Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Azért az fura, hogy 20-25 éves gönci/magyar kajszi fáim pusztulnak, miközben a 40 éves óriás kajszik tök jól elvannak, még vírusosan is. Ki érti ezt?
Gaston63
Nekem domboldalban vannak a fák, az utóbbi években kevesebb volt a fagyás, mint 15-20 éve, a fügének is egyre jobb.
Ceglédi óriás és gönci virágzása közt nincs sok különbség (érésben inkább van), de idén vettem észre (mert figyeltem), hogy a ceglédit tényleg jobban megviselte. Viszont ha terem, veri a többit minőségben, szerintem (persze nem piacra). Tehát több fa esetén lehet reális. A big redre leszek kiváncsi jövőre, mert idén kis-közepes méretű volt a termése és kicsit kesernyés a héja.
Esetleg vegyél kuresiát, arról csak jókat írnak.
Nosztalgiából az ananász kajszin is gondolkodtam, de csak vadkajszi alanyon láttam. Lehet oltanom kellene a kerti mirabolánjaimra.
Succesfull77
Bergarouge, meg big red pl. van szabadgyökeresen a kelenvölgyiben, olcsóbban, ha minden igaz.
Valószínűleg igazad lehet, mert a jellegzetes külső ürüléknek és gyantásodásnak nyoma sincs. A fehérszínű gomba viszont megjelent, az mondjuk élőn is próbálkozik
Akkor ahogy írtam, ízlések és pofonok.... Nálunk az édesapámnak volt Ceglédi óriás, de mint írtad fagy és monília érzékeny, valamint egyik évben jól terem, következő évben szinte nulla(nálunk). Pont ezek miatt kerestem kb. 20 éve valami mást. Az akkor "új" Pannónia (legalább is számomra új és akkor még nem volt elterjedt a net) megfelelő megoldásnak tűnt és sztem. az is lett. Azóta apám is kivágta a Ceglédi óriást és két Pannóniát ültetett. Igazából a feleségem "rajong" a fajtáért, szerinte sokkal finomabb mint az apósé.... Mondjuk én is teljesen elégedett voltam vele (én nem vagyok ilyen rajongós típus), viszont a túlkötés elég sok munkát adott adott. Egyszer úgy hagytam, háááááát......... ízetlen, apró vacak lett az eredménye. Virágzáskor két-három permetezés monília ellen+egy moly ellen és kb. ennyit kellett rááldozni és termett rendesen. Az előbb nem említettem, de jutott eladásra is. Még erősen gondolkodom, keresem (lehet újra Pannónia lesz) a következő fajtát, csak a francnak van kedve x évesen(látszik a nicknévből) majd még ritkítani is.
Szóval fiataloknak: Pannónia(no meg magyarok vagyunk)
A kéregmoly és szú kártétele könnyen megkülönböztethető. A kéregmoly esetében a törzsön kitüremkedő barna ürülékcsomók láthatók. A károsított részen a kéreg gyakran (nem mindig!) mézgásodik.
A kis kéregszú (ez a gyakoribb) az elszáradt ágakon, kipusztult fákon, mint másodlagos kártevő gyakori. A gutaütést szenvedett fákon néhány hónap leforgása alatt megtelepszik, majd ezt követően rendszerint HARKÁLY fosztja meg kérgétől az elpusztult fát. A szú esetében nincs ürülék. A törzs kérgének a felületén 1-2 mm átmérőjű röplyukak, ill. a kéreg alatt anyajáratok és lárvajáratok láthatók. Védekezés: elpusztult fák mielőbbi kivágásával és elégetésével elejét lehet venni a felszaporodásuknak.
Tehát nálad ez utóbbi lehet, ha a harkályt láttad.
Ceglédi arany kajszi a rózsakajszi felmenő miatt kicsit rostos, de egyébként jóízű, bőtermő. Nálam sajnos az az 1 fa ami volt, hamar kipusztult. A bergeron jófajta, bírja a hazai klímát, késői érésű. A pannóniát nem kóstoltam, de nem túl gyakran írnak róla. Azon gondolkodom, hogy lehet keverem a Budapest fajtával, azt se sokat emlegetik. A gönci/magyar kajszi sokoldalú, jól használható, de nekem a ceglédi óriás termése a kedvencem: "házikerti" fajta, nagyméretű, éretten lédús, rendkívül zamatos, de nem jól szállítható, korai virágzású, fagy és monilia érzékeny. Most próbálkozom újabb, modernebb fajtákkal: orangered, kuresia, tardicot, big red, tsunami. Több helyem nincs. Ezek közül az orangeredet lehet legkönnyebben kapni.
A Bergeronról olvastam jókat, valakinek van tapasztalata? Milyen ízű? Magyaros ízvilágú, édes-savas lédús kajszit szeretnénk.
Pro.polisz: mi a baj a Pannóniával? Ízlések és pofonok.... mi mindenre használtuk, friss fogyasztás, befőtt, aszalás, lekvár, sőt tavaly még pálinka is készült belőle(sajnos már kevés van belőle).
A Gönci magyar kajszi jó fajta minden féle felhasználásra alkalmas a Pannónia fajtánál jobb,de tavaszi fagyokra érzékeny.Család ellátására tökéletesen alkalmas.
Új külföldi fajtákban is lehet gondolkodni,de átlagos faiskolában nem biztos,hogy beszerezhetők,de nem lehetetlen,de a csemeték ára általában magasabb.Gönci magyar öntermékeny,de az Orangered önmeddő.
A kéregmoly ellen segít a szilvatörzs. Kétnemzedékes faj. A nőstények a kéreg felületére rakják a tojásaikat.Az első nemzedék rajzása május végén kezdődik. Ilyenkor lehet ellene védekezni valami jó erős rovarirtóval lekezelve a törzset. A 2. nemzedék ellen már nehéz védekezni mert az július második felében van, amikor már érik a barack.
Megelőzésként a fák környezetéből ki kell irtani a gyomokat, mert a betelepüléskor a gyomos területet kedveli.
Kipusztult Pannónia kajszim méltó utódját keresem. A család ezzel fajtával teljesen elégedett volt (kivéve én a túlkötés miatt). Gönci magyar a jelenlegi jelölt, viszont az új fajtákat nem ismerem.
Most hétvégén felfigyeltem egyik kb. 20 éves kajszi fámon harkály nyomokra. Tovább bontottam a kérget és sajnos a kívülről egyébként épnek tűnő kéreg alá volt kéregmolyosodva. Ez ellen jó lenne valami tuti módszer (megelőzésnek). Több fámat viszi el, mint a gutaütés. Magas (myrabolán) törzsre oltás segítene?
Nem mentem ki, mert lekéstem a myrabolán alanyú tsunamit. Vettem inkább - ha már st julien alany maradt csak - Csillaghegyen, nekem az közelebb van. Bergeval Csillaghegyen biztos nem volt. Hívd fel a kelenvölgyi faiskolát a bal oldali számon, kérdezz rá, mi a helyzet. Bergarouge pl. még volt nekik, de az más...
Ha kapható Tsunami kajszi mirabolán alanyon a kelenvölgyiben, akkor kiugrom hozzájuk. Ha valamire kíváncsiak vagytok, körbenézek... Ma nem vették fel nekem a telefont, egyszer hívtam őket.
Mi a helyzet a tavasszal átoltott fákkal? Azokkal amelyeknél a 4 ágból hármat három vesszővel oltottál. Azóta semmilyen hírt nem közöltél róluk. Jók lettek? Milyenek most?