Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Én úgy vettem észre, hogy csak azért, mert ilyenkor az édes íz már elnyomja a muskotályos jelleget. Tettünk ilyen "túlérett" szőlőből gyümölcsrizsbe, ahol előjött ismét a muskotályos jelleg. Gondolom azért, mert magát a gyümölcsrizst nem nagyon cukroztuk.
Igen, valóban nagyon finom Muskotályos íze van. Érés után kb. 1 hónappal már megváltozik..., a belőle készült bornál is érződik kellemessen a szőlő illata. Nálam növény védelem nélkül is jól bírja.
Gratulálok!Remélem valaki tesz fel videót az előadásodról.Nagyra értékelem a munkásságodat!Nekem sajnos nagyon messze van,különben elmennék.Sok sikert!
A Neumann János Egyetem honlapján a Kutatók éjszakáján tartott csemegeszőlő program előadója módosítva lett, "szőlőszem" az előadó. Mindenkit szeretettel várunk!
Adminisztrációs csúszásról van szó. A programfüzetben Baglyas Ferenc szerepel, mert még nem javították. A Facebook-on, a hallgatóság és ismerősök körében már terjesztettem, hogy "szőlőszem" az előadó. Óriási az érdeklődés.
Ha magad neveled a nagy bogyójú fajtát, meg fogod vele várni a teljes érettséget ezért finom lesz, nem vizes. Ehhez az is kell, hogy a tőkén erősen korlátozd a fürtök mennyiségét, és ne locsoljad.
Én igyekszem szálvesszőzni, majd egy fürt-egy hajtás-ra korlátozni. Ez jó a növényvédelemnek, jó a fürtméretnek és az ízkoncentrációnak is. Mondjuk az íz sok fajtánál a leszedés után erősen csökken, több nap után szinten alig érződik már (egy kis túlzással).
Azt tudomásul kell venni, hogy egy nagyobb bogyójú fajta azonos, vagy néha nagyobb méretű magja kevésbé zavaró, mint egy Saszla, vagy akár egy Zala gyöngye magja.
Na de pár régi fajta akkor is megtartásra érdemes.
Attila, 750g-os fürttel (nem locsolt területről, sok 30+ éves tőkéről, 4-5 kb. ekkora fürttel):
Zala gyöngye, szinte mellőle, 30 éves tőkéről, 700g, még kb. 3-4 ekkora fürttel:
Afúz Ali korai klónjának bogyói:
Nagy méretű, de finom, viszont egy marék elfogyasztása eléggé telíti az embert cukorral.
Nem beszélve a még nagyobbakról:
Gróf Monte Christo (oltás éve), Talisman cl. Stimul, tavalyi átoltásról
És egy kis összehasonlítás, Pjotr után:
Szóval nekem van új fajta is, de a régieket is megtartom, ha (és jó néhány az) arra érdemesek.
Jó lenne, ha készülne hang(audio) vagy videó(youtube) felvétel az előadásról amit szőlőszem számunkra is elérhetővé tenne, a http://xn--csemegeszlk-6bcb.hu oldalon. Szerintem rajtam kívül sokan szeretnék hallani, látni, tanulni tőle.
Sajnos az új fajták fognak győzni. A családon belül hiába népszerűsítem a régebbi fajtákat, Saszla, Szlanka, Hamburgi muskotály, Néró, Teréz stb. Megyek a lányomékhoz, jövök haza a feleségemhez, és minkét helyen vettek a nagy áruházakból nagy szemű, éretlen , íztelen Olasz szőlőt. Kérdezem, hogy a miért hozták ezt az értéktelen szőlőt. A válasz, hogy nagy fürtű, nagy szemű, és a polcokon mindig ilyen van és a reklámnak nem tudnak ellenállni. Meg akarták próbálni. És meg is eszik. Nem olyan jóízű, mint a saját, azt elismerik, de a reklámnak nem tudnak ellenállni. És ilyet is termeljek jövőre. Tehát győznek az új fajták, nagy fürt, óriás szőlőszemek.
2017. szeptember 29-én pénteken, este 6 órakor "szőlőszem" tart előadást a csemegeszőlő fajtákról a Kutatók Éjszakáján, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán, Kecskemét, Mészöly Gy. tér 1-3. Aki tud jöjjön el, kiváló alkalom ez arra, hogy ott találkozzunk.
Másutt is van Pölöskeim, ami messze nem ennyire dúsan fejlődik. Úgy gondolom, hogy az eltérő termőhely adottságai mások (talaj, benapozottság, vízellátás, gyomok) és ez a különbség oka nálam, de feltehetően Nálad is. Én nem cserélném, hanem trágyáznám, öntözném a gyengébben fejlődőt.
Katherina mutatós és finom, megtartom téli fagykár érte és éréskor repedezés habár 2 hét alatt 20mm eső esett.
Ontario nagy bogyójú, sokáig tőkén tartható , magja nemzavaró, gombás betegséggeknek ellenálló, kedvelem 😀
Muskat Blau, amerikai , a svájci Muskat Bleu nél érzékenyebb a gombákra, nagyobb bogyójú, magja kevésbé zavaró, lédús, jó ízű, a héja rágóssabb ,de 2 éves gyerekeknek tetszett 😊
A Fanny még ízetlen, bőséges terem. Muskat Bleu -t idén nagyon támadták a darazsak. Talisman, téli -25 ös fagy és peronosz ellenére lett egy kis kóstoló. Kitűnő fajta , megtartani való.
Mi az, hogy a hozzáállásommal? Én csak azt kritizálom, hogy "csak az újat, az újat, az újat". De hogy miért, azon kívül, hogy új, az már nem hangzik el. Különleges (az átlag szölö étöl eltérö) az íze?, Biztonságosabban termeszthetö?, Garantáltan rezisztens? Annak ellenére szállítható, hogy nem kell légkalapács a héja szétrágásához? Ténylegesen magnélküli (elég sok magnélkülinek mondott fajtában akad néha mag)? Ezernyi tulajdonsága van egy szölönek, azon kívül, hogy "új". Ez a fajta ezért érdemes termesztésre, az meg azért, de az ne legyen már indok, hogy azért, mert "új"...
én meg tudom indokolni, hogy a borszölöim miért azok (a tájba kihelyezett fajtakísérlet eredményeként, az olaszrizling helyett), amik, a csemegeszölöim miért azok, amik (már amit tudatosan tudtam rendelni, nem pedig kaptam, hogy itt egy új). Az árkádiát pl. kiszuperálom, mert ízetlen és könnyen reped, de lehet, hogy a kismis l. is így fog járni. Ezt nem tudtam róluk, amikor oltványként kaptam öket, ehhez kellett néhány év termelési tapasztalat.