Keresés

Részletes keresés

Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 139

A korrektor helyesírási és nyelvi kérdésben javít, a lektor pedig szakmai kérdésekben.

Előzmény: Törölt nick (136)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 138

Újabban egyre többször olvasni, hogy a nyelvvédelem mint olyan helytelen, a nyelvet nem kell védeni, az olyan, amilyen.

Újabban? Ezt a nyelvészek vagy 150 éve tudják. 

Elég sok embert ismerek, aki soha nem mondaná, hogy -ba, -be, amikor -ban, -ben a helyes. 

Megkockáztatom, hogy megharagszol, de muszáj kimondanom: ne haragudj, de ezt nem hiszem. Legfeljebb nem veszed észre. Én is csak akkor veszem észre ezeket, ha direkt figyelek rá, pedig nekem trenírozva van erre a fülem. És talán nem hangsúlyoztam az előbb eléggé: mivel teljesen természetes dologról van szó, így nem mondhatjuk tévesztésnek. 

Előzmény: VEE (135)
VEE Creative Commons License 2012.06.28 0 0 137

Nem tudom, csak érzem a választ. A belenyúlás erőssége szerint a sorrend: korrektor, lektor, olvasószerkesztő. De ezt majd más (elsősorban G. Emmára gondolok) bizonyára pontosítja.

Előzmény: Törölt nick (136)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 136

Mi a különbség a lektor, a korrektor és az olvasószerkesztő között?

Előzmény: VEE (135)
VEE Creative Commons License 2012.06.28 0 0 135

Újabban egyre többször olvasni, hogy a nyelvvédelem mint olyan helytelen, a nyelvet nem kell védeni, az olyan, amilyen.

Elég sok embert ismerek, aki soha nem mondaná, hogy -ba, -be, amikor -ban, -ben a helyes. Ennek következetes eltévesztését a tv-ben nem bocsátom meg a kalucsnis humoristának vagy a korábbi kultuszminiszternek. Az előbbinek ezt meg is írtam, de természetesen nem kaptam tőle választ...

Az összetett szavakkal már nagyjából tisztában vagyok, de tudom, hogy a nyelvészek sem egyeznek meg a például a trópusifa-stúdió helyes formájában. Ami miatt korrektort alkalmazok: a "vagy" és az "és" előtti vessző, mert azt – hiába magyarázták el számtalanszor – képtelen vagyok helyesen írni.

A szövegeimet korábban javító (de sajnos sokszorosát kérő) igazi nyelvész nemcsak a helyesírásomat javította, hanem a magyartalanságokat is. A korrektor erre nem nagyon képes, mert neki nyomdai korrektorként erre nem is lett volna lehetősége, szerinte megsértődtek volna a szerzők, ha átírja a szövegeket.

A kerületem kiadványai hemzsegnek a hibáktól, pedig a valószínűleg "legmagyarabb" kerületben lakom. Pár hónapja egy vasánap este átküldte a sajtós – a polgármester utasítására – a múlt évről szóló beszámolófüzet szövegét. Éjfélre visszakaptam a korrektortól, hajnalban továbbítottam, pár nap múlva kinyomták, de 280 hiba maradt benne. Odaadtam a korrektornak egy kerületi újságot, abban is pont ennyi hibát talált.

Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 134

Egyébként mindig újra tapasztalom, hogy nem okos a helyesírás alapján megítélni embereket, noha én is beleszaladok néha ebbe a csapdába. Most olvasgatom Ringo Starr Twitter-üzeneteit, hát elég sajátságos az angolja. 

Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 133

Ilyen e:

http://store.copicmarker.com/collections/multiliner-sp/products/mlsp003

Én a Ferenciek terén lévő ápiszban vettem.

Előzmény: nofRETRO (129)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 132

Vagy: that's what she said.

Előzmény: Törölt nick (128)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 131

:))))

Szép álmokatt!

