

* igazabol ez az arisztoteleszi keterteku logika egyik valtozata

Előzmény: Eolomea14 (22848)
CarpHunter Creative Commons License 2020.04.01 0 0 22879

Egészen bejött összességében a Picard, de kifejezetten a vége eléggé elkapkodottnak hatott, lehet hogy egyes részek a második évaddal majd értelmet nyernek, majd kiderül.

SPOILER

Például a Borg kocka koncepciója írtó mód tetszett, de végül semmit se kezdtek vele, lezuhan a bolygóra aztán szevasz tavasz, annyi szerepe van, hogy Narissa meghalhat rajta... Mi lett Hetes dilemmájával a dolgozók aktiválásával kapcsolatban?! Őszintén, semmi igazából. Egy mondatot elejt róluk és se több se kevesebb.

Az évadzáró akciójelenetei is súlytalanok voltak kissé számomra. Oké, a szuper Tal Shiarnak van egy hatalmas flottája, de azért ők egy ideje készültek erre, volt idejük összegyűlni a nagy napra, aztán a konfliktus tetőfokán a semmiből előkerül egy hasonlóan nagy Főderációs flotta, aminek összegyűjtésére nagyon max 2 napjuk volt...

Mindazonáltal nem gondolnám, hogy itt a tipikus, gonosz AI vs organikusok klisét célozták volna meg. Sokkal inkább a félelemre alapozott döntést, a jóhiszeműségre alapozott döntéssel szemben. Az évad utolsó pillanatáig mit látunk: A Föderáció félelemből bannolja a szintetikusokat (pedig azért Star Trek szinten a marsi incidens se volt olyan hatalmas), a Romulánok félelemből purgálnák a szintetikusokat (és ahogy már itt írták korábban durván tökön is lövik magukat közben) és nem utolsó sorban az Androidok is félelmből minden organikus kiírtása mellett döntenek. Ezt a láncolatot bontja meg végül Soji és amondó vagyok, hogy ez az üzenet (az exborgokkal egyetemben) a leginkább Star Trekkes szelete a sorozatnak, imádom! Az hozzáadott extra, hogy ismét találkozhattunk Control-lal, ami kifejezetten izgatottá tett. Igen, tudom, a DSC gagyi stb-stb, én a maga módján élveztem egyes részeit és kiváncsian várom hogyan szövik össze a 2 új sorozatot és hozzák ezáltal a DSC-t is közelebb a Prime Univerzumhoz.

Ui.: Többet kérek a hologrammokból!!! :D

ron89 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 22878

Ha már úgyis tele van van spoilerekkel a topik, szerintem felesleges a feliratra várni. Aki nem akarja lelőni magának a poént az ne olvasson Star Trekes fórumokat. :)

Nekem sem tetszik minden a sorozatban, de nem látom ennyire negatívan a dolgokat.

SPOILERRIADÓ!

NE OLVASS TOVÁBB!!!

1. A címbe legalább ne kössünk már bele, ezzel tényleg megtalálod a csomót a kákán. Én nem mondanám éppen mellékszereplőnek.

2-3-5. Változik a világ, eltelt 20 év a Nemezis után. Azért mert együtt harcoltak, utána nem muszáj megbízni bennük. Az egyik DS9 részben el is hangzik, hogy a háború után 2 nagyhatalom marad az élen, a Föderáció és a romulánok. Vagy ott van az a TNG rész amiben Geordie és Ro "meghalnak", abban az Enterprise segít egy romulán hajónak, és cserébe mit kapnak? Balesetnek álcázva fel akarják robbantani az Enterprise-t. 

Mindenkivel szemben idegengyűlölők lenne a Föderáció? Ilyen szerintem nem hangzott el, de a romulánok sokat tettek érte, hogy így érezzenek velük szemben. Óvatosnak kell lenni velük, hiszen szeretnek a háttérből manipulálni, szerintem érthető velük szemben a bizalmatlanság.

4. Azok eléggé fejletlen androidok voltak, nem olyanok mint Data. Láttunk vagy négy munkást, hát istenem, bunkók mindenhol vannak. :)

6. Nem egy helyre telepítettek át mindenkit, amit Picard meglátogatott, az a hely eléggé lepukkant, hát van ilyen, ezt nem látom olyan nagy problémának.

7. A "felrobban a nap" dolog már adottság, ezt nem a sorozat találta ki, hanem már az ST történelem része volt. Tudományos pontosság? :) Ez tv-sorozat, nem ismeretterjesztő műsor.

8. Nem értem mi a baj az űrflottával? Szerinted minden hajójukat odaállították a nap mellé, hadd robbanjanak fel azzal együtt?

9. Sokat nem tudunk a hátterükről, de miért ne  vonulhattak volna vissza? REmélem fognak még szerepelni, talán megtudjuk, hogy kötöttek ki Picard mellett.

10. A kardozás nekem is szúrja a szemem, de ezt már írtam korábban is.

11. Szokatlan karakter az biztos, de egy-egy lecsúszott ember lehet a 24. században is, nem? Te írtad az összeesküvő admirálisokat a korábbi sorozatokból, már nekik sem szabadna létezniük az utópiában, nem?

