Van egy kérdésem: szobában hogyan a legelőnyösebb elhelyezni a Leslie-t, h. a hang a legkiegyensúlyozottabb, legjobb legyen?(a játékos fülének természetesen) Szembe, hátra, előre, oldalra, milyen távolra, esetleg milyen magasra? Koncerten(főleg nagy hangerő mellett) gondolom ennek nincs olyan nagy jelentősége(?)
Üdv, Pár hónapja a Hamichord kapcsán előkerült a VB3 versus B4 kérdés. Számomra nagyon meggyőző a VB3 finom, lágy, jazzes hangzása. Mókusmisi mintha említette volna,hogy viszont Deep Purple alatt prüszköl, hát ezen videó alapján maximálisan egyetértek vele. Kissé gyengus. Persze nyilván rengeteg múlik a hangszer kezelőjén is(no meg a felvétel minőségén). A B4 II nagyszerűen hozza az autentikus Marshallos Jon Lord soundot(kb. a VK-7 szintjén), elégedett csettintés :). Ezeket után érdemes megnézni ezt a felvételt is, ez már igazi B3, gitárerősítőn átküldve. Otthoni (csöves)Hammond játékostól még sosem láttam/hallottam ilyen kísérletezést. A mester pedig így csinálja.
Gyerekkormban volt nagy divat ez a hangszer. Egy kicsit másképp nézett ki, de a működési elve ugyan az volt. Triolának hívták, és talán két oktávos hangszer volt. Full polifóniával!:-)
A fickó nem százas az fix! :) Talán a szabadulását ünnepli... :) Mindenesetre ilyen katéteres lég-citerát se látni minden nap vagy esetleg tequilát szürcsöl rajta? :) No comment...
Ma rákötöttem a Hammondra a roto-machine pedált, és arra meg az új hangfalat. Talán egy kicsit még kell játszani a kimeneti jelszinttel, mert ami a pedálnak már sok, az a hangfalt nem nyekergeti meg rendesen. Viszont, ha a hangfalhoz kalibrálom a kimenetet, akkor meg a pedálból alapból olyan jó kis rockos hang jön elő, hogy John Lord is csak vigyázzban állhat egy darabig.
A 145-ös és a 122-es állásokban meg tényleg csak a mély hangok változnak. 145-ösnél több a mély, mig a 122-esben a 100Hz alatti hangok vágódnak rendesen. A magasba csak a középső állás piszkál bele.
Szóval ennyi a hír mára. Pálinkás jó estét mindnkinek:-)
Ez jó kérdés, hogy miért nem az eladótól szerzi be az infókat. Én csak segíteni próbálok. Leírtam neki mit nézzen meg a hangfalon mindenképp. Aztán vagy jó lesz, vagy nem.
A képen Allsound LC125/TH75 van, majd a következőn LC79/TH8085. Ámbár ez nem kétrotoros. Viszont felmerült hogy ha így tudja a típusszámot, miért nem onnan szerzi be az infót ahol ezt is kapta?
Ne szégyelld! Már Bartóknak, és Kodálynak sem voltak új ötletei! Ezért járták a falvakat egy gramofonnal:-) Ők meg a szabad európa rádiót hallgatták éjszakánként:-))
Volt egy ilye szövegük is, hogy: Reggel, délben, este. Azt kerestem, azt figyeltem. Mikor melyik állomáson szólal meg a boogie....
Más. Ma kaptam egy mélt, amiben az iránt érdeklődtek, hogy az Allsound Leslie LC 85 / TH 85 két rotoros-e. Semmilyen leírást nem találtam erről a ketyeréről, csak egy fotót. Szerintem két rotoros. Szerinted Zsolt? Van valami leírásod, linked erről a hangfalról? Te vagy a mindent tudó itt a fórumon!
Igaz hogy pléjbekk, de még nem láttam őket élőben. Presser valószínűleg azon az angol C3-on játszik mint Rhoda Scott. Mi lehet ennek a hanxernek a története? Pityié angol, de Rt3 volt.
Az tény, hogy bitang jó a hangja. A két-két magas tölcsértől szélesebb sávban érzékelhető a magas hang. A mély-közép is szépen szól, bár a kétutas rendszer miatt a doppler torzítása biztosan magasabb, mint egy három utas rendszernek:-) De nem hi-fi láda építése volt a cél.
