Tudnál nekem ilyen kis elektromos fűtőbetétet mutatni? Hogy keressek rá, stb... Mert mióta meg van a hőcserélőm, az 1,5KW-os csőfűtőm tök fölöslegessé vált... Elég lenne egy olyan ami az átáramló levegőt 15ről- ennél hidegebbre nem nagyon számítok- kb 25re tudná emelni- ennél melegebb nem hiszem hogy kellene nállam hogy 20,5-21fokon tartsam a levegőt. Mekkora teljesítményű kellene szerinted egy 150m3es légcserénél??? 250-300Wattos elég lehet?
Azert gondolj bele, hogy 100 ember 6kWh hulladekhot jelent. A helyiseg 3+m belmagassag.Ha jelenleg ugy futenek, hogy 1,5m magasban van 22C°, akkor fent az elszivasnal van legalabb ( szigeteletlen haz eseteben) 25-26C°.Igy a 80%-os hatasfoku hocserelo is a befujt levegot 22C°kornyeken biztositja . Ha a talajtol 30-40cm-re teszed a befujopontokat, akkor az nem fog cidrit okozni. Amugy viszont egy kis elektromos utofutobetet nem draga es egy termosztattal vezerelve a beallitott erteken kepes tartani a befujt levego homersekletet.
Köszi a tippet, megkeresem őket! Nem dohányoznak a teremben.
Max. annyit lehet megoldani, hogy elölről-hátulról megy a befújás, mert a terem oldala külső fal (mellette járda). A széksorok három oszlopban helyezkednek el, két folyosó van közöttük, így hátul majdnem a falnál kezdődnek. A lábnál befújás pedig valószínűleg cidrizést okozna... ha meg az ülő hallgatóság feje fölötti magasságban történne a befújás, attól tartok hogy nem keveredne a levegő...
Lehet hogy passzolom a projektet. Itthon eljátszadozom saját kontóra de más pénzével nem jó dolog amatőrként (akár jószándékból) kísérletezgetni...
Kerdezz ra az Atrea-soknal , hogy mennyiert vesztegetik a DUPLEX-S 1600 -at , DUPLEX-S 2600 -at, vagy a DUPLEX-S 3100-at ezek mind boven elegek volnanak , mert ha nem dohanyoznak es nem fejtenek ki fizikai munkat a teremben levo szemelyek , akkor egy szemelyre a 15m3/ora vastagon eleg.
En fent szivnam el es korbe lent a falakon fujnam be a levegot.
(nem mintha az otthoni Recair-rendszer már kész lenne...)
Kb. 12 x 20 x 3+ m-es előadóterem szellőztetésének költségére lennének ismerőseim kíváncsiak. Nonprofit szervezet, ezért céget biztosan nem tudnak megbízni, anyagáron megvalósulhat a beruházás. Hővisszanyerés egy esetleges későbbi ütemben valósulna meg (a jelenlegi ajtós szellőztetésnél csak jobb lehet még a hideg levegő befújás is télen). 100 fő szokott oktatáson lenni mintegy másfél óra ideig. Az anemosztátok leginkább a mennyezeten helyezhetők el. Azt nem tudom még csak megbecsülni sem, hogy a relatíve nagy belmagasság (és a Coandam-effektus) miatt nem csak a felső fél-egy méter lenne kiszellőztetve ha pl. a terem első felében lenne a befújás, a hátsón meg az elszívás.
30 m3/fő légcserével számolva 3000 m3/h jön ki - ez elég brutálisnak tűnik... a jelenlegi megoldásoknál szerintem már az 1000 m3/h is remek lenne.
Ha nem kell milliméterezgetni, úgy elvileg sokkal könnyebb hőcserélőt készíteni. ilyen hatásfokhoz 3800 m3/h légsebesség mellett legalább 5-600 m2 hátadó felület kellhet, ezt össze lehetne hozni egy kb 5-6 köbméteres hőcserélő formájában. Persze ennek még össze kell ütni valamilyen dobozt, két nagyobbacska ventilátor (pl Papst R4D310-CK03-01: 3800 m3/h-nál 300 pascal), némi szűrők, oszt kész is van. Az egész nem lesz nagyobb 25-30 köbméteresnél, két délután alatt összedobom a sufniban :)
Szia, szinte biztos vagyok benne hogy ekkora légmennyiségre nincs ilyen hatásfokú gép. Az ipari gépek jellemzően 60% ig mennek el, ahol már az is jelentős energiamegtakarításnak számít.
Inkább vegyél 10db 350m3/h-ás gépet... az csak 5Mft, és így a csövezést is kialkíthatod olcsóbban és hatékonyabbra. Karbantartás lehet hogy több lesz, de a megbízhatóság is nagyobb.
Szombathelyi kertészet/erdészet is ilyen... mondjuk ott yukka/fikusz nem tudom hogy van e de kiwi 150forint volt pl, vagy áfonya 200, tüskétlen csipkebogyobokor 180....
