Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Egen..... szóval utána kellene nézni a dolgoknak .
Nem nem tájékoztattak félre csak meg kell nézni ennek a készítménynek a RÉZ !!!! tartalmát . A többi cuccos nem érdekes mert nem nehézfém ...olaj kén víz stb .
Tehát ennek a cuccosnak a réztartalma 90 g / l ... azaz 9 % rézoxiklorid formában ( aminek az 50 % -a a réz a többi az oxiklorid ) tehát ha ebből teszünk 0.3 litert ( 9 % töménység ) az megfelel kb 0.27 % rézoxikloridnak és már meg is van a megoldás a 0.2 - 0,3 % amiről beszélek már jó ideje .
Tehát ezzel a szerrel is ezt az értéket tartod és nem a 2 % -ot .
Csak a biztonság kedvéért ha ezzel az olajos rézkénlével szeretnél 2 % réztartalmú permetszert keverni akkor 10 literbe nem 0,3 - 0,4 liter kellene hanem 3-4 liter .... képzeld el , 10 liter vízbe 3 liter szer ....ugye még viccnek is rossz .... ( egy hagyományos háti kannába 6 liter szer !!! )
Na kb ezt a töménységet kapja az ember a " hagyományos " 2 % -os bordóilével .
Olvasom a vitát a lemosózás dózisáról. Valószinüleg a gazdaboltok is félretájékoztatnak??!!.
Idézet "gazdabolt.hu"-ról
Olajos rézkén ismertetés ( én ezzel szoktam lemosózni, réz is kén is olaj is)
"10 liter permetléhez szükséges Olajos Rézkén mennyiség: - Almatermésűekben a rügypattanáshoz a lehető legközelebbi időpontban 0,3-0,4 liter - Szőlőben a gyapjas állapotig 0,4 liter A 10 l permetlé általában 100 m2-nyi területre elegendő!"
....... Igen , Te régi motoros vagy ezen a téren , bár ezt a " lemosózást " más módon látjuk . Hogy miért hangsúlyozom a dózist ahhoz elég ha belenézel a metszés topikba és elolvasod az utolsó bejegyzéseket ( fejből idézem ) " .... bekentem tömény rézzel ..... " micsoda ???? Szóval valahol utat kell ( ene ) mutatni azoknak akik vagy nem tudják vagy rossz irányba mennek , hogy az egyáltalán nem megoldás , hogy a dózisokat emeljük ha egy problémát nem tudunk megoldani .
Igen, a talaj előkészítés fontos. Az általad linkelt részt olvastam. Egyelőre azt látom, hogy hazai forrásokban elsősorban régi hazai fajták szerepelnek összehasonlításra, és időnként ( itt a fórumban ) bukkannak fel új, modernebb fajták. A fórumot végig fogom olvasni, de nem lesz könnyű. De így pl. folyamatában látom egyesek tapasztalatait.
Nekem a Gönczi nem sikerült. 6 év után gutaütést kapott, a másiknál már a 3. évben láttam rajta, hogy nem érdemes vele kínlódni. A fagyzugos helyet és a kötött talajt nagyon nem kedvelték.
A Bergeron nálam jól bírja a gyűrődést. Termőre fordulás előtt áll.
Érdemes a szakirodalommal kapcsolatban innen elindulni:
Magam új vagyok itt a fórumon. Hozzá is látok az olvasáshoz, mert tervbe vettem, hogy létesítek egy kisebb kajszibarackost, olyan kb. 1200m2-en.
Ezzel kapcsolatban ugye két fő kérdésem van. Sor és tőtávolság, valamint milyen fajtákat érdemes telepíteni?
A sor és tőtávolsággal kapcsolatban gondolom döntő lehet, hogy milyen vázkoronát kívánok kialakítani a későbbiekben. Szeretnék valamilyen modern technológiát alkalmazni ezzel kapcsolatban.
A fajtáknál a Gönci, Bergeron és Pannónia fajtákon gondolkodom. Fontos a virágok relatív fagytűrő képessége, rezisztencia a gutaütéssel, moníliával szemben.
Érdekelnének szakkönyvek is ezzel kapcsolatban.
