Belém-ben a Belém torony melletti vásáron lehet venni magyar nyelvu utikonyvet - vagy ha egy egyszeru- napi séta- tipre lenne szukséged a www.portugalhu.com on megtalálod
Köszi mindenkinek, de mi persze a marco polot keressük, mert azt szeretjük. Igyekszünk megtalálni, bár eddig csak a 2008-as kiadvánnyal találkoztunk. Nem öregecske egy kicsit?
itt mindegyik, most árusított/még meglévő kiadvány megvan egy helyen, de közülük jó pár egy sor webshopban is megtalálható, van, ahol ennél olcsóbban is.
Már csak egy kérdéssel zaklatnám a nagyérdeműt: ugye Sintra palotái hétfőn nincsenek zárva? Mert a neten ellentmondásosak az infók. Hétfői napon terveztük az odalátogatást, mert Lisszabonban sok minden zárva lesz.
Elnézést, ha volt már róla szó, csak elkerülte a figyelmem:
Lisszabonban az elevadorok és villamosok használhatóak a "BKV"-napijeggyel? Mintha rémlene, hogy a villamosok igen (vajon a 28-as is?), de az elevadorokért fizetni kell. Vagy rosszul tudom?
Elküldtem az eddigi gyűjtésem, kétszáz valamennyi kifejezést tartalmaz táblázatos formában. Ezt tetszés szerint lehet rendezni. Lehet, hogy még bővítem, de ez nem biztos. Én is 1-én utazom, és még sok dolgom van.
Ez egy olcsó kajálda, 2 euro körül adnak jó húsos szendvicset meg sört. Először behívtak az utcáról és csak portugálul beszéltek, de tavaly már a fiatalok angolul is. Tele van folyton helyiekkel. Nagyon kedvesek, minden igényed kielégítik örömmel. Először elég nehéz volt kommunikálni velük.
Megnéztem a tripadvisoron az értékeléseket. Nagyon szórnak, miközben a túlnyomó többség nagyon jó-kiváló minősítést adott, az egytizedük szörnyűnek értékelte.
Két okból is szükségem lenne egy gasztronómiai szószedetre (el is kezdtem a gyűjtögetést):
1. Az éttermek, vendéglátóhelyek nagy részében csak portugál étlapról lehet választani, amiről még csak megsaccolni sem lehet a tartalmát.
2. A legtöbb beszámolóban azt olvastam, hogy ha igazán jót és olcsóbban akarsz enni, kerüld a turistás helyeket, és kisebb tradicionális éttermet keress, ahol csak portugál étlapot találsz.
Nekem az útikönyvben van erre külön egy oldal, de nem tudom neked bemásolni, de szerintem nem is érdemes, mert angolul is mellette van az étlapon, sőt nekünk még német étlapot is hoztak...de úgy sem értettük, mi lehet az egyik tipikus étel, így elmondattuk a pincérrel
köszi, most minden nap jön tőlem még új rész, tudod nézegetni, mielőtt utaztok.
Portugál-magyar gasztronómia szószedet (akár saját készítésű is) után nyomozok, amivel be lehet azonosítani az étlapokon szereplő leggyakoribb ételeket. Tudnátok valamilyen használható linket ajánlani?
Szerintem a kocsifeltörés veszélye bárhol általános dolog és jó óvatosnak lenni, soha ne hagyjatok benne értéktárgyat és látható dolgokat.
Most meg lehet nézni az óbidosi bejegyzést, mert bemásoltam ismét az új helyről egyesével a képeket, a többi bejegyzéssel még lesz rengeteg munka, így az újabbak kicsit késnak majd, pedig Tomarról és az Algarvéról is alig várom, hogy mutathassam. ;-)