Nálunk is üzemel a Trotec TTK 50 E készülék, a hátsó szobában és a fürdőben.
Novemberben vettük a gépet, s leginkább a hátsó szobában megy, mivel ott van a gond az északi fal miatt.
Az elmúlt 2 hétben nem nagyon tettük be, mert elmaradt és biza vissza is jött a penész.
A mérő a penész mellett 19°-ot mutat és ha nincs gép, akkor 70% körüli párát.
A géppen és a mostani szellőztetésekkel le lehet este vinni kb 58-60%-ra, ami reggelre 65%-ra emelkedik vissza.
A fürdőben nagyon sokat segít. Sajna az szintén az északi falon van, ott is volt kis penész, meg persze alapból tusolással jön a pára.
Kérdésem, hogy szerintetek, ha nap közben a szellőzőt kinyitom a műanyag ablak tetején félig és a nappaliban is félig (a lakás másik vége, a nyugati falon), akkor lesz elég légmozgás? Kicsit tartom tőle, hogy kihül a lakás nagyon.
Elnézésedet kérem de most olvastam a kérdésedet. Mindig nézem a fórumot de valamiért nem láttam.
Igen van egy akvárium a szobában teknőssel. De a baj nem ebben a szobában volt, hanem a gyerek szobában.
Itt a szobában ahol az akvárium van olyan 60% volt mindig a pára. Míg a gyerekszobában 70% de volt amikor az északi sarok padlójára tettem a páramérőt ott 90% mutatott.
Továbbra is meg vagyok elégedve a géppel, de a szellőztetést sem hanyagolom. Nem sokára megírom hogy amióta megvan menyit üzemelt és menyi vizet szedett össze.
Az más kérdés, hogy lehetne keresni, mitől megy fel annyira a pára. Én mindenkiről feltételezem, hogy próbálkozik, a gép akkor jön szóba, mikor sehogy máshogy nem boldogul. Vagy akkora hőhíd van, ami ellen egyszerűen kevés a szellőztetés. Bár ekkor már jön a másik gond, hogy a túl alacsony pára sem egészséges.
Az igaz, de legalább nem a ház levegőjébe engeded a mosásonkénti kb 1l vizet, s még vasalni sem kell, de ez már más dolog.
Aláírom velem van a baj engem nem győzött meg a páramentesítő gép (volt nálam kölcsönbe egy hétig) szerintem csak kidobott pénz mert ugye a penész okait kell megszüntetni nem félmegoldásokkal kezelni a problémát.
Azért a szárítógép csak a gondok egy részét oldja meg. Talán én is inkább párátlanítót vennék, azt is lehet használni szárításra is. Csak a teregetést nem oldja meg. :o)
De mi is 4-en lakunk a házban, jól záró ablakokkal és most pl. 46% a páratartalom mellettem. Pedig csak reggel volt szellőztetve, meg délután egy tényleg keveset. Ha egy nem friss házban 70% fölött van a pára, akkor ott még mindig kevés a szellőztetés.
Kivéve persze, ha ti is legalább 4-en vagytok, mindannyian 150 kg fölött és nehéz fizikai munkát végeztek folyamatosan. :o) Vagy sok a növény, akvárium, valami. Normál "üzemmódban" alacsonyabb párának kellene lennie.
Ha beengedsz az ablakon pl. 10°-os 60% relatív páratartalmú levegőt az bent nem annyi lesz, a hőmérséklet emelkedésével csökken a relatív páratartalom, 22°-on csak 35%-os lesz.
Ha már a teregetésről írsz a két gép árából kijött volna egy szárítógép.
Nekünk az oldotta meg a párakérdést amikor 2 hétre kiküldött a melóhelyem külföldre.
Otthon egy emberrel kevesebb párakibocsátása és zuhanyzása, a kevesebb főzés, kevesebb mosás-szárítás miatt soha nem látott szintekre csökkent a pára, a szokásos szellőztetésekkel lazán 55 körül lehetett tartani.
Közben nekem is gyűlnek a tapasztalataim a gépekkel. Az alapszitu, hogy tartósan 60% alá szinte lehetetlen volt vinni a páratartalmat. A legrosszabb helyzet a hálóban volt, ott reggelre 75-76%-ra is felugrik. Napközben túl sok szellőztetéssel lemegy 60 alá, de nem marad ott, hamar visszakúszik 60 fölé.
Az Aldis gépről lemaradtam, pár óra alatt elkapkodták az útbaeső áruházakból. Klimakiraly-ék véletlenül találtak egyet a hiánycikk Ardes 595-ből, ami kinézetre még tetszett is.
Nos a működése felülmúlta a várakozásainkat. A hangja egy ventillátoréval egyezik, sokkal csendesebb mint amire felkészültem.
A teljesítménye is szuper, napi 2-szer 2-órákat ment, reggel és este, a 2 óra alatt 5 dl vizet szedett össze!
Kb. 1 hónapot ment mielőtt meghibásodott, a ventillátora nem fújt. A szervíz meg se próbálta megjavítani, azonnal cserélték volna az egészet. Mivel továbbra sem volt cseredarab visszaadták a pénzt.
