Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ha csak egy-kettő, akkor gyökeres oltvány ügyben Kaszás Balázs oltványtermesztőt keresd Zalaegerszegen, de minél előbb, mert ha van is neki, akkor csak egy-két darab. Konténeresért meg dr. Bakonyi Lászlót Keszthelyen (Gyenesdiás), de nála lehet, hogy majd csak a nyáron lesz konténeres, mert azt nyáron szokták kiültetni, megspórol a egy évet a gyökeres oltványhoz képest.
Nem mm, hanem g. Egy 12 g-os guzal kara majdnem 3 cm átmérőjű. És ennek az emberkének ennél kétszer nagyobb súlyú szőlő kell, aminek a bogyója kb 4,5-5 cm (!) átmérőjű. Miről is beszélünk?
Tanácsot kértél, és kaptál is! Én amíg csak 3 fajta szőlőt ismertem, addig a szagos izabella volt számomra a legfinomabb. Majd miután kicsit több félét sikerült kóstolni, rájöttem h nem csak abból áll a szőlős világ. Vannak aránylag nagyszemű, de finom szőlők. Igaz nem olyan méretű amit kikötöttél, de hát ha csak 10-15 mm egy bogyó az mért baj? Lehet kóstolnál finom borszőlőt aztán egyből nem számítana az apró bogyóméret sem :)
Nekem jó a szupermarket ízű is. Másikat még úgysem ettem. Neked 3. generációsként megadatott, hogy százféle szőlőt végigkóstolj. Te ebbe születtél. Én a szupermarketba születtem, városban élek, s nincs egy szőlősgazda ismerősöm sem. Kertembe most tavasszal vettem pár gyümölcsfát, ahhoz sem értek, úgy mint a szőlökhöz sem. Nincs rá időm egyenlőre, majd talán ha nyugdíjas leszek. Kertész jár hozzánk, őrá bízom majd a szőlőket is. Úgyhogy nem lesz kihívás számomra a szőlő.
Én szintén zöldfülű vagyok a témában,de lelkes. Minél többet olvasok utána,annál inkább tudatosul,hogy most leírtad a frankót. Jövőre már másképp szemlélődöm.
Ezt csak azért írtam, mert direkt megmértem: te a guzalkaránál és a hóbogyónál (kb 10-12 g-os bogyók) kétszer nagyobb bogyójú szölöt keresel. Igaza van szölöszemnek: ültess szilvát, mert méretben az pont akkora, amekkora bogyókat te keresel...
Nézd, én 3. generációs szölö- (és bor-)termelö vagyok, talán van némi tapasztalatom a fajtakiválasztás terén. A bogyó méretének a legeslegutolsó szempontnak kell lennie egy fajta kiválasztásánál. Elsö az íz, utána a betegségekkel/kártevökkel szembeni érzékenység, a zöldmunkaigény. Te, aki életedben szölöt csak a szupermarketekben láttál, egyszer menj el egy valódi szölöt termelöhöz (nem olyanhoz, aki a szupermarketeknek termel semmilyenízü, de szép nagy szemü szölöt), és rá fogsz csodálkozni, hogy a szölönek íze van, nem csak víz és héj. meg 6-8 tökét akarsz, de 5-6 féléböl. Elöször végig kéne gondolni, hogy fogod egyáltalán tudni a sok fajta kulön igényeit kielégíteni? nem véletlenül javasoltam 4 fajtát és azt a négyet. 0 fogalommal a szölötermesztés iránt még ez a négy fajta is túl nagy kihívás neked, az a sejtésem.
De hát végül is, egy másik topicban olvastam, hogy van akinek az a szempont laptop vásárlásakor, hogy legyen rózsaszínü...
A Slovplant által árult kétrügyes dugványok úgy kétrügyesek, hogy az alsó rügyet kigyökereztetik, a felső rügyből nevelik ki a hajtást. Vagyis a földbe kerülő vessző-rész nagyon rövid,(kb.10 cm)ezért az ültetésnél ezt figyelembe kell venni.
Saját ültetési javaslat:miután a konténerből kivettük a növényt, a földlabdát legalább 40-50 cm. mélyre helyezzük a gödörbe úgy,hogy ne temessük vissza a teljes mennyiségű földet majd csak akkor, ha a zöld vessző beérik (ősszel). Így a növény gyökere mélyebbről kezd növekedni, ami biztosabb eredést eredményez.
A Slovplant nem oltványokat árul, hanem előnevelt 2 rügyes dugványokat. Úgyhogy akinek kötött talaja van oda nem ajánlott. Saját tapasztalat: 12 fajtából 3 nem volt fajta azonos.
