Keresés

Részletes keresés

Kulicz Creative Commons License 2017.09.27 0 0 5790

Nagyon finom, muskotályos, kiváló. Viszont kicsik a bogyói, sok a magja és rágós a héja.

Előzmény: atrego (5786)
budai2 Creative Commons License 2017.09.26 0 1 5789

"Érés után kb. 1 hónappal már megváltozik"

Én úgy vettem észre, hogy csak azért, mert ilyenkor az édes íz már elnyomja a muskotályos jelleget. Tettünk ilyen "túlérett" szőlőből gyümölcsrizsbe, ahol előjött ismét a muskotályos jelleg. Gondolom azért, mert magát a gyümölcsrizst nem nagyon cukroztuk.

 

Előzmény: oltottszekely (5788)
oltottszekely Creative Commons License 2017.09.26 0 0 5788

Igen,  valóban nagyon finom Muskotályos íze van. Érés után kb. 1 hónappal már megváltozik..., a belőle készült bornál is érződik kellemessen a szőlő illata. Nálam növény védelem nélkül is jól bírja.

Előzmény: atrego (5786)
Ali-bá Creative Commons License 2017.09.26 0 0 5787

Nekem nagyon! /A héja lehetne vékonyabb./

Előzmény: atrego (5786)
atrego Creative Commons License 2017.09.26 0 0 5786

Ez  a  Muskat  Bleu mennyire   jóízű  fajta?

Előzmény: oltottszekely (5764)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.09.26 0 0 5785

Gratulálok!Remélem valaki tesz fel videót az előadásodról.Nagyra értékelem a munkásságodat!Nekem sajnos nagyon messze van,különben elmennék.Sok sikert!

Előzmény: szölőszem (5780)
ECS18 Creative Commons License 2017.09.26 0 0 5784

A Neumann János Egyetem honlapján a Kutatók éjszakáján tartott csemegeszőlő program előadója módosítva lett, "szőlőszem" az előadó. Mindenkit szeretettel várunk!

 

http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/esemeny.php?id=5090&menu_id=4

izgaga Creative Commons License 2017.09.26 0 0 5783

Sztrasenszkij

ECS18 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 5782

Adminisztrációs csúszásról van szó. A programfüzetben Baglyas Ferenc szerepel, mert még nem javították. A Facebook-on, a hallgatóság és ismerősök körében már terjesztettem, hogy "szőlőszem" az előadó. Óriási az érdeklődés.

Előzmény: Pjotr77 (5779)
Maci_P Creative Commons License 2017.09.25 0 1 5781

Ha magad neveled a nagy bogyójú fajtát, meg fogod vele várni a teljes érettséget ezért finom lesz, nem vizes. Ehhez az is kell, hogy a tőkén erősen korlátozd a fürtök mennyiségét, és ne locsoljad.

Én igyekszem szálvesszőzni, majd egy fürt-egy hajtás-ra korlátozni. Ez jó a növényvédelemnek, jó a fürtméretnek és az ízkoncentrációnak is. Mondjuk az íz sok fajtánál a leszedés után erősen csökken, több nap után szinten alig érződik már (egy kis túlzással).

Azt tudomásul kell venni, hogy egy nagyobb bogyójú fajta azonos, vagy néha nagyobb méretű magja kevésbé zavaró, mint egy Saszla, vagy akár egy Zala gyöngye magja.

Na de pár régi fajta akkor is megtartásra érdemes.

Attila, 750g-os fürttel (nem locsolt területről, sok 30+ éves tőkéről, 4-5 kb. ekkora fürttel):

Zala gyöngye, szinte mellőle, 30 éves tőkéről, 700g, még kb. 3-4 ekkora fürttel:

Afúz Ali korai klónjának bogyói:

Nagy méretű, de finom, viszont egy marék elfogyasztása eléggé telíti az embert cukorral.

