Keresés

Részletes keresés

rhemaáb Creative Commons License 2022.12.21 0 0 4684

Legfontos az egészség !

https://www.hazipatika.com/

11_11 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 4683

Sirák fia könyve  4. fejezet: 1-31.v  (1-6, 8, 14,  20, versek)

1 Fiam, a szegénytől el ne vedd kenyerét, s ne hagyd elepedni az elnyomott szemét. 2 Ne nézd el, hogyha szenved az éhező, és a tanácstalant ne keserítsd meg. 3 A szerencsétlenhez ne légy kemény szívű, ne hagyd epekedni adományod után. 4 Ne utasítsd el a gyámoltalan szegényt, a szűkölködőtől ne fordítsd el arcod. 5 Ne fordítsd el szemed a szükségben levőtől, s ne adj neki okot, hogy átkot szórjon rád. 6 Mert hogyha megátkoz lelke fájdalmában, meghallgatja átkát a Teremtő.

8 Figyelj oda a szegény szavára s viszonozd szívesen köszönését.

A bölcsesség nevel . 14 Szentélyben szolgálnak, akik szolgálják őt, és akik szeretik, azok az Úr kedveltjei.

Álszemérem és emberfélelem . 20 Fiam, mérd fel helyzetedet és kerüld a rosszat, és saját magadért sose szégyenkezzél.

11_11 Creative Commons License 2022.12.21 0 0 4682

JÉZUS  nem kitalált személy!!!!

(Izraelben a régészek feltártak egy barlangot, amelybe egy keresztény hagyomány szerint Szalome, Jézus bábájának családja temetkezett.

Salmunah, 1.Zéba.

Salome. Zebedeus felesége. János és az idősebb   Jakab apostolok anyja.

Márk evangéliuma  15. fejezet: 40Asszonyok is álltak ott, és messziről nézték, mi történik. Köztük volt Mária Magdolna, Mária, az ifjabb Jakab és József anyja és Szalome.

Márk evangéliuma  16. fejezet: 1

Jézus feltámadása.

1Amikor elmúlt a szombat, Mária Magdolna, Mária, Jakab anyja, és Szalome illatszereket vásároltak, s elmentek, hogy bebalzsamozzák.

Máté evangéliuma   27. fejezet:56

11_11 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 4681

A keresztény népi hagyomány szerint a kis Jézust világra segítő betlehemi Szalome bábát temették el ezen a helyen. A régészek szerint az időszámításunk kezdete körüli második szentély korától egészen a korai muszlim időszakig, az i.sz. 8-9 századig temetkeztek a feltárt sírba.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei szerint gazdag családhoz tartozó, jelentős személyt temethettek el elsőként a sírhelyként használt barlangban, majd több száz éven át szent helyként tisztelték a sírhelyet. Az Izrael középső részén, a Lakis erdőnél folyó ásatásokat közösen végzi az IAA, a Jeruzsálemi és Örökségvédelmi Minisztérium, valamint a Zsidó Nemzeti Alapítvány (Keren Kajemet), s az része a térség régészeti kincseit feltáró "Júda királyainak útja" projektnek.

A sziklasír előtt gondosan kiépített udvar állt, amelyben egy sor üzletet fedeztek fel, ahol a kutatók szerint kerámia mécseseket árultak vagy béreltek. Több száz, az i.sz. 8-9. században készített kerámia mécsestöredékre, valamint (ép) darabokra is rábukkantak az egykori boltokban.

"Elképzelhető, hogy az olajmécseseket a barlang belsejében világításra használták, és talán a vallási rituálé részei is lehettek, hasonlóan ahogy gyertyákat árulnak a szent emberek sírjainál vagy a mai templomokban" - vélekedtek az ásatásokat vezető régészek, Nir Simson-Faran és Cvi Firer a lapnak. A 350 négyzetméteres udvart impozáns, faragott motívumokkal díszített mészkőfalak határolják, kőlapok és mozaikpadló burkolják. A barlangot először mintegy 40 évvel ezelőtt sírrablók fedezték fel, s ezt követően indult meg feltárása. A sziklasír több helyiségre tagolódik, ahol a korabeli zsidó temetkezésben ismeretes, a csontokat őrző kődobozokat is találtak.

Előzmény: 11_11 (4680)
11_11 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 4680

Tudomány

Szenzációs felfedezés: megtalálták Jézus bábájának sírját

MTI

2022.12.20. 12:51

Izraelben a régészek feltártak egy barlangot, amelybe egy keresztény hagyomány szerint Szalome, Jézus bábájának családja temetkezett - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

11_11 Creative Commons License 2022.12.19 0 0 4679

Google  be irni és olvasni!   Nagyon jó érdemes elolvasni!

A hit tart életben, de a kétely óv meg – Így keveredik a tudomány és a vallás az emberi elmében.

11_11 Creative Commons License 2022.12.19 0 0 4678

Mikeás könyve 1. fejezet: 1-16.v.  (1-7, 10, 16, versek)

1 Az Úr szava, amelyet a moreseti Mikeáshoz intézett Jotám, Acház és Hiszkija júdeai királyok idejében; látomások Szamáriáról és Jeruzsálemről.

I. VÁDBESZÉD IZRAEL ELLEN

Fenyegetés és büntetés. Ítélet Szamária felett. 2 Figyeljen minden nemzet, hallja meg a föld és minden lakója! Az Úr, az Isten vádol benneteket, az Úr az ő szent templomában. 3 Mert lám, az Úr elhagyja szent hajlékát, leszáll és a föld magaslatain jár. 4 Lépései alatt szétfolynak a hegyek, beomlanak a völgyek, mint a viasz a tűzben, mint a lejtőn a víz. 5 Ez mind Jákob gonoszsága miatt és Izrael házának vétkei miatt következik be. Mi a gonoszsága Jákobnak? Nem Szamária? És mi Júda házának vétke? Nem Jeruzsálem? 6 „Szamáriát romhalmazzá teszem a pusztában, beültetem szőlővel. Köveit legörgetem a völgybe, és feltárom alapjait. 7 Szobrai mind összetörnek, kicsapongása bérét elégetem, és minden bálványát darabokra töröm. Mivel paráznaságuk bérén vásárolták őket össze, legyen belőlük újra a paráznaság jutalma.”