A Sanci által felsorolt fajták jók, ezeken túl még a Red Globe fajtát (nagybogyójú) is javaslom.
Sanci ajánlását érdemes egyébként megfogadni, jó fajták azok. Egyébként itthon nem nagyon fogsz modern fajtákat venni, az ide járó fórumtársak meg leginkább rügyeket cserélnek, maguk oltanak, és tudtommal nincs senki, aki árusítana itt. De innen válogathatsz, nincsenek messze:
Úgy tudom, rendeltek innen már, és úgy hallottam, náluk is előfordul, hogy nem azt kapod, amit rendeltél - de ez itthon is előfordul.
És Van_Persil hozzászólásást nem baj, ha figyelembe veszed, tényleg több a kevésbé ízes a nagyobb bogyóknál, de pl. Talisman cl. Stimul szerintem egy jó fajta, csak nővirágú, így kell mellé porzó is.
Húsz grammos bogyóval rendelkező fajtát oltványosnál nem fogsz kapni,viszont nagy bogyóval rendelkezőt igen.Amit oltványosnál vehetsz és szép is abból én az alábbiakat javasolnám.
Megnéztem, mindegyik kis bogyojú. Olyat szeretnék, aminek 15-20 g -os bogyójai lesznek. Olyat, amik igazán nagyok. De ilyet nem találtam a linkelt oldalakon sem a kertészetekben. Bárki aki tudna nekem ilyeneket eladni, az kérem írjon! Legyen azért jóízű, ne semleges íztelen. Attól függően ki milyent kínál nekem, fizetek érte bőkezűen. Csak legyen 5-6 féle. Kérlek írjatok! Köszönöm!
Ja, és a rezisztensek: ott sem mindegyik egyformán ellenálló. Van, hogy pl. lisztharmatra érzékeny, ha nem is annyira mint egy vinifera, de eléggé ahhoz, hogy magára hagyva erős nyomás esetén megbetegszik. És olyan is lehet, hogy csak levélre ellenálló, fürtöt megtámadja lisztharmat/peronoszp.
És ha jól tudom, orbáncra nem feltétlen ellenállók, tehát legalább ezen okból rézzel kell néha azokat is kezelni. De odafigyeléssel minden megvédhető!
Sem a Szuvenir sem az Afúz Ali nem rezisztens. Előbbi egy kb.50 éves keresztezés, az egyik felmenője a Hamburgi muskotály (egyes forrásokban mást írnak, ennek majd még utánaolvasok). Az Afúz ali meg egy nagyon régi fajta. A v.vinifera fajták betegségre érzékenysége nem azonos, van, ami nagyon peronoszpóra érzékeny, más meg kevéssé, van, amelyik az orbáncra "szinte" ellenálló stb.
Jó évjáratban, jó fekvésben előfordul, hogy még ezeket a fajtákat is lehet termelni minimális permetezéssel. Egyébként a két fajtát összehasonlítva a Szuvenír tényleg érzékenyebb. Kóstolni csak idén fogom először, de tetszetős fürtje van.
Jól tudod, az Afúz Alinak tényleg van 2-3 klónja, és egyik korábban érik (másik csak bogyóalakban tér el a késői változattól), nekem is az van, most már egész jó nálam is.
Különben meg ha egy fajta nem tetszik, nem válik be nálad, jól teszed, ha lecseréled.
6-8 tönél ennyi féle pont elég, sok gond se lenne velük (bár a vénusz hajtásai a széltöl kitörhetnek, de ezzel együtt is csak ajánlani tudom, mert nagyon finom), normális szölömüvelésnél a helikonnal se lenne gond, meg ez egy érési sor is így egymás után ültetve, azaz, több hónapon keresztül ehetnétek szölöt, mert nem egyszerre érnek.
paragramma, pár web-hely mire keres rá : Bpest , Kelenvölgyi faiskola, Csemege szőlőextra.hu. Kaszás Balázs oltványos, Pécsi, és Kecskeméti Szőlészeti kutató állomás, larix faiskola, stb. legtöbb helyen postázzák. A javasolt fajták, érés idő szerint Csabagyöngye, Conegliánó, Rizamat, Hamburgi Muscat,Dunavszka, Itália, Regal seedles, /Megyeri kertészet / stb.