Nem beszélve a még nagyobbakról:

Gróf Monte Christo (oltás éve), Talisman cl. Stimul, tavalyi átoltásról

És egy kis összehasonlítás, Pjotr után:

Szóval nekem van új fajta is, de a régieket is megtartom, ha (és jó néhány az) arra érdemesek.

Előzmény: per onoszpora (5775)
szölőszem Creative Commons License 2017.09.25 0 0 5780

A Kutatók Éjszakája Programban Dr.Baglyas Ferenc tanár úr kért meg, hogy tartsak előadást. Az előadói jegyzéket még nem frissítették.

 

Szőlőszem

Előzmény: Pjotr77 (5779)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 5779

A programban Dr. Baglyas Ferenc tanár úr a kecsekeméti NJE KVK-ról van beírva előadóként, és nem Szőlőszem.

 

http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/esemeny.php?id=5090&menu_id=4

 

 

Előzmény: ECS18 (5774)
oltottszekely Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5778

Jó lenne, ha készülne hang(audio) vagy videó(youtube) felvétel az előadásról amit szőlőszem számunkra is elérhetővé tenne, a http://xn--csemegeszlk-6bcb.hu oldalon. Szerintem rajtam kívül sokan szeretnék hallani, látni, tanulni tőle. 

Előzmény: ECS18 (5774)
budai2 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5777

Kifejezetten melegkedvelő, takarást még a déli régiókban is igényel, betegségre érzékeny, vastag, de ehető a héja és öntözni kell.

 

Krasza Balok egy szeme a fürtből.

tudomka1958 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5776

a két egyed egy.astol kb 6 m-re van ugyanazok fal mellett ugyhogy inkabb máshogy vannak pfogramozva...

tavasszal gondolom ugyis vissza kell metsze i mindkettőt csutkara igy hasonlobban novekedhetnek...

Előzmény: budai2 (5772)
per onoszpora Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5775

Sajnos az új fajták fognak győzni. A családon belül hiába népszerűsítem a régebbi fajtákat, Saszla, Szlanka, Hamburgi muskotály, Néró, Teréz stb. Megyek a lányomékhoz, jövök haza a feleségemhez, és minkét helyen vettek a nagy áruházakból nagy szemű, éretlen , íztelen Olasz szőlőt. Kérdezem, hogy a miért hozták ezt az értéktelen szőlőt. A válasz, hogy nagy fürtű, nagy szemű, és a polcokon mindig ilyen van és a reklámnak nem tudnak ellenállni. Meg akarták próbálni. És meg is eszik. Nem olyan jóízű, mint a saját, azt elismerik, de a reklámnak nem tudnak ellenállni. És ilyet is termeljek jövőre. Tehát győznek az új fajták, nagy fürt, óriás szőlőszemek. 

Előzmény: van_Persil (5760)
ECS18 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5774

Kedves fórumtársak!

2017. szeptember 29-én pénteken, este 6 órakor "szőlőszem" tart előadást a csemegeszőlő fajtákról a Kutatók Éjszakáján, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán, Kecskemét, Mészöly Gy. tér 1-3. Aki tud jöjjön el, kiváló alkalom ez arra, hogy ott találkozzunk.

budai2 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5773
Előzmény: budai2 (5772)
budai2 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5772

Írtam korábban egy pölöskei futtatásról, képpel: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144624821&t=9217758

 

Másutt is van Pölöskeim, ami messze nem ennyire dúsan fejlődik. Úgy gondolom, hogy az eltérő termőhely adottságai mások (talaj, benapozottság, vízellátás, gyomok) és ez a különbség oka nálam, de feltehetően Nálad is. Én nem cserélném, hanem trágyáznám, öntözném  a gyengébben fejlődőt.