Siralom a síkság városai fölött 10 Ne hirdessétek ki Gátban, ne hullassatok könnyeket... Fetrengjetek a porban Bet-Leafrában!

16 Vágd le a hajad, nyiratkozz meg kedvelt fiaid miatt, légy kopasz, mint a keselyű, mert fogságba viszik majd őket, messzi földre.

11_11 Creative Commons License 2022.12.18 0 0 4677

Sirák fia könyve  23.  fejezet:  1-27 v (1-7, 9, 11, 13, 16-18,versek)

1 Uram, Atyám és életemnek Ura, ne szolgáltass ki kényükre-kedvükre, és ne engedd, hogy miattuk elbukjam. 2 Ki forgatja a korbácsot az elmém felett, a bölcsesség fenyítő botját a szívem felett, hogy ne részesüljenek hibáim kíméletben, és ne maradjanak bűneim büntetlen?  3 Hogy ne gyarapodjék hebehurgyaságom, és a bűneim ne szaporodjanak. Hogy le ne roskadjak elleneim előtt, és az ellenségem ne diadalmaskodjon rajtam. 4 Uram, Atyám, és életemnek Istene, ne verj meg engem nagyravágyó szemmel, 5 és a mohóságot tartsd távol tőlem. 6 Érzéki, testi vágy ne fogjon el, ne hagyd, hogy zsákmányul ejtsen a buja szenvedély.

Az eskü 7 Fiaim, halljatok a száj fegyelméről, aki ezt megtartja, nem esik csapdába.

9 Ne szoktasd a szád az esküdözéshez, ne szokj rá, hogy a Szent nevét emlegesd.

11 Aki sokszor esküszik, bűnt halmoz fejére, s a büntető bot nem hagyja el házát. Ha hibázik, rajta a bűn büntetése, ha rá sem hederít, kétszeres a bűne. Ha hamisan esküszik, nem lehet igaz, és sok próbatételben lesz része házának.

Szégyenteljes beszéd  13 Ne szoktasd a szádat zabolátlan szóra, mert könnyen átsiklasz a bűnös beszédre.

16 Két embercsoport bűnt bűnre halmoz, s a harmadik hívja ki a haragot. 17 A szenvedélyes vágy ég, mint a lángoló tűz, s nem alszik ki, amíg el nem emésztődik. Az ember, aki saját testével vétkezik, nem szűnik meg, míg a tűz le nem ég. Az erkölcstelennek minden falat édes, nem hagy fel a bűnnel, amíg csak meg nem hal. 18 A férfi, aki vétkezik ágyában, azt gondolja magában: „Ugyan ki lát engem? Betakar a sötét, elrejtenek a falak, senki sem lát engem, miért félnék hát vétkezni? A Magasságbeli nem ügyel vétkemre.” 

11_11 Creative Commons License 2022.12.18 0 0 4676

Sirák fia könyve  2. fejezet: 1-18.v (1-2, 4, 10-13, 15-16, verse )

Isten félelme próbatétel idején Fiam, ha Istennek szeretnél szolgálni, készülj fel igen sok megpróbáltatásra. 2 Keményítsd meg szíved és légy állhatatos, a kísértés napján ne kapkodj el semmit.

4 Mindent, ami rád szakad, tűrj el békességgel, maradj hűséges a megaláztatásban.

10 Nézzétek a letűnt nemzedékek sorát: melyik szégyenült meg, ha Istenben bízott? Az állhatatosak közül kit hagyott el? S kinek feje fölött nézett el, ha hívta? 11 Mert jóságos az Isten és fölötte irgalmas, megbocsátja a bűnt és segít a balsorsban. 12 Jaj a gyáváknak és a tétováknak, jaj a bűnösnek, aki kettős játékot űz. 13 Jaj a lankadt szívnek, amelynek nincs hite: éppen mivel ilyen, nem talál oltalmat.

15 Akik az Urat félik, hallgatnak szavára, s az útjain járnak, akik őt szeretik. 16 Akik félik az Urat, keresik a kedvét, és akik szeretik, törvényében élnek. 

11_11 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 4675

Mikeás könyve  6. fejezet: 1-16 v  (1, 3-11,versek )

III. VÁDBESZÉD IZRAEL ELLEN

Az Úr szemrehányást tesz népének 1 Halljátok hát az Úr szavát! Rajta! Szállj perbe a hegyek előtt, a halmok hallják meg szavadat! >>>

3 „Népem! Mit vétettem neked? Mi eshetett nehezedre? Felelj nekem!

4 Talán az, hogy kihoztalak Egyiptom földjéről, kiszabadítottalak a szolgaság házából? Hogy Mózest, Áront és Mirjamot küldtem előtted?

5 Népem! Emlékezz csak, mi volt Balaknak, Moáb királyának a terve? És mit felelt neki Bileám, Beor fia? … Sittimtől Gilgalig, hogy megismerd az Úrnak igazságos tetteit.” 6 „Mivel állhatok az Úr elé, mivel borulhatok a magasságos Isten elé? Álljak oda égőáldozatokkal, egyesztendős borjakkal? 7 Kosok ezreiben telik-e az Úrnak kedve, vagy áradó olajpatakokban? Feláldozzam-e elsőszülöttemet vétkemért, méhem gyümölcsét saját bűnömért? 8 „Megmondták neked, ó ember, mi a jó, és mit kíván tőled az Úr: Semmi mást, mint hogy váltsd tettekre az igazságot, szeresd hűségesen, és járj alázatosan a te Isteneddel.”