Az égés egyik mellékterméke a vízpára (mégpedig jelentős mennyiségű), tehát villámgyorsan emeli a páratartalmat.
Viszont a másik mellékterméke miatt (széndioxid) meg kell emelni egy kicsit a szellőztetést.
A készülékek ára többnyire pofátlan, etetésük horror árú.
De nem árt tudni, hogy ilyen is van.
Ha jól saccolom, akkor légköbméterenként kb 1,5 gramm etanol elégetése kb 10 százalékkal emeli a lakás levegőjének páratartalmát. Mielőtt nagyon megörülne valaki: ez a légköbméter az, ami a szellőzőrendszer jellemzője, tehát 100 m3/h esetén 10% páraemeléshez 150 gramm etanolt kell elégetnünk óránként (ez óránként kb 120 Ft!)
mondjuk ez minda kettő tipikusan drága hely.... :) Auchanban szokott lenni akcióban 500ért yukka, én is ott vettem. de van mikor 1500ért van méteres. Nekem évente félmétert nőtt.
2005 augusztus végén vettem:
2007 decemberében így nézett ki:
Most a földön van és 2méter magas és ketten nem tudjuk átfogni
azért jobb mint a semmi és nem kerül semmibe és ha a házban nem is de a nappaliban csak segít valamit-én egy virágkaspóba tettem annakidején a lakásban a hálóba-arra pont elég volt hogy nem fájó kiszáradt torokkal ébredtem.
"10 literes vödör teli vizzel fel a galériába. az is segít"
0,07 négyzetméter passzív párologtató felület talán meg sem mozdítja a páramérő mutatóját :) én 5-10-20 négyzetméterekről beszélek.
Ha az elpárologtatás nem passzív, tehát melegíted és/vagy ventilátorral fújod, egy vödörnyi felület akkor sem elég egy ház relatív páratartalmának 10-20 százaléknyi emeléséhez.
"Én már elhintettem mindenhol, hogy bármilyen eseményre (szülinap, névnap, mikula, stb) növényt adjanak ajándékba.
A galéria (leendő) korlátján sok elfér, meg hely van rá bőven."
De csak nagy növényeket fogadj el, mert fokföldi ibolyából marhasok kell ahhoz, hogy összejöjjön az a pár tíz négyzetméternyi levélfelület, ami már érezhető párásítást produkálna.
Gyors növényesítés: vannak olyan helyek, ahol (igénytelen) 1,5-2 méteres fikuszokat és társait lehet beszerezni szinte fillérekért (ezek NEM belvárosi/plázai virágüzletek ;). Ilyenből 6-10 darab talán már megmozdítja a páramérő mutatóját ;)
Pont egy eve koltoztunk be a hazba, tehat remelhetoleg mar kiszaradt (es nem lesz olyan durva para, mint tavaly volt). Ilyenkor telen a gyerek miatt 1-2-szer par percet szoktunk szelloztetni naponta, ami elkepzelheto, hogy keves, de mellette van paratlanito, amit foleg ruhaszaritasra hasznalunk (arra tokeletes :). Novenyeink is vannak, igaz, nem olyan sok, de minden ablakban van 3-4, plusz polcokon. Egy normalis paratartalom merot keszulok eppen venni, mert eddig csak egy analoggal meregettem... Viszont orulnek, ha 50% korul tudnam tartani a paratartalmat. A fentiek ismereteben mi az, amit mashogy kene csinalnom? Tobbszor kellene szelloztetni? Mennyi lenne vajon az idealis?
"... Az ablak belső felületén, akár a kereten, akár az üvegezésen, a leghidegebb pontokon indul el a páralecsapódás, annak környezetében ugyanis a levegő messze a belső szobahőmérséklet, pl. 20 C alatt van, tehát ott a fentiek alapján a relatív páratartalom is megnőtt. A leggyakoribb párásodási hely "U" alakban, a hőszigetelő üveg alsó éle mentén van, ugyanis ott a jó hővezető képességű távtartó miatt az él hőmérséklete alacsonyabb, mint egyébként a táblaközepén, ill. az alsó élén az üvegléc felett a szellős, légmozgás is gyenge... ...Az üveggyártok már kifejlesztették a normál alumínium távtartóknál rosszabb hővezetésű anyagok - meleg peremek - műanyag, ill. nemesacél távtartókat, amelyekkel a kerületi rész nem hűl le a távtartó jó hővezetése miatt, ezek a megoldások azonban még nem terjedtek el, ill. egyenlőre drágábbak...."
"Nekünk a hideg beálltával szépen lecsökken a páratartalom 20%-ra, és pirosszemű nyusziként ücsörgünk tavaszig."
Én jelenleg kb 1 m2-es növényfalat (egyfajta függőlges mini-üvegházat, a levelek össz párologtató felülete: kb 10 m2) tervezek minden levegő-befúvott helyiségbe, amelyet egy páratartalom-vezérlésű ventilátor szellőztet.
Tudom, hogy létezik ennél jóval egyszerűbb párologtató berendezés is, tekintsük kísérletezésnek / hobbinak :)