Előzmény: tudomka1958 (5771)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5771

egy kisház falát szertném árnyékolni ezért ültettem tavasszal két kis pölöskei oltványt a két sarokra.

az egyik szépen hajtott ,a másik szépen kihajtott de csak eddig jutott...

volt még egy oltványom amit máshova ültettem és a nagyobbikhoz hasonlóan megnőtt.

kérdésem:próbálkozzak tavasszal a gyenge növésűvel vagy a helyére ültessem át az erősebbet a másik helyről?

és ha igen akkor mikor jó az átültetés?

szölőszem Creative Commons License 2017.09.24 0 0 5769

A www.csemegeszolok.hu ékezettel jelenik meg:

http://csemegeszőlők.hu/   a www.csemegeszolo.hu Veres Csaba honlapja

Előzmény: SándorTiszteletes (5761)
oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5768

Nekem nincs, nem is tudok róla hogy létezik. Milyen infó van még vele kapcsolatban?

Előzmény: SándorTiszteletes (5766)
oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5767

A 2 éves oltványokból aPalatina,  Néró és Fanny mellett mekostolhatjuk a 

 Árkádiát  Moldovát

 Pölöskei Muskotályt 

 

oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5765

 Katherina mutatós és finom, megtartom téli fagykár érte és éréskor repedezés habár 2 hét alatt 20mm eső esett.

 Ontario nagy bogyójú, sokáig tőkén tartható , magja nemzavaró, gombás betegséggeknek ellenálló, kedvelem 😀

 Muskat Blau, amerikai , a svájci Muskat Bleu nél érzékenyebb a gombákra, nagyobb bogyójú, magja kevésbé zavaró, lédús,  jó ízű, a héja rágóssabb ,de 2 éves gyerekeknek tetszett 😊

oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5764

 A Fanny még ízetlen, bőséges terem.  Muskat Bleu -t idén nagyon támadták a darazsak. Talisman, téli -25 ös fagy és peronosz ellenére lett egy kis kóstoló. Kitűnő fajta , megtartani való.

oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5763

Vénusz augusztus 14 , Kalina július 27 én készült képek.

oltottszekely Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5762

Üdv mindenkinek székelyföldről 😀

Engem idén a Vénusz és Kalina lepet meg leginkább.

Kalina  nagy fürtű, augusztus elején Himrodnál is korábban érő rózsaszín bogyójú.

A Vénuszt mindenki imádta, mag nélküli és finom izze miatt a2 éves gyerekek már augusztus 5 én csipegették a bogyokat róla.

van_Persil Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5760

Mi az, hogy a hozzáállásommal? Én csak azt kritizálom, hogy "csak az újat, az újat, az újat". De hogy miért, azon kívül, hogy új, az már nem hangzik el. Különleges (az átlag szölö étöl eltérö) az íze?, Biztonságosabban termeszthetö?, Garantáltan rezisztens? Annak ellenére szállítható, hogy nem kell légkalapács a héja szétrágásához? Ténylegesen magnélküli (elég sok magnélkülinek mondott fajtában akad néha mag)? Ezernyi tulajdonsága van egy szölönek, azon kívül, hogy "új". Ez a fajta ezért érdemes termesztésre, az meg azért, de az ne legyen már indok, hogy azért, mert "új"...

én meg tudom indokolni, hogy a borszölöim miért azok (a tájba kihelyezett fajtakísérlet eredményeként, az olaszrizling helyett), amik, a csemegeszölöim miért azok, amik (már amit tudatosan tudtam rendelni, nem pedig kaptam, hogy itt egy új). Az árkádiát pl. kiszuperálom, mert ízetlen és könnyen reped, de lehet, hogy a kismis l. is így fog járni. Ezt nem tudtam róluk, amikor oltványként kaptam öket, ehhez kellett néhány év termelési tapasztalat.

Előzmény: SándorTiszteletes (5757)
woodruff Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5759

Te kis kívaccsi !

Előzmény: Ali-bá (5758)
Ali-bá Creative Commons License 2017.09.23 0 0 5758

Azért egy-két idei oltás képét szívesen megnézném.

Előzmény: SándorTiszteletes (5757)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!