Keresés

Részletes keresés

coburg1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 2827

Egyértelműen az a megoldás, vagy szellőzőrendszer kialakítása.

Előzmény: Artid (2825)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 2826

Egy szobán belül mindenhol azonos a páratartalom, csak ott hidegebb van, ezért többet mutat a mérő, mert relatív páratartalmat mér.

Előzmény: pepe977 (2824)
Artid Creative Commons License 2014.03.11 0 0 2825

Sziasztok,

Nálunk is üzemel a Trotec TTK 50 E készülék, a hátsó szobában és a fürdőben.

Novemberben vettük a gépet, s leginkább a hátsó szobában megy, mivel ott van a gond az északi fal miatt.

Az elmúlt 2 hétben nem nagyon tettük be, mert elmaradt és biza vissza is jött a penész.

A mérő a penész mellett 19°-ot mutat és ha nincs gép, akkor 70% körüli párát.

A géppen és a mostani szellőztetésekkel le lehet este vinni kb 58-60%-ra, ami reggelre 65%-ra emelkedik vissza.

A fürdőben nagyon sokat segít. Sajna az szintén az északi falon van, ott is volt kis penész, meg persze alapból tusolással jön a pára.

Kérdésem, hogy szerintetek, ha nap közben a szellőzőt kinyitom a műanyag ablak tetején félig és a nappaliban is félig (a lakás másik vége, a nyugati falon), akkor lesz elég légmozgás? Kicsit tartom tőle, hogy kihül a lakás nagyon.

pepe977 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 2824

Szia!

Elnézésedet kérem de most olvastam a kérdésedet. Mindig nézem a fórumot de valamiért nem láttam. 

Igen van egy akvárium a szobában teknőssel. De a baj nem ebben a szobában volt, hanem a gyerek szobában.

Itt a szobában ahol az akvárium van olyan 60% volt mindig a pára. Míg a gyerekszobában 70% de volt amikor az északi sarok padlójára tettem a páramérőt ott 90% mutatott. 

Továbbra is meg vagyok elégedve a géppel, de a szellőztetést sem hanyagolom. Nem sokára megírom hogy amióta megvan menyit üzemelt és menyi vizet szedett össze.

Tisztelettel.Pepe977

Előzmény: blackbile (2564)
MZ/Y Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2823

A penész oka a magas páratartalom.

Mivel ez azt csökkenti, az okot szünteti meg.

Az más kérdés, hogy lehetne keresni, mitől megy fel annyira a pára. Én mindenkiről feltételezem, hogy próbálkozik, a gép akkor jön szóba, mikor sehogy máshogy nem boldogul. Vagy akkora hőhíd van, ami ellen egyszerűen kevés a szellőztetés. Bár ekkor már jön a másik gond, hogy a túl alacsony pára sem egészséges.

Előzmény: zoger (2822)
zoger Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2822

Az igaz, de legalább nem a ház levegőjébe engeded a mosásonkénti kb 1l vizet, s még vasalni sem kell, de ez már más dolog.

Aláírom velem van a baj engem nem győzött meg a páramentesítő gép (volt nálam kölcsönbe egy hétig) szerintem csak kidobott pénz mert ugye a penész okait kell megszüntetni nem félmegoldásokkal kezelni a problémát.

Előzmény: MZ/Y (2821)
MZ/Y Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2821

Azért a szárítógép csak a gondok egy részét oldja meg. Talán én is inkább párátlanítót vennék, azt is lehet használni szárításra is. Csak a teregetést nem oldja meg. :o)

Előzmény: zoger (2819)
MZ/Y Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2820

Nem megoldás, egyetértünk. :o)

De mi is 4-en lakunk a házban, jól záró ablakokkal és most pl. 46% a páratartalom mellettem. Pedig csak reggel volt szellőztetve, meg délután egy tényleg keveset. Ha egy nem friss házban 70% fölött van a pára, akkor ott még mindig kevés a szellőztetés.

Kivéve persze, ha ti is legalább 4-en vagytok, mindannyian 150 kg fölött és nehéz fizikai munkát végeztek folyamatosan. :o) Vagy sok a növény, akvárium, valami. Normál "üzemmódban" alacsonyabb párának kellene lennie.

Előzmény: Nick_X14XE (2818)
zoger Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2819

Ha beengedsz az ablakon pl. 10°-os 60% relatív páratartalmú levegőt az bent nem annyi lesz, a hőmérséklet emelkedésével csökken a relatív páratartalom, 22°-on csak 35%-os lesz.

Ha már a teregetésről írsz a két gép árából kijött volna egy szárítógép.   

Előzmény: mcll (2814)
Nick_X14XE Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2818

Nekünk az oldotta meg a párakérdést amikor 2 hétre kiküldött a melóhelyem külföldre.

