Keresés

Részletes keresés

crashpo Creative Commons License 2015.12.03 0 0 4494

Most ültettem pink cot-ot +orangen redet st.julien alanyon. A kérdésem hogy ezek kölcsönösen porozzák-e egymást? Ha nem elég e ha van a közelben magyar kajszi+kurésia +ananász barack? Egyébként ezeket az idegen fajtákat miért st.julienre oltják? A hagyományosok nálam a szokásos mirabolánon+vad kajszin vannak.

SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.12.03 0 0 4493

Nyuszpolya :) ÍGy sem hallottam még.

Van a szomszédban egy kb száz éves, de az nem nagyobb nálam, úgy néz ki, mint egy 10 éves őszibarack.

Viszont ha vadkörtére szemezték, akkor hajlamos nagy fává nőni, persze így is lassan. Nagy kincs, ki ne vágd.

Előzmény: Szerzo Laszlo (4491)
gaston63 Creative Commons License 2015.12.03 0 0 4492

Szia!

 

Egy kajszira van helyem, tehát öntermékeny, édes savas ízű(nekünk a Pannónia ízlett), friss fogyasztás, befőtt, lekvár, aszalás (és ha sok év múlva jut, akkor pálinka). Keménység? Hm-hm? Nekem a jó érett, puha ízlik a legjobban, a család többi tagja viszont a félérettet szereti igazán.

Mindenképpen augusztus előtt érjen(max augusztus elejéig húzódjon), legalább középnagy legyen és ugye az örök kívánságok, minél kevesebb permetezéssel lehessen termelni, fagytűrő., stb.

 

 

Előzmény: Törölt nick (4489)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.12.03 0 0 4491

Legutoljara mikor vasaroltam egy beltelket.... (oda vannak a gf-be szemezve a kisfak, kozte sarga dinnye volt....)

 

A terep tiszta dzungel volt... egy olyan telek hazzal ami 20 ev ota lakatlan....

 

Sikerult kitakaritani..... hala Istennek....(ennek 3 eve)

 

De nem felejtem el volt benne egy "nyuszpoja, lasponya fa" nem tom nalatok hogyan ismerik..

 

Akkora volt a torzse hogy nem tudtam atolelni korbe (tobb mint 1,5 m-re saccoltam)... 2 meternel elagazott... es mint egy gomba.... letakarva jo nagy teruletet, meg a gyomok sem nottek alatta....

 

Na ez hany eves lehetett....??????? Nem 2-3 generacio....en 200 evesnel is oregebbre saccoltam.... mar amilyen nehezen no vastagszik, ez a fajta :)

 

Hozzateszem a haz amit megvettem regen fogado, kocsma volt meg az osztrak magyar monarhia idejebol....regen nadas volt a fala pedig "vert fal" vagyis tiszta foldbol van rakva... nem valyog olyan 50 cm-es fal....:)

 

OFF Topic :)

Előzmény: Pro.polisz (4490)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.12.02 0 0 4490

Házikertben minden más. Még édesapám ültette az öreg kajszit, és bár sajnos nem élhette meg, de gyerekeim is örömmel fogyasztják termését. Összeköti a generációkat. Ez minden fa ültetésnél eszembe jut. Egyébként meg rendesen szokott teremni, ha nem fagy el, meg monilia ellen megvédem. A piacra termelő gyümölcsös kert persze kevésbé romantikus :)

Előzmény: Szerzo Laszlo (4481)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.02 0 0 4489

Érés idő,íz,küllem,keménység,felhasználás módja  stb ?? :)

Előzmény: gaston63 (4486)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.02 0 0 4488

Még az enyém sem túl nagy...eddig megvan...de ez a gutaütés nehezen kiszámítható...volt amit 2-3 év után vitt el,a legöregebb kajszimat / Bergeron /17 évesen...

Előzmény: Ali-bá (4485)
milan000 Creative Commons License 2015.12.02 0 0 4487

Köszönöm a felvilágosítást!

Előzmény: Törölt nick (4482)
gaston63 Creative Commons License 2015.12.02 0 0 4486

Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatod a Bergeronról.

Esetleg tudnál valamilyen fajtát ajánlani?

Előzmény: Törölt nick (4484)
Ali-bá Creative Commons License 2015.12.02 0 0 4485

Én is így jártam vele. A Bergeval jobban bírja? Most cseperedik egy. (Köszönöm az oltóvesszőt.)

Előzmény: Törölt nick (4484)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.02 0 0 4484

A Bergeron a kedvenc fajtám- volt.Minden szempontból jó lenne,azon akkor is volt vmennyi amikor a többi teljesen elfagyott,íz,méret,termőképesség jó...csak a gutaütés /valamelyik okozója /-re érzékeny,eddig 4 fám ment ki,így úgy döntöttem nem ültetek többet belőle...sajnálom...mert szerettem.