A csalók ellen 9 Íme az Úr szava! Ezt üzeni a városnak: Halljátok meg, törzs és akik egybegyűltetek! 10 A gazdagok eltelnek erőszakkal, a lakosok hazugságot beszélnek. 11 Eltűrhetem-e a hamis mércét, a kicsire szabott, gyűlöletes mérőt? >>>

11_11 Creative Commons License 2022.12.15 -1 0 4674

Aggeus könyve  1. fejezet: 1-15 v (1-5, 7, 9-12.versek)

A templom újjáépítése. 1 Dárius király 2. esztendejében, a hatodik hónapban, a hónap első napján az Úr a következő szózatot intézte Aggeus próféta által Zerubbábelhez, Sealtiel fiához, Júda helytartójához, és Józsuéhez, Jehocadak fiához, a főpaphoz: 2 Ezt üzeni a Seregek Ura: Ez a nép azt mondja: „Nem jött el még az idő, hogy újjáépítsük az Úr templomát!” 3 [Ezt a szózatot intézte (hozzájuk) az Úr Aggeus próféta által:] 4 Ugye annak már itt az ideje, hogy kényelmes házakban lakjatok, noha ez a hajlék még romokban hever? 5 Azért most ezt mondja a Seregek Ura: Gondolkozzatok el sorsotokról!

7 Ezt mondja a Seregek Ura: Gondolkozzatok el sorsotokról!

9 Bő termésre számítottatok, és lám, szűkös lett. Betakarítottátok, de elfújtam. Ugyan miért? – mondja a Seregek Ura. Hajlékom miatt, amely romokban hever – mindegyiketek csak a maga házával törődik. 10 Ezért nem adta meg az ég az esőt, ezért nem adta meg a föld a termést. 11 Szárazságot bocsátottam a földre, a hegyekre, a búzára, a borra, az olajra és mindenre, amit a föld terem az emberekre, az állatokra és a kéz minden munkájára. 12 Zerubbábel, Sealtiel fia és Józsue, Jehocadak fia, a főpap és a nép maradéka hallotta az Úrnak, az ő Istenüknek szavát, és Aggeus próféta beszédét, akit az Úr, az ő Istenük küldött hozzájuk, s a népet elfogta az Úrtól való félelem.

11_11 Creative Commons License 2022.12.15 -1 0 4673

Izajás könyve  53. fejezet: 1-12.v  (1-5, 7-9,versek)

1 Ki hitt abban, amit hallottunk, és az Úr karja ki előtt nyilvánult meg? 2 Úgy nőtt fel előttünk, mint a hajtás, és mint a gyökér a szomjas földből. Nem volt sem szép, sem ékes [hiszen láttuk], a külsejére nézve nem volt vonzó. 3 Megvetett volt, utolsó az emberek között, a fájdalmak férfia, aki tudta, mi a szenvedés; olyan, aki elől iszonyattal eltakarjuk arcunkat, megvetett, akit bizony nem becsültünk sokra. 4 Bár a mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá, mégis (Istentől) megvertnek néztük, olyannak, akire lesújtott az Isten, és akit megalázott. 5 Igen, a mi bűneinkért szúrták át, a mi gonoszságainkért törték össze; a mi békességünkért érte utol a büntetés, az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást.

7 Megkínozták, s ő alázattal elviselte, nem nyitotta ki a száját. Mint a juh, amelyet leölni visznek, vagy amint a bárány elnémul nyírója előtt, ő sem nyitotta ki a száját. 8 Erőszakos ítélettel végeztek vele. Ugyan ki törődik egyáltalán ügyével? Igen, kitépték az élők földjéből, és bűneink miatt halállal sújtották. 9 A gonoszok közt adtak neki sírboltot, és a gazdagok mellé temették el, bár nem vitt végbe gonoszságot, sem álnokság nem volt a szájában. 

11_11 Creative Commons License 2022.12.14 -1 0 4672

Példabeszédek könyve   21. fejezet1-31.v (1-5, 7-9,  21, versek)              

1 A király szíve vízfolyás az Úr kezében, ahová akarja, oda irányítja.

2 A maga útját minden ember jónak látja, de az Úr a szívek vizsgálója. 3 Azt tenni, ami jó és igazságos, sokkal kedvesebb az Úrnak, mint az áldozat.

4 A szemek kevélysége, a szív pökhendisége, a gonosz lámpása: bizony csupa bűn.

5 A szorgalmas tervei biztos nyereséget szereznek, de a mohónak minden vágya csődbe vezet.

7 A rosszakat lerántja erőszakos tettük, mert hisz nem hajlandók a helyeset tenni.

8 A bűnbe esett ember útja tekervényes, de a tisztának egyenes a tette.

9 Jobb a tető szegletében lakni, mint közös házban egy házsártos asszonnyal.

21 Aki komolyan törekszik az igazságra és jóságra, életet szerez és dicsőséget.

11_11 Creative Commons License 2022.12.13 -1 0 4671

Bölcsesség könyve 13. fejezet: 1-19.v (1-4, 7-8, 12-14, 17,versek)

A csillagok és a természeti erők kultusza. 1 Mert természettől balgák voltak mind az emberek, híjával voltak Isten ismeretének, s a látható tökéletességekből nem tudták felismerni azt, aki van, sem művei szemlélésekor nem ismerték fel a művészt, 2 hanem a tüzet, a szelet vagy az iramló levegőt, a csillagok körét, a hatalmas vizet vagy az ég világítóit tartották a világot kormányzó isteneknek. 3 Ha már ezekben isteneket láttak, mert szépségük elbűvölte őket, akkor tudniuk kellett volna, mennyivel kiválóbb a parancsolójuk. Mert a szépség szerzője teremtette őket. 4 Ha megcsodálták erejüket és hatásukat, ebből arra kellett volna következtetniük, hogy mennyivel hatalmasabb a teremtőjük.

7 Teremtményei közt élnek és igyekeznek a mélyükre hatolni, s amit szépnek látnak, annak látványa megejti őket. 8 Még sincs mentségük ezeknek sem.

