Csak az én fülemet zavarja a most már teljesen elterjedt "Pécsen" forma az általam helyesnek vélt "Pécsett" helyett? A mai Népszabadság címoldali fő cikkében is többször így szerepel. Ez persze hasonlóan alakult más települések nevénél is. Úgy látszik, hogy teljesen kiment a divatból a két t-s rag.
Ui. A francia hadnagy szeretőjében, John Fowlesnak ebben a csudálatosan becsapós című regényben van egy remek leírás a XIX. század utolsó harmadában szokásos "kommunákról", a pre-rafaeliták művészi életközösségeiről. Na, én valahogy úgy képzelem el szegény Morrist a virágkorában, mielőtt ez a szimbiotikus egység némileg őt is megfosztotta a családi boldogságtól, ámde elvezette az iparművészi kiteljesedésig, valamint az anarchista tézisekig. :-)
Szerintem most már tényleg rengeteget hablatyoltam a fortepanhoz csöppet sem tartozó témákról, így hát elégedetten nyugovóra térek, egyben kérem az elnézést. Jóccakát. :)
Hát, sajnos nem bontakozhatott ki igazán, mert Morris 1896-ban meghalt. A News from Nowhere, ez a jó kis anarchista alapvetés meg hat évvel korábban jelent meg. Ezt az egészet valahogy úgy érdemes elképzelni, mint a gödöllői művésztelepet. Egy raklap elvarázsolt értelmiségi, akik olvasnak-alkotnak-sportolnak-álmodoznak együtt, ideáljuk az "arts and crafts", az örömöt szerző alkotó munka, a szépséges, mégis használható tárgyak létrehozása, és a többi.
Aztán kijön belőle olyasmi, mint mondjuk a marosvásárhelyi kultúrpalota, benne a gödöllőiek iparművészeti remekeivel, meg hogy Magyarországon elterjedt a sífutás, mert Körösfői-Krieschék köré keveredett egy jámbor finn, és megtanította nekik - de közben azért leginkább pompásan érezték magukat. No, ezt csinálta Morris is, a mintaadó, csak jó tizenöt évvel korábban London külvárosában, Hammersmithben. És gyönyörűen megírta hozzá az elméletet az idézett munkában.
Szerintem minden ennek a topiknak a témája, lévén ez egy off-topik. :)
Angliában tényleg nagyon békések voltak az anarchisták. Most van az Iparművészeti Múzeumban egy kiállítás a Victoria and Albert gyűjteményéből, benne pompás szecessziós tárgyak William Morristól. Na, ő az egyik leghíresebb brit anarchista: kommunát létesített a házában, gyönyörű tárgyakat alkotott, közben meg vidáman mofondírozott egy majdan eljövendő, ideális világról, ahol tökéletes demokrácia van és mindenki tehetsége, képessége és szükségletei szerint dolgozik. :-)
>otthoni felhasználásra akart kicsempészni Londonból egy pokolgépet, de sajnos önmagát robbantotta fel vele,
szerintem meg szerencsére...
>ha jól emlékszem, a Hyde Park közepén.
Ideális helyen. Most, hogy Londonban voltam, a Hyde Parkkal szemben laktam. Óriási. Ha a közepén felrobbantotta magát, akkor egy kis gödrön kívül semmi más nagyobb bajt nem okozott :-))
Á, azok nem, a szokásos brit higgadtsággal kezelték ezt is. Míg Európában folyton lángolt-füstölt valami, Angliában az úri modor ilyesmit egyszerűen nem tett lehetővé. 1892-ben a Walsall Anarchists csoportja Fred Charles vezetésével bombamerényletet készített elő, de még a vonaton - a cél felé tartván - lefülelték őket a rendőrök. Két évre rá egy francia, bizonyos Marcel Bourdin otthoni felhasználásra akart kicsempészni Londonból egy pokolgépet, de sajnos önmagát robbantotta fel vele, ha jól emlékszem, a Hyde Park közepén. Viszont legalább ebből írta Joseph Conrad merőben olvashatatlan A titkosügynök című regényét. :)
Öt éve használom a mydomain.com hosting céget, eddig egyetlen bájtot sem vesztettek el. Nem akarom reklámozni őket, de elég ócccók, 3.75 dolcsit fizetek havonta ezekért:
Web Hosting Hub, amerikai cég, csak nem foglalkoznak egy kis magyar előfizetővel... De könnyen lehet, hogy átviszem a cuccot még komolyabb szolgáltatóhoz (itt nagyon gyakori az üzemszünet).
>a legnagyobb veszély a gép elvesztése vagy megsemmisülése ...
Nagyon jól látod. A megoldás: mindent két külső HDD-re másolni és az egyiket magaddal vinni. Esetleg távoli helyen tartani, és hetente cserélni. Ezt épp így csináljuk a munkahelyemen, nagyon érzékeny adatokkal, a mentést a 4 Security (vagy hogy hívják...) viszi el hetente egy páncélterembe, jópofa a páncélozott autó meg a mordályos őr, ahogy viszi a szalagokat :-)
Mi sem egyszerűbb, mint a napi munka végén kézzel átmásolni a háttér-winyóra akár egész alkönyvtárakat
Ehhez kell egy olyan rendszeresség, ami belőlem sajnos hiányzik.
egy Total commander képes rá, hogy összehasonlít két fájlmezőt, és ahol az egyik fájl fiatalabb, a másik öregebbet fölülírja vele.
Végül is van TC-m (frankó, vásárolt), így ha nem is napi rendszerességgel, de legalább néha készíthetnék másolatot, csak egy plusz hdd kéne. (Az igazi persze az lenne, ha földrajzilag is külön helyen lenne a mentés - a legnagyobb veszély a gép elvesztése vagy megsemmisülése, azt meg nem védi ki, ha benne van a backup is. Azon gondolkodtam még, hogy az általam kezelt oldalnak elvileg korlátlan tárhelye van, így oda is menthetnék, csak nem szeretném, ha a százgigányi anyag miatt beszólna a tárhely.)
Én nem tennék ilyet. Bár szoftveres vagyok, de nem bíznék teljesen egy ilyen lelketlen gépben, hogy elmenti-e az új adatokat :-) Meg főleg hogy konfigurálni kell, meg ilyesmik.
Az ember strukturáltan tárolja a fájljait. Mi sem egyszerűbb, mint a napi munka végén kézzel átmásolni a háttér-winyóra akár egész alkönyvtárakat, még USB-n is pillanatok kérdése.
De ha meg tényleg tudományosan akarod, egy Total commander képes rá, hogy összehasonlít két fájlmezőt, és ahol az egyik fájl fiatalabb, a másik öregebbet fölülírja vele. Ennyi.
Igaz: KÉT HDD a legmegbízhatóbb háttértároló eszköz. Én is így használom.
Egyszer két éve megvakult az EGY db külső HDD-m, millió ismételhetetlen adattal. Nem jelentkezett be.
Kürt Kft: ~ 250e, Apostol Kft: ~ 160e, végül egy privát ember 30e-ért megcsinálta. Nem is kellett helyette másik, azóta is használom, mintha mi sem történt volna.
Csak: azóta van egy másik és azon párhuzamosan tárolom ugyanazt az adatmennyiséget. Ha a fő vinyó bedobná a törülközőt, minden javítás, hókuszpókusz helyett kuka. A legolcsóbb venni egy másikat 20e körüli áron.