Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nagyon korai magvatlan fajta, júniusi átoltáson már beérett, nagyon nagy bogyójú. Magvatlan fajta esetében ilyennel még nem találkoztam. Mekkora bogyómérete lesz majd egy 4-5 éves tőketörzsön?
Jobb, ha nem a helyszínen jelölöd meg, hanem valami elveszíthetetlen feljegyzést készítesz, pl. okostelefonon felhöben eltárolva, így bármikor elöveheted. Ehhez csak azt kell tudnod a terepen, hogy az a töke melyik sor hányadik tökéje.
Igen , valószínű hogy Ametist Novocserkask lesz . Átnéztem a listámat és kaptam , de a veszőkön csak simán Ametistet írt és így írtam be a nagykönyvbe . Letörte a szél a műanyag jelölőszalagokat , ezért van egy kis kavarodás , és nemtudóm fajták most nálam ,jövőre másképp jelölőm őket .
Az előző megállapításom téves volt, mivel az idén oltottad, és már beérett, így valószínű valamilyen korai fajta lehet. Az Ametist Novocserkask is szóba jöhet, mivel nagyon korai fajta.
Azt kellene kideríteni, hogy honnan kaptad, vagy vetted. Rengeteg hasonló bogyójú fajta van már a "piacon". A kicsit hegyesedő végű bogyó azt sejteti, hogy Originál vérvonal is lehet benne, de akár Original is lehetne. Az érési időt is figyelembe véve lehetne még Romeo, Sport-2(Zarevo), Vodograj, Angelika(Xénia), Zagrava, Zolotuska. Viszont a bogyó súlyát kevésnek tartom.
Az Argo levele, vitorlája nem ilyen, Viktor sem, talán a Jubilej Novocserkaszk lehet még, ami így néz ki, de az nekem nincs, így nem tudok biztosan. Esetleg még Xénia lehet hasonló bogyójú, és hasonlóan pirosas a levélnyél, de a vitorlája nem teljesen ilyen.
Két éve oltottam, ezért komoly tapasztalatról nem számolhatok be, de a leírások szerint nem számít rezisztens fajtának. Nálam nem volt beteg egyik évben sem és 4-5 permetezést kapott. (botritisz ellen nem védtem) Nővirágú fajta, tavaly csak közepesen termékenyült, idén tökéletesen.
Szerintem igazi különlegesség, kérdés mennyire lesz stabil, főleg a termékenyülése miatt. A következő években kiderül. Az aszalhatóságról, neve jelentéséről nem tudtam, köszönöm az infót!
A neve alapján ez egy aszalható fajta (izjum az a fajta mazsola, amiben van szőlőmag). Én ettem ilyet, üzbég ismerős "hozott egy kis hazait" és megkínált vele. Ugyanilyen kék szőlő volt.
Csak azért nem kérek belőle egy vessződarabkát, mert kicsi a kertem (újat ültetni kicsi , gyomtalanítani nagy) és már így is ott vagyok, hogy családi szükségletre bőven elég ami már van.
Egy dolgot nem írtál (vagy elkerülte a figyelmemet): mennyire permetezésigényes? Mert ha esetleg kifagyna valami a télen és azt pótolni kellene, akkor keresnem kell egy pótlást. És csak olyan jöhet szóba, amelyik minimális permetezéssel beéri.
Söt, a beérett vesszö színe is... Az általam említetté hasonló a bogyó színéhez, kissé rózsaszínes, kissé szürkés. Ezért is volna jó, ha lenne kép az egész tökéröl.
Korábban említettem, hogy rendeltem védőhálót a fürtöknek.
Így néz ki:
25x35cm-s, teteje a zöld madzaggal összehúzható. Kb. egy hónapja van kint, tényleg véd majdnem minden kártevőtől. A kivétel az ember, mert annak feltűnik a háló, és viszi fürtöstől, teljes érése előtt :( És persze a legszebb fürtjeim hálózom.
Nem volt mostanában olyan esős idő, hogy ne tudjon kiszáradni, de lehet, hogy komolyabb esők esetén nem szárad ki elég gyorsan és akkor esetleg rothadhat.
Ha jól emlékszem, kicsit több mint 100Ft-ra jön ki darabja ilyen kis rendelés esetén, szóval nem olcsó, de ha 4-5 évig tényleg lehet használni, hasznos.
Lehet Argo, Arocznij, akár Viktor is, meg még biztos jó néhány fajta. Ha lenne infó arról, mekkora a fürt, mekkora a bogyó, milyen a vitorla, levél, már talán többet lehetne segíteni. Ha meg esetleg tudod, mely fajtákat kaptad idén, akkor talán még pontosabban meg lehet mondani, azok közül melyik.