A bálványok kultusza. 12 A munkája közben keletkezett hulladékot arra használja, hogy elkészítse ételét és jóllakjék. 13 Ami pedig megmarad belőle, mert semmire sem alkalmas, görbe és göcsörtös fa, azt fogja, s üres óráit kihasználva faragja, aztán a pihenéskor szokásos gondossággal valamiféle formát ad neki. Ember képmására faragja, 14 vagy valamely egészen közönséges állathoz teszi hasonlóvá. Aztán bevonja agyaggal, felületét bekeni piros festékkel és befest rajta minden foltot.

17 Amikor meg imádkozni akar vagyonáért, feleségéért és gyermekeiért, akkor nem restell az élettelen dologhoz szólni. Az erőtlenhez könyörög egészségéért. 

11_11 Creative Commons License 2022.12.13 -1 0 4670

Jeremiás könyve  30. fejezet: 1-24.v (1, 3-9, 12, 14, 18-19, 20, 24,versek)

3. A VIGASZTALÁSOK KÖNYVE

Izrael helyreállításának ígérete. 1 Az Úr ezt a szózatot intézte Jeremiáshoz:

3 Mert eljön az idő – mondja az Úr –, amikor jóra fordítom népemnek, Izraelnek [és Júdának] sorsát – mondja az Úr. És visszahozom őket, hogy birtokukba vegyék ezt a földet, amelyet atyáiknak adtam. 4 Ezek az Úr szavai, amelyeket Izrael [és Júda] felől mondott: 5 Ezt mondja az Úr: Szörnyű kiáltást hallottam; a rettegés szavát, nem a békességét. 6 Kérdezzétek meg, s nézzetek utána: Vajon szülnek-e férfiak gyermeket? Miért látom hát, hogy minden férfi derekán tartja kezét, mint a vajúdó asszony? Miért változott meg minden arc és lett halálsápadt? 7 Valóban, annyira nagy ez a nap, hogy nincs hozzá hasonló. A szorongattatás napja Jákob számára, de megmenekül. 8 Azon a napon – mondja a Seregek Ura –, összetöröm az igát nyakukon és szétzúzom bilincseiket. Nem lesznek többé idegenek szolgái, 9 hanem az Úrnak, Istenüknek fognak szolgálni, és Dávid királynak, akit támasztok nekik. >>>>>

11_11 Creative Commons License 2022.12.13 -1 0 4669

Jeremiás könyve  19. fejezet: 1-15.v (1, 3-6, 8-11, 15-15,versek)

A széttört korsó. Vita Paschur pappal. 1 Az Úr így szólt Jeremiáshoz: Menj, vásárolj egy agyagkorsót, s végy magad mellé néhányat a nép vénei és a papok közül.

3 Ezt mondd: „Júda királyai, Jeruzsálem lakói! Halljátok az Úr szavát! A Seregek Ura, Izrael Istene mondja: Nos, olyan nyomorúságot hozok erre a helyre, hogy aki csak hallja, csengeni fog tőle a füle. 4 Azért történik ez, mert elhagytak engem, ezt a helyet pedig megszentségtelenítették, tömjént áldoztak itt idegen isteneknek, akiket sem ők, sem atyáik, sem Júda királyai soha nem ismertek. Sőt, ártatlanok vérével is elárasztották ezt a helyet. 5 Magaslatokat építettek a Baálnak, hogy elégessék tűzzel fiaikat, amit egyáltalán nem parancsoltam, sem el nem rendeltem, de még csak eszembe se jutott. 6 Ezért jönnek napok – mondja az Úr –, amikor ezt a helyet nem nevezik többé Tofetnek, sem Ben-Hinnom völgyének, hanem az Öldöklés völgyének. 

11_11 Creative Commons License 2022.12.12 -3 0 4668

Malakiás könyve   2. fejezet: 1-17. (1-6, 8-9, 11, 13, 16, versek)

1 Most ezt az intelmet intézem hozzátok, papok! 2 Ha nem hallgatjátok meg, és nem szívlelitek meg, s nem dicsőítitek meg nevemet – mondja a Seregek Ura –, akkor átkot küldök rátok, és átokká változtatom áldásaitokat. Sőt már átokká is változtattam, mert senki sincs köztetek, aki ezeket szívére venné. 3 Nos, eltöröm karotokat, arcotokba szórom a szemetet, ünnepeitek szemétjét, és benneteket is kiszórlak vele együtt. 4 Akkor megtudjátok, hogy én küldtem nektek ezt az üzenetet, hogy megszűnjék Lévivel kötött szövetségem – mondja a Seregek Ura. 5 Szövetségben voltam vele: ez élet volt és béke – de így adtam neki; félelem és rettegés – félt engem, és tisztelte a nevemet. 6 Igaz tanítás volt a szájában, ajkán nem volt semmi hamisság. Velem járt, békében és egyenes lélekkel, és sokakat eltérített a gonoszságtól.

8 Ti azonban letértetek az útról, sőt sokakat félrevezettetek a tanítással. Ti bontottátok fel Lévi szövetségét – mondja a Seregek Ura. 9 Én ezért megvetetté és alávalóvá tettelek benneteket az egész nép előtt, mert nem jártatok útjaimon, hanem a tanításban tekintettel voltatok az emberek személyére.

A vegyes házasságok és válások. 11 Áruló módon viselkedett Júda: szégyenletes dolgot vittek végbe [Izraelben és] Jeruzsálemben. Júda ugyanis megszentségtelenítette az Úr kedves szentélyét: idegen isten leányát vette feleségül.

13 S egy másik dolog, amit elkövettetek: Könnyeitekkel árasztjátok el az Úr oltárát, sírással és jajgatással, amiért nem tekintek többé az áldozatra, és semmit sem fogadok kedvesen a kezetekből.

16 Mert gyűlölöm a válást – mondja az Úr, Izrael Istene –, és azt, hogy igazságtalansággal borítsa el az ember a ruháját – mondja a Seregek Ura. Tartsátok hát tiszteletben az életeteket, és ne kövessétek el ezt a hűtlenséget!

