Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Sztem szebb és finomabb az Orangered, nagyobb a Pinkcot /nálam pirosas fedőszín inkább az Orangereden van ,a Pinkcoton nem annyira../..ezektől függetlenül mindkettő jó fajta.
Most ősszel vásároltam egy Orangered csemetét. Amit be is ültettem konténerbe várva a szebb jövőt.
Most futottam bele egy leírásba ami a követező:
PINCOT
Sárgabarack
Kevéssel az Orangered előtt érő, középkései és igen elhúzódó virágzású, gyümölcsminőségét és a gyümölcs kinézetét tekintve az Orangered-hez hasonló fajta, de sokkal többet és biztosabban terem.
Gyümölcse nagyméretű, kb. 20%-kal nagyobb, mint az Orangered gyümölcse, világos narancssárga alapszínű piros fedőszínnel, kellemes ízű, kevesebb cukrot és több savat tartalmaz, így aromásabb.
Fája jó ellenállóképességű, erős növekedésű, az egyéves vesszőkön is gazdagon virágzik.
Részben öntermékeny és alternanciára nem hajlamos.
A megfelelő gyümölcsméret eléréséhez a termésritkítás feltétlenül szükséges.
A kérdés, hogy ez fedi-e a valóságot? Általánosságban jobb fajta-e a Pincot mint az Orangered?
Ez érdekes, mert agyagos talajra inkább a mirabolánt szokták ajánlani mint a vadőszit vagy vadkajszit. Nálam agyagos talajon elvannak a mirabolán alanyú fák és a magoncok is. Őszit akármilyen alanyon ültettem, mindig kipusztult. Később szóltak is, hogy ne is fáradozzak az őszivel, mert az nem megy. Szóval amit írsz, abból az derül ki, az elmélet és tapasztalat nem minden esetben találkozik, márpedig az utóbbi lesz a mérvadó...
Nalunk ahova mi telepitunk erossen kotot agyagos.... nehejt meg meszes is a talaj..... A mirabolan magonc nem nagyon szereti..... Ilyen helyekre alkalmazzuk az oszimagoncokat a kajszinal....
Mig a vizesebb lazabb talajokon az oszibarackokat is mirabolan magoncra szemezzuk....
Nalunk ezek valtak be es teremnek is bosegesen....
En eddig kulombseget nem vettem eszre... mind ketton van nekem is a fiatal kajszisomban :)
a kajsziból érdekel pár darab, beszélek egy kollégával, hogy jár-e feléd. Mifelénk nem divat őszibarack magoncra szemezni. Mi ennek így az előnye/hátránya?
jól gondolom hogy ha a frissen ültetett fáknál ha kevés a váz ág akkor a középen lévő sudarat nem töből hanem 3-4 rügy magasságban vágom vissza akkor azokból tudok majd megfelelő mennyiségű váz ágakat nyerni? -még annyit hogy a már meglévő megfelelő váz ágakat mennyire engedjem nőni? Most kB
Mindhárom alkalommal kaptam akár egy darabot is, ha kértem (volt olyan, hogy tényleg egy gyümölcsfával jöttem el tőlük). Az igazsághoz tartozik, hogy minden alkalommal egyeztetés
után volt így. Nem tudom, hogy ha csak simán 'bejelentkezik' valaki, hogy kellene valamilyen
általa kívánt fa, akkor úgy mi lenne a kimenetel. Mindenesetre van 'saját' (pullulos) állományuk,
azt elég szépnek/soknak láttam az idén is, gondolom, abból viszonylag szabadon lehet vásárolni.
De a biztosat tényleg nem tudom!A különlegességeket rendelés után kaptam meg, az tuti (kamion hozza, várni kellett rá).