Most megjött helyette a Midea MDDG-20DEN3. Ez bumfordibb, de nem rosszabb, a hangja ennek se vészes, jó hogy kívülről is látni az összegyűlt vízmennyiséget. A páramérője pontosabb, kezdetben mindkettő hasonló értéket mutatott mint a szobai mérő, de az Ardesé működés közben sokkal jobban lecsökkent, kisebb értéket mutatott mint a valós (pl. 55-helyett 40-et-45-öt).
A Mideáé szinte együtt fut a mérővel pedig gyorsabban is reagál.
Azt olvastam a könyvében, hogy az első alkalommal egyhuzamban menjen 24 órát! Ez tényleg szükséges? Nem fogok vitatkozni a könnyvel, viszont holnapra ki fogunk szikkadni. :)
Szellőztetni persze a szokás szerint továbbra is kell. De kinnt jellemzően magasabb a páratartalom mint a lakásban (főleg mikor ködös, párás, esős az idő). No ilyenkor ha szellőztetsz akkor azzal a lakásban csak emeled a páratartalmat. Nomeg mikor asszony mosás után kitereget (mert nem tudunk máshol teregetni, csak a lakásban). ;)
Én nem akarom a jókedvedet elvenni :o), de ilyen időben szellőztetéssel is boldogulni kellene. Főleg reggel/este, amikor a nappali meleg napocskának megvan a hátulütője (esti komolyabb lehűlés). Persze ha azzal nem megy, akkor marad a gép... De próbáld a szellőztetést is erőltetni.
Erről beugrott, hogy reggel a rádióban beszéltek róla, hogy a köv. ciklusban majd jó sok pénz lesz szigetelésre, megújulóra. Az egy dolog, hogy erre a ciklusra is ígérték, aztán kb. 0 ft volt ilyen célra magánszemélyeknek (nem társasházaknak), de jött valami szakértő, aki közölte, 20%-ra is csökkenhet a rezsi hőszigetelés után. Ezt a vakítást kellene befejezni, mert a szigetelés fontosságának hangoztatása mellett legalább ilyen fontos lenne, hogy a szellőztetésről is beszéljenek - normális szellőztetés mellett viszont közel sem ilyen arányú a megtakarítás.
Első tapasztalatim: Röviden, csodálatos, és hihetetlen. :) (nem reklámszöveg, semmi közöm a céghez).
Bővebben: Régebben említettem a lányom szobáját, ahol a szoba alsó sarka penészedni kezdett, amit bár már régebben lesikáltunk, de vissza is jött. Nos ide ebbe a szobába tettem be ezt a kütyüt, beállítottam normál állásra és ott hagytam. Ez 13h körül volt. 19h körül mentem be a szobába (tehát 6 órát ment). Belépve már a levegő minőség is sokkal jobb volt. Dohszagot sokkal kevésbé érezni (kicsi még van), és a levegő minősége is sokkal kellemesebb. Gondolom mert szárazabb. Kivettem a gyűjtőtartályt és lemértem a begyűjtött víz mennyiségét. 4,5 dl, azaz 6 óra alatt közel FÉL liter víz! Na ez a nem semmi.
A család ma a csodájára járt, és kapásból többeknek is kell. :) Nomeg nekünk is még egy a nappaliba, úgyhogy eddig úgy tűnik, hogy 2 héten belül rendelünk még 4db-ot. :) Szerencsére a honlapjukon van dupla akciós csomag is, ami sokkal olcsóbb, így kb 40ezerből megúszható egy ilyen berendezés.
Bár csak fél napja a miénk egy ilyen, de már most bátran ki merem jelenteni hogy aki párával, penésszel küzd, az rendeljen, mert megéri! ;)
Arra gondoltam, hogy 1 alulméretezett, több rendes méretű radiátor, sehol semmi fojtási lehetőség és így a többi szobában túl meleg van, mire a kis radiátorosban megfelelő a hőmérséklet. De ilyet nem tudok elképzelni, azért írtam, hogy extrém módon és direkt elbacott rendszer kell hozzá.
Szerintem semmiféle megtakarítást nem eredményez de még csak nem is eredményezhet. Egy hajszálnyival javul a kazán hatásfoka a fél fokkal alacsonyabb visszatérő vízhőfoktól.
Arra akár jó is lehet, de komoly megtakarítást (pláne 140 fontosat) csak extrém durva gázár és/vagy szándékosan extrém módon elrontott fűtési rendszernél eredményezhet.
A második videóban - ha jól sejtem - megtakarított energiáról ír a végén. Ez nettó f.szság, attól, hogy oldalra fújja a meleget, még nem kerül be több hő a szobába. Vagy ha igen, akkor az a kazánnál jelentkezik.
Amiről meg szó volt, hogy a pl. szekrény mögé kellene meleg levegőt juttatni, azt megint nem így kellene csinálni, hanem a szekrény sarkánál megindítani a levegőt.
Egy esetben lehet jó, de igazából nem tudom elképzelni a való életben: ha a radiátor mellett, vagy a radiátorhoz közeli, arra merőleges falon, a kütyüvel egy magasságban jön a penész. De erre kevés esélyt látok.