11_11 Creative Commons License 2022.12.12 -3 0 4667

Szofoniás könyve   2. fejezet:1-15. (1-6, 8-10, 13-14,versek)

Befejezés: buzdítás a megtérésre  1 Szállj magadba, térj magadba, ó, szeretetre méltatlan nemzet! 2 Mielőtt elűznének benneteket, s eltűnnétek, mint a pelyva; mielőtt rátok zúdulna az Úr izzó haragja, [mielőtt elérkezne hozzátok az Úr haragjának napja]: 3 keressétek az Urat ti, szegényei a földnek, akik teljesítitek parancsait. Keressétek az igazságot, keressétek az alázatot, talán menedéket találtok az Úr haragjának napján.

II. A NÉPEK ELLEN

A nyugati ellenség: a filiszteusok 4 Gáza bizony lakatlanná válik, Askelon meg pusztasággá. Asdodot fényes nappal űzik el, Ekront pedig tövestül kitépik. 5 Jaj a tengerpart lakóinak, és a krétaiak nemzetségének! Ezt mondja az Úr nektek: „Megalázlak, filiszteusok földje, lerombollak, kiirtom lakóidat. 6 Legelő lesz belőled, tengerpart, pásztorok mezeje, és juhok akla.

A keleti ellenség: Moáb és Ammon 8 Hallottam, amint Moáb gyalázkodott, és Ammon fiai káromkodtak: gyalázták népemet, és kérkedtek határaikkal. 9 Ezért – amint igaz, hogy élek! – mondja a Seregek Ura, Izrael Istene: Moáb olyan lesz, mind Szodoma, Ammon fiai pedig, mint Gomorra: a bogáncs birodalmává, sóhalmazzá, pusztasággá mindörökre. Népem maradéka kifosztja őket, aki fennmarad a népből, tulajdonul kapja. 10 Kevélységükért ezt kapják majd, mivel gyalázkodtak és hatalmaskodtak a Seregek Urának népe fölött.

Az északi ellenség: Asszíria 13 Kinyújtja kezét észak ellen, romba dönti Asszíriát; Ninivét pusztasággá teszi, kiaszott sivataggá. 14 Nyáj tanyázik benne, mindenféle állat a völgyből; a pelikán és a sündisznó is szobrai között éjszakázik. Az ablakban bagoly huhog, és a holló a küszöbön, mert cédrus(burkolat)át levették.

11_11 Creative Commons License 2022.12.12 -3 0 4666

Mikeás könyve  4. fejezet: 1-14.v (  3-5, 7-11, versek)

II. SIONRA VONATKOZÓ ÍGÉRETEK

Az Úr eljövendő uralma Sionban 3 Nagy nemzeteken uralkodik majd, hatalmas népek fölött ítélkezik. A kardjukból ekevasat kovácsolnak, a lándzsájukból meg sarlót. Nem ragad többé kardot nemzet nemzet ellen, nem tanulják többé a hadviselést. 4 Szőlője tövében ül majd mindenki, meg fügefája alatt, és senki nem zavar senkit. A Seregek Urának ajka mondta ezt így. 5 Minden nemzet a maga istenének nevében jár, mi pedig az Úrnak, a mi Istenünknek nevében járunk, örökkön-örökké.

A szórványból mindenki visszatér Sion hegyére 7 A sántákat maradékká teszem, a gyengéket hatalmas néppé, s az Úr uralkodik majd rajtuk a Sion hegyén mostantól fogva mindörökké. 8 Hozzád meg Nyájnak tornya, és Sion leányának Ofelje, visszatér a hajdani hatalom, Jeruzsálem leányának királysága.

Sion ostroma, száműzetése és szabadulása 9 Miért kiáltozol egyre? Nincsen királyod? Talán elvesztek tanácsadóid, amikor elfogott a fájdalom, mint a vajúdó asszonyt? 10 Gyötrődj fájdalmadban és jajgass, mint a vajúdó asszony, Sion leánya, mert lám, most kimész a városból, és a mezőn fogsz lakni. Elmész egészen Bábelig, de ott megszabadulsz, ott kiszabadít téged az Úr ellenségeid kezéből.

A népek szétzúzása a Sionon 11 Most összesereglik ellened számtalan nép. Így beszélnek: „Legyen Sion tisztátalan, vessünk rá szemet!”

11_11 Creative Commons License 2022.12.10 -4 0 4665

Példabeszédek könyve  23. fejezet: 1-36.versek ( 1-9, 11, versek)

1 Amikor leülsz enni a parancsolóddal, arra legyen gondod, ami előtted van. 2 És inkább tedd a kést a torkodra, semmint túl mohó legyél.

3 Ne igen áhítozz a csemegéire, mert (csalfa) étel az, hazugság van benne.

4 Ne törd össze magad, hogy meggazdagodjál, a becstelen haszonról mondj le! 5 Szemet vetsz rá? Már el is tűnt előled! Mert olyan szárnyai vannak, mint a sasnak, és fölrepül a levegőégbe.

6 Ne egyél az irigy ember ételéből, s ne áhítozz a csemegéire!

7 Olyan volna ez, mint vihar a torkának! Bár azt mondja: „Csak egyél és igyál”, de azért a szíve nem érez együtt veled.

8 Kiadod a falatot, amit megettél, csak tékozoltad barátságos szódat.

9 A balgatag fülébe ne beszélj, mert lebecsmérli okos szavaidat.

11 Mert hatalmas a szószólójuk, ügyükben ő harcol ellened.

Károli Gáspár revideált fordítása ,.

1 Mikor leülsz enni az uralkodóval, szorgalmasan reá vigyázz, ki van előtted.

2 És kést tégy a torkodra, ha mértékletlen vagy.

