Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az Oroblanko-hoz akartam még megjegyzést fűzni: 2017 nyarán vettem egyet, a telet simán vette, 2018-ban úgy nőtt, virágzott, fejlődött, öröm volt nézni. Termése is volt, 2 db. A télen megmakkant.
Szintén 2017 nyári beszerzés volt a Diamante, a 2017-es telet simán vette, 2018-ban egész szezonban nőtt, virágzott, le sem lehetett lőni. Még kipakolás előtt magába omlott.
Egyik sem túlöntözés áldozata lett, legalábbis a tünetek alapján nem. A Diamante maradványait ma "boncoltam" , a gyökere épnek tűnik, az alany alsó 2 ujjnyi törzs még zöld, afelett nem él. Az Oroblanco kiszáradtnak tűnik, mellette volt a másik, annak kutya baja.
Évek óta figyelem a Lenzi-shop-ot, minden évben mennek sok növényvásárra, kiállításra. Az olaszoknál ez nagyon elterjedt, szinte minden vasárnap van valaminek a napja, amikor elárasztják az utcákat zöldségekkel, virágokkal. Korábban (2010 előtt) volt egy nagy olasz webshop (florealia.com), ahonnan lehetett online rendelni itthon sosem látott sok féle citrust, nem tudom, Tintori mennyiben volt érdekelt benne, de az ő citruskatalógusából használták a fotókat és leírásokat.
Nagyon sok időt töltöttem el a shopon a citrusfajtákkal ismerkedve, de csak 2010 után határoztam el a vásárlást, addigra viszont megszűnt ez a shop.
Olaszország déli részén hihetetlen olcsón árulják a citrusokat, néha az ebay-en lehet találni, de nem küldenek hozzánk, és a szállítás sem lenne olcsó.
Nekem úgy tűnik, a hazai citrus árusítás kezd megszűnni, vagy már meg is szűnt. Már alig van működő webshop, ami még nagyjából működik, az is egyre kisebb választékkal (pl. a citrusfa), vagy a novenyshop tavasszal nem is hozott növényeket, azt mondja, talán ősszel, aztán vannak még, akik nem szállítanak csomagként, az Obi vagy az Oázis korlátozott választékkal, csak személyesen vásárlóknak működik.
Maradt egy shop, amiről meg nem tudjuk, szállít idén vagy mi lesz.
Azt én is, hogy "hogy villával lazítsuk fel" na de nem ennyire brutálisan. :D
Egyébként érdekes, nálunk Tintori meg Lenzi van, de ahogy látom, a nagy eladásokat ők csinálják (meg amelyik cég még meg tud szerezni nagy felvásárlót). Az angol ismertetőben Ausztrália, Amerika is szerepel, mint felvásárló.
Lehet, a Lenzi is ezt vette észre, hogy csökken a piaci részesedés, és emiatt járkálnak most minden kiállításra. :) Mi meg miatta szívunk. Sosem lesz így oroblancom...
Megnéztem ezt a videot és az összes fellelhetőt róluk.
Érdekes, hogy náluk nem a szokásos igen tömör talajt használják a növényeknél. Valamikor olvastam, hogy villával lehet ill. javasolt meglazítani átültetéskor a földlabda felületén a gyökereket a jobb fejlődés érdekében.
(A végefelé, a hetedik perc után az átcserepezős jelenet nem semmi! Én meg csak óvatoskodva lazítgatom a gyökereket...).
Obinál lehet rendelni webshopon keresztül is. Igaz, akkor nem tudod személyesen kiválasztani, amit szeretnél, illetve abból, hogy "citrusok", tényleg nem derül ki, mi van épp náluk. De szerintem ha felhívod őket, elmondják. A soroksáriban voltam, ott még mintha értenének is hozzá, nem voltak agyonlocsolva.
Viszont láttam levéltetűt, szóval figyelni kell, mit hoz haza az ember.
Honnan származnak, megállapítható? Talán lengyel? Még sosem láttam Obowata-nak írva a nevét. Ez tényleg narancs-színűbbnek néz ki. Az meglepi számomra, hogy mag nélküli, mert nálam mindegyikben elég sok mag van, és elég savanyú a belseje. A Tahiti rendesen tele van gyümivel.
Sajnos, nálunk helyben nincs semmiféle hasonló hely, mióta a Cserkert megszűnt. Kár érte, mert ők a franciáktól hozták a növényeiket, az akkori kínálathoz képest más fajtákat megfizethető áron. Tőlük származik a Karibi és Máltai lime-om és az Óriáscédrátom.
Megkóstoltuk az egyik kumkvatot, nagyon ízlett. Mag nélküli, és a húsa sem volt nagyon savanyú.
Érdekes, hogy az elődje nem termett ekkora gyümiket, az íze hasonló volt, viszont mag volt benne. Kétségtelen, hogy ugyanaz a fajta, de mégis a gyümölcsök valahogy mások voltak.
Oboba a héten érkeztek citrusok (többek közt). Kinéztem, hátha. Azt hiszem nem mentem hiába. :) Egy obovata (számomra óriási gyümikkel) és egy tahiti (perzsa) lime jött velem haza. Ha lett volna helyem, tudtam volna még válogatni, bár nem a fajták sokszínűsége miatt, hanem mert szépek voltak a fák.