Előzmény: nofRETRO (127)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 130

Előzmény: nofRETRO (127)
nofRETRO Creative Commons License 2012.06.28 0 0 129

Holnap írd be a márkáját, nekem is kell! Ma is beírhatod, de már alszom :)

Előzmény: Yogi (124)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 128

She too...:))

Előzmény: Yogi (125)
nofRETRO Creative Commons License 2012.06.28 0 0 127

Jó éjszakát, az esti mese következik:

Romhányi József

Nyúliskola

Erdőszélen nagy a móka, mulatság,
iskolába gyűlnek mind a nyulacskák.
A tanító ott középen az a nyúl,
kinek füle leghosszabbnak bizonyul.
Kezdi az oktatást egy fej káposztával,
hallgatják is tátott szájjal.
- Az egymást tapasztó
táposztó
levelek képezte káposzta
letépett
levelein belül tapasztalt betétet,
mely a kopasztott káposzta törzse,
úgy hívják, hogy torzsa.
Ha most a torzsára
sorjába
visszatapasztjuk
a letépett táposztó káposztaleveleket,
a tapasztalt rendben,
akkor szakasztott, helyesen
fejesen
szerkesztett káposztát képeztünk.
Ez a lecke! Megértettük? - kérdezte a nyúltanár.
Bólogattak a nebulók, hisz mindegyik unta már.
- Akkor rögtön feleltetek! - Lapult a sok kis
tapsifül:
füllentettek, dehogy értik, és ez most mindjárt
kisül!
- Nos felelj, te Nyuszi Gyuszi! Állj két lábra, s
vázold hát,
mi történik, ha ízekre bontasz egy fej
káposztát?
- Jóllakok! - felelte elképesztő képzetten
a kis káposztakopasztó ebugatta,
de a tanár megbuktatta.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 126

Az év stimmel, amúgy tényleg pongyolán fogalmaztam.

Előzmény: Yogi (122)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 125

Mindenesetre a legelterjedtebb azt hiszem, hogy a rövid változat, bár én jobban szeretem hosszan. Khm.

Előzmény: Törölt nick (123)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 124

Na a kézírásom mindig is olvashatatlan volt. Viszont most is írok eleget kézzel, abban nálam nincs változás.

(Vettem tavaly egy tollat direkt írástanuláshoz: nagyon vékony hegye van, állítólag három század milliméter, és azért jó, mert tényleg sok sikerélményt ad: ami sima rotring cerkával otromba ákombákom, az ezzel a csodatollal gyönyörű kalligráfia.

Előzmény: nofRETRO (121)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 123

Most a hölgyek és a hölgylelkűek hunyják be a fülüket!

A minapában heves vita volt az egyik topikban, hogy a kúrol, vagy a kúrel helyes e.

Pattban végződött a játszma, az volt a benyomásom, hogy mindkettő tájjejellgű szó,

a kúr alapszó helybéli változata.  Vicc: mikor írják a táj-t kéy j-vel? :))

Előzmény: Yogi (117)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 122

Konkrétan 1954-ben, akkor jelent meg a tizedik kiadás. (84-ben pedig a 11., azóta is az van érvényben, most készítik elő a 12. kiadást.)

Még két fontos dolgot fűznék hozzá: egyrészt az, hogy a tanár mivel magyarázta, nem sokat jelent a szabály tényleges eredetére vonatkozólag, másrészt - és ez a fontosabb - a helyesírás nem nyelvtan. Semmi köze ahhoz, ne tessék a nyelvtani szabálokkal keverni. 

Előzmény: Törölt nick (119)
nofRETRO Creative Commons License 2012.06.28 0 0 121

Hogy ki mennyit ír, az nagyon változó. A számítógép miatt viszont a kézírásom biztosan romlott. A negyedik oldal után már jobb ... :) Tehát van remény, és kövesse tett a titkos elhatározásomat :)

Előzmény: Yogi (116)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 120

Tetézi.