3 Ne kivánd az ő csemegéit; mert ezek hazug étkek.

4 Ne fáraszd magadat ebben, hogy meggazdagulj; ez ilyen testi eszességedtől szünjél meg. (1Tim 6,9)

5 Avagy a te szemeidet veted-é arra? holott az semmi, mert olyan szárnyakat szerez magának nagy hamar, mint a saskeselyű, és az ég felé elrepül! (Péld 5,4;6,26;22,14)

6 Ne egyél az irígy szeműnek étkéből, és ne kivánd az ő csemegéit;

7 Mert mint a ki számítgatja a falatot magában, olyan ő: egyél és igyál, azt mondja te néked; de azért nem jó akarattal van tehozzád.

8 A te falatodat, a melyet megettél, kihányod; és a te ékes beszédidet csak hiába vesztegeted. (1Móz 1,27)

9 A bolondnak hallására ne szólj; mert megútálja a te beszédidnek bölcseségét. (Péld 14,7; Máté 7,6)

11Mert az ő megváltójuk erős, az forgatja az ő ügyöket ellened! (Péld 22,3)   

11_11 Creative Commons License 2022.12.09 -4 0 4664

Zakariás könyve  7. fejezet: 1-14. v (1-4, 6-10, 13-14, versek)

1 Dárius király 4. esztendejében [az Úr szózatot intézett Zakariáshoz], a kilencedik hónap [Kiszlév hónap] negyedik napján 2 Bételből elküldték Szarecert, Regem-Meleket és embereit, hogy imádkozzanak az Úr színe előtt, 3 és kérdezzék meg a Seregek Ura templomának papjaitól, valamint a prófétáktól: „Kell-e nekem az ötödik hónapban gyászolnom és böjtölnöm, amint már számos esztendeje megtettem?”

Visszatekintés a nemzet múltjára. 4 Ekkor a Seregek Ura a következő szózatot intézte hozzám:

6 Hát amikor esztek és isztok, tán nem magatoknak esztek és isztok? 7 Nem ismeritek a tanítást, amelyet az Úr a régi próféták által adott, amikor még laktak Jeruzsálemben, és békében élt a környező városokkal együtt? Amikor még laktak a Negeben és a síkságon? 8 [Az Úr szózatot intézett Zakariáshoz: 9 Ezt mondja a Seregek Ura:] Szolgáltassatok igazságot mindannyian, gyakoroljátok az irgalmasságot és tanúsítsatok részvétet testvéreitek iránt. 10 Ne sanyargassátok az özvegyet és az árvát, az idegent és a szegényt. Szívetekben ne forraljatok gonoszságot mások ellen.

13 Ez történt: Hiába kiáltott, nem hallgatták meg, [majd ők is hiába kiáltanak, én sem hallgatom meg őket – mondja a Seregek Ura]; 14 ezért szétszórta őket a különféle népek közé, amelyeket nem is ismertek. Mögöttük pedig elpusztult az ország: nem járt arra senki sem. Sivataggá tették a csodálatos földet!”

11_11 Creative Commons License 2022.12.09 -4 0 4663

Náhum könyve  3. fejezet: 1-19.v (1-10, 12, versek)

Intelem Ninivéhez bűnei miatt 1 Jaj a vérengző városnak, amely tele van hazugsággal és rablással, és folyvást fosztogat! 2 Hallga! Csattog az ostor, dübörög a kerék. Száguldó lovak és vágtató szekerek! 3 A lovasok nekirugaszkodnak, a kardok villognak, a dárdák csillognak. Tömérdek halott, számtalan sebesült, holttestek végtelen mezeje! Mindenütt holttestekbe botlanak… 4 Lám, ez a bére a paráznaságra vetemedett, céda nőnek, a bájos szépségnek, az ügyes kerítőnek! Bája a népeket rabul ejtette, elcsábította a nemzeteket. 5 Nézd, én szembeszállok veled – mondja a Seregek Ura –, szoknyád szegélyét arcodig emelem, feltárom meztelenséged a népek előtt, szégyenedet a nemzetek előtt. 6 Gyalázatot szórok rád, pellengérre állítalak és megszégyenítlek. 7 Aki csak lát majd, az mind elfordul tőled és így beszél: „Ninive! Micsoda pusztulás!” Ugyan ki fog megszánni? Hol keressünk neked vigasztalókat?

Théba példája  8 Te talán jobban jársz, mint No-Amon, aki a Folyón túl uralkodott? Védősánca a tenger volt körös-körül, várfala a tenger vize. 9 Etiópia volt az erőssége és Egyiptom, határa nem is volt, Put és Líbia lakói támogatták. 10 De neki is fogságba kellett mennie, vonulhatott a számkivetésbe. A csecsemőit is eltiporták az utcasarkokon. Nemeseire sorsot vetettek, főembereire bilincset vertek.

Ninive védekezése fölösleges 12 Minden erődöd olyan, mint a korán érő füge: megrázzák, és belehullik annak szájába, aki enni akarja.

11_11 Creative Commons License 2022.12.08 -5 0 4662

Ámosz könyve   2. fejezet: 1-16 v (1-2, 4-5, 8-10, 13, versek)

Moáb. 1Ezt mondja az Úr: Moábnak három, sőt négy bűne miatt nem változtatom meg szándékomat. Mivel szénné égette Edom királyának csontjait, 2 tüzet bocsátok Moábra, hogy eméssze meg Kerijjot palotáit és pusztuljon el Moáb a zendülésben, csatakiáltás és harsonazengés közepette.

Júda . 4 Ezt mondja az Úr: Júdának három, sőt négy bűne miatt nem változtatom meg szándékomat. Mivel elvetették az Úr törvényét, s nem tartották meg a parancsait; mivel tévútra vezették őket hazug isteneik, akiknek már atyáik is a nyomukba szegődtek, 5 tüzet bocsátok Júdára, hogy eméssze meg Jeruzsálem palotáit.

Izrael . 8 Minden oltár közelében zálogba vett ruhákra telepszenek, és Istenük házában az elítéltek borát isszák, 9 noha én söpörtem el előlük az amoritákat, akik magasak voltak, mint a cédrus, és erősek, mint a tölgyfa, mégis elpusztítottam felül a gyümölcsüket, alul meg a gyökerüket. 10 Én hoztalak fel titeket Egyiptom földjéről, vezettelek benneteket a pusztában negyven éven át, hogy elfoglaljátok az amoriták földjét.

