Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Szerintem a DMkert magas árait feltehetően le fogja törni a csempészeti tevékenység ezen szakágának várható gyors fejlődése. Ha nem is túl gyorsan, mert " amíg van lócitrom, addig veréb is lesz hozzá". Lesz néhány kiváncsi kertész, aki karácsonyi ajándékként ezekből az import növényekből választ magának egyet kettőt.
Attól, hogy valami új, automatikusan jobb, mint a régebbi? Pláne, ahogy írod, van, ami nálunk nem szuperál. Azt meg honnét tudod, hogy melyik oldal hitelesebb? Pont itt ent a diskurus, hogy milyen gagyi leírások vannak.
Meg, öszintén: 4000,- Ft egy db dugványért? Szerintem szabadrablás, akármit is tud az a fajta. (Nem vagyok oltványtermesztö, a félreértések elkerülése végett). Amúgy, akármilyen fajta esetén a legfontosabb faktor a gazda (szölész, szölötermelö, hobbikerttulajdonos, egyre megy, a hozzáértés és a törödés számít).
A klónszelekció az meg kb. 30 év (a fajta elöállításától kezdve), mert ott ki kell küszöbölni az évjárati ingadozásokat a megbízható fajtaleíráshoz. Olvasva itt a néró körüli megoszló véleményeket, arra a fajtára tényleg ráférne, biztosítva azt, hogy mindenkinél normálisan tudjon teremni. Eléggé elterjedt fajta, nem is rossz, úgyhogy alkalmas is lenne, csak hát pénzbe kerülne. Nem is kevésbe...
A chasselasnak több ismert klónja is létezik. Én rövid csapra metszem és korlátozom a termést. Valamelyik klón lehet, mert nagyon bőtermő. Kérdés, hogy neked melyik fajtából van.
Én is gondolkodom az Ukrajnai rendelésen.Kérdezném az ukrajnai rendeléseddel kapcsolatban,mennyi volt a postaköltség?Oltványt kaptál,vagy csak gyökereztetett vesszőt?Hogyan történt a fizetés lebonyolítása?
Úgy tudom, vannak itt, akinek van Dolgozdannüj fajtája, így főleg őket kérdezném. Idén oltottam, lett is rajta egy kis fürtöcske.
Na most ez elvben magnélküli, vagy egyik-másik bogyója legalább, vagy ilyesmi, amit eddig hallottam róla.
De nekem mindegyikben van mag, igaz, 1 v. 2, de van, relative nagy, kemény, nem puha, mint jónéhány magnélküli fajtában. A fajta stimmelhet egyébként, mert képeket nézegetve a levélforma is olyasmi, a bogyó is, a hajtás színvilága is.
Sziasztok lenne egy kérdésem amit ebben az évben oltottam vagy telepitettem szöllőt azt vissza kell e hegyelni vagy amenyit nőtt hagyam úgy és majd csak tavasszal rügyfakadás előtt vágjam vissza ?? a piros saszlát azt tavasszal 4-6 rügyes álapotra vágom vissza hiszen azt tanácsolták és olvastam is hogy többet és szebbet is terem! mi a tapasztalat??, köszönöm
4000,- Ft-os darabonkénti ár semmit se fog felpörgetni. A szomszéd ajánlása annál inkább. Amúgy az új az miért jobb, mint az eddigi, azon kívül, hogy új? Ha nem ad többet, valami pluszt a 4-500 forintos oltványnál, akkor miért éri meg 10X-es áron? A fajtagyüjtök az olyan pici piaci rés, hogy rájuk üzleti tervet alapozni eszetlenség.
Borszölö, elöször 8 fajta. Ebböl egy kapásból megbukott, mert annyira fogékony volt a lisztharmatra, hogy akármilyen jó bora is lehetett volna, termesztésbe fogni nem lehetett, helyette lett kettö másik. A végére csak 4 fajta maradt, de a 4-böl végül nem lett fajta.
"A saját bőrünkön kell megtapasztalnunk, hogy az adott fajta (minimum 3 évjáratban) milyen ellenállósággal rendelkezik a hazai ökológiai/klimatikus viszonyok között, ez lenne végeredményben a honosítási munka, amit már páran elkezdtünk és fontos lenne tovább folytatni."