Előzmény: Yogi (117)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 119

Írtam, már valahol ezt:

Gimis koromban (50-es évek) egy szép reggel, a magyartanárunk feírta a táblára, hogy az Akadémia határozata miatt, a mai naptól a zsíroskenyeret külön, a vajaskenyeret pedig egybe kell írni.

Ez nem vicc, azzal indokolták, hogy a magyar dolgozó népnek ma már nem elérhetetlen luxuscikk a vajaskenyér.  Itt a politika játszott szerepet a nyelvtan megváltoztatásában.

Előzmény: Yogi (105)
nofRETRO Creative Commons License 2012.06.28 0 0 118

A jó helyesíráshoz is kell érzék. A zenéléshez is kell érzék. A zenét mégsem alakítják a a hamisan éneklők képességeihez.

Konkrét példák segítenék a "vitát", mert valószínűleg nem egyforma esetekkel találkozunk.

Ez egy praktikus oldal :

http://www.magyarhelyesiras.hu/gyakori_hibak.php

Előzmény: Yogi (114)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 117

Vagy űberolja?

Előzmény: Törölt nick (115)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 116

Amióta az internetet használom, valamit romlott a helyesírásom.

Nekem is. Ennek több oka lehet:

- kevesebb „hagyományos”, korrektor által gondosan javított szöveget olvasunk,

- ezzel párhuzamosan jóval több nyers, kozmetikázatlan szöveget,

- de nem lepődnék meg, ha az egészet csak hinnénk, ha csak érzéki cslódás lenne, aminek alapja egyrészt a mindent megszépítő nosztalgia, másrészt hogy a net óta sokkal többet írunk, a sokkal több szövegben pedig nyilván számszakilag sokkal több lesz a hiba, de arányaiben nem. Sőt, nem lepődnék meg, ha most valójában jobb lenne a helyesírásom, mint mondjuk húsz éve, mert most sokkal többet gyakorlom.

Előzmény: nofRETRO (111)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 115

Ezt már csak a matakodik űbereli! :))

Előzmény: nofRETRO (97)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 114

Az egész szöveg szakadozottá válik. Nekem.

Nekem is, de ez megszokás kérdése csak. Hosszú távon mindenképpen előnyösnek látom.

Előzmény: nofRETRO (110)
nofRETRO Creative Commons License 2012.06.28 0 0 113

Meg nem tudom számolni, hogy kiskoromban hányszor hallottam otthon: "eszem-iszom-alszom", nyilván amikor rosszul mondtuk.

Valószínűleg ez a hármas már "kitaposta az ösvényt", és ma is működhetne.

Előzmény: Törölt nick (112)
nofRETRO Creative Commons License 2012.06.28 0 0 111

Amióta az internetet használom, valamit romlott a helyesírásom. Túl sok "rossz " szöveget olvastam. De ha gondban voltam, akkor felálltam az asztaltól, és gyorsan, gondolkodás nélkül leírtam egy papírra. Ez bevált :) Valószínűleg ehhez a rögzüléshez már fiatalon kell sokat olvasni - ez megvolt. Ma a fiatalok a netes szöveget olvassák, és az ugyebár nem irodalmi nyelv. Azt azért nem gondolom, hogy különösen jó lenne a helyesírásom, csak olyan, amilyennek lennie kell általában.

Előzmény: Yogi (109)
nofRETRO Creative Commons License 2012.06.28 0 0 110

A feleslegesen különírt szavaknál olvasáskor zökkenést érzek. Az egész szöveg szakadozottá válik. Nekem.

Előzmény: Yogi (108)
Yogi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 109

Egyébként pont ez az általad említett sok különírás jelzi azt, hogy itt változásra van szükség. Vagy például hogy te a különösen jó helyesírásoddal is néha gondban vagy. Az én helyesírásommal sincsen túl sok gond, remélem, de nekem is itt van kézközelben az AkH.

Előzmény: nofRETRO (106)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!