13 Nos hát, rátok nehezedem, ahogy a kévével rakott szekér a földre nehezedik.

11_11 Creative Commons License 2022.12.08 -5 0 4661

Sirák fia könyve 18. fejezet: 1-33 v, (1-2, 4-9, 12-13, 18,versek)

Isten nagysága. 1 Aki öröktől él, az teremtett mindent, 2 csak az Úr bizonyul igaznak.

4 Ki volna képes tetteit sorolni, hatalmas műveinek a mélyére hatolni?

5 Fölsége hatalmát ki tudná fölmérni, vagy a jótetteit végig számba venni? 6 Nem lehet belőlük semmit sem elvenni, és nem lehet hozzájuk semmit hozzátenni, nem lehet az Úrnak csodáit átlátni. 7 Amikor bevégzed, akkor kezded csak el, s mikor abbahagyod, ott állsz tanácstalan.

Az ember kicsisége 8 Mi is hát az ember és mi az ő haszna? Mi az, ami  rajta jó és mi az, ami rossz? 9 Az ember napjainak száma száz év, ha sokra megy.

12 Előre lát mindent, s tudja, mily sivár a végük, azért bánik irgalommal velük. 13 Az ember csak atyjafiához irgalmas, de az Úr irgalma mindenkit átölel. Rendreutasít, fenyít és oktat, aztán hazavezet, mint pásztor a nyáját.

A helyes adakozás 18 A bolond mit sem ad, csak fájdalmat okoz, az irigy ember, ha ad, könnyet is fakaszt.

11_11 Creative Commons License 2022.12.08 -5 0 4660

Habakuk könyve  2. fejezet : 1-20 v  (1-2, 4-8, 11-13, 19,versek )

A második jövendölés: az igaz élni fog hűsége jutalmául .1 Kiállok őrhelyemre, felállok a sáncra, és figyelek, hogy lássam, mit mond nekem, és mit válaszol a panaszomra. 2 Az Úr meg is szólalt és ezt mondta: „Írd le a látomást, vésd fel táblára, hogy könnyen olvasható legyen.

4 Akinek nem igaz a lelke, az elbukik, de az igaz élni fog hűségéért.”

II. A HÓDÍTÓ MEGÁTKOZÁSA

Bevezetés 5 Bizony, a gazdagság hűtelen! Eszét veszti, és többé nem nyugszik, kitátja torkát, mint az alvilág, telhetetlen, mint a halál, összeharácsol minden népet, összegyűjt magának minden nemzetet. 6 Vajon nem mondanak-e majd róla mindnyájan példázatokat? Nem költenek-e róla magvas mondásokat? Azt mondják majd:

Az öt átok I.

6 Jaj annak, aki a máséból gyűjtöget, – ugyan meddig? –, aki zálogok terhével terheli magát. 7 Nem kelnek-e föl hirtelen hitelezőid, nem ébrednek-e föl végrehajtóid? A zsákmányuk leszel! 8 Mivel sok népet kifosztottál, a megmaradt népek téged fosztanak ki; amiért embervért ontottál, kifosztottad a földet, a várost és minden lakóját.

II. 11 Mert a falban még a kő is kiáltozik, s a fagerenda válaszol neki.

III. 12 Jaj annak, aki vérrel épít várost, és vétekből vet a városnak alapot! 13 Hát nem a Seregek Urának akarata az, hogy a népek a tűznek dolgoznak, s hiábavalóságokért fáradnak a nemzetek?

V. 19 Jaj annak, aki így szólt a fatönkhöz: „Ébredj!” A néma kőhöz: „Kelj fel álmodból!” [Ez a szózat.] Nézd, ki van rakva ezüsttel, arannyal, de éltető lélek nincsen benne! 

11_11 Creative Commons License 2022.12.07 -5 0 4659

Ezékiel könyve   22. fejezet: 1-31. (1-2, 4-7, 9-12, 15-16, 18, 22, 27,versek)

Jeruzsálem bűne. 1 Az Úr szózatot intézett hozzám: 2 Hát te, emberfia, te nem mondasz ítéletet? Nem mondasz ítéletet a vér városára? Tárd elé minden iszonyatos bűnét!

4 A vérrel, amelyet kiontottál, bűnt követtél el, a bálványokkal, amelyeket állítottál, beszennyezted magad, siettetted napjaidat és elérkeztél éveid végéhez. Ezért gyalázat tárgyává teszlek a népek számára, nevetség tárgya leszel az egész földnek. 5 Akik közel és akik távol vannak tőled, kigúnyolnak, te becstelen s csupa zavargásból álló város. 6 Lám, Izrael főemberei azon vannak – a maguk kénye-kedvére –, hogy vért ontsanak. 7 Megvetik benned az apát és az anyát, erőszakot követnek el az idegennel, elnyomják az özvegyet és az árvát.

9 Rágalmazó emberek vannak benned, akik vért ontanak. Olyanok vannak benned, akik a hegyeken esznek és gyalázatos dolgokat művelnek. 10 Fölfedik benned apjuk szemérmét, erőszakot követnek el az asszonnyal tisztulása idején. 11 Az egyik meggyalázza benned szomszédja feleségét, a másik azzal szennyezi be magát, hogy megbecsteleníti menyét, ismét más erőszakot követ el nővérén, saját apja lányán. 12 Megvesztegetésül ajándékot fogadnak el benned, hogy vért ontsanak, uzsorakamatot és ráadást fogadsz el, erőszakkal kifosztod embertársadat, rólam pedig elfeledkezel – mondja az Úr, az Isten.

15 Szétszórlak a népek közé, szétszélesztelek a népek közé, elsöpröm a tisztátalanságot, amely benned van. 16 Szégyent vallok miattad a népek előtt, te pedig megtudod, hogy én vagyok az Úr.

