Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én is ilyen " megbazható " helyről szereztem a szemet . ..: )
Megbízható iskolából biztos nem tudsz szerezni mert szerintem sehol nem szaporítják már . Itthon nem is szaporították soha külföldön meg már nem csinálják .
Nem lesz telepítés tele van a terület . A Summer Lady -t úgy szemeztettem , de én nem vagyok odáig attól a fajtától . A bogarak letámadják már félérett állapotban , nagyon ki kell számolni a permetezését ( általában nem sikerül ) . Ha abban az érésidőben akarsz akkor a Cresthaven lényegesen jobb választás .... szerintem .
A viszonylag enyhe telet viszonylag jól bírják , mint ha tavaly ilyenkor már erősebbek lettek volna a rügyek ... a koraikon mindenképp . Tavaly ilyenkor már volt egy fagyás az idén még nem ... de nem kiabálom el , hosszú még a tél .
Persze nem kell ezen rugózni ha valaki gyári szerrel permetez annak van egy gyári dózisa azt kell betartani ( ez minden esetben 0,2 -0,4 hatóanyag réz esetében ) Ha meg valaki otthon akar keverni az meg úgy és annyit permetez vele amennyit csak akar .
A laikusok maradjanak a gyári szereknél abból nem lehet baj .
Egen..... szóval utána kellene nézni a dolgoknak .
Nem nem tájékoztattak félre csak meg kell nézni ennek a készítménynek a RÉZ !!!! tartalmát . A többi cuccos nem érdekes mert nem nehézfém ...olaj kén víz stb .
Tehát ennek a cuccosnak a réztartalma 90 g / l ... azaz 9 % rézoxiklorid formában ( aminek az 50 % -a a réz a többi az oxiklorid ) tehát ha ebből teszünk 0.3 litert ( 9 % töménység ) az megfelel kb 0.27 % rézoxikloridnak és már meg is van a megoldás a 0.2 - 0,3 % amiről beszélek már jó ideje .
Tehát ezzel a szerrel is ezt az értéket tartod és nem a 2 % -ot .
Csak a biztonság kedvéért ha ezzel az olajos rézkénlével szeretnél 2 % réztartalmú permetszert keverni akkor 10 literbe nem 0,3 - 0,4 liter kellene hanem 3-4 liter .... képzeld el , 10 liter vízbe 3 liter szer ....ugye még viccnek is rossz .... ( egy hagyományos háti kannába 6 liter szer !!! )
Na kb ezt a töménységet kapja az ember a " hagyományos " 2 % -os bordóilével .
Olvasom a vitát a lemosózás dózisáról. Valószinüleg a gazdaboltok is félretájékoztatnak??!!.
Idézet "gazdabolt.hu"-ról
Olajos rézkén ismertetés ( én ezzel szoktam lemosózni, réz is kén is olaj is)
"10 liter permetléhez szükséges Olajos Rézkén mennyiség: - Almatermésűekben a rügypattanáshoz a lehető legközelebbi időpontban 0,3-0,4 liter - Szőlőben a gyapjas állapotig 0,4 liter A 10 l permetlé általában 100 m2-nyi területre elegendő!"
....... Igen , Te régi motoros vagy ezen a téren , bár ezt a " lemosózást " más módon látjuk . Hogy miért hangsúlyozom a dózist ahhoz elég ha belenézel a metszés topikba és elolvasod az utolsó bejegyzéseket ( fejből idézem ) " .... bekentem tömény rézzel ..... " micsoda ???? Szóval valahol utat kell ( ene ) mutatni azoknak akik vagy nem tudják vagy rossz irányba mennek , hogy az egyáltalán nem megoldás , hogy a dózisokat emeljük ha egy problémát nem tudunk megoldani .
Igen, a talaj előkészítés fontos. Az általad linkelt részt olvastam. Egyelőre azt látom, hogy hazai forrásokban elsősorban régi hazai fajták szerepelnek összehasonlításra, és időnként ( itt a fórumban ) bukkannak fel új, modernebb fajták. A fórumot végig fogom olvasni, de nem lesz könnyű. De így pl. folyamatában látom egyesek tapasztalatait.
Nekem a Gönczi nem sikerült. 6 év után gutaütést kapott, a másiknál már a 3. évben láttam rajta, hogy nem érdemes vele kínlódni. A fagyzugos helyet és a kötött talajt nagyon nem kedvelték.
A Bergeron nálam jól bírja a gyűrődést. Termőre fordulás előtt áll.
Érdemes a szakirodalommal kapcsolatban innen elindulni:
Magam új vagyok itt a fórumon. Hozzá is látok az olvasáshoz, mert tervbe vettem, hogy létesítek egy kisebb kajszibarackost, olyan kb. 1200m2-en.
Ezzel kapcsolatban ugye két fő kérdésem van. Sor és tőtávolság, valamint milyen fajtákat érdemes telepíteni?
A sor és tőtávolsággal kapcsolatban gondolom döntő lehet, hogy milyen vázkoronát kívánok kialakítani a későbbiekben. Szeretnék valamilyen modern technológiát alkalmazni ezzel kapcsolatban.
A fajtáknál a Gönci, Bergeron és Pannónia fajtákon gondolkodom. Fontos a virágok relatív fagytűrő képessége, rezisztencia a gutaütéssel, moníliával szemben.
Érdekelnének szakkönyvek is ezzel kapcsolatban.
Ha vannak ezzel kapcsolatban összegzett tapasztalatok, elérhetőségek, megköszönöm ha megmutatjátok az elérhetőségét!