Ha vannak ezzel kapcsolatban összegzett tapasztalatok, elérhetőségek, megköszönöm ha megmutatjátok az elérhetőségét!
Nem hatásosabb szerekről volt szó mert ugyan olyan hatásos mindegyik . ugyan úgy réz a hatóanyaga hanem a dózisról , hogy 2 % vagy 0,2 % !!!!
Amúgy minden alkalommal leírom , hogy mindenki olyan dózissal permetez amilyennel akar most is megteszem ha valaki a 2 % -ban hisz akkor az permetezzen annyival .
Az utak sózását meg nem kell ide venni az nem növényvédelem a műtrágya meg nem nehézfémszennyezés .
Modern szerekről írsz, majd példának hozod a Championt, meg az árát. Anno "forradalmat" csinált mint új réz készítmény, de azóta már jöttek hatásosabb szerek ettől is.
A bordói lé nagyon jól fed, tartós, semmi más lemosó szer nem fejti ki a fán olyan hosszú ideig hatását. A Champion időjárás állósága pedig kifejejezetten rossz.
Rézszulfátot még kiskerti viszolatba is meg lehet venni 1600/kg-tól olcsóbban.
Anno elméletben vezette le valaki a régi őszibarackos topicba. Csakhát a gyakorlat meg az elmélet...
En is meg fogok valamit probalni, valami kiserletet csak nem gyokerdarabokkal.
Evek ota szarakodok mar es nem jon ossze semmi... de meg ilyesmit nem probaltam.....
En is gondolkodtam mar ezen a melegtalpas modszeren, en dugvanyozni szeretnek majd egyet majd most egyet pedig majd nyaron.
Hajtattam valami alvora szemzett kajszikat.... egy nagyon megy a 4-bol.... de mar megrendeltem a ledes vilagitast a tobbinek ami ezutan kovetkezik majd hajtatasra.
egy kicsit szintelen sarga, de majd hejrejon, remelem :)
Apropo mutattal asszem iden tavasszal valami fas dugvanyokat.... meggyokeresedtek ?
Corvinus . Annyira használható a tudás amit " kapott " amennyit egy felsőfokú szakképesítés ér . Ha vannak ismereteid a jelenlegi agrárrendszer , támogatások tekintetében akkor tudod , hogy szinte minden elérhető dolog szakképesítéshez van kötve . Pl a termőföld vásárlás , telepítés , technikai beruházások ...gyakorlatilag minden . Eddig nem tudtam ...tudtunk ... igénybe venni semmilyen támogatást sem reméljük , hogy a jövőben már igen .
Persze lehetett volna egy aranykalászos gazdatanfolyamot is elvégezni , de azért ez egy kicsit más .
Az 'alma és a fája', azazhogy itt inkább barackról - kajszi, őszi - beszélhetünk. Gondolom a fiad mindig az otthon látottakat hozzákapcsolta a tanultakhoz és fordítva, aztán sokat konzultált (vitatkozott is ?) Apuval. Előbb-utóbb önálló vállalkozásba is kezd majd (faiskola?), Te meg gondolom bátorítod.
(Minden esetre nagy öröm a szülőnek egy képzett, szívéhez közelálló 'munkatárs'.) Én is gratulálok, de nem a fiadnak - neki ez kötelessége - , hanem Neked.
Gartulálok az eredmények ! De csak ott van a kis ördög a fülem mögött amit halottam a Nagy kertészeti egyetemről (meg amit láttam), hogy Corvinus vagy Szent Itván vagy más ?
Mennyire lett használható szerinte szerinted a tudás amit "kapott" a gyakorlatban mert én úgy veszem észre hogy a kecskeméti fősulin még mindig gyakolatiasabban oktatják a szakmát mit mondjuk a pestieknél .. ott sok felesleges dologgal tele tömik az ember fejét.
Egyelőre úgy néz ki együtt fogunk dolgozni ... de majd az idő eldönti . Én jobb ötletnek tartom egy családi gazdaság beindítását mint hogy egy multi kifutóembere legyen akár tisztességes fizetésért is . Más munka nem igen van . Egyik ismerősöm ilyen diplomával mindenes lótifuti egy gazdaságban közepes ( alatti ) fizetésért . Külföldre meg ne menjen van már aki elment a családból .