Otthon egy emberrel kevesebb párakibocsátása és zuhanyzása, a kevesebb főzés, kevesebb mosás-szárítás miatt soha nem látott szintekre csökkent a pára, a szokásos szellőztetésekkel lazán 55 körül lehetett tartani.

De ez nem megoldás hogy költözzek el. :))

Előzmény: MZ/Y (2813)
Nick_X14XE Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2817

Közben nekem is gyűlnek a tapasztalataim a gépekkel.
Az alapszitu, hogy tartósan 60% alá szinte lehetetlen volt vinni a páratartalmat.
A legrosszabb helyzet a hálóban volt, ott reggelre 75-76%-ra is felugrik. Napközben túl sok szellőztetéssel lemegy 60 alá, de nem marad ott, hamar visszakúszik 60 fölé.

Az Aldis gépről lemaradtam, pár óra alatt elkapkodták az útbaeső áruházakból.
Klimakiraly-ék véletlenül találtak egyet a hiánycikk Ardes 595-ből, ami kinézetre még tetszett is.

Nos a működése felülmúlta a várakozásainkat. A hangja egy ventillátoréval egyezik, sokkal csendesebb mint amire felkészültem.

A teljesítménye is szuper, napi 2-szer 2-órákat ment, reggel és este, a 2 óra alatt 5 dl vizet szedett össze!

Kb. 1 hónapot ment mielőtt meghibásodott, a ventillátora nem fújt. A szervíz meg se próbálta megjavítani, azonnal cserélték volna az egészet.
Mivel továbbra sem volt cseredarab visszaadták a pénzt.

Most megjött helyette a Midea MDDG-20DEN3. Ez bumfordibb, de nem rosszabb, a hangja ennek se vészes, jó hogy kívülről is látni az összegyűlt vízmennyiséget.
A páramérője pontosabb, kezdetben mindkettő hasonló értéket mutatott mint a szobai mérő, de az Ardesé működés közben sokkal jobban lecsökkent, kisebb értéket mutatott mint a valós (pl. 55-helyett 40-et-45-öt).

A Mideáé szinte együtt fut a mérővel pedig gyorsabban is reagál.

Azt olvastam a könyvében, hogy az első alkalommal egyhuzamban menjen 24 órát! Ez tényleg szükséges?
Nem fogok vitatkozni a könnyvel, viszont holnapra ki fogunk szikkadni. :)

MZ/Y Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2816

Viszont ha nincs kint hideg, a pára sem okoz gondot, nem jön a penész.

Előzmény: mcll (2814)
mcll Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2815

Nem veszed el a jókedvement, mert szellőztetésből sosem volt hiány, de ez nem oldotta meg a problémánkat közel sem. :)

Előzmény: MZ/Y (2813)
mcll Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2814

Szellőztetni persze a szokás szerint továbbra is kell. De kinnt jellemzően magasabb a páratartalom mint a lakásban (főleg mikor ködös, párás, esős az idő). No ilyenkor ha szellőztetsz akkor azzal a lakásban csak emeled a páratartalmat. Nomeg mikor asszony mosás után kitereget (mert nem tudunk máshol teregetni, csak a lakásban). ;)

Előzmény: zoger (2812)
MZ/Y Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2813

Én nem akarom a jókedvedet elvenni :o), de ilyen időben szellőztetéssel is boldogulni kellene. Főleg reggel/este, amikor a nappali meleg napocskának megvan a hátulütője (esti komolyabb lehűlés). Persze ha azzal nem megy, akkor marad a gép... De próbáld a szellőztetést is erőltetni.

Erről beugrott, hogy reggel a rádióban beszéltek róla, hogy a köv. ciklusban majd jó sok pénz lesz szigetelésre, megújulóra. Az egy dolog, hogy erre a ciklusra is ígérték, aztán kb. 0 ft volt ilyen célra magánszemélyeknek (nem társasházaknak), de jött valami szakértő, aki közölte, 20%-ra is csökkenhet a rezsi hőszigetelés után. Ezt a vakítást kellene befejezni, mert a szigetelés fontosságának hangoztatása mellett legalább ilyen fontos lenne, hogy a szellőztetésről is beszéljenek - normális szellőztetés mellett viszont közel sem ilyen arányú a megtakarítás.

Előzmény: mcll (2811)
zoger Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2812

És akkor ezzel szellőztetni se kell? Oxigént is rak a levegőbe mert akkor tényleg szuper. 

Előzmény: mcll (2811)
mcll Creative Commons License 2014.03.10 0 0 2811

Me délelőtt megjött a párátlanító kütyü németből (Trotec TTK 50 E) (http://www.trotec24.com/maschinen/luftentfeuchtung/ttk-e-s-komfort-luftentfeuchter/luftentfeuchter-ttk-50-e.html). 45ezret csengettem le érte a szállítással együtt (UPS hozta). Megrendelés után kerek egy héttel jött.

