Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ha neked bevált a Pannónia,akkor ültethetsz újra.Mi az akadálya?Az semmiképpen,hogy időnként ritkítani kell. Ha kedvezőek a körülmények,akkor a legtöbb fajta ritkításra szorul.A Ceglédi óriás talán kivétel,mert a felesleget eldobja,de nem minden évben terem jól, lekvárnak nagyon lédus és csak részben öntermő.
Palesits bácsitól, Dánszentmiklósról (nem utolsó sorban egy kedves fórumtárs nagy vonalú önzetlenségének segítségével :-) - vannak még jó emberek ebben a világban...).
Én is most hoztam, ma el is ültettem (a többivel együtt: Bergeval :-) , Frisson, Springblush, és a végére egy Magyar kajszi, hogy legyen végre porzója a Roxananak).
Ha ennyi fajta van a közelben biztos , hogy megtermékenyülnek .... feltéve ha lesz rovarjárás .
Azért St . julienre szemzik , mert nem Magyarországon készültek és külföldön nem használnak mirabolan és vadkajszi magoncokat . Tapasztalatok alapján ez az alany nagyon jó agyagos talajokon és kevésbé a száraz laza homoktalajon .
Most ültettem pink cot-ot +orangen redet st.julien alanyon. A kérdésem hogy ezek kölcsönösen porozzák-e egymást? Ha nem elég e ha van a közelben magyar kajszi+kurésia +ananász barack? Egyébként ezeket az idegen fajtákat miért st.julienre oltják? A hagyományosok nálam a szokásos mirabolánon+vad kajszin vannak.
Egy kajszira van helyem, tehát öntermékeny, édes savas ízű(nekünk a Pannónia ízlett), friss fogyasztás, befőtt, lekvár, aszalás (és ha sok év múlva jut, akkor pálinka). Keménység? Hm-hm? Nekem a jó érett, puha ízlik a legjobban, a család többi tagja viszont a félérettet szereti igazán.
Mindenképpen augusztus előtt érjen(max augusztus elejéig húzódjon), legalább középnagy legyen és ugye az örök kívánságok, minél kevesebb permetezéssel lehessen termelni, fagytűrő., stb.
Legutoljara mikor vasaroltam egy beltelket.... (oda vannak a gf-be szemezve a kisfak, kozte sarga dinnye volt....)
A terep tiszta dzungel volt... egy olyan telek hazzal ami 20 ev ota lakatlan....
Sikerult kitakaritani..... hala Istennek....(ennek 3 eve)
De nem felejtem el volt benne egy "nyuszpoja, lasponya fa" nem tom nalatok hogyan ismerik..
Akkora volt a torzse hogy nem tudtam atolelni korbe (tobb mint 1,5 m-re saccoltam)... 2 meternel elagazott... es mint egy gomba.... letakarva jo nagy teruletet, meg a gyomok sem nottek alatta....
Na ez hany eves lehetett....??????? Nem 2-3 generacio....en 200 evesnel is oregebbre saccoltam.... mar amilyen nehezen no vastagszik, ez a fajta :)
Hozzateszem a haz amit megvettem regen fogado, kocsma volt meg az osztrak magyar monarhia idejebol....regen nadas volt a fala pedig "vert fal" vagyis tiszta foldbol van rakva... nem valyog olyan 50 cm-es fal....:)
Házikertben minden más. Még édesapám ültette az öreg kajszit, és bár sajnos nem élhette meg, de gyerekeim is örömmel fogyasztják termését. Összeköti a generációkat. Ez minden fa ültetésnél eszembe jut. Egyébként meg rendesen szokott teremni, ha nem fagy el, meg monilia ellen megvédem. A piacra termelő gyümölcsös kert persze kevésbé romantikus :)
Még az enyém sem túl nagy...eddig megvan...de ez a gutaütés nehezen kiszámítható...volt amit 2-3 év után vitt el,a legöregebb kajszimat / Bergeron /17 évesen...
A Bergeron a kedvenc fajtám- volt.Minden szempontból jó lenne,azon akkor is volt vmennyi amikor a többi teljesen elfagyott,íz,méret,termőképesség jó...csak a gutaütés /valamelyik okozója /-re érzékeny,eddig 4 fám ment ki,így úgy döntöttem nem ültetek többet belőle...sajnálom...mert szerettem.
Én már kivágtam a Pannóniát, itt nem vált be /persze ízlések és pofonok.../ ,rendkívül vírusérzékeny,hamar lepuhul,az íze átlagos,világos héjszín...szóval piacra nem az igazi,de házikertbe is vannak jobban bevált fajtáim...
Rendkívül bőtermő,de emiatt erősen ritkítani kell,különben elaprósodik,és romlik a minősége és persze a fát is megviseli.Ha normális méretű ,akkor finom,minden célra alkalmas.Elég hidegtűrő a virága.Sajnos a monilia szereti ,erre kell különösen figyelni.Küllemre talán nem túl látványos,de ha megvéded és ritkítod ,jó fajta.