Előzmény: gaston63 (4472)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.02 0 0 4483

Én már kivágtam a Pannóniát, itt nem vált be /persze ízlések és pofonok.../ ,rendkívül vírusérzékeny,hamar lepuhul,az íze átlagos,világos héjszín...szóval piacra nem az igazi,de házikertbe is vannak jobban bevált fajtáim...

Előzmény: gaston63 (4476)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.02 0 1 4482

Rendkívül bőtermő,de emiatt erősen ritkítani kell,különben elaprósodik,és romlik a minősége és persze a fát is megviseli.Ha normális méretű ,akkor finom,minden célra alkalmas.Elég hidegtűrő a virága.Sajnos a monilia szereti ,erre kell különösen figyelni.Küllemre talán nem túl látványos,de ha megvéded és ritkítod ,jó fajta.

Előzmény: milan000 (4473)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4481

En nem tervezek ilyen hosszu idore mint te nalam mihejst lehuszta a 12-15 evet.... lassankent...cserelem az ultetvenyt lepcsozetesen..... :)

 

Azert az a 40 ev egy kajszinal szinte egy emberolto....:) :)

Előzmény: Pro.polisz (4479)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4480

Én a gönci/magyar kajszit is szoktam ritkítani, bár a méhek is elég aktívak nálunk, szóval lehet az se lenne jó választás ebből a szempontból.

Előzmény: gaston63 (4476)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4479

Azért az fura, hogy 20-25 éves gönci/magyar kajszi fáim pusztulnak, miközben a 40 éves óriás kajszik tök jól elvannak, még vírusosan is. Ki érti ezt?

 

Gaston63

Nekem domboldalban vannak a fák, az utóbbi években kevesebb volt a fagyás, mint 15-20 éve, a fügének is egyre jobb.

Ceglédi óriás és gönci virágzása közt nincs sok különbség (érésben inkább van), de idén vettem észre (mert figyeltem), hogy a ceglédit tényleg jobban megviselte. Viszont ha terem, veri a többit minőségben, szerintem (persze nem piacra). Tehát több fa esetén lehet reális. A big redre leszek kiváncsi jövőre, mert idén kis-közepes méretű volt a termése és kicsit kesernyés a héja.

Esetleg vegyél kuresiát, arról csak jókat írnak.

Nosztalgiából az ananász kajszin is gondolkodtam, de csak vadkajszi alanyon láttam. Lehet oltanom kellene a kerti mirabolánjaimra.

 

Succesfull77

Bergarouge, meg big red pl. van szabadgyökeresen a kelenvölgyiben, olcsóbban, ha minden igaz.

A bergarouge szép színe nagyon tetszik.

 

Szerző Laci román fajtái is érdekesek :))))

 

successful77 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4478

 

 

en most ezekkel az "új" fajtákkal kacsingatok )))

bergeval, es társai 

 

http://dmkert.hu/ujdonsagaink

 

csak hat az áruk miatt nem veszek

Előzmény: gaston63 (4476)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4477

Valószínűleg igazad lehet, mert a jellegzetes külső ürüléknek és gyantásodásnak nyoma sincs. A fehérszínű gomba viszont megjelent, az mondjuk élőn is próbálkozik

Előzmény: arpad-lajos (4475)
gaston63 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4476

Akkor ahogy írtam, ízlések és pofonok.... Nálunk az édesapámnak volt Ceglédi óriás, de mint írtad fagy és monília érzékeny, valamint egyik évben jól terem, következő évben szinte nulla(nálunk). Pont ezek miatt kerestem kb. 20 éve valami mást. Az akkor "új" Pannónia (legalább is számomra új és akkor még nem volt elterjedt a net) megfelelő megoldásnak tűnt és sztem. az is lett. Azóta apám is kivágta a Ceglédi óriást és két Pannóniát ültetett. Igazából a feleségem "rajong" a fajtáért, szerinte sokkal finomabb mint az apósé.... Mondjuk én is teljesen elégedett voltam vele (én nem vagyok ilyen rajongós típus), viszont a túlkötés elég sok munkát adott adott. Egyszer úgy hagytam, háááááát......... ízetlen, apró vacak lett az eredménye. Virágzáskor két-három permetezés monília ellen+egy moly ellen és  kb. ennyit kellett rááldozni és termett rendesen. Az előbb nem említettem, de jutott eladásra is. Még erősen gondolkodom, keresem (lehet újra Pannónia lesz) a következő fajtát, csak a francnak van kedve x évesen(látszik a nicknévből) majd még ritkítani is.

 

Szóval fiataloknak: Pannónia(no meg magyarok vagyunk)

 

Ettől függetlenül, várok még javaslatokat.

