Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Sajnos az új fajták fognak győzni. A családon belül hiába népszerűsítem a régebbi fajtákat, Saszla, Szlanka, Hamburgi muskotály, Néró, Teréz stb. Megyek a lányomékhoz, jövök haza a feleségemhez, és minkét helyen vettek a nagy áruházakból nagy szemű, éretlen , íztelen Olasz szőlőt. Kérdezem, hogy a miért hozták ezt az értéktelen szőlőt. A válasz, hogy nagy fürtű, nagy szemű, és a polcokon mindig ilyen van és a reklámnak nem tudnak ellenállni. Meg akarták próbálni. És meg is eszik. Nem olyan jóízű, mint a saját, azt elismerik, de a reklámnak nem tudnak ellenállni. És ilyet is termeljek jövőre. Tehát győznek az új fajták, nagy fürt, óriás szőlőszemek.
2017. szeptember 29-én pénteken, este 6 órakor "szőlőszem" tart előadást a csemegeszőlő fajtákról a Kutatók Éjszakáján, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán, Kecskemét, Mészöly Gy. tér 1-3. Aki tud jöjjön el, kiváló alkalom ez arra, hogy ott találkozzunk.
Másutt is van Pölöskeim, ami messze nem ennyire dúsan fejlődik. Úgy gondolom, hogy az eltérő termőhely adottságai mások (talaj, benapozottság, vízellátás, gyomok) és ez a különbség oka nálam, de feltehetően Nálad is. Én nem cserélném, hanem trágyáznám, öntözném a gyengébben fejlődőt.
Katherina mutatós és finom, megtartom téli fagykár érte és éréskor repedezés habár 2 hét alatt 20mm eső esett.
Ontario nagy bogyójú, sokáig tőkén tartható , magja nemzavaró, gombás betegséggeknek ellenálló, kedvelem 😀
Muskat Blau, amerikai , a svájci Muskat Bleu nél érzékenyebb a gombákra, nagyobb bogyójú, magja kevésbé zavaró, lédús, jó ízű, a héja rágóssabb ,de 2 éves gyerekeknek tetszett 😊
A Fanny még ízetlen, bőséges terem. Muskat Bleu -t idén nagyon támadták a darazsak. Talisman, téli -25 ös fagy és peronosz ellenére lett egy kis kóstoló. Kitűnő fajta , megtartani való.
Mi az, hogy a hozzáállásommal? Én csak azt kritizálom, hogy "csak az újat, az újat, az újat". De hogy miért, azon kívül, hogy új, az már nem hangzik el. Különleges (az átlag szölö étöl eltérö) az íze?, Biztonságosabban termeszthetö?, Garantáltan rezisztens? Annak ellenére szállítható, hogy nem kell légkalapács a héja szétrágásához? Ténylegesen magnélküli (elég sok magnélkülinek mondott fajtában akad néha mag)? Ezernyi tulajdonsága van egy szölönek, azon kívül, hogy "új". Ez a fajta ezért érdemes termesztésre, az meg azért, de az ne legyen már indok, hogy azért, mert "új"...
én meg tudom indokolni, hogy a borszölöim miért azok (a tájba kihelyezett fajtakísérlet eredményeként, az olaszrizling helyett), amik, a csemegeszölöim miért azok, amik (már amit tudatosan tudtam rendelni, nem pedig kaptam, hogy itt egy új). Az árkádiát pl. kiszuperálom, mert ízetlen és könnyen reped, de lehet, hogy a kismis l. is így fog járni. Ezt nem tudtam róluk, amikor oltványként kaptam öket, ehhez kellett néhány év termelési tapasztalat.
Szerintem a DMkert magas árait feltehetően le fogja törni a csempészeti tevékenység ezen szakágának várható gyors fejlődése. Ha nem is túl gyorsan, mert " amíg van lócitrom, addig veréb is lesz hozzá". Lesz néhány kiváncsi kertész, aki karácsonyi ajándékként ezekből az import növényekből választ magának egyet kettőt.
Attól, hogy valami új, automatikusan jobb, mint a régebbi? Pláne, ahogy írod, van, ami nálunk nem szuperál. Azt meg honnét tudod, hogy melyik oldal hitelesebb? Pont itt ent a diskurus, hogy milyen gagyi leírások vannak.
Meg, öszintén: 4000,- Ft egy db dugványért? Szerintem szabadrablás, akármit is tud az a fajta. (Nem vagyok oltványtermesztö, a félreértések elkerülése végett). Amúgy, akármilyen fajta esetén a legfontosabb faktor a gazda (szölész, szölötermelö, hobbikerttulajdonos, egyre megy, a hozzáértés és a törödés számít).
A klónszelekció az meg kb. 30 év (a fajta elöállításától kezdve), mert ott ki kell küszöbölni az évjárati ingadozásokat a megbízható fajtaleíráshoz. Olvasva itt a néró körüli megoszló véleményeket, arra a fajtára tényleg ráférne, biztosítva azt, hogy mindenkinél normálisan tudjon teremni. Eléggé elterjedt fajta, nem is rossz, úgyhogy alkalmas is lenne, csak hát pénzbe kerülne. Nem is kevésbe...
A chasselasnak több ismert klónja is létezik. Én rövid csapra metszem és korlátozom a termést. Valamelyik klón lehet, mert nagyon bőtermő. Kérdés, hogy neked melyik fajtából van.
Én is gondolkodom az Ukrajnai rendelésen.Kérdezném az ukrajnai rendeléseddel kapcsolatban,mennyi volt a postaköltség?Oltványt kaptál,vagy csak gyökereztetett vesszőt?Hogyan történt a fizetés lebonyolítása?
Úgy tudom, vannak itt, akinek van Dolgozdannüj fajtája, így főleg őket kérdezném. Idén oltottam, lett is rajta egy kis fürtöcske.
Na most ez elvben magnélküli, vagy egyik-másik bogyója legalább, vagy ilyesmi, amit eddig hallottam róla.
De nekem mindegyikben van mag, igaz, 1 v. 2, de van, relative nagy, kemény, nem puha, mint jónéhány magnélküli fajtában. A fajta stimmelhet egyébként, mert képeket nézegetve a levélforma is olyasmi, a bogyó is, a hajtás színvilága is.