18 Emberfia, Izrael tisztátalan fém lett számomra. Mindnyájan réz, ón, vas, ólom az olvasztókemencében – tisztátalan fémmé váltak.

22 Amint megolvad az ezüst az olvasztókemencében, ugyanúgy megolvadtok ti is, és megtudjátok, hogy én, az Úr zúdítottam rátok haragomat.

27 A főemberek olyanok benne, mint a farkas, amely széttépi zsákmányát, vért ontanak, romlásba döntik az embereket, csak hogy elrabolhassák javaikat. 

11_11 Creative Commons License 2022.12.07 -5 0 4658

Ámosz könyve  6. fejezet: 1-14.  ( 3, 5-9, 13-14, versek)

Azok ellen, akik vakmerően bizakodnak 3 Késleltetitek az Úr napját, és siettetitek az erőszak uralmát!

5 Hárfaszó mellett nótáznak, mint Dávid, hangszert csinálnak maguknak; 6 korsóból isszák a bort, finom olajjal kenik magukat: József végzete miatt bizony nem bánkódnak. 7 Ezért, lám, most a száműzöttek élén mennek a fogságba, és véget ér a henyélők tobzódása.

A büntetés rettenetes lesz 8 Megesküdött az Úr, az Isten saját magára – mondja az Úr, a Seregek Istene: Jákob gőgjét utálom, palotáit gyűlölöm; a várost és lakóit kiszolgáltatom. 9 Ha megmarad tíz ember egy házban, azok is meghalnak!

13 Lodebárnak örültök és azt mondjátok: „Ugye saját erőnkből foglaltuk el Karnajimot?” 14 Bizony, népet támasztok ellenetek, Izrael háza – mondja az Úr, a Seregek Ura –, hogy eltiporjon benneteket Hamat kapujától Araba patakjáig. 

11_11 Creative Commons License 2022.12.06 -5 0 4657

Sirák fia könyve   33. fejezet: 1 -33.  (1-9, 12,versek)

1 Aki féli az Urat, azt nem éri balsors, ha kísértést szenved, kisegíti belőle. 2 Nem okos az, aki gyűlöli a törvényt, s aki nem tartja meg, olyan, mint a hajó a viharban. 3 Az értelmes ember bízik a törvényben, mint orákulumra, ráhagyatkozik. 4 Készülj beszédedre: szívesen hallgatnak; foglald össze a tant, azután adj választ. 5 Mint a kocsikerék, olyan a balga észjárása, okoskodása meg, mint egy forgó tengely. 6 A gúnyos barát olyan, mint a túltáplált ló: nyerít, akárki ül is a hátára.

A teremtmények egyenlőtlensége 7 Az egyik nap miért különb a másiknál, hisz a Napból árad minden fény az évben? 8 Az Úr bölcsessége osztotta el őket, ő tett különbséget idők s ünnepek közt. 9 Néhányat fölemelt és szentnek nyilvánított, a többit meg a köznapok sorába iktatta.

12 Némelyeket megáldott és fölemelt, megszentelt és maga mellé vett. Másokat átokkal sújtott, s megalázott, elkergette őket a helyükről.

11_11 Creative Commons License 2022.12.06 -5 0 4656

Sirák fia könyve  17. fejezet: 1-32 v,  (1-8, 11, 17-18,versek )

1 Az embert is földből teremtette az Úr, s azt akarja, hogy oda újra visszatérjen. 2 Pontosan kimérte napjainak számát, megszabta idejét, s a földön minden lény urává tette. 3 Felruházta őket saját erejével, saját képmására teremtette őket. 4 Minden élő előtt félelmessé tette, az állatok s madarak urává rendelte. 5. ,,Megkapták  az Úr  öt hatalmának használatát , hatodikként részt kaptak az értelemből és  a hetedikként a szellemet kapták , mely hatalmainak az értelmezője” 6 Ő alkotta száját, nyelvét, szemét, fülét, s hogy gondolkodjék, szívet adott neki. 7 Eltöltötte őket érteni tudással, s megmutatta nekik, mi a jó, mi a rossz. 8 Saját maga szemét helyezte szívükbe, hogy feltárja nekik művei nagyságát.

11 Megajándékozta őket tudománnyal, s birtokukba adta az élet törvényét.

Az isteni bíró 17 Fejedelmet adott minden egyes népnek, de Izrael népe az Úr osztályrésze.

18 ,, Elsőszülöttje, akit fegyelmezve táplált, akinek megadta szeretete fényét anélkül, hogy lemondott volna róla”

11_11 Creative Commons License 2022.12.05 -4 0 4655

Bölcsesség könyve   8. fejezet: 1-21 (1-6, 8, 10, 16,versek )

1 Erejét kifejtve elér (a világ) egyik végétől a másikig, és a mindenséget üdvösen igazgatja.

A bölcsességben minden jó megvan. 2 Őt szerettem és kerestem ifjúkorom óta; azon voltam, hogy jegyesemmé tegyem és hódolója lettem szépségének. 3 Nemes származással dicsekedhetik, mivelhogy együtt lakik az Istennel, és a mindenség Ura szereti, 4 mert be van avatva Isten tudásába, és a tetteit ő választja meg. 5 Ha a gazdagság kívánatos jó az életben, vajon mi gazdagabb, mint a bölcsesség, amely mindeneket alkot? 6 Hogyha az okosság valamit létrehoz, akkor ki nagyobb művész nála az egész világon?

8 Ha meg valaki gazdag tudást kíván, akkor ő ismeri a régmúltat és feltárja a jövendőt; ért a fordulatos beszédhez és a talányok megfejtéséhez; előre tud a jelekről és a csodákról, a korok és időszakok végéről.

A bölcsességet nem nélkülözhetik a vezetők. 10 Tekintélyem lesz miatta a sokaság előtt, és az öregek előtt becsületem, holott ifjú vagyok.

16 Megtérve otthonomba, oldalán kipihenem magam; mert társaságában nincs keserűség és a vele való élet nem jár bosszúsággal, hanem derű és öröm. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!