A hamburgi annyira új, hogy nagyapám 37-ben Villányból a teleki szölötelepekröl hozatott belöle oltványt. Amúgy nálam is az a plafon ízvilágilag, csak egy dologra kell ügyelni: (helyesebben kettöre) szálvesszözni kell és kényes a magnéziumhiányra. de megéri veszödni vele...
van-Persil, jogos a "két pont" , az Ember-- gép fárad, A fiatalok még toppon vannak. Azért annak lehet örülni, hogy helyére kerül az érték ítéletünk , már mint ami a külsőt és a beltartalmat illeti. Én személy szerint jónak ítélem a hazai fajtákat azzal a meg jegyzéssel , hogy érzékenyek. DE egyre szélesedik a választék a külföldiekből is , a Conegliánó , a Rizamat, Kismis moldavszkij, Suvenír, és nem beszéltem a Hamburgi muscatról,/nekem a csúcs/ ezzek széles körben elérhetőek, a Megyeri Kertészetnél már van a Regál seedles és több újfajta magnélküli.
Sajna nem ismerem egyiket sem. Bárki bármit ír, semmilyen név nem mond semmit sem. Még járatlan vagyok szőlő téren. Van amire rákeresek, de ki sem adja.
Tudásom korlátait elárulja ez a mindössze 7 év tapasztalat és zero biologiai előtanulmányok....
Ezt előzetes mentegetőzésképp írtam, mivel nem tudok megfelelő szakszerűséggel válaszolni.
Szuvenir:
A rezisztensek közül a legkevésbé rezisztens ha egyáltalán az (nálam). Két évvel ezelőtt aug elején kihagytam egy permetezést, totálkáros lett ez a fajta, talán lisztharmattól. talán mástól. Maguk a fürtök károsodtak, szinte elszáradtak a bogyók is.
Kifejezetten atkaérzékenynek tűnik, gyakorlatilag nincs rajta ép fürt. Cukorbetegeknek ajánlanám,, akik kerülik a cukros gyümölcsöket... szóval az íze sem egy közkedvelt íz.
Leszedve rosszul tárolható.
Más kérdés, hogy szálvesszőzni még nem próbáltam, nálam rövidebb hajtásokon terem, és az is lehet, hogy túlterheltem, sok fürtöt hagytam. Nem a fajtát akarom lecikizni, hanem egy totál kezdőt próbálok megóvni attól, hogy tapasztalat nélkül ezzel a fajtával kezdjen. Mert honnan tudja egy kezdő, hogy pl. mi is az a szálvessző...
Afuz Ali:
Lehet, hogy nem rezisztens - általában. Nálam délnyugati lejtőn évi 3 permetezéssel beéri és egészséges marad. Abban az évben, amikor a Szuvenir totálkáros lett, az Ali levélen megbetegedett ugyan, de a termést hibátlanul beérlelte.
Innen kezdve totál tudománytalan amit írok (fogalmam sincs róla, hogy igaz vagy sem):
Úgy tudom, hogy Afuz Ali néven több klón is létezik, amelyek érési időben meg a bogyók külalakjában is eltérnek egymástól. Ami nálam van az mostanra tökéletesen beérett.
Jelenleg a Starkl kertészet hirdet Afuz Ali néven szőlőt és azt állítja róla, hogy:
"Az itt szereplő fajták mind ellenállóak a gombás fertőzésekkel szemben és kevésbé fogékonyak a lisztharmatra. Ezért a biokertekben is ültethetőek. "
Kinézetre az enyém is ilyen, azzal az eltéréssel, hogy kevésbé érett. Nem a Starkl-tól van:
Nálam életkori sajátosság, hogy nincs a telefonomon fényképezőgép és a fényképezőgépemet nem tudom rákötni az internetre... De ha megjön a feleségem, majd megkérem, hogy csináljon fényképeket is.
A souvenir miért nem vált be? Nálam a szüretelök elsöszámú célpontja, és növényvédelmi szempontból az égadta világon nincs több gond vele, mint bármi mással (szálvesszön termelve).
Az afüz alit sokmindennek lehet nevezni, de rezisztensnek a legkevésbé sem.
Másfajta igénnyel, mert nálam az elsődleges szempont a rezisztencia, a másodlagos az olyan fajtasor összeállítása, amelyik időben elnyújtva terem, és csak utána jött az, hogy nem baj, ha nagyok a bogyók.
Ezekre a szempontokra nálam beváltak (érési sorrendben):
Conegliano
Eszter
Néro
Liláspiros magnélküli (nem ismerem a fajtanevét)
Muscat Bleu
Pölöskei muskotály
Afuz Ali
Moldova
Ezek közül kifejezetten nagyszemű az Afuz Ali, elég nagyszemű a Moldova meg ez az ismeretlen fajtájú liláspiros. Az íze mindegyiknek jó. Fagyérzékeny a Pölöskei.
Próbálkoztam olyannal, hogy Palatina, Kozma Pálné, Szuvenir, Crimson magnélküli, de ezek nem váltak be. Van még néhány fajtám, amik talán jobbak, mint a mostaniak, de még nem teremtek, ezért felelősséggel nem tudom ajánlani őket.