Kiköltözött az isten háta mögé egy lakókocsiba, hogy egyedül legyen, de ha van egy replikátora, akkor azért el lehet éldegélni (meg füvezni).  Kicsit sokszor JL-ezik, azt nem vitatom. :)

12. Ez nem nagyon tűnt fel.

13. A romulánok megfigyelték Sojit, ezzel mi a gond? Pont egy kockán volt,így ott kellett figyelniük. 

Hogy ezen kívül lesz-e valami szerepe a kockának, majd kiderül (remélem, hogy lesz), mert így eléggé felesleges volt a történetbe.

14. Ez a Picard 30 évvel öregebb, 15 éve otthon kertészkedik, nincs a hátsója mögött 1000 főnyi legénység. Szerintem konkrétan egy  borg hajóra, most először lépett a BOBW óta, így ezt én nem látom hibának. A Kapcsolatfelvételben is enyhén szólva máshogy viselkedett, mint előtte a sorozatban.

15. Hetesből leszbit csinálnak? Most ez a divat tv-ben, minden sorozatba kell egy meleg karakter, hogy ez jó-e azt mindenki döntse el maga.

16. Én nem bánom, hogy a Soong karaktereket Brent Spiner játssza el, tekintsük hagyománynak. Volt egy olyan elmélet, hogy ő nem is a fia, hanem valaki más, de ezt nem valósult meg az utolsó részben, bár még megtörténhet, én nem bánnám.

17. Lehet, hogy nem lesznek újak. Remélhetőleg lesz rá magyarázat később.

18-19. Picard "halála" elég felesleges lett így, hogy fel is támadt utána. Amikor meghalt, még nem tudhatták biztosan, hogy át tudják tölteni az android testbe, ezzel magyarázható, hogy miért voltak kiborulva. 

Volt egy olyan elmélet, hogy Picard meghal az évad végén, és egy hajó kapja a nevét, és így folytatódik a sorozat, a haláljelenetnél arra gondoltam, hogy nem igaz, hogy ezt tényleg megcsinálják. :)

20. Így ebben a formában tényleg hülye terv volt, meg az is, hogy ilyen könnyen leálltak, miután megtalálták a bolygót. 

Az adóvevőt bármikor újraépíthetnék, hogy elhívják a géppolipot vagy mit, ezt az egész lezárást elkapkodták szerintem.

Előzmény: Empok Nor (22847)
smile64 Creative Commons License 2020.03.31 -1 0 22877

Na, most viszont te nem mondasz igazat, én semmi ilyesmit nem állítottam, és nem is sugalltam.

Amúgy a stílusod kissé túl agresszív nekem, ez elveszi a kedvemet attól, hogy vitatkozzak veled. Viszontlátásra, most megnyomom a megfelelő gombot, te meg beszélgess azzal, akivel akarsz.

Előzmény: Empok Nor (22874)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 22876

Darmok és Jalad az Óceánon.

Előzmény: Empok Nor (22875)
Empok Nor Creative Commons License 2020.03.31 0 0 22875

Rendben van, akkor kivárom a magyar feliratot.

Utána pedig nagyon kíváncsian várom, hogy mi a véleményetek arról, amit az első hsz-ben írtam.

Addig leírom tamariánul (TNG: Darmok) a rövid véleményemet a Star Trek Picardról:

Shaka, amikor a fal ledőlt...

Előzmény: HPéter1978 (22873)
Empok Nor Creative Commons License 2020.03.31 0 0 22874

Ő állította, hogy én vagyok az, legalábbis finoman utalt rá, hogy a "Romulegolas" nevet csak én találtam. Pedig én számos kibeszélőcsatornán hallottam. Én egyébként összesen csak kíváncsi lennék, hogy valaki, akinek ez tetszett, mit szeretett rajta és miért nem zavarták azok, amiket írtam. Csak beszélni, vagy normálisan, értelmesen vitázni, álláspontot ütköztetni szeretnék komoly tartalmi kérdésekről a sorozattal kapcsolatban, mint Star Trek rajongó a Star Trek rajongóval.

Remélem ez nem baj.

Előzmény: kaviat (22872)
HPéter1978 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 22873

Nem vagyok Picard fan, de fogok válaszolni.

Miután kijött a magyar felirat - ugyanis az volt az olvtárs(ak) kérése, hogy a Spoilerezést hanyagoljuk addig.

Előzmény: Empok Nor (22869)
kaviat Creative Commons License 2020.03.31 0 0 22872

szerintem ez így nem működik, hogy egymást lehazugozzuk. ebből így vita helyett csak veszekedés lesz

Előzmény: Empok Nor (22865)
ron89 Creative Commons License 2020.03.31 0 0 22871

Én pl. röviden válaszoltam neki,  de biztos elkerülte a figyelmét. Majd este, ha lesz kedvem, hosszabban is írok, hogy megnyugodjon a lelke. :)

Előzmény: smile64 (22870)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!