Pótcselekvés: ma kínomban ellátogatok egy OBIba, most érkeztek citrusaik. Ahogy képen látom, kumkvat is van meg lime, persze gondolom csak kommerszek. De a kumkvattal úgy vagyok, legyen inkább eggyel több, úgyis sikeresen ki tudom nyírni őket.
Alanynak én pomelót, grapefruitot nevelgetek, illetve egyik évben vettünk "óriás mandarint", ami valami tangelo volt, a levelei egyértelműen olyanok. Valamint az óriáscitrom magját is elvetettem, mondván, félig az is grapefruit. Jól is nő, és érdekes, a magoncok levelei egyértelműen óriáscitromosak. Persze lehet, az is termékenyítette, mert ezt a növényt a gyümölccsel vettem. Még nem oltható méretűek, egyelőre csak a "helyet foglalják".
A PT-vel, mint alannyal mi a gondod, hogy nem akarod erre használni? Én pont télen vetettem el pár magot, most keltek ki nemrég, növögetnek. Egy párat ki akarok ültetni a kertbe, a többin viszont pont gondolkodtam, hogy mi a ló legyen velük.
Nem tudom. Egyszer vetettem, akkor szépen nőttek, de egy idő után elvesztettem az érdeklődést irántuk.
A megrendelt növények hiányában pótcselekvés a citrusok között :)
Vetettem már limakvatot, Meyert, kumkvatot, dugványokat minden levágott darabból, oltást azokra, amikre magukban nincs szükségem.
Ha alany lehet belőlük, az jó lenne, szívesen oltanék gyakorlásképp, és nincs alanyom hozzá, PT-re nem szívesen oltanék és más nem beszerezhető.
az árnyékolás: a növények nálam déli fekvésben vannak, raschellel árnyékolva, de nyáron a dézsákat pluszban is árnyékolom, és igyekszem délről egy elég magas (2 méteres) orgonasövénnyel is védeni a növényeket a naptól.
Na de mi lesz a kumkvat magoncokból? Ahogy olvastam (ami persze lehet nem igaz is), lassan nőnek, szenvedősek, és rájuk oltani sem mindent lehet (mondjuk egy pomeló jól is nézne ki rajta, gondolom, hamar túlnőné). Szóval mint bonsai jók lehetnek, na de másra? :)
Én már nem sajnálom az ilyen magokat, kidobom. :) Persze kellett hozzá önuralom. :D
Köszi, erre figyelni szoktam, a kumkvatok amúgy is olyan helyen vannak, ahol nem éri a cserepüket nap. A többinél is megoldom, nem túl szép hungarocell árnyékolással. Nekem a magoncok emelvényen (a régi kút fedett tetején) vannak, ahova bizony szokott tűzni a nap délután, szóval az egyik első dolog volt, hogy takarjam őket. Az aloe, hiába volt középen (hogy a többi növény árnyékolja), bebarnult, szóval gyorsan áttetem az orgona alá, ahol jól érezte magát.
Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a nagy meleg ugyanolyan hatású a növényre, mint a téli túlöntözés, a tünetei is ugyanazok. Elég sokszor ismétlünk itt triviális dolgokat, talán elég lenne csak annyit mondani, hogy 'vótmá. Vagy mint a bolondokházában a viccmeséléskor, csak a sorszámot bemondani, és mindenki tudja, miről van szó.
Minden cserepes és dézsás növény érintett lehet ilyenre, ha közvetlen napsütésnek van kitéve a sötét(ebb) színű edénye.
Ezért kell takarni a töveket. Vagy kaspókba, díszes külső edényekbe tenni a töveket, ahol a külső és a belső cserép közti légrés szigetel. Ha már feltétlenül a tűző napon kell tartani azokat.
Még a leander bírja a legjobban, de azt is megviseli.
Kösz, már emlékszem. Próbáltam visszakeresni, de nem akadtam rá.
A tavasszal beírt Flora-toscana kezelési tanácsokat ajánlom figyelmedbe, ott találtam azt az érdekességet, hogy nyáron is - a téli túlöntözéshez hasonló tünetekkel - tudnak kipusztulni a citrusok, ha a gyökerük, illetve a földjük túlzottan felmelegszik.
Ő kezdett tavaly nyáron levéldobálással, ágbarnulással szenvedni. A telet kihúzta egy ággal, amin pár levél maradt. Aztán tavasszal lehullottak azok is, ág elszáradt, vége volt. Lassan kezdem mondjuk a kumkvatok nyavalyáit kiismerni, remélem. Most van egy aldis (margarita) meg egy növénykiállításos (marumi), illetve egy Lidl-s limakvat. Ezekre öntözésügyileg nagyon figyelek, meg nemsokára mind átül aeropotba. A mandarinok, narancsok citromnépség nem ennyire igényes, viszont náluk meg az atka ami megviseli őket teleltetéskor (érdekes, akumkvatok valahogy ebben a tekintetben ellenállóbbak, vagy nem annyira finomak, nem -annyira- támadja őket a rovarhad).
Nekem képről ez a fukushu továbbra is sárga, de ugye a kijelző is lehet ludas. :) Nálam narancsszínűre értek.