Természetesen van olyan pontja a tápegységnek, amiről meg lehetne hajtani a pedált is. Kell egy stabilizátort csinálni hozzá, és kész. Lehet, hogy meg is csinálom, és esetleg több pedálnak is lenne dugaszoló aljzata.
A lezlis hang az, -hogy ha ki van kapcsolva az effekt a pedálon- akkor úgy szól, mint ha nem lenne a tölcsér elött a diffúzor. Bekapcsolva meg ott van, és a mélyek is egy kicsit "bödönösebben" szólnak. Egyébként jó sírós a hangja. Szerintem a 145-ös, és a 122-es állás között a mély hangokban van különbség. A héten megcsinálom a Nagy Hammondon a jack kimenetet, és akkor lehet fülkagylózni úgy is, és véleményt mondani. Természetesen az érdeklődőket szívesen látom!
Ma kijavítottam a hangfal hibáit. A keresztváltón nem lett egy helyen átvágva a fólia:-( Most viszont hozza az elvárt hangerőt, és hangminőséget melegedés nélkül. A roto-machine pedál csak a fenderes állásban tompítja a hangot. A 145-ös, és 122-es állásban szinte ugyan az a hang. Kicsit lezlis, de a magasak végig megvannak. Tehát nem kell piszkálni a pedált. A próbák során hamar lemerült az akkumulátor (9v-os) de a régi panasonic telefonunk tápjával tök jól műkszik. Egyszóval teljes a siker! Jah! Majd elfelejtettem:-) A földszintről feljöttek, hogy tűrhetetlen ez a hangos zene!.......
Az ének tényleg jó, erőteljes(volt még egy Livin' Sin felvétel ugyanerről a koncertről, ám azt sajnos levették - az még jobb), viszont kicsit fájdalmas nézni Emo kitekeredett kezét, ritmusvesztett, erölködő orgonaszólóját, főleg a CalJam-es verzióval összehasonlítva, ahol lazán, félrefordulva, rágózva, ballal Moog basszust játszva sokkal tempósabban játszotta(megmértem, szinte 3 másodperccel hamarabb a szóló végére ért ott). Amúgy 4:44-nél megfigyelhető, h a paksi atomerőművet is komolyan igénybe vette Emerson Moog-hegye :)
Persze hogy nem. Megjegyzem sokkal gazdagabb harmóniakészlettel él mint Jon Lord. Mégha az nem is minden. Lord meg a laza dzsimmiszmisszes stílusával tarol.
Itt egy nagyon jó ON Emersontól ennekokáért és hamár mexólíttattál:
Karn Evil Bonilla jobb mint ma Lake nekem ezen a felvételen, a 30 évvel ezelőtti Lake-et hozza.
Egész délelőtt mostanáig azt vadásztam, hogy miért nem működik tegnaptól az új feltöltéseknél a HQ és a sztereó hang. Semmi érdemleges magyarázatot nem találtam. Először az Easy Livin' klipp a feléig elment sztereóban és HQ minőségben, de ott megált a letöltés akárhányszor indítottam a lejátszást elölről. Amikor új oldalon próbáltam, már azt írta hogy "We're sorry this video no longer available". Feltöltöttem mégegyszer a régebbit meghagyva, akkor a saját oldalamon azt mondta, hogy visszautasította a feltöltést, viszont a régebbit lejátszotta végig HQ-ban sztereó hanggal. Levettem a visszautasított feltöltést, ekkor a régebbi megszünt HQ-ban nézhető lenni. Erre leszedtem a régebbi változatot is és most az előbb újra felraktam 1,2 Mbit/sec bitrátájú, 640x360 pixeles .mp4 (H.264/AVC) formátumban, amit a YouTube feltöltési útmutatója a legelőnyösebbnek írt. Ugyanezt fájltípust és képméretet használtam az utolsó 8 videóklipp feltöltésénél is, csak 800kbit/sec bitrátával, ezek mindegyike mint pl. a Lucky Man is még mindig nézhető HQ-ban sztereó hanggal, csak a tegnaptól feltöltött klippek nem. Kitöltöttem egy hibabejelentő lapot a YouTube-ra, de csak egy bugyuta automata üzenetet kaptam vissza néhány már általam ismert adatokat tartalmazó linkkel. Reménykedem, hogy észreveszik ezt a valószínüleg rendszer hibát és kijavítják.