 

üdv: gaston63

 

 

 

 

Előzmény: Pro.polisz (4474)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4475

A kéregmoly és szú kártétele könnyen megkülönböztethető. A kéregmoly esetében a törzsön kitüremkedő barna ürülékcsomók láthatók. A károsított részen a kéreg gyakran (nem mindig!) mézgásodik.

A kis kéregszú (ez a gyakoribb)  az elszáradt ágakon, kipusztult fákon, mint másodlagos kártevő gyakori. A gutaütést szenvedett fákon néhány hónap leforgása alatt megtelepszik, majd ezt követően rendszerint HARKÁLY fosztja meg kérgétől az elpusztult fát. A szú esetében nincs ürülék. A törzs kérgének a felületén 1-2 mm átmérőjű röplyukak, ill. a kéreg alatt anyajáratok és lárvajáratok láthatók. Védekezés: elpusztult fák mielőbbi kivágásával és elégetésével elejét lehet venni a felszaporodásuknak.

Tehát nálad ez utóbbi lehet, ha a harkályt láttad.

Előzmény: Pro.polisz (4470)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4474

Ceglédi arany kajszi a rózsakajszi felmenő miatt kicsit rostos, de egyébként jóízű, bőtermő. Nálam sajnos az az 1 fa ami volt, hamar kipusztult. A bergeron jófajta, bírja a hazai klímát, késői érésű. A pannóniát nem kóstoltam, de nem túl gyakran írnak róla. Azon gondolkodom, hogy lehet keverem a Budapest fajtával, azt se sokat emlegetik. A gönci/magyar kajszi sokoldalú, jól használható, de nekem a ceglédi óriás termése a kedvencem: "házikerti" fajta, nagyméretű, éretten lédús, rendkívül zamatos, de nem jól szállítható, korai virágzású, fagy és monilia érzékeny. Most próbálkozom újabb, modernebb fajtákkal: orangered, kuresia, tardicot, big red, tsunami. Több helyem nincs. Ezek közül az orangeredet lehet legkönnyebben kapni.

Szerintem....

milan000 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4473

Ceglédi Arany kajsziról valakinek van tapasztalata(íz,súly,stb.)?

gaston63 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4472

Köszönöm!

 

A Bergeronról olvastam jókat, valakinek van tapasztalata? Milyen ízű? Magyaros ízvilágú, édes-savas lédús kajszit szeretnénk.

 

Pro.polisz: mi a baj a Pannóniával? Ízlések és pofonok.... mi mindenre használtuk, friss fogyasztás, befőtt, aszalás, lekvár, sőt tavaly még pálinka is készült belőle(sajnos már kevés van belőle).

 

üdv: gaston63

Előzmény: 123János (4471)
123János Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4471

A Gönci magyar kajszi jó fajta minden féle felhasználásra alkalmas a Pannónia fajtánál jobb,de tavaszi fagyokra érzékeny.Család ellátására tökéletesen alkalmas.

Új külföldi fajtákban is lehet gondolkodni,de átlagos faiskolában nem biztos,hogy beszerezhetők,de nem lehetetlen,de a csemeték ára általában magasabb.Gönci magyar öntermékeny,de az Orangered önmeddő.

Előzmény: gaston63 (4466)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4470

Hát nem is tudom, mindkettőnek van 'kukaca', talán a szú az nagyobb lehet....(?)

Előzmény: Szerzo Laszlo (4465)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.12.01 0 0 4469

Pannóniát még nem hallotam dícsérni. Új fajták közt pl. orangered, kuresia, bergeval...

Előzmény: gaston63 (4466)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.30 0 0 4468

Ahhoz vírusmentes környezet kellene...

Előzmény: successful77 (4461)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.11.30 0 0 4467

A kéregmoly ellen segít a szilvatörzs. Kétnemzedékes faj. A nőstények a kéreg felületére rakják a tojásaikat.Az első nemzedék rajzása május végén kezdődik. Ilyenkor lehet ellene védekezni valami jó erős rovarirtóval lekezelve a törzset. A 2. nemzedék ellen már nehéz védekezni mert az július második felében van, amikor már érik a barack.

Megelőzésként a fák környezetéből ki kell irtani a gyomokat, mert a betelepüléskor a gyomos területet kedveli.

Előzmény: Pro.polisz (4463)
gaston63 Creative Commons License 2015.11.30 0 0 4466

Sziasztok!

 

Kipusztult Pannónia kajszim méltó utódját keresem. A család ezzel fajtával teljesen elégedett volt (kivéve én a túlkötés miatt). Gönci magyar a jelenlegi jelölt, viszont az új fajtákat nem ismerem.

Kinek mi a tapasztalata??

 

köszi, üdv

 

gaston63

Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.11.30 0 0 4465

Lehet hogy szuvas.... ???? Azok a kedvencei :)

Előzmény: Pro.polisz (4463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!