Én végeztem tájba kihelyezett fajtakísérletet. Az kell mondjam, hogy a 3 évet keveslem. Ahhoz, hogy egy fajtának biztonsággal meg lehessen határozni bármely tulajdonságát, kell 10 év termesztési tapasztalat, mert így az évjárati kilengések eléggé ki tudják egyenlíteni egymást. Mondjuk az érésidö elég tág határok közt változhat egy adott fajtánál, leginkább úgy lehetne definiálni, hogy pl. a csabagyöngyéhez, vagy chassleashoz képest, etc., nem pedig konkrét naptári napokban.
Biztos nehéz első fecskének lenni, de épp ezért példamutatónak is kellene, hogy legyen...
Nem elég csak felvásárolni egy rakat gyökeres dugványt és a megfelelő árrést rárakva eladni őket...
Az egyértelmű, hogy az eladásra kínált fajtáknak még a felét sem ismeri az eladó, így árulni és fajtaleírást adni valamiről elég kockázatos. Persze nem az eladónak kockázatos, hanem a vevőnek :))))
A fajták leírását valószínűleg az orosz/ukrán leírások alapján adta meg, amely biztos, hogy több esetben nem stimmel, főleg az érésidők tekintetében. Több évjárat alatt már bebizonyosodott, hogy pl. a Rostov-i régióban augusztus elején érő fajta érésideje nálunk máshogy alakul, a legtöbb esetben későbbre csúszik, de arra is van példa, hogy korábban érik egy fajta, mint a születési helyén ahogy leírták...
A másik életbevágóan fontos kérdés a "rezisztencia", mindegyik fajtára azt írja, hogy "Ellenálló szőlő", majd a fajtaleírásokban minden fajta alatt szerepel egy általános szöveg, ami szép és jó, csak részigazság és ezért félrevezető...
Idézet az általános szövegből a weboldalról:
"Az elsősorban orosz és ukrán nemesítés ennek a három szőlőfajnak a keresztezésével hozta létre kiváló fajták sokaságát, melyek kiváló ellenállóságot mutatnak az összes betegséggel szemben (beleértve a botrítiszt is), jó hidegtűrésűek és zömmel rövid tenyészidejűek, vagyis korai érésűek, mindemellett pedig gyönyörű minőséget adnak!"
Óriási tévedés, hogy ezek a fajták az összes betegséggel szemben magasfokon ellenállóak!!!
Ezen fajták túlnyomó többsége lisztharmattal szemben nem ellenálló, gyenge-közepes ellenállósággal rendelkeznek.
Lisztharmat elleni védelem (permetezés) nélkül nem lehet őket biztonságosan termeszteni...
Persze az eladó részéről a fajtaleírásban ez jelenleg nem szempont.
Igazából, ha valaki nem ismeri a fajtákat, akkor nem is lehet korrekt fajtaleírásokat adni, csak innen-onnan másolgatni valamit. Még az orosz/ukrán hivatalos fajtaleírások is nagyon lazán és elnagyoltan kezelik, az ellenállósággal kapcsolatos besorolásokat, éppen ezért azok fordítása és átvétele hazai viszonyok közé szintén egy ingoványos téma...
A saját bőrünkön kell megtapasztalnunk, hogy az adott fajta (minimum 3 évjáratban) milyen ellenállósággal rendelkezik a hazai ökológiai/klimatikus viszonyok között, ez lenne végeredményben a honosítási munka, amit már páran elkezdtünk és fontos lenne tovább folytatni.
Csak így lehet pontos fajtaleírásokat adni, ezt a lépést kihagyva (oltványosok, faiskolások) nem nevezhetők precíznek és szakszerűnek (lehet, hogy más gyümölcs fajták esetében is hasonló a helyzet...).
Kérdés, hogy oltvány, vagy kétrügyes dugvány (mint a Slovplanté). Ha kiderül, hogy fajta azonos, akkor nem kell külföldre menni új fajtákért annak, aki nem tud oltani.
Én egyenlőre fenntartással kezelem, de még mindig olcsóbb mint a Slovplant 19 €.-s szőlője.
Kedves Uraim! Itt az első "fecske" aki árul korszerű fajtákat Magyarországon. Régóta vártuk már!