Első tapasztalatim: Röviden, csodálatos, és hihetetlen. :) (nem reklámszöveg, semmi közöm a céghez).

Bővebben: Régebben említettem a lányom szobáját, ahol a szoba alsó sarka penészedni kezdett, amit bár már régebben lesikáltunk, de vissza is jött. Nos ide ebbe a szobába tettem be ezt a kütyüt, beállítottam normál állásra és ott hagytam. Ez 13h körül volt. 19h körül mentem be a szobába (tehát 6 órát ment). Belépve már a levegő minőség is sokkal jobb volt. Dohszagot sokkal kevésbé érezni (kicsi még van), és a levegő minősége is sokkal kellemesebb. Gondolom mert szárazabb. Kivettem a gyűjtőtartályt és lemértem a begyűjtött víz mennyiségét. 4,5 dl, azaz 6 óra alatt közel FÉL liter víz! Na ez a nem semmi.

A család ma a csodájára járt, és kapásból többeknek is kell. :) Nomeg nekünk is még egy a nappaliba, úgyhogy eddig úgy tűnik, hogy 2 héten belül rendelünk még 4db-ot. :) Szerencsére a honlapjukon van dupla akciós csomag is, ami sokkal olcsóbb, így kb 40ezerből megúszható egy ilyen berendezés.

Bár csak fél napja a miénk egy ilyen, de már most bátran ki merem jelenteni hogy aki párával, penésszel küzd, az rendeljen, mert megéri! ;)

MZ/Y Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2810

Direkt extrém elbaszásról írtam. :o)

Arra gondoltam, hogy 1 alulméretezett, több rendes méretű radiátor, sehol semmi fojtási lehetőség és így a többi szobában túl meleg van, mire a kis radiátorosban megfelelő a hőmérséklet. De ilyet nem tudok elképzelni, azért írtam, hogy extrém módon és direkt elbacott rendszer kell hozzá.

Előzmény: coburg1 (2809)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2809

Szerintem semmiféle megtakarítást nem eredményez de még csak nem is eredményezhet. Egy hajszálnyival javul a kazán hatásfoka a fél fokkal alacsonyabb visszatérő vízhőfoktól.

Előzmény: MZ/Y (2808)
MZ/Y Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2808

Arra akár jó is lehet, de komoly megtakarítást (pláne 140 fontosat) csak extrém durva gázár és/vagy szándékosan extrém módon elrontott fűtési rendszernél eredményezhet.

Előzmény: coburg1 (2807)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2807

Ezt a ketyerét a raditor alá kell tenni, és arra való, hogy alulméretezett radiátoron "segítsen".

Előzmény: MZ/Y (2806)
MZ/Y Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2806

Akkor az elejétől:

A második videóban - ha jól sejtem - megtakarított energiáról ír a végén. Ez nettó f.szság, attól, hogy oldalra fújja a meleget, még nem kerül be több hő a szobába. Vagy ha igen, akkor az a kazánnál jelentkezik.

Amiről meg szó volt, hogy a pl. szekrény mögé kellene meleg levegőt juttatni, azt megint nem így kellene csinálni, hanem a szekrény sarkánál megindítani a levegőt.

Egy esetben lehet jó, de igazából nem tudom elképzelni a való életben: ha a radiátor mellett, vagy a radiátorhoz közeli, arra merőleges falon, a kütyüvel egy magasságban jön a penész. De erre kevés esélyt látok.

Előzmény: blackbile (2804)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2805

Ha neked az a jó, akkor meg így kell.

Előzmény: blackbile (2804)
blackbile Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2804

nem, pont az a jó benne, hogy oldalra nyomja ki a levegőt.

Előzmény: coburg1 (2803)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2803

Hideg helyen kéne legyen a ventillátor, a gravitációs légáramra kéne rásegítsen, tehát fölfelé fújnia.

Előzmény: blackbile (2802)
blackbile Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2802

miért?

Előzmény: coburg1 (2801)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2801

Oda kell, csak úgy meg nem jó.

Előzmény: blackbile (2800)
blackbile Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2800

lemaradt az előző hsz-ból: a tetejére kell tenni.

Előzmény: blackbile (2799)
blackbile Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2799

Nem, mondtam, hogy ne beszéljetek csúnyán rögtön... meg kell látni benne a lehetőséget és szerintem van.

mcll: ;-) (csak nehogy számolni kelljen....)

Előzmény: coburg1 (2797)
mcll Creative Commons License 2014.03.06 0 0 2798

Köszi jó az ábra!

De találtam egy androidos app-ot is rá:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mujumsoft.paracalculator

Előzmény: blackbile (2796)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!